Doe mee en deel je reiskennis!

Leuven: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Leuven

Default Banner.jpg

(Eén van de grootste begijnhoven, niet het grootste!)
(33 tussenliggende versies door 20 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Leuven''' ligt in [[Vlaams-Brabant]], in [[Vlaanderen]]. In Leuven bevindt zich de meeste befaamde universiteit van [[België]], namelijk de KU Leuven.
+
[[Afbeelding:Leuven_Cityhall_and_Market_IMG_1246.jpg|thumb|250px|Stadhuis en Grote Markt]]
  
==Binnenreizen==
+
'''Leuven''' is de hoofdstad van de provincie [[Vlaams-Brabant]], in [[Vlaanderen]]. In Leuven bevindt zich de meest befaamde universiteit van [[België]], namelijk de KU Leuven, de oudste katholieke universiteit in Europa.
* Met de '''trein''': Leuven heeft een groot station en is makkelijk te bereiken.  
+
 
* Zie [[België#Per_trein | treinreizen in België]] voor meer informatie.
+
==Arriveren==
 +
 
 +
===Trein===
 +
Leuven heeft een groot station en is makkelijk te bereiken. Er is een non-stop verbinding met [[Brussel]] die er zo'n 20 minuten over doet.
 +
 
 +
Zie [[België#Per_trein | treinreizen in België]] voor meer informatie.
  
 
==Rondreizen==
 
==Rondreizen==
Leuven is niet enorm groot dus je kan makkelijk te voet gaan. Anders neem je best de fiets.
+
Leuven is niet groot en dus kan je makkelijk te voet gaan. De smalle en kronkelende straatjes nodigen uit tot slenteren en verkennen. Een andere mogelijkheid is de fiets. Deze kan je makkelijk huren aan het [station][http://www.leuven.be/vrije-tijd/toerisme/wandelen-en-fietsen/fietsverhuur/].  
  
De auto is zeker en vast geen optimaal vervoersmiddel aangezien delen van de stad autovrij of autoluw zijn en er een groot aantal éénrichtingsstraten. Je dient steeds de ring te gebruiken van waar er lussen zijn die je uiteindelijk terug brengen naar de ring.
+
De auto is zeker geen optimaal vervoermiddel aangezien delen van de stad autovrij of autoluw zijn en van wat rest is een groot deel eenrichtingsverkeer. Je dient steeds de ring te gebruiken van waar er lussen zijn die je uiteindelijk terug naar de ring brengen. Bovendien is de maximumsnelheid op die ring dikwijls 50 km/u. Gratis parkeerplaatsen zijn er niet zo veel, dus staan ze snel vol en moet je uitwijken naar de relatief dure ondergrondse parking onder het Ladeuze-plein of onder het station.
 +
 
 +
Door het centrum van Leuven rijden er gelukkig heel veel en heel regelmatig bussen. Er zijn twee knooppunten vanwaar je een bus kan nemen naar de volledige streek: het station, waar alle bussen voorbij komen en het Foch-plein.
 +
 
 +
Toerisme Leuven ontwikkelde de Citytripplanner, [[http://www.citytripplanner.be]] met de bedoeling dat de bezoeker van Leuven zijn eigen wandelroute kan uitstippelen aan de hand van zijn interessesfeer die hij dient in te voeren in de planner.  Het is de eerste toeristische dienst die hiervan gebruik maakt.  De route kan aangepast worden maar ook gedownload worden op een gps-toestel.
  
 
==Zie==
 
==Zie==
* Fonske het standbeeld dat de studenten uitbeeld.
+
* "Fonske", het standbeeld dat de studenten uitbeeldt;
* Stadhuis van leuven.
+
* Het '''Stadhuis van Leuven''';
* Kruidtuin
+
* Het '''Begijnhof''', Eén van de grootste nog bestaande begijnhoven in Vlaanderen;
* Kasteel van Arendsberg in Heverlee.
+
* Het museum '''M''' met topstukken van Rogier van der Weyden en Dirk Bouts;
* Zie de link naar WikiPedia voor uitgebreidere informatie over bezienswaardigheden.
+
* De botanische '''Kruidtuin''';
 +
* De '''Sint-Pieterskerk''', inclusief enkele middeleeuwse schatten in het bijhorend museum;
 +
* Het '''kasteel van Arenberg''' in Heverlee;
 +
* De '''Oude Markt''', behalve voor alcohol ook architectonisch interessant;
 +
* De '''Grote Markt''' architectonisch interessant;
 +
* De vele '''gotische gebouwen''', dikwijls eigendom van de KU Leuven en als zodanig semi-toegankelijk voor het publiek, bijvoorbeeld de Centrale Bibliotheek op het Ladeuzeplein loont de moeite;
  
 
==Doe==
 
==Doe==
* Cultuur: Stuk
+
* Voor cultuur is er het '''Stuk''' [http://stuk.be] met bijbehorende alternatieve filmzaal '''CinemaZed''' [http://cinemazed.be];
* '''Marktrock''' is het jaarlijks ''(voornamelijk gratis)'' festival dat in de binnenstad doorgaat.
+
 
* Internationaal '''kortfilmfestival'''.
+
* '''Marktrock''' [http://www.marktrock.com] is het jaarlijkse muziekfestival dat in de binnenstad doorgaat, voor de concerten op de Oude Markt betaal je, de andere podia zijn gratis;
* Beleuvenissen: concertenreeks op elke vrijdag in juli. 4 totaal verschillende themas komen elk jaar aan bod: jazz & Blues, Folk, Tropical, visueel
+
 
* Hapje Tapje: cullinair feest op de eerste zondag van augustus. Mogelijkheid tot het proeven van verschllende bieren en gerechten.
+
* Het internationaal gerenommeerde kortfilmfestival '''Leuven Kort''' [http://www.leuvenkort.be];
 +
 
 +
* De '''Beleuvenissen''' [http://beleuvenissen.be], een concertreeks op elke vrijdag in juli. Vier weekends brengen elk jaar vier totaal verschillende thema's: Jazz & Blues, Folk, Tropical, Visueel;
 +
 
 +
* '''Hapje Tapje''': culinair feest op de eerste zondag van augustus. Mogelijkheid tot het proeven van verschillende bieren en gerechten.
 +
 
 +
* '''Sportoase''', Philipssite 6, ga zwemmen in het tropische zwembad van de Sportoase voor 5 euro, ideaal voor regenachtige dagen.
  
 
==Koop==
 
==Koop==
De winkelstraten van Leuven zijn de diestse straat en de bondgenotenlaan. Deze lopen naast elkaar met vele kleinere verbindingsstraatjes waar eveneens winkels gevestigd zijn. In de weekends of tijdens de solden kan het daar behoorlijk druk worden.
+
De winkelstraten van Leuven zijn de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan. Deze lopen naast elkaar met vele kleinere verbindingsstraatjes waar eveneens winkels gevestigd zijn. In de weekends of tijdens de uitverkoop kan het daar behoorlijk druk worden. Evenwijdig met de Oude Markt loopt de Parijsstraat, die verder uitkomt op de Brusselsestraat en verbinding geeft naar de Vismarkt, drie stukjes Leuven met nog meer winkeltjes en horeca-zaken.
  
 
==Eet==
 
==Eet==
Door het grote aantal studenten, kan je overal broodjes, kebab of friet kopen. Wens je iets uitgebreider te eten, wandel dan eens door de muntstraat, achter het stadhuis, of door de schapenstraat, achter de oude markt.
+
Door het grote aantal studenten kan je overal broodjes, kebab of friet kopen, desnoods om vijf uur in de ochtend. Wens je iets uitgebreider te eten, wandel dan eens door de Muntstraat, achter het stadhuis/politiekantoor, of door de Parijsstraat, achter de Oude Markt.  Behalve de Belgische keuken heb je in Leuven ook ruime keuze uit wat de rest van de wereld biedt, zoals Mexicaans, Portugees, Marokkaans, Japans, enzovoort.  Sommige restaurants, bijvoorbeeld in de Parijsstraat, onderscheiden zich met een vegetarisch of veganistisch menu, andere door speciale openingstijden, bijvoorbeeld in de Nachtuil bestel je een fatsoenlijk gerecht tot drie uur 's ochtends.
  
 
==Drink==
 
==Drink==
Leuven is de thuishaven van een der grootste brouwerijen ter wereld nl. InBev (fusie van het Leuvense Interbrew en het braziliaanse AmBev), bekend van Jupiler, Stella Artois en andere bieren. De Leuvense Oude Markt wordt soms wel eens de langste toog ter wereld genoemd.
+
Leuven is de thuishaven van de grootste brouwerij ter wereld, namelijk InBev (een fusie van het Leuvense Interbrew en het Braziliaanse AmBev), onder andere bekend van Jupiler, Stella Artois. De Leuvense Oude Markt wordt soms wel eens de langste toog ter wereld genoemd.
 +
 
 +
==Uitgaan==
 +
* '''Seven Oaks''', Hanengang, is een club in de kelders van een oud gebouw met zeer mooie gewelven.
  
 
==Slaap==
 
==Slaap==
  
Leuven heeft een jeugdherberg vlak buiten het centrum en een aantal centraal gelegen hotels.
+
===Budget===
 +
*'''Vrienden op de Fiets''', 2 adressen voor toeristen die fietsend of wandelend doorheen België reizen, [http://www.vriendenopdefiets.nl]
 +
*Leuven City Hostel, nieuwe kleinschalige hostel in het centrum met mogelijkheid tot zelfkook. Op vijf minuten van het station. [http://www.leuvencityhostel.com]
 +
 
 +
===Medium===
 +
Leuven heeft een aantal centraal gelegen hotels. Vlakbij het station is een Novotel.
 +
 
 +
===Duur===
 +
 
 +
==Rondom==
 +
 
 +
 
 +
 
  
==Buitenreizen==
 
  
 
{{Beg}}
 
{{Beg}}
 
 
{{isIn|Vlaams-Brabant}}
 
{{isIn|Vlaams-Brabant}}
  

Versie van 6 sep 2012 om 16:43

Stadhuis en Grote Markt

Leuven is de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant, in Vlaanderen. In Leuven bevindt zich de meest befaamde universiteit van België, namelijk de KU Leuven, de oudste katholieke universiteit in Europa.

Arriveren

Trein

Leuven heeft een groot station en is makkelijk te bereiken. Er is een non-stop verbinding met Brussel die er zo'n 20 minuten over doet.

Zie treinreizen in België voor meer informatie.

Rondreizen

Leuven is niet groot en dus kan je makkelijk te voet gaan. De smalle en kronkelende straatjes nodigen uit tot slenteren en verkennen. Een andere mogelijkheid is de fiets. Deze kan je makkelijk huren aan het [station][1].

De auto is zeker geen optimaal vervoermiddel aangezien delen van de stad autovrij of autoluw zijn en van wat rest is een groot deel eenrichtingsverkeer. Je dient steeds de ring te gebruiken van waar er lussen zijn die je uiteindelijk terug naar de ring brengen. Bovendien is de maximumsnelheid op die ring dikwijls 50 km/u. Gratis parkeerplaatsen zijn er niet zo veel, dus staan ze snel vol en moet je uitwijken naar de relatief dure ondergrondse parking onder het Ladeuze-plein of onder het station.

Door het centrum van Leuven rijden er gelukkig heel veel en heel regelmatig bussen. Er zijn twee knooppunten vanwaar je een bus kan nemen naar de volledige streek: het station, waar alle bussen voorbij komen en het Foch-plein.

Toerisme Leuven ontwikkelde de Citytripplanner, [[2]] met de bedoeling dat de bezoeker van Leuven zijn eigen wandelroute kan uitstippelen aan de hand van zijn interessesfeer die hij dient in te voeren in de planner. Het is de eerste toeristische dienst die hiervan gebruik maakt. De route kan aangepast worden maar ook gedownload worden op een gps-toestel.

Zie

 • "Fonske", het standbeeld dat de studenten uitbeeldt;
 • Het Stadhuis van Leuven;
 • Het Begijnhof, Eén van de grootste nog bestaande begijnhoven in Vlaanderen;
 • Het museum M met topstukken van Rogier van der Weyden en Dirk Bouts;
 • De botanische Kruidtuin;
 • De Sint-Pieterskerk, inclusief enkele middeleeuwse schatten in het bijhorend museum;
 • Het kasteel van Arenberg in Heverlee;
 • De Oude Markt, behalve voor alcohol ook architectonisch interessant;
 • De Grote Markt architectonisch interessant;
 • De vele gotische gebouwen, dikwijls eigendom van de KU Leuven en als zodanig semi-toegankelijk voor het publiek, bijvoorbeeld de Centrale Bibliotheek op het Ladeuzeplein loont de moeite;

Doe

 • Voor cultuur is er het Stuk [3] met bijbehorende alternatieve filmzaal CinemaZed [4];
 • Marktrock [5] is het jaarlijkse muziekfestival dat in de binnenstad doorgaat, voor de concerten op de Oude Markt betaal je, de andere podia zijn gratis;
 • Het internationaal gerenommeerde kortfilmfestival Leuven Kort [6];
 • De Beleuvenissen [7], een concertreeks op elke vrijdag in juli. Vier weekends brengen elk jaar vier totaal verschillende thema's: Jazz & Blues, Folk, Tropical, Visueel;
 • Hapje Tapje: culinair feest op de eerste zondag van augustus. Mogelijkheid tot het proeven van verschillende bieren en gerechten.
 • Sportoase, Philipssite 6, ga zwemmen in het tropische zwembad van de Sportoase voor 5 euro, ideaal voor regenachtige dagen.

Koop

De winkelstraten van Leuven zijn de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan. Deze lopen naast elkaar met vele kleinere verbindingsstraatjes waar eveneens winkels gevestigd zijn. In de weekends of tijdens de uitverkoop kan het daar behoorlijk druk worden. Evenwijdig met de Oude Markt loopt de Parijsstraat, die verder uitkomt op de Brusselsestraat en verbinding geeft naar de Vismarkt, drie stukjes Leuven met nog meer winkeltjes en horeca-zaken.

Eet

Door het grote aantal studenten kan je overal broodjes, kebab of friet kopen, desnoods om vijf uur in de ochtend. Wens je iets uitgebreider te eten, wandel dan eens door de Muntstraat, achter het stadhuis/politiekantoor, of door de Parijsstraat, achter de Oude Markt. Behalve de Belgische keuken heb je in Leuven ook ruime keuze uit wat de rest van de wereld biedt, zoals Mexicaans, Portugees, Marokkaans, Japans, enzovoort. Sommige restaurants, bijvoorbeeld in de Parijsstraat, onderscheiden zich met een vegetarisch of veganistisch menu, andere door speciale openingstijden, bijvoorbeeld in de Nachtuil bestel je een fatsoenlijk gerecht tot drie uur 's ochtends.

Drink

Leuven is de thuishaven van de grootste brouwerij ter wereld, namelijk InBev (een fusie van het Leuvense Interbrew en het Braziliaanse AmBev), onder andere bekend van Jupiler, Stella Artois. De Leuvense Oude Markt wordt soms wel eens de langste toog ter wereld genoemd.

Uitgaan

 • Seven Oaks, Hanengang, is een club in de kelders van een oud gebouw met zeer mooie gewelven.

Slaap

Budget

 • Vrienden op de Fiets, 2 adressen voor toeristen die fietsend of wandelend doorheen België reizen, [8]
 • Leuven City Hostel, nieuwe kleinschalige hostel in het centrum met mogelijkheid tot zelfkook. Op vijf minuten van het station. [9]

Medium

Leuven heeft een aantal centraal gelegen hotels. Vlakbij het station is een Novotel.

Duur

Rondom

Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!