Doe mee en deel je reiskennis!

IJsland

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
IJsland

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Ic-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Reykjavik
Regering Constitutionele republiek
Munt IJslandse Kroon (króna) (ISK)
Oppervlakte 103.000 km2
Bevolking 323.810 (juli 2013)
Taal IJslands (officieel); Engels; "Noords" (Nordic); Duits zijn wijd verbreid
Religie Luthers (officieel) 87,1%, Protestants 4,1%, Rooms-Katholiek 1,7%, anders (waaronder Ásatrú) 7,1% (2002)
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode 354
Internet TLD .is
Tijdzone UTC

IJsland [1], (IJslands: Ísland) is een land dat in het uiterste noordwesten van Europa ligt. Het is driemaal zo groot als Nederland of België. Het is een bergachtig eiland tussen Europa en Noord-Amerika. De naam van het land kan misleidend zijn, slechts 10% van IJsland is bedekt met gletsjers, het heeft een verrassend mild klimaat en een oneindig aantal geothermische hot-spots. IJsland hoort bij Scandinavië, de oorspronkelijke bewoners zijn Vikingen. Door zijn moeilijke ecologische omgeving voert IJsland een zeer conservatief beleid op gebied van landbouw. Veel voedsel wordt vanuit Denemarken of verder ingevoerd. IJsland was een voortvarend land maar kende een zeer ernstige economische crisis veroorzaakt door de bankencrisis van 2008. Tegenwoordig is het land echter volledig hersteld van deze klap door de eigenzinnige maar doeltreffende aanpak van de overheid.

Regio's[bewerken]

Regios van IJsland
Hoofdstedelijke regio IJsland (Reykjavik)
(1)
Zuidelijk schiereiland (Keflavík)
(2)
Westland (Borgarnes)
(3) schaars bevolkt, bergachtig landschap
Westfjorden (Ísafjörður)
(4)
West-Noordland (Sauðárkrókur)
(5)
Oost-Noordland (Akureyri)
(6)
Oostland (Egilsstaðir)
(7)
Zuidland (Selfoss)
(8)


Steden[bewerken]

 • Reykjavik, de noordelijkst gelegen hoofdstad ter wereld
 • Akureyri, de tweede stad van het land.

Andere bestemmingen[bewerken]

Een rondrit over het eiland over weg nummer 1 is ongeveer 1400 km. Het zou zonde zijn om IJsland te bezoeken en niet enkele van deze schitterende natuurparken mee te pikken. Er worden veel excursies aangeboden door reisagentschappen. Deze vertrekken meestal in Reijavik of Akureyri. Je kunt de gletsjers en de grote vulkanen bezoeken voor een redelijke prijs. De goedkoopste oplossing is om zelf te rijden met een gehuurde wagen.

Nationale parken[bewerken]

Þingvellir Nationaal Park (uitgesproken "THING-vet-lihr") - Nationaal Park en UNESCO-Werelderfgoedsite. 30 tot 50 km ten oosten van Reykjavik. Interessant om verschillende redenen: Niet enkel is het de oprichtingsplaats van het langst bestaande parlement ter wereld (de naam betekent letterlijk parlementaire velden), het is ook de plaats waar de Noord-Amerikaanse plaat en de Europese plaat elkaar raken.

Vatnajökull Nationaal Park - IJslands nieuwste nationale park is gesticht in op 7 Juni 2008 en omvat de voormalige Skaftafell en Jokulsargljufur Nationale Parken. Vatnajökull Nationaal Park is Europa's grootste nationaal park met 12,000 km2. Het bestrijkt ongeveer 12% van de oppervlakte van IJsland. In dit park bevinden zich de hoogste bergen van IJsland (Hvannadalshnúkur), de grootste gletsjer (Vatnajökull) en Europa's meest krachtige waterval (Dettifoss).

Snæfellsjökull National Park - Dit ligt op de punt van het Snæfellsnes schiereiland in Zuid-IJsland.In dit park bevindt zich de met ijs bedekte vulkanisch krater die het decor was voor Jules Verne's boek Reis naar het middelpunt van de aarde.

Andere attracties[bewerken]

Blauwe Lagune - (Bláa Lónið) Bekende openluchtzwembad en gezondheidscentrum. Dit kuuroord ligt in Grindavík op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland. Het is ongeveer 15 km van Keflavík International Airport en 40 km van Reykjavik. Dit geothermische kuuroord in het midden van de lava, met zijn melkachtig blauw water lijkt surrealistisch.

Geschiedenis[bewerken]

De aanwezigheid van een eiland ten noordwesten van de Britse Eilanden was reeds bekend of werd vermoed door de Grieken en Romeinen. Het "Ultima Thule", waar de Romeinen in een geschrift over spreken, gaat waarschijnlijk over IJsland, maar zekerheid daarover ontbreekt vooralsnog. Uit archeologische vondsten blijkt dat de Romeinen vermoedelijk wel voet aan wal hebben gezet, maar de eersten die langere tijd op IJsland verbleven waren waarschijnlijk Ierse monniken. Met de komst van de Vikingen verdwenen ze.

De meesten van de eerste bewoners waren van Noorse afkomst. Ze verlieten hun thuisland om aan het regime van Harald Veelhaar (of Fijnhaar) te ontkomen. In die tijd werd er verhaald van een eiland dat nog niet bewoond was, en Flóki Vilgerðarson (ook wel Hrafna Flóki of raven-Flóki genoemd, omdat hij drie raven bij zich had die hem hielpen het onbekende eiland te vinden) besloot zijn geluk in dat nieuwe land te beproeven. Hij vestigde zich aan een grote baai in het westen (bij Flókatóftir aan het huidige Breiðafjörður). Tijdens de eerste strenge winter verhongerde al zijn vee en berooid vertrok hij weer, maar niet alvorens het land zijn naam gegeven te hebben: IJsland. Later kwamen via omzwervingen langs Ierland, Schotland, de Hebriden en de Faeröer (waar ze ondertussen slaven bemachtigden) landgenoten van hem op IJsland aan. De eerste Viking die zich permanent op IJsland vestigde was Ingólfur Arnarson. In 874 landde hij aan de zuidkust en omstreeks 877 vestigde hij zich aan een baai in het zuidwesten. Die plaats noemde hij Reykjavik (zie aldaar). De volgende 60 jaar werd het land volledig gekoloniseerd.

Geologie[bewerken]

Het eiland is hoofdzakelijk opgebouwd uit vulkanisch materiaal en gesteente, omdat het op de Midden-Atlantische rug ligt, het scheidingsgebied van een aantal tektoniekplaten die langzaam uit elkaar drijven, waardoor het onderliggende magma de kans krijgt naar de oppervlakte te komen en daar de ontstane scheuren op te vullen. Een deel van die Midden-Atlantische rug loopt van noord naar zuid door het midden van het land en verheft zich daarbij zó ver, dat het als het ware heel IJsland boven het zeeoppervlak uittilt. Als gevolg van de plaattektoniek drijven sommige delen van IJsland daarbij met een gemiddelde snelheid van zo'n 1 á 2 cm per jaar gestaag uiteen. Þingvellir, zo'n 50 kilometer ten oosten van Reykjavik, is de enige plaats ter wereld waar men de scheiding van de Amerikaanse en de Europese continentale plaat kan zien. Een bijkomstigheid is dat IJsland ook nog eens op een hotspot ligt. Dat zijn plaatsen in de aardkorst waar het onderliggende magma tot zeer dicht onder het aardoppervlak kan komen. Beide fenomenen zorgen ervoor dat IJsland vulkanisch zeer actief genoemd mag worden. Geologisch gezien is IJsland zeer jong. De oudste delen van het eiland zijn 17 tot 20 miljoen jaar oud. Dit gebied ligt in het noordwesten en wordt in het IJslands de Vestfirðir (Westfjorden) genoemd. Het eiland groeit als gevolg van vulkanisme nog steeds aan. Het jongste deel is het eilandje Surtsey dat bij de Vestmannaeyjar ontstond tijdens een vulkaanuitbarsting die in 1963 begon (en slechts 3,5 jaar later eindigde).

Het land kent een aantal actieve vulkanen, waaronder de Katla onder de Mýrdalsjökull, het Laki-gebied, de Hekla, en het nieuwe eiland Surtsey. Andere, of slapende vulkanen zijn de schildvulkaan Skjaldbreiður, de twee Snæfell-vulkanen, Kerið, Eldborg, Hverfjall, Krafla en Askja. Daarnaast komen er pseudokraters voor, met name bij Mývatn en Kirkjubæjarklaustur. Andere fenomenen van vulkanisme op IJsland zijn subglaciale meren (bijvoorbeeld Grímsvötn), solfataren en fumarolen, geisers, hete bronnen (de bron bij Deildartunguhver levert 180 liter kokend water per seconde en is daarmee de grootste heetwaterbron van Europa) en geothermische energiecentrales. Ook zijn alle gesteenten op IJsland, zoals basalt en basaltlava, tefra en tufsteen, vulkanisch glas, palagoniet en ryoliet, van vulkanische oorsprong.


Geografie[bewerken]

IJsland bestaat voor het overgrote deel uit laag- en middelgebergte, al dan niet met gletsjers bedekt, waar vanuit vele rivieren naar zee stromen. Sommige daarvan vervoeren zeer grote hoeveelheden water, maar ze zijn doorgaans voor schepen onbevaarbaar.

De hoogste berg is de Hvannadalshnúkur. Deze ligt met zijn 2110 meter hoogte grotendeels verscholen onder de Öræfajökull.

Bomen komen op IJsland vooral in dwerg- en struikvorm voor, bijvoorbeeld in het natuurreservaat Þórsmörk. Alleen in het oosten van het land komt een gebied voor dat 'bos' mag genoemd worden, het 2000 hectare grote Hallormstaðaskógur. De bomen zijn daar voor het grootste deel aangeplant. Grote boomstammen die men soms langs de kust aantreft is drijfhout dat van ver is gekomen.

Hoewel het land beroemd is om zijn geisers, is de echte Geysir na een aardbeving een stuk minder actief geworden; de nabijgelegen Strokkur spuit zijn waterfontein echter om de 5-8 minuten omhoog. Andere werkende geisers zijn veel minder spectaculair om te zien of zijn ten behoeve van de warmwatervoorziening afgedopt. Het binnenland is vrijwel onbewoond; het dichtstbevolkte gebied ligt aan de zuidwestkust rond Reykjavik.

Langs het noorden van het eiland stroomt de koude Oostgroenlandstroom, langs het zuiden de warme Golfstroom. Gekoppeld aan de wind die vaak van zuid naar noord over het eiland waait, is het klimaat in Reykjavik (zuidwest) kouder dan in Europa, maar nog steeds gematigd. In het noordelijke Akureyri daarentegen zijn de temperatuurschommelingen vanwege de vaak aflandige wind groter.

Vanaf de Vestfirðir in het noordwesten via het noorden tot aan het oosten van het land wordt de kustlijn gekenmerkt door grotere en kleine fjorden en baaien. Een aantal fjorden is in de wintermaanden enkel over het water te bereiken en is zelfs in de zomer enkel toegankelijk met een 4WD-auto. Dat is mede de oorzaak van de ontvolking die sinds de Tweede Wereldoorlog in dit deel van het land gaande is.

In het zuiden wordt de kustlijn gekenmerkt door een bijna volkomen afwezigheid van natuurlijke inhammen en uitgebreide spoelzandvlaktes, een resultaat van de overspoeling van de streek door het smeltwater van de Vatnajökull.

De westkust wordt weer wel gekenmerkt door brede fjorden en baaien, zoals de Faxaflói (Faxabaai) en de Breiðafjörður.

De vuurtoren bij Bjargtangar nabij de vogelkliffen van Látrabjarg is het meest westelijke puntje van Europa.

Grote delen van het binnenland zijn tijdens de zomermaanden uitsluitend toegankelijk voor terreinvoertuigen. In de winter echter zijn vrijwel alle wegen daar zelfs voor de krachtigste voertuigen onbegaanbaar en derhalve dan ook afgesloten voor alle verkeer.

Het landschap is bergachtig, tafelbergen wisselen af met actieve en slapende vulkanen en caldera's, waartussen (meanderende) rivieren zich een weg banen. Omdat IJsland geologisch gezien nog erg jong is en de rivieren zich nog een weg door het harde basalt moeten slijten, komen er vele watervallen voor, waarvan er een aantal spectaculair zijn. De Dettifoss is qua watervolume de grootste waterval van Europa. Valleien werden in het verleden opgevuld door de lava van grote vulkaanuitbarstingen, waardoor er soms hele lavavlakten zijn. Een derde van alle lava die de laatste 500 jaar wereldwijd werd uitgestoten, werd op IJsland uitgestoten.[4]

IJsland heeft vier nationale parken: Jökulsárgljúfur National Park, Skaftafell National Park, Snæfellsnes National Park en Þingvellir.


Fauna en Flora[bewerken]

Een belangrijk kenmerk van IJsland is de afwezigheid van bomen. Tijdens de kolonisatie zou het land wel begroeid zijn geweest, maar het is de vraag of er toen wel echte bomen voorkwamen. In meerdere saga's worden reizen naar Noorwegen beschreven die, naast de intentie om handel te drijven, voor een belangrijk deel werden ondernomen om timmerhout te halen. Wel wordt gewag gemaakt van hout sprokkelen om vuur en houtskool te maken. Aan de andere kant echter verwijzen namen als Skógarströnd (boskust) en Skógarnes (boskaap) naar de aanwezigheid van bossen (skógur betekent bos). Ook wordt in het eerste hoofdstuk van het Landnámabók (boek der landnamen) geschreven dat het land tussen bergen en de kust met bos was bedekt. De huidige bomen beperken zich tot dwergberken, dwergwilgen en kreupelgewassen. Er wordt beweerd dat het eilandje Árnes in de Þjórsá-rivier een redelijk beeld zou geven hoe het eiland er zo'n 2000 jaar geleden uit heeft gezien. Hoewel het grootste deel van het land uit rotsen, keien en arctische woestijnlandschappen bestaat, komen mossen, korstmossen en grassen veel voor. In (voornamelijk) het zuiden zijn de laaglanden gecultiveerd. Door de hoge geografische ligging van IJsland ligt de boomgrens al op 200-300 meter boven zeeniveau. Er komen ongeveer 450 hogere planten van nature voor.

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier. De immigranten brachten schapen, koeien, varkens, paarden en pluimvee mee. Muizen, ratten, nertsen en konijnen zijn over het algemeen per ongeluk ingevoerd. Rendieren zijn in de 18e eeuw ingevoerd en een aantal is verwilderd en leeft in de oostelijke hoogvlakten. De ijsbeer komt er niet voor, maar o.a. in Húsavík is een opgezet exemplaar te vinden. Deze kwam in 1969 op een ijsschots van Groenland aangedreven. Ook in juni 2007 en juni 2008 kwam er een ijsbeer aan land. Deze dieren werden echter gedood om de inwoners te beschermen.

Reptielen, amfibieën en giftige dieren, zoals schorpioenen, komen op IJsland niet voor. Wel muggen, met name waar begroeiingen bij moerassen en meren voorkomen. Mývatn (letterlijk muggenmeer) staat bekend om de vele muggen die bij windstil als wolken over het meer zweven. In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt zeer veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw.

IJsland is een belangrijk biotoop voor ontelbare vogels en vogelsoorten. Vele soorten eenden en ganzen komen er voor, naast zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels zoals de sneeuwuil. Op IJsland komen zowel overwinteraars voor als vogels die het als rustplaats, broedplaats of foerageerplaats gebruiken. Zo komt de papegaaiduiker in groten getale (60% van de wereldpopulatie) voor.

In door warmwaterbronnen verwarmde kassen worden planten, bloemen, groenten (o.a. tomaten, komkommers en paprika's) en fruit (o.a. druiven en sinaasappels) geteeld. De belangrijkste regio's met kassenteelt zijn in Zuid-IJsland bij Hveragerði en de geothermale gebieden rond Reykholt (Borgarfjörður) in het westen en Flúðir in het zuidwesten.

Godsdienst[bewerken]

In IJsland kent men vrijheid van godsdienst. De Evangelisch Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk. In het nationaal register wordt altijd bijgehouden welke religieuze overtuiging men heeft. In 2004 gaf dit het volgende beeld:

 • Evangelisch Lutherse Kerk van IJsland: 85% van de inwoners
 • Vrije Lutherse Kerk van Reykjavik en Hafnarfjörður: 3,6% van de inwoners
 • niet aangesloten bij een religieuze groepering: 2,4% van de bevolking
 • Rooms-katholieke Kerk: 2,0% van de bevolking
 • anders christelijk: 6,5% van de bevolking
 • anders (waaronder volgelingen van de Ásatrú-godsdienst): 1% van de bevolking

Ofschoon de meerderheid van de bevolking christelijk is, gaan de meeste IJslanders niet met regelmaat naar de kerk. De meesten hebben liberaal-christelijke opvattingen.


Bevolking[bewerken]

De IJslanders zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen. Meer dan de helft van de bevolking leeft in Reykjavík en omgeving.

Geslachtsnamen worden op IJsland bijna niet gebruikt: de IJslanders bedienen zich van patroniemen, zoals 'Karlsdóttir' ('dochter van Karl') of 'Grímsson' ('zoon van Grímur') (zie ook: IJslandse namen). De voornaam is nog altijd belangrijker dan het patroniem: in telefoonboeken en andere alfabetische persoonslijsten wordt men op zijn voornaam gerangschikt.

Hoe er geraken?[bewerken]

Per Vliegtuig[bewerken]

Keflavík International Airport (IJslands: Keflavíkurflugvöllur) is het grootste en belangrijkste vliegveld van IJsland. Het ligt vlakbij het stadje Keflavik, zo'n 50 kilometer van de hoofdstad Reykjavik.

De belangrijkste maatschappij die er zijn thuisbasis heeft is Icelandair. Deze maatschappij vliegt naar diverse belangrijke Europese steden, maar vanaf IJsland ook naar de Verenigde Staten en Canada.

De volgende maatschappijen vliegen naar Keflavik (sommige vluchten zijn seizoensgebonden)

 • Air Iceland (Akureyri, Nuuk)
 • Austrian Airlines (Wenen)
 • Edelweiss Air (Zurich)
 • Germanwings (Keulen/Bonn)
 • Iceland Express (Alicante, Barcelona, Berlijn, Billund, Kopenhagen, Eindhoven, Frankfurt, Gotenburg, Londen, Oslo, Parijs, Stockholm, Warschau)
 • Icelandair (Amsterdam, Barcelona, Bergen, Berlijn, Boston, Billund, Kopenhagen, Dusseldorf, Frankfurt, Glasgow, Gotenburg, Halifax, Helsinki, Londen, Luik, Madrid, Manchester, Milaan, Minneapolis/St. Paul, New York, Orlando, Oslo, Rome, Parijs, Stockholm, Toronto, Tenerife)
 • JetX Airlines (Montreal)
 • Lufthansa (Dusseldorf, Hamburg)
 • SAS (Oslo, Stockholm)

Per auto[bewerken]

Je kan je auto meenemen op een ferry die vertrekt vanaf Denemarken. De ferry doet er drie dagen over om IJsland te bereiken. (zie Smyril Line)

Per bus[bewerken]

Zie hierboven!

Per boot[bewerken]

De Smyril Line [2] vaart vanaf Schotland (Scrabster), Denemarken (Hanstholm) en Noorwegen (Bergen) via de Faroer eilanden naar Seydisfjordur. De overtocht duurt circa drie dagen Vanuit de Benelux komt daarbij de reis naar een van de vertrekhavens. Een groot voordeel is dat je je eigen wagen kan meenemen op de ferryboot, een huurwagen is duur in IJsland.

Rondreizen[bewerken]

IJsland heeft veel natuurschoon te bieden. De nationale weg die het eiland omcirkelt is een aanrader. IJsland heeft geen spoorwegennet. Het openbaar vervoer is betaalbaar. Houd bij het plannen van trips rekening met het veranderlijk weer. De beste periode om te reizen, is van juni tot september (in juni is er praktisch 24 uur per dag zonlicht).


Bus[bewerken]

BSI Travel [3] heeft regelmatige busdiensten naar de meeste bestemmingen in het land, voornamelijk rond de Ringweg (Route 1). Speciale aanbiedingen bevatten 1 tot 4 weken ongelimiteerde busreizen rond de Ringweg (optioneel met busreis naar de Westfjoren) of eenmalige tijd ongemiliteerde reis rond de Ringweg in beide richtingen. De BSI tours naar het binnenland, in speciale 4x4 bussen, zijn veel goedkoper en relax alternatief dan zelf te rijden en bedienen de meeste belangrijke bestemmingen. (bv. Landmannalaugar, Thorsmork, Aksja etc). Tours naar het binnenland worden enkel gepland tijdens de zomermaanden, meestal juni tot september.

Taal[bewerken]

Op IJsland spreekt men IJslands, een Noord-Europese taal. In tegenstelling tot het talenverband tussen het Zweeds, Noors en Deens, lijkt het IJslands veel minder op deze talen. Het IJslands heeft de oude Scandinavische naamvallen nog behouden en kent letters zoals de ð (edh) en de þ (th). Ook maakt men zelden gebruik van leenwoorden uit andere talen. IJslanders spreken over het algemeen goed Engels en redelijk Duits.

Kopen[bewerken]

IJsland is een duur land, maar is door de daling in koopkracht van de afgelopen jaren wel iets minder duur geworden. Maar goedkoop is IJsland zeker niet!

Kosten[bewerken]

Eten[bewerken]

Uitgaan[bewerken]

Tegen al de verwachtingen in, is IJsland berucht om zijn uitgaansleven. Bekende filmsterren komen naar hier om uit te gaan. Dit in de hoofdstad. Er zijn verschillende bars. Uitgaan in IJsland is echter niet goedkoop, een pintje bier kan al snel 6 tot 8 euro kosten.

Overnachten[bewerken]

Leren[bewerken]

Werken[bewerken]

Werkloosheid in IJsland is stijgend en de lonen zijn aan het dalen, momenteel is IJsland niet de plaats waar je werk wil gaan zoeken. Werkverguninngen zijn noodzakelijk voor inwoners van de meeste landen. De uitzonderingen zijn inwoners van Scandinavisch landen (Groenland, Faroe eilanden, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Åland eilanden en Finland) en EU landen.

Werkverguninngen kunnen zeer moeilijk te verkrijgen zijn als je niet van één van de vermelde landen afkomstig bent omdat IJsland een relatief stricte immigratepolitiek kent.

Wees voorzichtig met zwart werk in IJsland. Je loon zal lager liggen en je zal niet dezelfde rechten hebben. IJsland is een land met een sterke vakbond met meer dan 90% van de werkende bevolking die lid is.

Een goede bron is Directorate of Labour website

Veiligheid[bewerken]

IJsland is een zeer veilig land. De situatie op de weg is ook zeer veilig op de grote rondweg, dit komt vooral doordat je in sommige regio's niet meer dan eens in het uur een auto tegen zal komen. In het binnenland zijn de wegen onverhard (grind) en vaak heuvelachtig, er moet opgepast worden voor eventuele tegenliggers op het heuvelachtige terrein. Een terreinwagen wordt aangeraden.

De natuur is heer en meester in IJsland, kijk uit als je over lava loopt en op het strand, de zee is sterker dan je denkt.

Gezondheid[bewerken]

De medische voorzieningen in IJsland zijn goed en gratis beschikbaar voor inwoners van de Europese Unie met een geldige E-111 formulier of een vervangende identiteitskaart. Inwoners van Scandinavië moeten een geldige paspoort tonen en medische verzekering om behandeld te worden.

Besmettelijke ziekten zijn geen probleem in IJsland. Inentingen zijn niet vereist behalve als je van een land afkomstig bent dat lijdt onder besmettelijke ziektes zoals cholera.

De grootste bedreiging voor je gezondheid is waarschijnlijk een ongelukkige kwetsuur of het slechte weer. Zorg er voor dat je het altijd warm genoeg hebt en dat je waterdichte kledij hebt. De keuze van de juiste kledij is voornamelijk belangrijk in IJsland en kan een kwestie van leven of dood zijn. Wees extra aandachtig in geothermische gebieden.

Respect[bewerken]

 • Sommige IJslanders geloven in het verborgen volk - genoemd huldufólk - en enkele beweren ze gezien te hebben. Ze zijn analoog aan elfen, maar worden dikwijls als verschillend beschouwd. Er is een museum in Reykjavík gewijd aan het verborgen volk. Het is een oude IJslands geloof en de meeste IJslanders respecteren de traditie. Skepticism kan dus onvriendelijk overkomen.
 • Vele toeristen, waaronder vele Europeanen, zien Ijslanders als grof en onbereikbaar. Dit is algemeen maar een eerste indruk, de meeste mensen zijn vriendelijk en hulpvaardig.
 • Drinkgeld geven wordt niet verwacht in IJsland, maar is wel geapprecieerd. Geef enkel drinkgeld voor een uitzonderlijke service.
 • Stiptheid is niet zo belangrijk in IJsland als ergens anders en vele mensen zullen 15 minuten later opdagen dan het afgesproken uur, en komen opdagen met een uur vertraging op feestjes of andere sociale activiteiten.
 • Als ze Engels spreken gebruiken IJslanders het woord f*ck meer dan je gewoon bent van andere Engelstaligen. Groffe meningen worden regelmatig uitgedrukt en moeten niet slecht opgevat worden.
 • De globale economische crisis is een gevoelig onderwerp - onthou dat de doorsnee IJslander niet genoten heeft van de investering van hun land in het buitenland, in tegendeel, ze hebben een behoorlijk verlies geleden in koopkracht.

Contact[bewerken]

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika