Doe mee en deel je reiskennis!

Hoogeveen

Uit Wikitravel
Versie door Jeroen020 (overleg | bijdragen) op 7 dec 2007 om 13:41 (Doen)

Europa : Benelux : Nederland : Drenthe : Hoogeveen
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoogeveen

Default Banner.jpg

Hoogeveen ligt in Drenthe.

Arriveren

Per vliegtuig

Hoogeveen heeft een klein vliegveld (Vliegveld Hoogeveen). Dit vliegveld wordt voornamelijk voor recreatieve doeleinden gebruikt.

Per trein

Hoogeveen ligt aan de spoorlijn Zwolle-Groningen. Op 1 mei 1870 werd Station Hoogeveen geopend aan de deze spoorlijn. Anno 2007 wordt het station overdag door de week in beide richtingen twee keer per uur door een trein aangedaan, 1 keer door de stoptrein Zwolle-Groningen, en 1 keer door de intercity Schiphol-Groningen, die vanaf Zwolle als stoptrein rijdt.

Per bus

De buitendorpen worden door de volgende buslijnen bediend (verzorgd door Connexxion tenzij anders aangegeven):

lijn 27: Hoogeveen-Noordscheschut-Geesbrug-Gees-Oosterhesselen-Meppen-Zweeloo-Emmen (Arriva) lijn 30: Hoogeveen-Hollandscheveld-Slagharen-Lutten-Hardenberg lijn 31: Hoogeveen-Zuidwolde-Balkbrug-Dedemsvaart/Ommen lijn 32: Hoogeveen-Pesse-Ruinen-Meppel lijn 33: Hoogeveen-Noordscheschut-Hollandscheveld-Elim-Nieuwlande-Coevorden lijn 101: Hoogeveen<>De Weide(stadsdienst) lijn 102: Hoogeveen<>krakeel (stadsdienst) lijn 103: Hoogeveen<>Schutlanden(stadsdienst) buurtbus 191 naar Alteveer-Drogteropslagen lijn 638: Hoogeveen-Tiendeveen-Wijster-Dwingeloo-Diever lijn 232: Hoogeveen-Pesse-Ruinen-Meppel lijn 233: Hoogeveen-Noordscheschut-Hollandscheveld-Elim-Nieuwlande-Coevorden lijn 234: Hoogeveen-Zuidwolde-Veeningen-De Wijk-Rogat-Meppel lijn 236: Hoogeveen-Tiendeveen-Wijster-Spier-Beilen lijn 237: Hoogeveen-Noordscheschut-Nieuweroord-Nieuw Balinge-Witteveen-Orvelte lijn 238: Hoogeveen-Echten-Ruinen-Ansen-Dwingeloo lijn 637: Hoogeveen-Noordscheschut-Nieuweroord-Nieuw Balinge-Witteveen-Orvelte-Westerbork lijn 638: Hoogeveen-Echten-Ruinen-Ansen-Dwingeloo-Dieverbrug-Diever lijn 674: Hoogeveen-Ten Arlo-Zuidwolde-Linde-Balkbrug-Lichtmis-Hasselt-Zwolle-Kampen Qliner 327 naar Emmen (Arriva)

Per auto

Hoogeveen ligt bij het gelijknamige Knooppunt Hoogeveen van de Autosnelwegen A28 (naar het westen en noorden) en A37 (naar het oosten) en de autoweg N48 (naar het zuiden).

Rondreizen

Het stadsvervoer wordt verzorgd door Connexxion.

Bekijken

In het centrum, in het bijzonder rondom het oude kruis, bevinden zich nog enkele van de oudste huizen van het dorp met fraaie gevels, zoals het Huis met de Duivengaten (tegenwoordig een restaurant) en de voormalige drogisterij uit 1703 (tegenwoordig leerboetiek). In de gevel, waarschijnlijk de oudste gevel van Hoogeveen, zit een gevelsteen met de tekst "So Godt voor ons is Wie sal tegen ons syn". En ook het Olde Schippershuus, een café waar schippers bij elkaar kwamen. Het Olde Schippershuus is één van de oudste gebouwen in Hoogeveen. De familie Van Echten liet het rond 1640 bouwen onder de naam "Tiendenhuis", waar de bevolking belasting moest betalen. Na 1882 is het een café geworden.

 • De Cascade, het langste kunstwerk van Europa door de Hoofdstraat
 • Het Historisch museum De 5000 Morgen
 • De Grote Kerk aan de Grote Kerkstraat (bouw begonnen in 1651 en enigszins voltooid in 1664)
 • Het beeld van de tamboer (trommelslager) aan de Kleine Kerkstraat
 • De Joodse begraafplaatsen aan van Echtenstraat (gesticht 1725) en aan de Zuiderweg (gesticht 1829)
 • Raadhuis Hoogeveen
 • De korenmolen De Zwaluw aan de van Echtenstraat
 • De Synagoge aan de Schutstraat, het huidig kerkgebouw van unie baptistengemeente de Schutse
 • De Remonstrantse Kerk aan de Grote Kerkstraat
 • Vincent van Gogh huis in Hoogeveen (in 1883 logeerde Van Gogh hier enkele weken)
 • Vliegveld Hoogeveen
 • Cultureel Centrum Het Podium
 • Joods Historisch Museum Hoogeveen

Doen

 • Essent schaaktoernooi
 • Ronde van Drenthe
 • Univé World on Wheels-skeelercompetitie
 • Hoogeveense Cascaderun

Kopen

Vooral in het centrum.


[bewerk] Markten In Hoogeveen is er markt in het centrum op de Markt op donderdag van 08.30 - 13.00 uur en op zaterdag van 09.00 - 17.00 uur.

Zomers is 6 week lang elke donderdag een markt genaamd De Pulledagen. Deze markt begint 's ochtends vroeg en wordt 's avonds rond middernacht afgesloten met muziek. Overdag zijn er vele kraampjes, een grote rommelmarkt en er is overal muziek.

Eten

Uitgaan

Overnachten

Bestemmingen in de buurt

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!

Create category