Doe mee en deel je reiskennis!

Kingston (Jamaica): verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Kingston (Jamaica)

Default Banner.jpg

k (Wijzigingen door 81.82.254.156 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Rein N.)
 
(11 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
'''Kingston''' is de hoofdstad van [[Jamaica]].
 
'''Kingston''' is de hoofdstad van [[Jamaica]].
  
 +
==Info==
 +
Kingston, de hoofdstad van Jamaica, is gelegen aan de zuidoostelijke kust van het eiland. Er zijn twee wijken in de stad: 'downtown' en 'uptown'. Kingston is een tijd lang Jamaica's enige stad geweest en is nog steeds de grootste commerciële en culturele stad. De stad is redelijk groot, vooral voor een eiland als Jamaica.
  
 
==Arriveren==
 
==Arriveren==
 
 
===Per vliegtuig===
 
===Per vliegtuig===
 +
*'''Norman Manley International Airport''' (IATA:KIN), Tel. 1-888-247-7678, [http://www.manley-airport.com.jm]. Op het zuidoostelijk gedeelte van het eiland, met uitzicht op de haven van Kingston aan het Palisadoesschiereiland. Vanaf juni 2006 wordt hierop gevlogen door Air Jamaica, British Airways, Air Canada, Continental Airlines, Cayman Airways, Copa Airlines, BWIA, Spirit Airlines, US Airways, Delta Airlines, en American Airlines.
  
*'''Norman Manley International Airport''' (IATA), Phone: 1-888-247-7678, [http://www.manley-airport.com.jm]. Op het zuidoostelijk gedeelte van het eiland, met uitzicht op Kingston Harbour aan de Palisadoes peninsula. Per juni 2006, Manley International Airport wordt hierop gevlogen door Air Jamaica, British Airways, Air Canada, Continental Airlines, Cayman Airways, Copa Airlines, BWIA, Spirit Airlines, US Airways, Delta Airlines, en American Airlines.
+
===Per auto===
 +
Island Rental Cars heeft kantoren bij de luchthaven, in het centrum van Kingston, [[Ocho Rios]] en in [[Montego Bay]], ze hebben eventueel "Drop-off"rentals. Vergeet niet aan de linkerkant van de weg te rijden!
  
===Per auto===
 
Island Rental Cars heeft kantoren bij NMIA airport, in downtown Kingston, [[Ocho Rios]] en [[Montego Bay]], ze hebben eventueel "Drop-off"rentals. Vergeet niet aan de linkerkant van de weg te rijden!
 
 
===Per bus===
 
===Per bus===
Kingston heeft een goed bus systeem dat helaas niet goed beschreven staat. Jamaica Urban Transit Company (JUTC) is het busbedrijf van de staat maar er zijn ook privé ondernemingen die dezelfde routes rijden. Bussen rijden meestal via een van de volgende knooppunten 1 downtown, 2. Half-Way Tree of 3. Cross Roads. Kaarten staan op: www.whagwan.org.
+
Het openbaar vervoer in Jamaica is goed maar helaas staat het niet goed beschreven. Jamaica Urban Transit Company (JUTC) is het busbedrijf van de staat maar er zijn ook privé ondernemingen die via dezelfde routes rijden.  
  
 
=== Per boot ===
 
=== Per boot ===
  
 
==Rondreizen==
 
==Rondreizen==
<!--
+
Het openbaar vervoer in Kingston bestaat uit een uitgebreid busnetwerk. Bussen rijden meestal via een van de volgende knooppunten 1 downtown, 2. Half-Way Tree of 3. Cross Roads. Kaarten staan op: [http://www.whagwan.org ]. Het is druk, de bussen zijn niet voorzien van airconditioning en het is enigszins onvoorspelbaar maar het is goedkoop en meestal veilige (pas wel op voor zakkenrollers). Schrik ook niet als een vurige predikant het woord van God komt verkondigen op de bus maar dat is dan ook zowat het ergste wat je er kan overkomen. Kijk op  [http://whagwan.org/cgi-bin/pcj/businfo.cgi deze interactieve kaart] voor wat meer inzicht op de verschillende lijnen.
  
Kingston has an extensive bus system.  It's crowded, un-airconditioned, and somewhat unpredictable, but it's cheap and mostly safe (watch out for pick-pockets). Usually the worst thing to happen is to have a fiery bus preacher.  Check out [http://whagwan.org/cgi-bin/pcj/businfo.cgi this interactive bus map] for some guidance.
+
Route Taxis (een taxi die een vaste route heeft en meerdere mensen oppikt langs het traject) zijn ook veel voorkomend en vaak volgen ze het traject van de vaste busroutes. Dit systeem is voor Europeanen wat onbekend en daardoor misschien een beetje ingewikkelder, dus aarzel niet om hulp te vragen aan de inwoners van de stad als u iets niet begrijpt.
  
Route Taxis (a taxi that has a set route and picks up multiple people along it) are also common and often mirror bus routes. These are a bit more complicated to get used to, so ask for help.
+
Er zijn uiteraard ook gewone taxi's. Het is aan te raden om op voorhand te onderhandelen over de prijs. Tarieven variëren van 100 Jamaicaanse Dollar tot J$1000 voor grote afstanden.
  
Charter Taxis (normal taxis) - negotiate a price before getting in the car.  Fares range from J$100 to J$1000 for long routes.
 
-->
 
 
==Bekijken==
 
==Bekijken==
*'''Bob Marley Museum''', 56 Hope Road, Phone: +1 876-927-9152.
+
*'''Bob Marley Museum''', 56 Hope Road, Tel. +1 876-927-9152.
*'''Devon House''', 26 Hope Road, Phone: +1 876-926-0815. Tu-Sa 10AM-5PM. Prachtig Jamaicaans huis. De tuin heeft kleine winkeltjes, een restaurant en een ijswinkel met Jamaicaanse fruits maken. Tour: US$6.
+
*'''Devon House''', 26 Hope Road, Tel. +1 876-926-0815. Di-Za 10AM-5PM. Prachtig Jamaicaans huis. De tuin heeft kleine winkeltjes, een restaurant en een ijswinkel met Jamaicaanse fruits maken. Tour: US$6.
 
*'''Hope Botanical Gardens''' De grootse botanische tuin van het Carribisch gebied.
 
*'''Hope Botanical Gardens''' De grootse botanische tuin van het Carribisch gebied.
*'''Hope Zoo''' Naast de Botanical Gardens.<!--
+
*'''Hope Zoo''' Naast de Botanische tuinen.
*'''Institute of Jamaica''', 12 East St., Phone: +1 876-922-0620.  M-Th 9:30AM-5PM, F 9:30AM-4PM. Home to the museums of Jamaican national and West Indian history, art galleries and a West Indian Reference Library with the world's largest collection of its kind.
+
*'''Institute of Jamaica''', 12 East St., Tel. +1 876-922-0620.  Ma-Do 9:30AM-5PM, 9:30AM-4PM. Dit gebouw huisvest de musea van de Jamaicaanse en West-Indische geschiedenis, kunstgalerijen en de bibliotheek met West-Indische naslagwerken, die in het bezit is van 's werelds grootste collectie boeken over dit onderwerp.
*'''National Gallery of Jamaica''', 12 Ocean Blvd, Phone: +1 876-922-1561, [http://www.instituteofjamaica.org.jm]. Works by Jamaican artists on display.
+
*'''National Gallery of Jamaica''', 12 Ocean Blvd, Tel. +1 876-922-1561, [http://www.instituteofjamaica.org.jm]. Hier vind men een tentoonstelling met werken van diverse Jamaicaanse kunstenaars.
*'''Port Royal Area''', Notorious 17th century pirate haven
+
*'''Port Royal Area''', Beruchte 17de eeuwse piratenhaven.
*'''Lime Kay''', Beach off the coast of Port Royale must take a boat from Port Royal fisherman or the hotel to island. Island is famous as the location for final scene in The Harder they Come. Crowded party spot on the weekends with food and drink available for purchase, much more sedate and often deserted on weekdays. You can camp overnight if you pre-arrange a next-day pickup time, but be careful, as you can't exactly swim to shore!
+
*'''Lime Kay''' - Een eiland met strand voor de kust van Port Royal dat men alleen kan bereiken met een vissersboot of met de boot van het hotel op het eiland. Dit eiland is beroemd als de locatie van de definitieve scène in de film "The Harder They Come". Het is een drukke plek tijdens het weekend waar men voedsel en drank kan kopen, het is veel rustiger en vaak verlaten op weekdagen. U kunt er kamperen als je vooraf een boot regelt om terug te varen maar wees duidelijk zodat je in het slechtste geval niet terug moet zwemmen!
-->
 
  
 
==Doen==
 
==Doen==
Regel 70: Regel 68:
  
 
{{Str}}
 
{{Str}}
{{Nnl}}
 
 
{{IsIn|Jamaica}}
 
{{IsIn|Jamaica}}
 +
  
  
Regel 80: Regel 78:
 
[[ja:キングストン (ジャマイカ)]]
 
[[ja:キングストン (ジャマイカ)]]
 
[[pt:Kingston]]
 
[[pt:Kingston]]
 
+
[[wts:Category:Kingston (Jamaica)]]
  
 
[[wikipedia:Kingston (Jamaica)]]
 
[[wikipedia:Kingston (Jamaica)]]

Huidige versie van 11 jun 2012 om 12:16

Kingston is de hoofdstad van Jamaica.

Info[bewerken]

Kingston, de hoofdstad van Jamaica, is gelegen aan de zuidoostelijke kust van het eiland. Er zijn twee wijken in de stad: 'downtown' en 'uptown'. Kingston is een tijd lang Jamaica's enige stad geweest en is nog steeds de grootste commerciële en culturele stad. De stad is redelijk groot, vooral voor een eiland als Jamaica.

Arriveren[bewerken]

Per vliegtuig[bewerken]

  • Norman Manley International Airport (IATA:KIN), Tel. 1-888-247-7678, [1]. Op het zuidoostelijk gedeelte van het eiland, met uitzicht op de haven van Kingston aan het Palisadoesschiereiland. Vanaf juni 2006 wordt hierop gevlogen door Air Jamaica, British Airways, Air Canada, Continental Airlines, Cayman Airways, Copa Airlines, BWIA, Spirit Airlines, US Airways, Delta Airlines, en American Airlines.

Per auto[bewerken]

Island Rental Cars heeft kantoren bij de luchthaven, in het centrum van Kingston, Ocho Rios en in Montego Bay, ze hebben eventueel "Drop-off"rentals. Vergeet niet aan de linkerkant van de weg te rijden!

Per bus[bewerken]

Het openbaar vervoer in Jamaica is goed maar helaas staat het niet goed beschreven. Jamaica Urban Transit Company (JUTC) is het busbedrijf van de staat maar er zijn ook privé ondernemingen die via dezelfde routes rijden.

Per boot[bewerken]

Rondreizen[bewerken]

Het openbaar vervoer in Kingston bestaat uit een uitgebreid busnetwerk. Bussen rijden meestal via een van de volgende knooppunten 1 downtown, 2. Half-Way Tree of 3. Cross Roads. Kaarten staan op: [2]. Het is druk, de bussen zijn niet voorzien van airconditioning en het is enigszins onvoorspelbaar maar het is goedkoop en meestal veilige (pas wel op voor zakkenrollers). Schrik ook niet als een vurige predikant het woord van God komt verkondigen op de bus maar dat is dan ook zowat het ergste wat je er kan overkomen. Kijk op deze interactieve kaart voor wat meer inzicht op de verschillende lijnen.

Route Taxis (een taxi die een vaste route heeft en meerdere mensen oppikt langs het traject) zijn ook veel voorkomend en vaak volgen ze het traject van de vaste busroutes. Dit systeem is voor Europeanen wat onbekend en daardoor misschien een beetje ingewikkelder, dus aarzel niet om hulp te vragen aan de inwoners van de stad als u iets niet begrijpt.

Er zijn uiteraard ook gewone taxi's. Het is aan te raden om op voorhand te onderhandelen over de prijs. Tarieven variëren van 100 Jamaicaanse Dollar tot J$1000 voor grote afstanden.

Bekijken[bewerken]

  • Bob Marley Museum, 56 Hope Road, Tel. +1 876-927-9152.
  • Devon House, 26 Hope Road, Tel. +1 876-926-0815. Di-Za 10AM-5PM. Prachtig Jamaicaans huis. De tuin heeft kleine winkeltjes, een restaurant en een ijswinkel met Jamaicaanse fruits maken. Tour: US$6.
  • Hope Botanical Gardens De grootse botanische tuin van het Carribisch gebied.
  • Hope Zoo Naast de Botanische tuinen.
  • Institute of Jamaica, 12 East St., Tel. +1 876-922-0620. Ma-Do 9:30AM-5PM, 9:30AM-4PM. Dit gebouw huisvest de musea van de Jamaicaanse en West-Indische geschiedenis, kunstgalerijen en de bibliotheek met West-Indische naslagwerken, die in het bezit is van 's werelds grootste collectie boeken over dit onderwerp.
  • National Gallery of Jamaica, 12 Ocean Blvd, Tel. +1 876-922-1561, [3]. Hier vind men een tentoonstelling met werken van diverse Jamaicaanse kunstenaars.
  • Port Royal Area, Beruchte 17de eeuwse piratenhaven.
  • Lime Kay - Een eiland met strand voor de kust van Port Royal dat men alleen kan bereiken met een vissersboot of met de boot van het hotel op het eiland. Dit eiland is beroemd als de locatie van de definitieve scène in de film "The Harder They Come". Het is een drukke plek tijdens het weekend waar men voedsel en drank kan kopen, het is veel rustiger en vaak verlaten op weekdagen. U kunt er kamperen als je vooraf een boot regelt om terug te varen maar wees duidelijk zodat je in het slechtste geval niet terug moet zwemmen!

Doen[bewerken]

Leren[bewerken]

Werken[bewerken]

Kopen[bewerken]

Eten[bewerken]

Budget[bewerken]

Medium[bewerken]

Duur[bewerken]

Uitgaan[bewerken]

Overnachten[bewerken]

Budget[bewerken]

Medium[bewerken]

Duur[bewerken]

Communicatie[bewerken]

Veiligheid[bewerken]

Dagelijks leven[bewerken]

Rondom[bewerken]

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!