Doe mee en deel je reiskennis!

Japan

Uit Wikitravel
Versie door DorganBot (Overleg | bijdragen) op 23 mrt 2008 om 11:13 (robot Erbij: ru:Япония)
Ga naar: navigatie, zoeken
Japan

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
LocationMapJapan.png
Vlag
Ja-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Tokio
Regering Constitutionele monarchie met een parlementaire regering
Munt yen (JPY)
Oppervlakte total: 377,835 km2
water: 3,091 km2
land: 374,744 km2
Bevolking 127,463,611 (Schatting juli 2006.)
Taal Japans
Religie Shinto en Boeddhisme (vaak beide), Christen (0.7%)
Elektriciteit 100V/50 of 60Hz (Amerikaanse stekker)
Oproepcode +81
Internet TLD .jp
Tijdzone UTC+9

Japan [1], bekend als Nihon of Nippon of het land van de rijzende zon is een eilanden staat in Oost-Azie.

Steden

Kaart van Japan

Japan heeft duizenden steden; deze negen zijn de meest belangrijke steden voor de reiziger.

 • Tokio – de hoofdstad van Japan, modern en dichtbevolkt.
 • Hiroshima – een grote havenstad, de eerste stad die door een atoombom werd verwoest.
 • Kanazawa - een historische stad aan de westkust
 • Kyoto – een hoofdstad uit de Japanse oudheid, wordt beschouwd als het culturele hart van het land, met vele oude Boeddhistische tempels en tuinen
 • Nagasaki – een oude havenstad op Kyushu, de tweede stad die door een atoombom werd verwoest
 • Nara - de eerste hoofdstad van een verenigd Japan, met vele Boeddhistische heiligdommen en historische gebouwen
 • Osaka – een grote en dynamische stad gelegen in de Kansai regio
 • Sapporo - de grootste stad op Hokkaido, beroemd om het sneeuw festival
 • Sendai - de grootste stad in de Tohoku regio, bekend als de stad van de bossen vanwege de straten vol met rijen bomen en de beboste heuvels

Andere bestemmingen

Zie Japan's Top 3 voor een aantal plaatsen die door de Japanners zelf zeer worden vereerd. En kijk op Weg van de snelweg in Japan voor een selectie van intrigerende maar minder bekende bestemmingen door het hele land.

 • Mount Fuji — 3776 meter hoog waarmee het de hoogste berg van Japan is. Deze besneeuwde vulkaan is een bekend symbool van Japan.
 • 88 Tempel Pelgrimage — een lastig pad van 1.647 kilometer rondom het eiland Shikoku
 • Smalle weg diep het noorden in — een route door noordelijk Japan, onsterfelijk gemaakt door Japan's beroemdste haiku dichter

Info

Geschiedenis

Klimaat

Bevolking

Kunst & Cultuur

Feestdagen

Festival-stoet te midden Shinjuku's alomtegenwoordige neonverlichting, Tokyo

De belangrijkste feestdag in Japan is Nieuwjaar (お正月 Oshōgatsu), waarbij het land tot stilstand komt van 29 december tot 3 januari. Traditioneel wordt een bezoekje gebracht aan de familie (met een enorme drukte op alle transportmiddelen tot gevolg), daarna eet men het feestgerecht, om dan klokslag middernacht de tempel in de buurt te bezoeken. Dikwijls maakt men van deze snipperdagen gebruik voor een korte reis naar het buitenland, en dus worden de vliegtickets fors duurder.

In maart of april staat de beroemde Japanse kerselaar in bloei, en dus is het tijd voor hanami (花見, letterlijk "bloemen kijken"). Zogezegd draait het dan om bewondering voor de bloesems (桜 sakura), in de praktijk is het vooral uit de bol gaan met een picknick in het park en een stevige scheut drank. De bloeitijd is vrij kort en piekt elk jaar op een ander moment; bijgevolg maken alle TV zenders in hun weerbericht ruim tijd vrij voor de laatste stand van zaken omtrent het verwachte hoogtepunt.

De langste vakantie is de Gouden week ofte Golden Week (27 april tot 6 mei). Dan vallen er vier officiële vakantie dagen in 1 week, zodat iedereen maar meteen een week verlof neemt. Het resultaat is nogmaals bomvolle treinen, peperdure tickets en hotels, niet het aangewezen moment voor een rondreis. De weken net voor of net na deze Golden Week zijn echter ideaal.

In de zomer kreunt Japan onder een loodzware hitte en vooral vochtigheid, een speciaal klimaat dat wij in Europa niet kennen. Om de gedachten te verzetten worden nogal wat festivalletjes georganiseerd, zoals de plaatselijke feestjes (祭 matsuri) of indrukwekkend vuurwerk (花火 hanabi) waarbij elke stad de andere tracht te overtreffen. Tanabata (七夕), op 7 juli (of begin augustus in sommige streken), herinnert aan een beroemd verhaal over geliefden die elkaar enkel op deze datum konden ontmoeten. Het grootste festival in de zomer is het Obon (お盆) gebeuren, half juli in oost Japan (Kanto) of midden augustus in west Japan (Kansai). Als bij een soort Allerzielen brengt iedereen een bezoek aan het graf van de voorvaders in het geboortedorp, wat zorgt dat alle transport alweer vrij drukbezet is.

Interneringskampen Kort na de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en de Japanse bezetting van vrijwel geheel Nederlands Oost-Indië in maart 1942 werd door het Japans bestuur een begin gemaakt met de internering van de Europese burgers en inwoners van Indonesië in kampen. De Japanners hadden het leven in de kampen streng gereglementeerd. Er was weinig verschil tussen de militaire kampen en die voor de gewone burgers. Iedereen moest op dezelfde wijze worden behandeld. Mannen en vrouwen werden gescheiden. Werken was de voornaamste bezigheid in de kampen en kwam volgens de Japanners zowel het lichaam als de geest ten goede. De kampen waren heel sober, versieringen waren verboden. De gevangenen moesten ook heel sober leven. Zo werden er geen kleren gegeven. Er waren haast geen gelegenheden voor geestelijke activiteiten zoals lezen of schrijven. Je had er bijna geen contact met de buitenwereld In het begin trof de maatregel alleen diegenen met hoog aanzien, zoals de hogere mensen uit het bestuur, maar op den duur raakte vrijwel de gehele bevolking inclusief vrouwen en kinderen geïnterneerd. Er werden aparte kampen ingericht voor vrouwen en kinderen en voor de mannen en de al wat oudere jongens. In totaal zijn er rond de 1500 interneringskampen opgericht. Er waren aparte interneringskampen voor: – vrouwen en kinderen; – mannen en jongens (boven een bepaalde leeftijd); – krijgsgevangenen. In het begin was het slecht georganiseerd. De Japanners hadden het aantal Europeanen in Indonesië onderschat zodat de kampen eerder iets weg hadden van een achterstandswijk. De wijken werden later langzaam omgevormd tot kampen, eerst door prikkeldraad, later door een poort met een wacht. Met de Japanse capitulatie en de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring in augustus 1945 en de daaropvolgende strijd kwam er een einde aan het bestaan van de kampen op Indonesië.

Rondreizen

Tama Monorail in Tokyo — een van Japan's vele futuristische transportsystemen

Het openbaar vervoer in Japan hoort absoluut bij het beste van de wereld, waardoor verplaatsingen een fluitje van een cent zijn; vooral de trein is razend populair. Weliswaar is reizen in Japan in vergelijking met andere Aziatische landen vrij duur, maar allerhande speciale passen en tarieven helpen om de schade nog enigszins te beperken.

Om je weg te vinden in alle tijdregelingen en prijzen is Hitachi's Hyperdia [2] een onmisbare hulp; er is een versie voor elk courant besturingssysteem, en je kan de info ook online raadplegen [3]. Jorudan en NTT Townpage hebben Engelstalige webpagina's. Er is ook een ouderwetse papieren versie, de Daijikokuhyō (大時刻表), een turf die ondanks z'n stevig-telefoonboek formaat bedrukt is met piepkleine Japanse tekentjes. Al bij al niet zo'n geschikt naslagwerk, ondanks het feit dat elk station en de meeste hotels er eentje hebben. Iets handiger is de "light" versie met daarin enkel de zogenaamde limited express treinen, de slaaptreinen, en de sneltreinen (shinkansen). Het boek is verkrijgbaar bij de Japanse toeristische dienst, de Japan National Tourist Organization [4]; ofwel ga je langs in hun kantoren, of anders kan je zelf downloaden bij de Japanse spoorwegen, JR [5].

Om post versturen is een adres en woonplaats uiteraard nog steeds noodzakelijk, maar om daar ook zelf ter plaatste te geraken schiet je met zo'n adres niet veel op. In plaats van een straat en nummer, krijg je meestal dan ook de wandelafstand vanaf het station te horen, plus opvallende gebouwen en dergelijke waar je op kan letten. Naamkaartjes hebben dikwijls een kleine plattegrond afgebeeld, al helpt dat soms weinig als je geen Japans kan ontcijferen. Ten slotte staat aan de uitgang van de meeste stations een plattegrond waarmee je een bestemming kan vinden die niet al te ver uit de buurt ligt.

Per Vliegtuig

Per Trein

Per Auto

Per Bus

Taal

Japanse geschrift op een lantaarn in een tempel nabij Asakusa, Tokyo

In Japan spreekt men Japans. De meeste Japanners hebben minstens zes jaar lang Engels gestudeerd, maar hebben de grootste moeite om een praatje te maken. Als je verdwaald bent, kan je je soms redden door een eenvoudige vraag op te schrijven, en het briefje te tonen aan jongelui. Met wat geluk kunnen ze je dan de juiste richting aanwijzen. Een andere tip is om indien mogelijk naamkaartjes of luciferdoosjes op zak te houden van hotels en dergelijke, zodat je die aan een taxi-chauffeur kan tonen. Gelukkig doen bijna alle Japanners bijzonder veel moeite om toch te proberen om te begrijpen wat je zegt, en je uit de penarie te helpen. Omgekeerd kan je de mensen enorm op hun gemak stellen door te proberen enkele Japanse begroetingen en bedankjes te leren.

Ook het Japans heeft z'n regionale varianten, maar het standaard Japans (hyōjungo 標準語) wordt overal begrepen. Streken zoals Kagoshima prefectuur en de regio rond Tohoku hebben een dialect dat praktisch onverstaanbaar is voor andere Japanners. De Kansai regio heeft dan weer een dialect dat aftrek heeft in de pop-cultuur vanwege z'n doorgedreven turbo-taaltje. De zuidelijke eilanden van Okinawa hebben een dialect dat dicht aanleunt bij de Ryukyuan taal, vooral gebruikt door ouderen, terwijl in het noordelijke Hokkaido een enkeling nog wel eens Ainu praat.

Geschreven Japans gooit op een ingewikkelde manier drie soorten schrift door elkaar: kanji (漢字) van oorspronkelijk Chinese afkomst, en de "inlandse" hiragana (ひらがな) en katakana (カタカナ) alfabetten, die eigenlijk ook oorspronkelijk een paar honderd jaar geleden uit China werden geïmporteerd. Deze hiragana en katakana hebben intussen echter hun originele Chinese betekenis verloren, en worden nu puur fonetisch gebruikt. Van de kanji's zijn er duizenden die dagdagelijks gebruikt worden, en de Japanners hebben dan ook jaren nodig om ze onder de knie te krijgen. De kanas daarentegen bestaan uit welgeteld 50 lettergrepen en kunnen dus ingestudeerd worden met een redelijke inspanning. Van de beide groepen zijn de katakana misschien het handigst; ze worden namelijk gebruikt om fonetisch woorden uit te schrijven van vreemde origine, en dus bijvoorbeeld een kamera (カメラ), konpyūtā (コンピューター, computer) of kōhī (コーヒー, koffie) zijn meteen begrijpelijk. De ideale uitgangspositie voor de kanji zelf is natuurlijk om al Chinees te kennen , maar dan nog is het oppassen; 手紙 (tegami), "toilet papier" in het Chinees, betekent "brief" in het Japans!

Geldzaken

Kosten

Kopen

Eten

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Azië (Centraal-Azië, Midden-Oosten, Noord-Azië,Oost-Azië,Zuidoost-Azië, Zuid-Azië)

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kirgizië · Koeweit · Laos · Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Noord-Korea · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tadzjikistan · Taiwan · Thailand · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Zuid-Korea

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika