Doe mee en deel je reiskennis!

Iran

Uit Wikitravel
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 25 mei 2012 om 13:00 (Overnachten en reisadvies)
Ga naar: navigatie, zoeken
Iran

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Ir-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Teheran
Regering Theocratische Republiek
Munt Iranese Rial (IRR)
Oppervlakte 1.648 miljoen km2
Bevolking 68.688.433 (schatting juli 2006)
Taal Perzisch en dialecten daarvan 58%, Turks en dialecten daarvan 26%, Koerdisch 9%, Luri 2%, Balochi 1%, Arabisch 1%, andere 2%
Religie Moslim 98% (Sjiiet 89%, Soenniet 9%), andere (Zoroastrisch, Joods, Christen, en Baha'i) 2%
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +98
Internet TLD .ir
Tijdzone UTC+3:30

Iran (Islamitische Republiek Iran; Perzisch: جمهوری اسلامی ایران, Djoemhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān) is een land in het Midden-Oosten.

Regio's

Steden

Andere bestemmingen

Info

Geschiedenis

Iran/Perzië heeft een bijzonder lange geschiedenis en kan met recht één van de bakermatten van de beschaving genoemd worden. De geschiedenis van Iran als land gaat terug tot de 6e eeuw v.Chr., toen Cyrus de Grote van de dynastie der Achaemeniden de verschillende volkeren verenigde. In de eeuwen hierna bereikte dit Perzische Rijk een enorme macht en besloeg het een gebied van Egypte in het westen tot aan India in het oosten en Griekenland in het noorden.

In de 4e eeuw v.Chr. veroverde Alexander de Grote het Perzische Rijk en versloeg koning Darius III nabij Persepolis. Het land werd na Alexanders dood bestuurd door een Hellenistische (Griekse) klasse onder de Seleuciden. Later vestigden de Parthen en de Sassaniden machtige rijken.

In de zevende eeuw werd het veroverd door de islamitische Arabieren. Het Arabische Rijk van de kaliefen overheerste Iran tot de 9e eeuw en vanaf toen verloor het centrale gezag van de Abbasiden uit Bagdad zijn autoriteit en waren er in Iran diverse rijken en rijkjes.

In de 11e eeuw waren het de Turkse Seltsjoeken die Iran veroverden en later ook de Arabieren versloegen. Het rijk van de Seltsjoeken viel echter al snel weer uiteen en in de 13e eeuw viel het Mongoolse Rijk Iran binnen en de Mongolen verwoestten vele steden en vermoordden vele inwoners.

In de vijftiende eeuw verenigde de dynastie van de Safawiden Iran. Zij voerde onder andere het sjiisme als staatsgodsdienst in. Met name onder sjah Abbas I kwam hun cultuur tot volle bloei, wat goed te zien is in de toenmalige hoofdstad Isfahan. Nadat de Safaviden verslagen waren kwamen later de Kadjaren aan de macht. Iran wist als één van de weinige landen in Azië onafhankelijk te blijven van westerse landen, al hadden met name het Verenigd Koninkrijk en Rusland er grote invloeden.

In de twintigste eeuw heerste gedurende lange tijd de Pahlavi-dynastie. Vader Reza Pahlavi en zoon Mohammed Reza Pahlavi namen weliswaar de titel sjah (koning) aan, maar regeerden als dictators, waarbij de bevolking vaak hardhandig onderdrukt werd. Het westen steunde de dictatuur van de Pahlavi's.

In 1979 dwong een brede opstand van geestelijken, intellectuelen, middenstanders en vele maatschappelijke organisaties de sjah ten val tijdens de Iraanse Revolutie. Uiteindelijk koos de machtigste politieke partij, die van de geestelijkheid, ervoor om de macht in handen van één persoon te geven: ayatollah Ruhollah Khomeini. Sindsdien wordt het land volgens een door hem opgestelde conservatieve islamitische wetgeving geregeerd.

Van 1980 tot 1988 voerde Iran oorlog met buurland Irak in de bloedige Irak-Iranoorlog.

Sinds het presidentschap van de hervormingsgezinde president Mohammad Khatami is het land, waarvan meer dan de helft van de bevolking jonger is dan 30 jaar, langzaam aan het moderniseren. De conservatieven houden echter stevig de touwtjes in handen en al te radicale hervormers worden onderdrukt.

Klimaat

Twee derde van Iran bestaat uit hoge bergen. Iran heeft daarmee koude winters en milde zomers. Een groot deel van Iran is woestijn en heeft een droog klimaat, maar het noordwestelijke deel van het land heeft een gematigd klimaat met weelderige vegetatie en uitgestrekte rijstvelden.

Het centrale Hoogland van Iran is een uitgesproken woestijnklimaat. Temperaturen kunnen daar 's zomers oplopen tot wel 50°C. Een van de heetste plekken op aarde bevindt zich in de Lut woestijn bij Kerman. De temperatuur kan daar oplopen tot rond de 60°C.

In de Elborz en het Zagrosgebergte ligt 's winters vaak sneeuw en veel toppen in het hoge deel van Elborz hebben eeuwige sneeuw. Er kan daardoor goed geskied en gesnowboard worden in Iran met name ten Noorden van Teheran zijn er skipistes.

Bevolking

De bevolking in Iran kende een snelle groei. In 1900 waren er tien miljoen Iraniërs, nu zevenmaal meer. De stijging was bijzonder sterk na de Iraanse Revolutie van 1979. Van 1995 tot 2005 steeg het inwonertal met 8,4 miljoen. De meerderheid van de bevolking is jonger dan 30 jaar.

Volgens het CIA World Factbook is de bevolking verdeeld in de volgende etnische groepen: Perzen (51%), Azeri's (24%), Gilaki en Mazanderani (8%), Koerden (7%), Arabieren (3%), Beloetsji(en) (2%), Lurs (2%), Turkmenen (2%), Qashqai Turken, Armeniërs, Joden, Assyriërs en anderen. Hierbij moet worden opgemerkt dat andere bronnen andere percentages geven.

Kunst & cultuur

Iran heeft een bijzonder rijke cultuur waarin oude en moderne elementen gecombineerd worden. In het land zelf wordt wel gezegd dat Iran drie invloeden moet zien te combineren. Die drie zijn de klassieke Iraanse cultuur van het Perzische Rijk uit de Oudheid, de islam en de islamitische cultuur die de Arabieren brachten en de moderne westerse cultuur.

Naast diverse archeologische plaatsen, zoals de oude hoofdstad Persepolis en de stad Pasargadae, heeft het ook recentere culturele hoogtepunten zoals de stad Isfahan.

De poëzie heeft altijd een zeer hoog niveau gehad. De Sjahnama of het Boek der Koningen van Ferdowsi is het nationale epos van Iran en telt 60.000 dichtregels. Het is het belangrijkste werk van de Perzische mythologie. Naast Ferdausi zijn Hafiz, Nezami en Roemi andere bekende dichters.

De Perzische miniaturen, kleine schilderijen, zijn de belangrijkste Iraanse vorm van de schilderkunst. Reza Abbasi uit de zeventiende eeuw is de bekendste Iraanse schilder.

Bekend over de hele wereld zijn de Perzische tapijten. De windmolen en de domesticatie van de tulp komen waarschijnlijk uit het oude Perzië.

Tegenwoordig zijn nog steeds veel schrijvers en filmmakers actief in Iran.

Bij het begin van de lente viert men het Iraanse Nieuwjaar, Noroez.

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Iran zijn:

Dag van de Revolutie 11 februari
Dag van de Nationalisatie van de Olie 20 maart
Perzisch Nieuwjaar 21-24 maart
Dag van de Islamitische Republiek 1 april
Sizdah-bedar 2 april
Dood van Imam Khomeini 4 juni
Revolte van Khordad 15 5 juni

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Iran nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Voor Iran heb je nodig:

  • Een paspoort dat bij aankomst in Iran nog minimaal 6 maanden geldig is
  • Een visum
  • Een uitnodiging van een persoon of organisatie in Iran

Visum Voor een bezoek aan Iran is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Het visum voor Iran is verkrijgbaar bij de Iraanse ambassades in Den Haag en Brussel. Het visum kost € 50,-. Voor zakenreizen naar Iran heb je een ander visum nodig. Dit visum is eveneens verkrijgbaar bij de Iraanse ambassades in Den Haag en Brussel. Dit visum kost ongeveer € 60,-.

Uitnodiging Om Iran te bezoeken heb je een uitnodiging nodig van een persoon of organisatie in Iran. Wanneer je je reis naar Iran via een reisbureau boekt zijn deze vaak in staat om een uitnodiging voor je te regelen.

Adressen Iraanse ambassade in Nederland en België:

  • Nederland: Ambassade Iran - Duinweg 20, 2585 JX Den Haag - 070-3548483/3384000 - 070-3503224 - [email protected] - Openingstijden: maandag-vrijdag 08:30-17:00
  • België: Ambassade Iran - Tervurenlaan 415, 1150 Pieters-Woluwe - Tel nr. 02.762.37.45 - Fax: 02.762.39.15 - [email protected]

Je kunt dit zelf aanvragen of je laten assisteren door een van de commerciële bedrijven die er zijn op dit gebied bv Iran Silk Road. De Visumdienst kan helpen bij het krijgen van toestemming en van een visum.

Per vliegtuig

Per trein

Het is mogelijk om met de trein in 3 dagen in Istanbul te komen en verder te reizen naar Teheran. Dit duurt met minimaal 66 uur echter heel erg lang! Vertragingen zijn hierbij nog niet meegerekend. De bus of een andere manier van transport is doorgaans een betere optie, tenzij je treinfanaat bent. Tussen Tatvan en Van vindt het transport per boot plaats. Meer informatie over het reizen per trein tussen Istanbul en Teheran vind je op de site van de Turkse Staatsspoorwegen

Per auto

Als je eenmaal aan de strenge eisen voldoet, is het nog een behoorlijke klus om in Iran te komen als je met de auto bent. Tot Istanboel is het nog redelijk, daar voorbij wordt het iets minder [email protected]��������0�<owel met de rijstijl van de lokale bevolking als met de staat van de wegen als met het gebrek aan richtingborden te maken. Neem goede kaarten mee (eventueel in combinatie met een gps). Als je je beperkt tot de hoofdroutes is het echter goed te doen. Er zijn drie mogelijke routes door Turkije en eigenlijk komen ze allemaal via Dogubeyazit bij de grens met Iran. De noordelijke route loopt min-of-meer langs de kust van de Zwarte Zee om vervolgens via Trabzon en Erzurum richting het zuiden en zuidwesten te lopen. De route middendoor loopt van Istanbul via Ankara naar Kayseri en Malatya verder naar het oosten. De zuidelijke route volgt de kust van de Middellandse Zee en gaat via Antalya, Alanya (van zonvakantiefaam), Adana, Urfa, Diyarbakir en Van naar Dogubeyazit. Turkije heeft langs doorgaande wegen her en der uitgebreide tankstations/ rustplaatsen dus zou het niet al te vermoeiend hoeven te zijn door dit land te rijden.

Per bus

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Taal

Iran kent een grote verscheidenheid aan talen. De officiële landstaal van Iran is het Perzisch of Farsi. Het Perzisch is een taal binnen de Indo-Europese taalfamilie en is de moedertaal van ongeveer de helft van de bevolking.

De andere helft kent het Perzisch niet als moedertaal maar het Perzisch wordt door de gehele bevolking gesproken. De belangrijkste andere taalfamilies zijn de Altaïsche talen, verscheidene kleinere Iraanse talen en de Semitische talen.

Veel gesproken talen zijn het Azeri (Turks met grote Perzische invloed), het Koerdisch en het Arabisch.

Geldzaken

De munteenheid is de rial. De koers kan nogal eens schommelen. Aan te raden is Eurobiljetten van 50 en 100 of Amerikaanse dollars mee te nemen. Traveller's cheques en creditcards worden in de steden niet tot nauwelijks geaccepteerd maar euro's en dollars kunnen relatief eenvoudig gewisseld worden bij wisselkantoortjes.

Kosten

Het geven van fooien wordt in Iran vanzelfsprekend gevonden maar is niet noodzakelijk. Met name in restaurants, in cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om een tip te geven bij goede service. Deze kan variëren van 20.000 rials tot 10% van het bedrag.

Kopen

Iran is een modern land waar (bijna) alles te koop is. Zeker in Teheran, maar ook in de andere grote steden zoals Esfahan en Shiraz. Locale producten zijn oa Perzische tapijten, pistache, kaviaar en veel handgemaakte nomaden kleding. Alcoholische dranken zijn daarentegen niet in het openbaar te verkrijgen.

Eten

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten en reisadvies

Het is goed om voorafgaand aan een reis naar het bijzondere Iran advies in te winnen bij een professionele reisorganisatie, bv Iran Silk Road. Overnachtingen in moderne of traditionele hotels en B&B kunt u boeken via Iran Silk Road [1]

Vertrekpunt.nl Hotels in Iran Via vertrekpunt.nl kan je losse hotelovernachtingen boeken in Iran.

Total Stay Hotels Iran Met meer dan 19.000 aantrekkelijke hotels en 2.000 verzorgde appartementen in meer dan 3.000 wereldwijde bestemmingen is Totalstay een betrouwbare en bekende partij onder de online hotelaanbieders. Total Stay heeft dan ook een ruim aanbod aan hotels in diverse steden in Iran.

World Ticket Center Hotels in Iran World Ticket Center heeft naast een aanbod van vliegtickets ook een ruim aanbod van hotels in diverse steden in Iran, zoals Teheran, Mashhad, Shiraz, Tabriz, Isfahan, enz.

Leren

Werken

Veiligheid

Reisadvies Iran

Iran is een bijzondere reisbestemming met een zeer gastvrije en behulpzame bevolking. Met name richting Westerse toeristen. Ook toeristen visa worden gewoon afgegeven door de Iraanse ambassades. Voor reiservaringen en reistips kunt u kijken op [2]

(Ministerie van Buitenlandse Zaken Nederland In Iran wordt reizen in het grensgebied met Pakistan en Afghanistan, in het bijzonder de provincie Sistan-Baluchestan alsook de provincie Kerman, ten sterkste ontraden (zie onder ‘Onveilige gebieden’). In de overige gebieden van Iran kan met inachtneming van het onderstaande reisadvies worden gereisd.

Indien u naast de Nederlandse nationaliteit ook de Iraanse nationaliteit bezit, dient u op uw Iraanse paspoort Iran binnen te reizen (zie onder ‘ Algemeen’). Voor Iraans/Nederlandse onderdanen staat Iran het uitreizen met alleen Nederlands reisdocument niet toe.

Actualiteiten

Er is sprake van toenemende politieke spanning tussen Iran en de internationale gemeenschap. Iran heeft in het bijzonder kritiek op de Westerse landen. U wordt aangeraden (religieuze) demonstraties en samenscholingen te mijden en goed geïnformeerd te blijven over recente binnenlandse en internationale ontwikkelingen. Waakzaamheid is geboden.

Algemeen

Iran erkent van personen met een dubbele nationaliteit uitsluitend de Iraanse nationaliteit. Een persoon die naast de Nederlandse nationaliteit ook de Iraanse nationaliteit bezit, wordt door de autoriteiten in Iran uitsluitend als een Iraans staatsburger gezien. Personen met dubbele nationaliteit moeten van de Iraanse autoriteiten op hun Iraanse paspoort Iran binnenreizen. De Iraanse autoriteiten staan niet toe dat de ambassade (consulaire) bijstand verleent in geval zich problemen voordoen waarbij personen, die naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit bezitten, zijn betrokken.

Nederlanders die in Iran woonachtig zijn, of in Iran reizen, wordt aangeraden zich te registreren bij de ambassade in Teheran (tel.: +98-21-22567005; +98-21-22567007; e-mail: [email protected]).

Net als in veel andere grote steden dient u op uw hoede te zijn voor diefstallen. In Teheran kunnen toeristen het slachtoffer worden van diefstal door pseudo-politieagenten. Dit gebeurt vooral in en om de populaire hotels. Als u wordt benaderd door iemand die zich voordoet als een politieagent, wordt geadviseerd altijd te vragen naar zijn identiteitsbewijs. Aangeraden wordt zeker geen geld en/of paspoort in te leveren en ook niet in de auto van deze ‘ politieagenten’ te stappen.

Voorts komt het voor dat toeristen door jongelui, die op een motorfiets langsrijden, van hun (schouder)tas worden beroofd (ook op het trottoir). Aangeraden wordt waardepapieren en geld goed verborgen bij u te dragen.

Iran wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Meestal zijn het kleine bevingen die geen gevaar opleveren. Grote aardbevingen doen zich echter eveneens voor, zoals laatstelijk de aardbeving van 26 december 2003, die de stad Bam verwoestte en 26.000 slachtoffers heeft geëist.

De strafmaat in het Iraanse rechtssysteem is naar westerse begrippen hoog. De doodstraf kan worden uitgesproken voor moord, gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel, geloofsafval en andere vergrijpen die zeer tegen de islam indruisen.

U wordt geadviseerd zich strikt te houden aan de geldende islamitische voorschriften, met name voor wat betreft kleding. Vrouwen dienen het haar te bedekken door middel van een hoofddoek. De overige lichaamsdelen, behalve de handen, dienen eveneens bedekt te zijn bijvoorbeeld door het dragen van een mantou. Voor mannen is het dragen van een korte broek in het openbaar verboden. Het dragen van overhemden met korte mouwen wordt inmiddels toegestaan.

Met uitzondering van de als zodanig bekend staande toeristische trekpleisters, dient u zeer voorzichtig te zijn met het fotograferen en het maken van video-opnamen. Opnames maken nabij militaire of overheidsfaciliteiten is ten strengste verboden. Overtreders van dit verbod riskeren detentie en een mogelijke aanklacht voor spionage etc. , waarop langdurige gevangenisstraffen kunnen staan.

Invoer van alcoholische dranken, drugs en wapens is verboden. Geadviseerd wordt geen literatuur met een politiek gevoelig karakter (kritiek op de Iraanse overheid of op de islam) mee te nemen. Modetijdschriften zijn verboden, omdat deze als aanstootgevend worden beschouwd.

De in- en uitvoer van Iraans geld is verboden. Credit cards kunt u in Iran niet gebruiken. Voorts kunnen American Express traveller cheques in Iran niet worden verzilverd. Het is daarom raadzaam voldoende contant geld mee te nemen, zoals euro’s of Amerikaanse dollars.

Op het overschrijden van de geldigheid van een visum, dat door de Iraanse autoriteiten is afgegeven, staan in Iran boetes.

De Europese Commissie in Brussel heeft een lijst gepubliceerd van luchtvaartmaatschappijen, die niet meer boven het Europese luchtruim mogen vliegen, omdat ze niet voldoen aan de gestelde minimum veiligheidseisen. Op deze lijst komt ook een luchtvaartmaatschappij in Iran voor (zie website http://europa.eu.int/comm/transport/air/safety/flywell_en.htm).

Terrorisme

Op enkele niet toeristische plekken in Iran vondt in 2005, 2006 en 2007 een bomaanslag plaats. Aanslagen komen echter zelden voor en zijn niet gericht op Westerse toeristen.

Zware criminaliteit

In de oostelijke provincies zijn zwaar bewapende drugssmokkelaars actief. De drugssmokkelaars raken regelmatig slaags met grenstroepen, waarbij vuurgevechten plaatsvinden (Zie onder ‘Onveilige gebieden’).

Onveilige gebieden

In de grensgebieden van Iran dient u in verband met spanningen tussen etnische groepen en autoriteiten extra voorzichtig te zijn. In een aantal gevallen heeft dit tot gevechten geleid, waarbij ook slachtoffers zijn gevallen. Een buitenlander is echter geen specifiek doelwit.

In de westelijke grensgebieden bewaart de bevolking in verband met haar eigen veiligheid een afstand tot buitenlanders. De autoriteiten in deze gebieden houden bezoekende buitenlanders nauwlettend in het oog.

Geadviseerd wordt de provincie Khuzestan en in het bijzonder de provinciehoofdstad Ahvaz te mijden. De provincie grenst aan Irak en heeft een meerderheid van etnische Arabieren, die zich achtergesteld voelt. In april 2005 was Ahwaz het toneel van onlusten en in juni en oktober 2005 van bomaanslagen. Op 24 januari 2006 vonden in Ahwaz weer bomaanslagen plaats, waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Het wordt sterk ontraden om te reizen binnen het gebied van 10 kilometer tot aan de grens met Irak.

De oostelijke grensgebieden met Pakistan en Afghanistan, met name de provincie Sistan-Baluchestan alsook de provincie Kerman, zijn in hoge mate onveilig door de intensieve, grensoverschrijdende drugshandel. Er vinden regelmatig vuurgevechten plaats tussen drugsbendes en de Iraanse politie en militie, waarbij sinds de revolutie van 1979 aan de kant van de Iraanse autoriteiten ruim 3.000 slachtoffers zijn gevallen. Begin 2006 werden nog ruim 20 Iraanse regeringsfunctionarissen door bandieten doodgeschoten op de doorgaande weg van Zahedan naar Zabol. Op 14 februari 2007 vielen 11 doden bij een bomaanslag in de stad Zahedan. Op 27 februari 2007 braken er gevechten uit tussen de politie en bandieten in Sistan-Baluchestan, waarbij een aantal agenten werd gedood en anderen werden ontvoerd. In deze regio zijn ook herhaaldelijk toeristen gegijzeld (laatstelijk in augustus 2007 twee Belgische toeristen). In augustus 2007 namen bandieten willekeurige auto’s op een weg in deze provincie nabij Chabahar onder vuur en hield men 30 personen gegijzeld. Al op 28 februari 2007 meldde de gouverneur van de provincie zelf dat de veiligheidssituatie precair was; hij adviseerde om het gebied te mijden. Sinds die oproep is de veiligheidssituatie verder verslechterd.

Het wordt sterk ontraden om te reizen binnen een gebied van 100 kilometer tot aan de grens met Afghanistan en Pakistan. In het bijzonder wordt met klem ontraden om te reizen ten oosten van de lijn tussen de steden Bam/Rostam Abad en Bandar Abbas, dus inclusief de gehele provincie Sistan-Baluchestan.

Voor de reizigers die op eigen risico per se over land naar Pakistan willen reizen wordt met klem geadviseerd slechts overdag en in konvooi de hoofdweg Rostam Abad – Zahedan – Mijaveh tot aan de Pakistaanse grens te berijden.

De Perzische Golf

Reizigers die een boottocht maken in de Golf dienen de eilanden Abu Musa en de Tonb-eilanden te mijden. De eilanden werden in 1971 door Iran in bezit genomen. De soevereiniteitskwestie van deze eilanden ligt zeer gevoelig. Reizigers die in de buurt komen, kunnen worden gearresteerd door de Iraanse autoriteiten. U kunt worden aangeklaagd wegens spionage en het kan tot meer dan een jaar duren voordat het 'misverstand' is opgeklaard en de gearresteerde personen worden vrijgelaten.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) claimen soevereiniteit over deze eilanden, waardoor deze mogelijk op kaarten in de VAE staan aangegeven als integraal onderdeel van de VAE. U begeeft zich echter in door Iran geclaimde nationale wateren en u dient derhalve over een visum voor Iran te beschikken. U kunt de eilanden echter beter geheel mijden om ‘misverstanden’ te voorkomen.

Gezondheid

Voor Iran geldt geen inentingsplicht, wel worden sommige vaccinaties aanbevolen. Wij raden u aan de GG en GD te raadplegen voor recente medische informatie.

Respect

Omwille van het feit dat men in Iran veel aandacht heeft voor wederzijds respect, beleefdheid voor ouderen en respect voor de cultuur en religie is het aangeraden de regels strikt op te volgen en een open maar beleefd interactie te hebben met Iraniërs. Het is ook aangeraden geen politieke en of kritische uitspraken te geven omdat de meer conservatieve deel van de bevolking dit ziet als een belediging voor hun overtuigingen en beschrijven deze manier van optreden als: " mensen die beleefdheid mankeert."Het is vanzelfsprekend dat je altijd de mensen begroet op de toegelaten manier verschillend of het gaat om een man of een vrouw. Hierbij geef je gewoon een stevige handdruk aan de mannen als bevestiging dat je karakter hebt en de vrouwen begroet je gewoon zonder enig lichamelijke interactie omwille van religieuze overtuigingen en culturele achtergrond tradities. In een privé sfeer kan dit natuurlijk verschillend zijn dan op publieke plaatsen. De Iraniërs vinden het ook vanzelfsprekend dat je nooit een persoon die het woord heeft en ouder is dan jou onderbreekt tijdens een conversatie. In Iran maakt men tijdens het eten hoogstwaarschijnlijk enkel gebruik van een lepel en een vork. Je neemt de lepel in je rechterhand en je vork in je linkerhand. Tijdens of na het eten is het ten strengst verboden boeren te laten en je neus te snuiten. Een tip die je zeker moet onthouden is dat de Iraniërs veel aandacht besteden aan het doorgeven van hun cultuur en gewoontes die meestal te maken hebben met respect. Daarom is het aangeraden om je zoveel mogelijk daaraan te onderwerpen want dit wordt op zich gezien als een vorm van respect.

Contact

Nederlandse Ambassade, Darrous, Sharzad Blvd, Kamasaie Street, 1st East Lane 33, Teheran

Postadres: P.O. Box 11365-138, Teheran

Tel. 00-98-21-23660111 - Fax 00-98-21-22566990 - [email protected] - website: www.mfa.nl/teh

Openeningstijden: zondag-woensdag 07:30-16:00, donderdag 07:30-13:30

Belgische Ambassade, Avenue Shadid Fayazi 155-157, 16778 Teheran

Postadres: P.O. Box 11365 - 115 Teheran

Tel. + (98) (21) 2204.92.47 - Fax + (98) (21) 2204.46.08 - [email protected] - website:http://www.diplomatie.be/tehrannl

Vertrekken

Landen in Azië (Centraal-Azië, Midden-Oosten, Noord-Azië,Oost-Azië,Zuidoost-Azië, Zuid-Azië)

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kirgizië · Koeweit · Laos · Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Noord-Korea · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tadzjikistan · Taiwan · Thailand · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Zuid-Korea

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika