Doe mee en deel je reiskennis!

Letland

Uit Wikitravel
Versie door Tatatabot (overleg | bijdragen) op 21 mei 2009 om 15:40 (robot Erbij: wts:Category:Latvia)
Ga naar: navigatie, zoeken
Letland

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Lg-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Riga
Regering parlementaire democratie
Munt Letse lat (LVL)
Oppervlakte 64.589 km 2
Bevolking 2.274.735 (schatting juli 2006 )
Taal Lets (officieel), Russisch (breed gesproken en verstaan, met name in Riga), Litouws
Religie Luthers, Russisch Orthodox, Katholiek, Moslim, Joods
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +371
Internet TLD .lv
Tijdzone UTC+2

Letland [1] is gelegen in Noord-Europa. Als een van de drie Baltische Staten wordt Letland begrensd door Estland in het noorden, Litouwen in het zuiden, Rusland in het oosten, Wit-Rusland in het zuidoosten, en de Baltische Zee in het westen. De beroemdste plek om naar toe te reizen is de hoofdstad Riga, een Unesco Wereld Erfgoed-stad. Een andere leuke plaats is Liepaja met zijn unieke voormalig geheime militair drop Karosta en zijn schitterend strand. Kuldiga met Europa's breedste waterval en Cesis met zijn middeleeuwse kasteelruïnes zijn ook interessant. Toeristen kunnen ook genieten van de de ruwe schoonheid van de Letse zeekust, die 500km lang is en voornamelijk bestaat uit witte, zachte zandstranden. Bossen en wouden, welke ongeveer de helft bedekken van het Letlands territorium bieden veel natuurlijke paden en parken.

Begrijpen

Het is interessant te begrijpen dat alhoewel Letland van 1940 tot 1991 bezet was door de USSR, de officiële landstaal opnieuw Lets is. Hoewel, een significante minderheid (tot 30% op nationaal vlak en tot 45% in de hoofdstad Riga) is Russisch. Daarom zijn bijna alle geschreven tekens in het Lets maar is de gesproken taal op de straat een mix van Lets en Russisch. Dit komt doordat de immigranten uit de Sovjet-tijd niet veel zin hebben om Lets te studeren en Russisch blijven gebruiken in het dagelijks leven. De meerderheid van etnische Letse bevolking, vooral diegenen die oud genoeg zijn om nog naar school geweest te zijn in het Sovjet-systeem begrijpen wel Russisch. Lets en Russisch behoren tot verschillende taalgroepen en de verschillen tussen deze talen zijn groter dan bijvoorbeeld tussen Engels en Frans. Lets is geschreven met een Latijns alfabet (zoals Nederlands) maar heeft ook enkele speciale letters zoals Ķ, Ļ, Ū enz. Engels en Duits worden ook goed verstaan op de plaatsen die regelmatig door toeristen en buitenlanders worden bezocht. Als je van de bewandelde paden afwijkt zal je wel je uit de slag moeten trekken met basisbegrippen van Lets en Russisch. Jonge mensen (geboren later dan 1975) begrijpen meestal Engels.

Regio's

Kaart van Letland

Er zijn vier historisch bepaalde regio's in Letland:

 • Vidzeme - Noordelijke deel
 • Kurzeme - Westelijke deel
 • Latgale - Oostelijke deel
 • Zemgale - Middendeel

Er zijn nog best grote culturele en sociale verschillen tussen de regio's, bijvoorbeeld de traditionele klederdrachten zijn afwijkend en in de Latgale-regio spreekt men een eigen, uniek dialect.

Steden

 • Riga - de hoofdstad met meer dan 800 jaar historie
 • Bauska - met een oud kasteel en jaarlijks countrymuziekfestival
 • Cesis - oude stad in het hart van Vidzeme, met kasteel en diepe rivierdalen
 • Daugavpils - tweede grote stad in Letland. Vooral fabrieken en industrie
 • Jelgava - studentenstad
 • Jūrmala - recreatiestad, vlakbij Riga, trekt veel toeristen.
 • Kuldiga - klein stadje met veel oorspronkelijke architectuur. De breedste waterval van Europa.
 • Liepāja - aan de Baltische kust met altijd een stevig briesje. Letten geloven dat hier het begin van de wind is.
 • Rēzekne - het hart van het Latgaledistrict
 • Sigulda - populaire stad met vele interessante en historische plekken. Drukst bezochte plek door buitenlanders na Riga
 • Tukums - drie regio's ontmoeten elkaar in de buurt van Tukums: Vidzeme, Zemgale en Kurzeme.
 • Valmiera - industriële stad, maar ook met actief cultureel en academisch leven.
 • Ventspils - een van de drukkere havens van Europa. Leuk om de schepen binnen te zien komen.

Andere bestemmingen

Info

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Per vliegtuig naar Letland kan heel goedkoop. Er zijn diverse low-cost maatschappijen die op Riga (RIX) vliegen.

Per trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [2].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [3].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Per auto zijn er twee manieren om Letland te bereiken vanuit Nederland of België. Enerzijds kan met een ferry vanuit Scandinavië of Duitsland naar de havensteden Ventspils en de hoofdstad Riga worden gevaren. De auto kan hierop meegenomen worden.

Een andere mogelijkheid is per auto via Polen en Litouwen naar Letland te gaan. Hierbij moet in ogenschouw worden genomen dat de Russische oblast Kaliningrad de kortste route blokkeert. Zonder visum is het niet mogelijk deze route te nemen. Een alternatief is om via Poznan uiteindelijk op de route Warschau - Kaunas terecht te komen. Eenmaal in Litouwen is het relatief eenvoudig door te reizen naar Letland. De meest voor de hand liggende route is via de Litouwse stad Šiauliai de weg richting Riga te pakken.

Let er op dat de route vanaf de Duits - Poolse grens vrijwel geen snelwegen kent en zeker in Polen veel oponthoud kent vanwege dorpen, steden en spoorwegovergangen op de route. Het aantal km dat per dag afgelegd kan worden is daardoor beperkt.

Per bus

Per boot

Rondreizen

Taal

Lets is de officiële taal en wordt dan ook het meeste gesproken. Maar in sommige delen word ook Engels, Russisch en een beetje Duits gesproken.

Kopen

Kosten

Eten

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika