Doe mee en deel je reiskennis!

Kroatië

Uit Wikitravel
Versie door 82.75.253.65 (Overleg) op 20 feb 2012 om 21:16 (Veiligheid)
Ga naar: navigatie, zoeken
Kroatië

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Hr-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Zagreb
Regering parlementaire democratie
Munt kuna (HRK)
Oppervlakte 56.542 km²
Bevolking 4.493.312 (schatting juli 2007)
Taal Servo-Kroatisch 96%, andere 4% (waaronder Italiaans, Hongaars, Tsjechisch, Slovaaks en Duits)
Religie Rooms Katholiek 87,8%, Orthodox 4,4%, Moslim 1,3%, ander christelijk 0,4%, andere en onbekend 6,1%
Elektriciteit 230V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +385
Internet TLD .hr
Tijdzone UTC +1


Kroatië (Kroatisch: Hrvatska), officieel de Republiek Kroatië (Republika Hrvatska) is een land in Zuid-Europa. Het strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Panonische laagvlakte en de oever van de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door het bergmassief Dinara en het zuidelijke deel eindigt aan de kust van de Adriatische Zee. Het land wordt begrensd door Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en via de zee grenst het aan Italië.


Info

Geschiedenis

De Kroaten zijn een Slavisch volk dat oorspronkelijk in Galicië leefde (in het noordwesten van de Oekraïne en het Zuiden van Polen). Van daar zijn zij in de 7e eeuw in zuidelijke richting gemigreerd, naar het huidige Kroatië. In eerste instantie vielen zij onder de heerschappij van de Byzantijnen en later de Franken, maar in 925 - onder leiding van koning Tomislav - werd Kroatië een sterk onafhankelijk land. In 1102 eindigde een decennialange Kroatische dynastieke strijd toen zij de Hongaarse macht accepteerden.

In het midden van de 14e eeuw kreeg het Hongaarse Koninkrijk zware klappen te verduren van het Ottomaanse Rijk, die hun rijk tot aan het bergachtige gebied van het huidige Bosnië en Herzegovina uitbreidden. Rond dezelfde tijd kwam Dalmatië grotendeels onder Venetiaans gezag te liggen.

Dubrovnik was een stadstaat die in eerste instantie onder Byzantijns (Romeins) gezag kwam te liggen en later onder Venetiaans gezag, in tegenstelling tot de andere Dalmatische stadstaten werd Dubrovnik echter onafhankelijk (Republiek Dubrovnik), zelfs toen het onder soevereiniteit van andere gebieden kwam te liggen.

De in 1526 gevochten slag bij Mohács zorgde ervoor dat het Kroatische Parlement bij de Habsburgers aandrong om de controle over Kroatië over te nemen. De Habsburgse heerschappij bleek inderdaad een efficiënt middel te zijn tegen de oprukkende Ottomanen en tegen het einde van de 18e eeuw was het grootste deel van Kroatië niet meer in handen van de Turken. De rare halve maan-achtige vorm van Kroatië bleef meer of minder de frontlinie tussen het Ottomaanse Rijk en Europa. Istrië, Dalmatië en Dubrovnik kwamen tussen 1797 en 1815 uiteindelijk onder Habsburgse heerschappij te liggen.

Na de Eerste Wereldoorlog sloot Kroatië zich aan bij de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven (het huidige Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina). Kort daarna vormde deze unie weer een unie met Servië, wat het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen werd (die uiteindelijk in 1929 het Koninkrijk Joegoslavië werd). Joegoslavië werd in de Tweede Wereldoorlog binnengevallen en Kroatië werd omgevormd tot een fascistisch marionettenstaatje met de naam Onafhankelijke Staat Kroatië. Het wapen van de staat toonde een 'U', dat staat voor Ustasha. Als hoofd van de regering werd Ante Pavelic benoemd. Pavelic en zijn regering besloten, dat Kroatië etnisch moest worden gezuiverd. De Serven moesten verdwijnen (naar het buitenland worden verdreven of gedood) of zich bekeren tot het katholieke geloof. Voor de joden, de Roma en homoseksuelen was geen plaats. Wat volgde was een waar schrikbewind, waarbij honderdduizenden mensen om het leven kwamen.

Toen de asmogendheden verslagen waren werd Joegoslavië een federale Communistische staat.

Op 16 maart 1991 riep de Servische minderheid de Republiek van Servisch Krajina (Republika Srpska Krajina) uit. Mocht Kroatië onafhankelijk worden, dan was de bedoeling in ieder geval dit deel bij Groot-Servië te trekken. Hierna verklaarde Kroatië samen met Slovenië zich op 25 juni 1991 onafhankelijk van Joegoslavië, wat het begin inluidde van de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Belgrado erkende het nieuwe land niet en in de daaropvolgende maanden volgden gevechten tussen Kroatische milities en de in Belgrado gestationeerde JNA (Joegoslavische Nationale Leger). In het begin van 1992 erkende Duitsland Kroatië, vele invloedrijke landen volgden met dit beleid; Joegoslavië moest wel de nieuwe landen erkennen, en het Joegoslavische leger trok zich terug.

De Servische minderheid werd vanaf het begin gesteund door de JNA. In 1995 startte het Kroatische leger twee succesvolle offensieven om het rebellerende gebied weer in handen te krijgen, dit zorgde voor een massale exodus van de Servische bevolking. Enkele maanden later eindigde de oorlog na onderhandelingen over het Verdrag van Dayton. Onder supervisie van de VN werd het overige Servisch-beheerste gebied op vreedzame wijze geïntegreerd in het nieuwe Kroatië.

Kroatië zoekt op dit moment aansluiting bij de Europese Unie. Onderhandelingen hierover begonnen in december 2005. De onderhandelingen zullen volgens de Europese Commissie wellicht in 2010 klaar zijn. Er wordt nu uitgegaan van een toetreding in 2011. Voor het zo ver is, moet Kroatië beter samenwerken met het Joegoslavië Tribunaal, de rechtspraak verder hervormen en rechten van minderheden beter beschermen.

Bevolking

De bevolkingsgroei in Kroatië is de laatste tien jaar gestagneerd. De oorlog in Kroatië tussen 1991 en 1995 zorgde voor massale verplaatsing van bevolkingsgroepen en bevorderde de emigratie. De natuurlijke bevolkingsgroei is negatief (minder dan ongeveer 1%), aangezien een halve eeuw geleden het aantal geboorten en sterfgevallen sterk is afgenomen. De gemiddelde levensverwachting is 75 jaar, 1,5% van de bevolking is analfabeet.


Etniciteit KroatiëKroatië wordt voornamelijk bewoond door Kroaten (89,6%). Minderheden zijn de Serviërs (vandaag de dag 4,5%; in 1991 12,5%), Bosniakken (0,5%), Hongaren (0,4%), Italianen (0,8%) en nog enkele andere. Het grootste deel van de bevolking is Katholiek (87,8%), er zijn ook minderheden van Oosters Orthodoxen (4,4%) en Soennitische Moslims (1,3%).

De officiële en meest gebruikte taal is Kroatisch, een Zuid-Slavische taal die het Latijnse alfabet gebruikt. Minder dan 5% van de bevolking spreekt naast zijn moedertaal nog een andere taal.[4]


Geografie

Kroatië is gelegen tussen Centraal-, Zuid- en Oost-Europa. Haar vreemde vorm, die iets weg heeft van een halve maan of een hoefijzer, zorgt voor vele buurlanden en lange rijksgrenzen: Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Italië aan de Adriatische Zee.

Haar vasteland is in twee niet in elkaar doorlopende stukken verdeeld door een kleine kustlijn van Bosnië en Herzegovina vlakbij Neum. Hierdoor vormt het tweede gedeelte een exclave tussen Bosnië en Herzegovina en Montenegro.

Het Kroatische landschap is afwisselend, zo zijn/is er:

graslanden, meren en heuvels in het continentale Noorden en Noord Oosten (Centraal Kroatië en Slavonië, deel van de Pannonische vlakte); dichtbebost berggebied bij Lika en Gorski Kotar, deel van de Dinarische Alpen; rotsachtige kustlijn langs de Adriatische Zee, (Istrië en Dalmatië) vrijwel talloze eilanden in de Adriatische Zee


Kunst & Cultuur

Regio's

Kaart van Kroatië


Istrië
(Kroatisch Istra) een schiereiland in het noordwesten, grenzend aan Slovenië
Kvarner
Kust en hoogland ten noorden van Dalmatië
Dalmatië
(Kroatisch Dalmacija) een strook vasteland en eilanden tussen de Middellandse Zee en Bosnië en Herzegovina
Slavonië
(Kroatisch: Slavonija) noordoostelijk gebied met bossen en velden, grenzend Hongarije, Servië, en Bosnië en Herzegovina
Centraal Kroatië
(Kroatisch:Središnja Hrvatska) Noordelijke centrale hooglanden, hier ligt Zagreb en het Kroatische deel van Žumberak








Steden

Andere bestemmingen

In Kroatië zijn er heel wat bezienswaardigheden die opgenomen zijn op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en zeker een bezoekje waard zijn. Zo zijn er:

 • de watervallen van Plitvice
 • het Nationale Park van Packlenica
 • het Kornati-archipel

Volgende steden verdienen ook een bezoek:

 • Šibenik (met de kathedraal Svete Jakova)
 • Trogir
 • Split (met een bezoek aan het kasteel van Diocletianus)
 • Zadar met de oude haven (foča) en de muzikale trappen
 • Omiš

Voor wie van bomen en natuur houdt kan het arboretum van Trsteno interessant zijn.


Arriveren

Per vliegtuig

Vanaf Schiphol gaan er meerdere keren per week vliegtuigen naar Zagreb, Split, Pula en Zadar.

Per trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [1].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [2].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Vanuit de Benelux is Kroatië goed per auto te bereiken.

Richting Istrië is de route via de Tauernautobahn in Oostenrijk aan te raden: Vanaf Venlo kan men de BAB61 afrijden tot aan Karlsruhe, daarna leidt BAB8 direct naar de Oostenrijkse grens. Volg in Oostenrijk de A10 (Tauernautobahn) tot Villach. Hiervandaan zijn 2 routes naar "De poort van Istrië" (Rupa):

 • Door Slovenië: Langs Lubliana naar Postonja via de snelweg. Vanaf daar rijd je via binnenwegen naar de Kroatische grens (Rupa). Dit is de snelste route, maar deze heeft meedere nadelen: U dient een vignet te hebben voor Slovenië (€ 20,00 voor 10 dagen), daarnaast is het rijden met een caravan op de Sloveense binnenwegen alleen weggelegd voor meer ervaren bestuurders.
 • Door Italië: Volg vanaf Villach de borden naar Trento/Triëst, u rijd na ongeveer 50 kilometer Italië binnen. Blijf de A23 volgen tot Palmanova, volg dan Triëst, bij Triëst rijd u via de E61 (ongeveer 40 kilometer) door Slovenië heen (geen vignetverplichting!) naar Rupa.

Voor andere gebieden dan Istrië, is het praktischer via de Duitse BAB3, langs Wells & Graz over de A9 door Oostenrijk te rijden. Ondanks dat men vollop bezig is een rondweg om Maribor te bouwen, kan het voorkomen dat men daar (het zij kort) over binnenwegen zal moeten rijden. Vanaf Maribor ligt een snelweg naar Zagreb. Vanuit Zagreb kan men via het voornaamste knooppunt in het land (Karlovac) de zuidkant van Kroatië bereiken. Houd rekening met ongeveer 200/250 Kuna aan tol (dit mag ook in Euros (€30/€35) betaald worden)

Per bus

Per boot

De steden Zadar, Rijeka, Split en Dubrovnik hebben allen een ferry naar Italië. Deze gaan onder andere naar Ancona, Venetië, Trieste en Brindisi.

Rondreizen

Per auto

In Kroatië is het rijden met lichten aan de hele dag verplicht. Telefoneren achter het stuur is niet toegelaten. De toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed is 0,0 promille!!

De snelheidslimieten in Kroatië zijn:

 • 50 km/u in de bebouwde kom
 • 90 km/h buiten de bebouwde kom
 • 110 km/h op grote autowegen
 • 130 km/h op autosnelwegen

Afwijkende maximumsnelheden voor bestuurders tot 24 jaar:

 • 80 km/h buiten de bebouwde kom
 • 100 km/h op grote autowegen
 • 120 km/h op autosnelwegen

Het is in Kroatië algemeen geweten dat bij regenweer de wegen spiegelglad worden. Bij regen moet de rijstijl worden aangepast.

De bewegwijzering naar de grote steden is goed uitgebouwd. Wegwijzers naar kleinere, lokale steden zijn niet op alle kruispunten aangebracht. Belangrijk is altijd de hoofdrichting te volgen.

Het verkeer in de grote steden (Zagreb, Rijeka, Split) is hectisch. Het verkeer over de rest van Kroatië is redelijk kalm. Het kan handig zijn om deze Interactieve reiskaart eens te bekijken.

Taal

In Kroatië spreekt men Kroatisch. Dit is een Slavische taal met veel gelijkenissen met het Servisch.

De jongere generaties aan de kust en in Zagreb spreken Engels als tweede taal. Oudere mensen kunnen meestal geen Engels, maar (afhankelijk van de streek) een beetje Duits en Italiaans. In Istrië en de omgeving van Rijeka spreekt men een beetje Duits. In Rijeka, Zadar, Split en Dubrovnik (de steden met ferry's naar Italië) zijn er ook heel wat mensen die Italiaans spreken.

In het binnenland zijn er weinig mensen die andere talen spreken naast Kroatisch.

Kopen

Als stelregel kan men uitgaan dat 7 Kroatische Kuna gelijk is aan 1 Euro.

De prijzen in de kustgebieden en bij de Nationale Parken liggen beduidend hoger dan in de rest van het land.

Richtprijzen Toeristische Gebieden (en rond Snelwegen):

 • Kop Koffie/Espresso: 7,50 Kuna
 • Glas Cola: 16,00 Kuna
 • Afhaalpizza: 30,00 Kuna
 • Diner in een restaurant: Vanaf 120,00 Kuna

Overig Kroatië:

 • Kop Koffie/Espresso: 4,00 Kuna
 • Glas Cola: 12,00 Kuna
 • Afhaalpizza: 20,00 Kuna
 • Diner in een restaurant: Vanaf 50,00 Kuna

Eten

Uitgaan

in kroatie is er veel gelegenheid om uit te gaan. Voornamelijk in de kustgebieden, en dan in de grotere steden zijn er veel uitgaansgelegenheden. vooral in het hoogseizoen is er geen dag dat er niks te doen is. het is altijd druk en erg gezellig. Er is voor alle leeftijden wel wat te vinden.

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Kroatië is een veilig land. In de steden is er de criminaliteit die men in alle toeristische centra tegenkomt, zoals zakkenrollers.

De oorlog in Kroatië is zo'n 15 jaar voorbij. Is sommige regio's (zoals de Krajina) is er zwaar gevochten en dat is nog te zien aan kogel- en granaatinslagen in sommige huizen. In die regio's is het afgeraden de gangbare paden te verlaten aangezien er nog heel wat landmijnen liggen.

Mijnenvelden zijn (bijna altijd) duidelijk afgebakend doormiddel van witte en rode borden waarop een meertalige waarschuwing gegeven word. Van Istrië en het gebied rond de Plivice Meren word gezegd dat ze compleet mijnenvrij zijn, ondanks dat dient u ook hier nog op te letten!

Vooral langs de weg zie je soms een aantal blikjes op een hoopje liggen. Dit kunnen ook nog mijnen zijn, maar dan verstopt. In de hoop dat kinderen er tegenaan schoppen.

Gezondheid

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika