Doe mee en deel je reiskennis!

Hongkong: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Hongkong

Default Banner.jpg

(Communicatie)
(37 tussenliggende versies door 12 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Hong kong
+
{{quickbar
 +
| image=[[Afbeelding:HK-Panorama-Lugard Road.jpg|noframe|250px]]
 +
| location=[[Afbeelding:LocationHongKong.png|noframe|250px]]
 +
| flag=[[Afbeelding:hk-flag.png]]
 +
| capital=Central (voorheen Victoria)
 +
| government=Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China
 +
| currency=Hong Kong dollar (HKD)
 +
| area=''totaal:'' 1.092 km<sup>2</sup><br />''water:'' 50 km<sup>2</sup><br />''land:'' 1.042 km<sup>2</sup>
 +
| population=6.980.412 (Juli 2007 schatting)
 +
| language=Kantonees, Engels
 +
| religion=Uitgebreide mix van lokale religies 90%, Christenen 10%
 +
| electricity=220V/50Hz (UK-stekker)
 +
| callingcode=+852
 +
| tld=.hk
 +
| timezone=UTC +8
 +
}}
 +
[[Afbeelding:Hong Kong Skyline Restitch - Dec 2007.jpg|thumb|Hong Kong Skyline]]
 +
'''Hong Kong''' is een Speciale Administratieve Regio die vandaag de dag weer bij [[China]] hoort.
  
Hong Kong omvat verschillende gebieden. Het grootste gedeelte van het vasteland staat bekend als de New Territories, de zuidpunt ervan is Kowloon. Tegenover Kowloon ligt Hongkong Island. De rest van het territorium bestaat uit diverse eilandjes.
+
==Buurten==
 +
Hongkong bestaat uit 18 (kies-)districten:
 +
* [[Central and Western]] (incl. [[Victoria City|Victoria]]) (gelegen op het eiland Hongkong)
 +
* [[Eastern (Hongkong)|Eastern]] (Hongkong Island)
 +
* [[Islands District]] (New Territories)
 +
* [[Kowloon (stad)|Kowloon City]] (Kowloon)
 +
* [[Kwai Tsing]] (New Territories)
 +
* [[Kwun Tong]] (Kowloon)
 +
* [[North District]] (New Territories)
 +
* [[Sai Kung]] (New Territories)
 +
* [[Sham Shui Po]] (Kowloon)
 +
* [[Sha Tin]] (New Territories)
 +
* [[Southern District]] (Hongkong Island)
 +
* [[Tai Po]] (New Territories)
 +
* [[Tsuen Wan]] (New Territories)
 +
* [[Tuen Mun]] (New Territories)
 +
* [[Wan Chai]] (Hongkong Island)
 +
* [[Wong Tai Sin (Hongkong)|Wong Tai Sin]] (Kowloon)
 +
* [[Yau Tsim Mong]] (Kowloon)
 +
* [[Yuen Long]] (New Territories)
  
Wie rustig wil beginnen verkent het best eerst Hong Kong Island. Number one onder de attracties is voor de familie Ibarra een tochtje met de befaamde Star Ferry. Deze verbindt Kowloon met Hong Kong Island. Simpel, sfeervol en ook nog eens goedkoop. Tip van de Ibarra's: neem wel eerste klas voor het beste uitzicht, vanaf het bovenste dek (2,2 HK dollar ofwel zo'n 70 cent/ 30 Eurocent).  
+
==Begrijpen==
 +
Na bijna een eeuw onder de Britse kroon is Hong Kong weer onder Chinees gezag teruggegeven. Echter, er gelden niet dezelfde wetten als in China. Het is een speciale administratieve regio, met een eigen grondwet (basic law).
  
Neem bij aankomst vanaf het Central Bus Station de bus naar Stanley Market: dubbeldekkerbus 6X en klim als het even kan naar boven en kijk of rechts voorin nog een plaats vrij is: dat is de beste plek om van het uitzicht te genieten. De tocht gaat naar de zuidkant van het eiland, en passeert drie baaien. Stanley Market is zoals de naam al doet vermoeden een (kleding)markt, ingericht als voetgangersgebied, dat uitkomt op het water. De favoriete restaurants hier zijn Oriental French (heeft een veranda op de 3e verdieping) en de 'excellente pizzeria' Beaches. Iets verderop is ook een tempel.
+
==Arriveren==
  
Onderweg naar Stanley met bus 6X danwel taxi, passeert u Repulse Bay. Hier is, in Repulse Bay Hotel, een goed restaurant met terras op veranda. Wie de prijzen hier wat repulsive/weerzinwekkend vindt, kan als alternatief ook een prima ijsje eten op het strand. Het hotel is gemakkelijk te vinden: ligt net onder het flatgebouw met opvallend gapend gat onderin, geheel volgens de aanwijzingen van de fengshui-adviseur. Dan het strand. Er wordt gezwommen, maar niet door de Ibarra's. Zij houden in het dagblad de metingen bij die in het zeewater worden gedaan en worden daar niet vrolijk van. Wie perse wil zwemmen kan volgens hen beter afreizen naar het aan de zuidoostelijke punt van het eiland, Shek O, waar ook gewindsurfd kan worden.  
+
===Per vliegtuig===
 +
De luchthaven van Hong Kong is een van de grootste ter wereld en is dan ook rechtstreeks te bereiken vanaf Schiphol. Het vliegveld ligt op een kunstmatig eiland dat via twee bruggen en een tunnel met Hong Kong verbonden is.
  
Ook geliefd is de Midlevels Escalator, men zegt de langste roltrap ter wereld. Deze loopt van Center naar Midlevels. Tot ongeveer 10.00 uur loopt deze naar beneden, daarna naar boven. In de Midlevels is het Soho District, met tal van restaurantjes (Hollands restaurant Orange Tree, Shelley Street, voor wie echt niet zonder kan...), Hollywood Road, bekend van het antiek ('let ook op de minder bekende maar niet minder leuke kleinere straatjes zoals Cat Street') en de Mon Tin tempel.  
+
De makkelijkste manier om van de luchthaven naar Hong Kong te komen is met de Airport Express, een speciale metroverbinding van het vliegveld naar de stad.
  
Aan de zuidkant van het eiland bevindt zich Ocean Park. Op vier etages worden diverse oceaanlandschappen nagebootst: rif, lagune etc. Ook is er een dolfinarium en een goudvissenverzameling. Opvallende aanwezigen zijn de pinguins (tropische?) en reuzenpanda's (connectie met oceaan?), maar hoe dan ook kunnen deze zeldzame dieren hier worden bewonderd.  
+
===Per trein===
 +
Vanaf station '''Hung Hom''' rijden er treinen naar [[Kanton]], [[Shanghai]] en [[Peking]]. In 2007 werd het bedrijf KCR samengevoegd bij de '''MTR'''.
  
Last but not least op Hong Kong Island: Victoria Peak, voor het fraaiste uitzicht over Hong Kong. Samen met geuniformeerde schoolkindertjes omhoog met de befaamde, aloude Peak Tram. Boven enigszins Volendam-achtige toestanden, maar die belemmeren het uitzicht niet. Wie kan, gaat het best te voet weer naar beneden en neemt ook het Hong Kong Park mee. Eindigen kan ook in de Pacific Place Shopping Mall en wie van Amerikaans voedsel houdt eet iets in Dan Ryan's restaurant.  
+
===Per auto===
 +
Het is niet aan te raden om zelf met de auto in het drukke verkeer te gaan rijden, maak liever gebruik van het openbaar vervoer.
  
 +
===Per boot===
 +
Met de veerboten kan men tussen Kowloon, het eiland Hongkong en enkele van de overige eilanden (onder andere Lantau, Cheung Chau Lamma en Ma Wan) reizen. Veerboten vertrekken vanaf Tsim Sha Tsui en Hung Hom (Kowloon) en vanaf Central en Wan Chai (het eiland Hongkong). De Star Ferry is overigens het goedkoopste vervoermiddel voor de overtocht tussen Kowloon en het eiland Hongkong. Verder vertrekken er ook veerboten naar [[Macau]].
  
Kowloon
+
==Rondreizen==
Voor shoppen is Kowloon een goede plek. Bekendst is de hoofdstraat Nathan Road, maar de Ibarra's hebben de voorkeur voor de wijk Mong Kok in de avonduren (oa. Temple Street): vrijetijdskleding, typisch Chinese etenswaar...'this is Hong Kong'.  
+
Met de auto rijden in Hongkong is, wegens het drukke verkeer, geen goed idee. Beter kan men gebruik maken van een taxi of het openbaar vervoer. De bussen met één of twee cijfers rijden alleen in Kowloon en New Territories (kruisen de Victoriahaven niet). De bussen met drie cijfers/een letter gevolgd door twee cijfers rijden wel naar de Victoriahaven. Er zijn ook minibusjes (lightbus), een Lightrail, metro en trams om je op je bestemming te brengen.
  
New Territories
+
==Zien==
Voor frisse lucht en activiteit raden de Ibarra's country parken aan, zoals Sai Kung, aan de oostkant van de New Territories. Je kunt er wandelen langs de haven, windsurfen, barbequen en er is een openbare golfbaan, waar niet-inwoners op werkdagen kunnen golfen. Bovendien kunnen hier jonken worden gehuurd om naar de kleinere eilanden te varen (duiken en vissen). Onderhandelen over de prijs is een must.
+
<!--Beschrijf de individuele zaken in de betreffende '''buurt''', niet hier. Dit alleen is voor een algemene beschrijving en tips. -->
Ook bij Tai Po is een country park, genaamd Bride's Pool.  
 
  
Overige Country Parks
+
* '''Avenue of Stars''' (Tsim Sha Tsui)
Naast Sai Kung en Tai Po in de New Territories zijn er meer parken. Tai Tan Coutry Park, bijvoorbeeld, bij de Amerikaanse club, nabij Stanley op Hong Kong Island. In Kowloon is het Rock Country Park, bij de Lion Rock Tunnel. Hier is een aardige bergketen waar kan worden geklommen.  
+
* '''Tian Tan Boeddha''' - Grootste zittende bronzen openlucht-Boeddha ter wereld.
 +
* '''Klokkentoren''' (''Clock Tower'') (Tsim Sha Tsui) - Vroeger was dit een gedeelte van het oude 'Kowloon Canton Railway' - eindstation.
 +
* '''Chegongtempel''' van Sha Tin
 +
* '''Golden Bauhinia Square''' (Wan Chai)
 +
* '''Hollywood Road''' (Central)
 +
* '''Hong Kong Disneyland''' (Penny Bay)
 +
* '''Hong Kong Wetland Park''' (Tin Shui Wai)
 +
* '''International Finance Centre''' (IFC) - Het hoogste gebouw van Hongkong.
 +
* '''Kowloon Walled City Park''' (Kowloon City)
 +
* '''Lan Kwai Fong''' (Central)
 +
* '''Roltrappen''' - Langste roltrappensysteem van de hele wereld (800 meter).
 +
* '''Ma Wan Park Noah's Ark''' (Ma Wan) - Een replica van de ark van Noach op ware grootte.
 +
* '''Madame Tussauds Hong Kong'''
 +
* '''Ngong Ping 360''' (Kabelbaan tussen Tung Chung en Tian Tan Boeddha)
 +
* '''Ocean Park''' (Aberdeen)
 +
* '''Po Linklooster'''
 +
* '''Pottinger Street''' - Een betegelde Straat.
 +
* '''Repulse Bay''' - Eén van de populairste stranden.
 +
* '''Sam Tai Tsztempel''', '''Pak Taitempel''' en '''Wong Tai Sintempel'''
 +
* '''Dr. Sun Yat-sen Museum''' (Mid-Levels)
 +
* '''The Peak''' (Mount Austin, Central)
 +
* '''Tong Lau''' - Tong Houses, oude huizen in Hongkong, in Mallory Street.
 +
* '''Tsing Ma Brug''' Een hangbrug tussen Tsing Yi en Ma Wan. Met 2,2 kilometer is het de langste trein- en autobrug ter wereld.
 +
* '''Venetië van Hongkong''' (Tai O)
  
 +
==Doen==
 +
<!--Beschrijf de individuele zaken in de betreffende '''buurt''', niet hier. Dit alleen is voor een algemene beschrijving en tips. -->
  
 +
==Leren==
  
Diverse eilanden
+
==Werken==
Lantau Island is het grootste en een van de bekendste van de vele eilanden.  
+
Hongkong is één van de best gelegen zeehavens ter wereld, en is ook één van de grootste containerhavens. Daarnaast is in Hongkong veel lichte industrie gevestigd (waar onder meer speelgoed wordt geproduceerd).
De belangrijkste attracties zijn het Polin klooster en de grote zittende Boeddha. In 2005 is op Lantau Hong Kong Disney park geopend. Neem de veerboot vanaf Hongkong Island naar Mai Wo of Silver Mine Bay. De trip duurt ongeveer een uur en het klooster kan worden bereikt met bus of taxi.
 
(voor meer informatie over Lantau, zie de uitstekende website Asiaguides; voor een uitvoerige foto-impressie van de Buddha, zie website van Hugh.)
 
  
Lamma Island is bekend om zijn vele seafood restaurants. De Ibarra's gaan er bij voorkeur vroeg in de avond heen om later in fraaie sfeerverlichting terug te kunnen varen. Wie overdag gaat, kan er ook aardig wandelen. De veerboten vertrekken van de Central District Outlying Islands Pier richting ofwel Yung Shuewan ofwel Sok Kwo Wan (40 min.). Ook is het mogelijk per jonk te varen. Deze vertrekken van Central of Wanchai. Is de groep 20-30 mensen groot, dan zijn de kosten ca. 800 HK dollar. (voor meer informatie over Lamma, zie eveneens de website Asiaguides)
+
Admiralty is het financiële district. Hongkong is één van de belangrijkste financiële centra van Azië. De Centrale Bank van Hongkong is gevestigd in het tweede hoogste gebouw van de stad, het International Financial Centre in het stadsdeel Central en de Hongkong Stock Exchange ligt daar vlak achter.
  
Cheung Chau staat vooral bekend om het Broodjes (Engels: bun) Festival, jaarlijks in juni. Broodjes dienen als voedsel voor de dolende geesten van de overledenen. Buiten dat festival om is het hier vooral voor de sportievelingen goed toeven. Er zijn diverse wandelpaden uitgezet en vanaf de toppen is er fraai uitzicht over de andere eilanden. Cheung Chau is dichtbevolkt, maar het goede nieuws is dat er geen auto's rijden. Goed eten kan men er uiteraard ook. 'Minder toeristisch en dan ook goedkoper dan op Lamma'. Het eiland is te bereiken vanaf de Outlying Islands Ferry Pier, terminal 6 (ca 50 min.).
+
==Kopen==
(voor meer informatie over het Bun Festival, zie de website van het eiland; over het eiland algemeen zie de website van Travelchinaguide.
+
<!--Beschrijf de individuele zaken in de betreffende '''buurt''', niet hier. Dit alleen is voor een algemene beschrijving en tips. -->
  
Wandelen kan uiteraard prima op al die eilanden. Een uitstekende site over wandelen in Hong Kong is http://www.hiking.com.hk/english, met oa het Lantau Trail, Chi Ma Wan Trail, en een discussieforum. Wie de foto's op Martin Williams site (Hiking in Hongkong) ziet, pakt direct de wandelschoenen uit de kast. Er staan enkele routes beschreven. Op de site HKtrampers staan algemene wandeltips en er worden ook georganiseerde wandeltochten aangekondigd. Nog niet genoeg? Kijk dan ook op HKadventurer.
+
'''Causeway Bay''' is een grote winkelbuurt met onder andere '''shopping mall Times Square''' met Gucci, Pucci en Prada en veel foto- en elektronicawinkels. Andere winkelcentra zijn '''New World Centre''', '''Ocean terminal''', '''Landmark''' en '''Pacific Place'''.
  
 +
De bekendste markt is de '''Temple Street Night Market''' (Yau Ma Tei), lopend vanaf Nathan Road (er is ook een MTR-halte). Andere markten zijn de '''Jade Market''' (Gansu Street), '''Ladies Market''' (Tong Choi Street), '''Western Market''' (Sheung Wan), '''Stanley Market''' en de '''Bird Market'''.
  
Macao
+
==Eten==
Eeuwenlang was Macao een trots bezit van de Portugezen in het verre oosten. In december 1999 werd het, in navolging van de Britse Kroonkolonie Hong Kong, aan de Volksrepubliek China teruggegeven. Macao is en blijft een geliefd uitstapje voor expats en toeristen vanuit Hong Kong.  
+
<!--Beschrijf de individuele zaken in de betreffende '''buurt''', niet hier. Dit alleen is voor een algemene beschrijving en tips. -->
Wie van oud houdt, bezoekt uiteraard de ruine van de kathedraal van Sao Paolo; de overgebleven facade geeft al aan dat dit 17e eeuwse gebouw er ooit zeer imposant uitzag. Ook Fort Monte inclusief de kannonnen die in de 17e eeuw de Hollanders verjoegen, is een aanrader. Een andere tip is een bezoek aan het Maritiem Museum, incl. tochtje met een jonk. De voor kinderen bedoelde site Kidlink.org heeft een enthousiaste pagina over dit museum.
 
Op de genoemde site City of Culture Guide staan ook links naar andere culturele bezienswaardigheden vermeld. Nog meer oud: expats mogen graag in Macao Chinees antiek kopen, met name meubels. Oud-lijkende meubels kunnen op maat worden gemaakt en thuisbezorgd.
 
Meer van deze tijd is het Macao Grand Prix Museum, op loopafstand van de ferry. Van de restaurants worden Old Pousada (Parador) aanbevolen en diverse Portugese restaurants in het dorp Taipa.
 
Veerdienst: er zijn diverse veerdiensten vanaf de Macau Ferry Pier (op loopafstand, westelijk van de Star Ferry), bijv. jet foil en de hydrofoil (reisduur rond het uur), enkele reis ca 140 HK dollar.
 
  
 +
Hongkong wordt vaak omschreven als een plek waar 'East meets West", als gevolg van de mix van cultuur door de Chinese wortels van het grondgebied en de invloeden uit zijn tijd als een Britse kolonie. De fusie van oost en west kenmerkt ook de keuken van Hongkong, waar de dim sum, hot pot en fastfood restaurants samengaan met haute cuisine.
  
Restaurants en musea
+
==Uitgaan==
Restaurants: naast de hierboven al genoemde kunnen de Ibarra's aanbevelen: Excelsior Hotel (Causeway Bay): restaurant Top of the Town, het Furama Hotel in Central, het New World Hotel in Kowloon.  
+
<!--Beschrijf de individuele zaken in de betreffende '''buurt''', niet hier. Dit alleen is voor een algemene beschrijving en tips. -->
Voor vegetariërs: zie deze site, waar o.a een uitgebreide lijst vegetarische (en veganistische) restaurants in Hong Kong is opgenomen. Op de site van Vegetarian Hong Kong is het ook mogelijk per gebied naar restaurants te zoeken.
 
Musea: deze worden algemeen ondergewaardeerd en ten onrechte, vindt de familie. Zeker de moeite waard: het Science Museum en het nabijgelegen  History Museum  (bovendien op woensdag gratis toegang m.u.v. speciale exposities).
 
Hong Kong History Museum; het Space Museum, vlakbij de Star Ferry (voor Amerikanen speciaal interessant omdat hier ook de Russische ruimtevaartprestaties eens worden belicht); hetNew Heritage Museum (in Shatin), en het Art Museum (Chinese kunst).
 
In 2005 is in Stanley een Maritiem Museum geopend.  
 
  
In Kowloon is een Bruce Lee-museum; ook is er één in Shunde, in Guangdong. Eind 2005 is zijn standbeeld geplaatst in Hong Kong, Tsim Sha Tsui, bij de Avenue of Stars. Fans hadden geld ingezameld om hun kungfu-held te kunnen eren. 
+
==Slapen==
 +
<!--Beschrijf de individuele zaken in de betreffende '''buurt''', niet hier. Dit alleen is voor een algemene beschrijving en tips. -->
  
De website GeoExpat raadt een bezoek aan het Museum of Coastal Defence aan, dat oa op on-stoffige wijze aandacht besteedt aan de verdediging van Hong Kong tijdens WO II. Gesitueerd in een voormalig fort in een aardige omgeving.  
+
==Communicatie==
 +
De officiële talen van Hongkong zijn [[Engels]] en [[Chinees]] (sinds 1997). Het Standaardkantonees is de moedertaal van de meeste inwoners van Hongkong. De twee belangrijkste plaatselijke talen (dialecten), Waitauwaa en Hongkong-Hakka, worden met uitsterven bedreigd.
  
De website nationmaster bevat een lijst met musea en tal van andere culturele links.
+
==Veiligheid==
  
Vervoer
+
==Vertrekken==
De metro (MTR) en KCR (naar China) worden van harte aanbevolen. In oa. metrostations is een kaart (Octopus Card) te koop voor metro én bus, die oplaadbaar is (deposit 100 HK dollar). Taxi's zijn ook OK: veilig, alle voorzien van meters en autogordels. Gele taxi's worden afgeraden, tenzij u Chinees spreekt.
 
Diverse veerdiensten: info over ferries naar oa. Macao. Lantau, Cheung Chau.
 
Website van het vliegveld van Hong Kong, Chep Lap Kok
 
  
Links en meer info
+
{{str}}
 +
{{IsIn|Oost-Azië}}
  
De officiele website van de HK Tourist Association
+
[[WikiPedia:Hongkong]]
 +
[[Dmoz:Azië/Hongkong/]]
  
Tips en commentaar van reizigers die Hong Kong aandeden, staat op de site van Asia-Hotels (TravelTales)
 
  
Een uitgebreide Nederlandstalige pagina over Hong Kong, met vele links, is te vinden op Landenweb
 
  
Van Geoexpat.com: links naar handige sites voor expats.
 
  
Uitvoerige site over uitgaansmogelijkheden, bars en restaurants in Hong Kong. HKClubbing.com bevat ook forums en recensies. Tip!
 
  
DBA: Dutch Business Association in Hong Kong. In 1991 opgericht als non-profitorganisatie met nu ca. 350 leden. Heeft een informatieve website met o.a. actuele ledenlijst.
+
[[de:Hongkong]]
 
+
[[en:Hong Kong]]
Nederlandse Vereniging Hong Kong
+
[[eo:Honkongo]]
 
+
[[fi:Hongkong]]
Expats In China: nuttige informatie voor expats
+
[[fr:Hong Kong]]
 
+
[[he:הונג קונג]]
Outpost Expat.nl
+
[[it:Hong Kong]]
 
+
[[ja:香港]]
Kijk beslist even op de site van Time Out, voor (boek)winkels, cafe's, hotels etc.
+
[[pt:Hong Kong]]
 
+
[[ro:Hong Kong]]
Zeer uitvoerige site over uitgaansmogelijkheden, bars en restaurants in Hong Kong. HKClubbing.com bevat ook forums en recensies. Tip!
+
[[ru:Гонконг]]
 
+
[[sv:Hong Kong]]
Reisverslag van Brenda van Lier
+
[[zh:香港]]
 
+
[[wts:Category:Hong Kong]]
En nog een reisverslag (2005) van 'www.reisfanaten.be', Bart en Veerle.
 
 
 
Handige site: veelgestelde vragen over Hong Kong, van AsiaGuides
 
 
 
In Happy Valley is een oud kerkhof, de geschiedenis van Hong Kongs koloniale verleden in een notedop. Lees meer in ThatsMagazines
 
 
 
Website van het vliegveld van Hong Kong, Chep Lap Kok
 
 
 
Website van Disneyland Hong Kong, dat opende op 12 september 2005.
 
 
 
Foto's en e-cards Hong Kong, zie Metrocity.nl
 
 
 
Fraaie webpagina van de Hong Kong Youth Hostel Association
 
 
 
Netcafeguide.com met een lijst Internetcafes in Hong Kong.
 
 
 
Actueel overzicht festivals in Hong Kong
 
 
 
Meer Hong Kong links, op Hongkong.pagina.nl,
 
 
 
Hongkong.startkabel.nl en Hongkong.beginthier.nl
 
 
 
Op diverse plaatsen in Hong Kong zijn visa voor China te verkrijgen, één ervan is: China Visa Office, 5th Floor, Lower Block, China Resource Building, Harbour Road, Wanchai, Hong Kong.
 
 
 
Gratis brochure 'Hongkong voor een habbekrats' te bestellen via email (o.v.v. 'HK voor een habbekrats' en uw naam/adres)
 
 
 
De KLM voert non stop vluchten uit op Hong Kong, kijk hier voor meer informatie en online boekingen.
 
 
 
Ook Cathay Pacific heeft directe vluchten, zie de website
 
 
 
Tip! Plattegrond Hong Kong (tweetalig) is te koop in Geledraak webshop Zaiton.
 
 
 
 
 
 
 
Reactie/aanvulling van Frans, (jan. 2004):
 
 
 
HK Airport - : "Bij mijn reizen naar HK heb ik ontdekt dat ook op het vliegveld daar het roken niet is toegestaan. Het was een verademing om de Irish pub te ontdekken helemaal aan het eind van de aankomst hal genaamd Kathy's bar, bijna verscholen en weggestopt heerlijk rustpunt, in te moderne kille nieuwigheid van het vliegveld. Frans."
 
 
 
 
 
 
 
Festivals en events 2006
 
29 Jan.: Chinees Nieuwjaar
 
12 Febr.: Lantaarnfestival
 
12 febr.: Hong Kong Marathon
 
20 april: Tin Hao (Mazu) festival
 
5 mei: Cheung Chau Bun festival (zie ook website)
 
5 mei: Boeddha's geboortedag (in div. tempels)
 
31 mei: Drakenboot festival (races) en public holiday
 
6 okt.: Mid-Herfst festival
 
 
 
Zie alle festivals op de site Discoverhongkong
 

Versie van 6 nov 2012 om 19:09

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Hk-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Central (voorheen Victoria)
Regering Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China
Munt Hong Kong dollar (HKD)
Oppervlakte totaal: 1.092 km2
water: 50 km2
land: 1.042 km2
Bevolking 6.980.412 (Juli 2007 schatting)
Taal Kantonees, Engels
Religie Uitgebreide mix van lokale religies 90%, Christenen 10%
Elektriciteit 220V/50Hz (UK-stekker)
Oproepcode +852
Internet TLD .hk
Tijdzone UTC +8
Hong Kong Skyline

Hong Kong is een Speciale Administratieve Regio die vandaag de dag weer bij China hoort.

Buurten

Hongkong bestaat uit 18 (kies-)districten:

Begrijpen

Na bijna een eeuw onder de Britse kroon is Hong Kong weer onder Chinees gezag teruggegeven. Echter, er gelden niet dezelfde wetten als in China. Het is een speciale administratieve regio, met een eigen grondwet (basic law).

Arriveren

Per vliegtuig

De luchthaven van Hong Kong is een van de grootste ter wereld en is dan ook rechtstreeks te bereiken vanaf Schiphol. Het vliegveld ligt op een kunstmatig eiland dat via twee bruggen en een tunnel met Hong Kong verbonden is.

De makkelijkste manier om van de luchthaven naar Hong Kong te komen is met de Airport Express, een speciale metroverbinding van het vliegveld naar de stad.

Per trein

Vanaf station Hung Hom rijden er treinen naar Kanton, Shanghai en Peking. In 2007 werd het bedrijf KCR samengevoegd bij de MTR.

Per auto

Het is niet aan te raden om zelf met de auto in het drukke verkeer te gaan rijden, maak liever gebruik van het openbaar vervoer.

Per boot

Met de veerboten kan men tussen Kowloon, het eiland Hongkong en enkele van de overige eilanden (onder andere Lantau, Cheung Chau Lamma en Ma Wan) reizen. Veerboten vertrekken vanaf Tsim Sha Tsui en Hung Hom (Kowloon) en vanaf Central en Wan Chai (het eiland Hongkong). De Star Ferry is overigens het goedkoopste vervoermiddel voor de overtocht tussen Kowloon en het eiland Hongkong. Verder vertrekken er ook veerboten naar Macau.

Rondreizen

Met de auto rijden in Hongkong is, wegens het drukke verkeer, geen goed idee. Beter kan men gebruik maken van een taxi of het openbaar vervoer. De bussen met één of twee cijfers rijden alleen in Kowloon en New Territories (kruisen de Victoriahaven niet). De bussen met drie cijfers/een letter gevolgd door twee cijfers rijden wel naar de Victoriahaven. Er zijn ook minibusjes (lightbus), een Lightrail, metro en trams om je op je bestemming te brengen.

Zien

 • Avenue of Stars (Tsim Sha Tsui)
 • Tian Tan Boeddha - Grootste zittende bronzen openlucht-Boeddha ter wereld.
 • Klokkentoren (Clock Tower) (Tsim Sha Tsui) - Vroeger was dit een gedeelte van het oude 'Kowloon Canton Railway' - eindstation.
 • Chegongtempel van Sha Tin
 • Golden Bauhinia Square (Wan Chai)
 • Hollywood Road (Central)
 • Hong Kong Disneyland (Penny Bay)
 • Hong Kong Wetland Park (Tin Shui Wai)
 • International Finance Centre (IFC) - Het hoogste gebouw van Hongkong.
 • Kowloon Walled City Park (Kowloon City)
 • Lan Kwai Fong (Central)
 • Roltrappen - Langste roltrappensysteem van de hele wereld (800 meter).
 • Ma Wan Park Noah's Ark (Ma Wan) - Een replica van de ark van Noach op ware grootte.
 • Madame Tussauds Hong Kong
 • Ngong Ping 360 (Kabelbaan tussen Tung Chung en Tian Tan Boeddha)
 • Ocean Park (Aberdeen)
 • Po Linklooster
 • Pottinger Street - Een betegelde Straat.
 • Repulse Bay - Eén van de populairste stranden.
 • Sam Tai Tsztempel, Pak Taitempel en Wong Tai Sintempel
 • Dr. Sun Yat-sen Museum (Mid-Levels)
 • The Peak (Mount Austin, Central)
 • Tong Lau - Tong Houses, oude huizen in Hongkong, in Mallory Street.
 • Tsing Ma Brug Een hangbrug tussen Tsing Yi en Ma Wan. Met 2,2 kilometer is het de langste trein- en autobrug ter wereld.
 • Venetië van Hongkong (Tai O)

Doen

Leren

Werken

Hongkong is één van de best gelegen zeehavens ter wereld, en is ook één van de grootste containerhavens. Daarnaast is in Hongkong veel lichte industrie gevestigd (waar onder meer speelgoed wordt geproduceerd).

Admiralty is het financiële district. Hongkong is één van de belangrijkste financiële centra van Azië. De Centrale Bank van Hongkong is gevestigd in het tweede hoogste gebouw van de stad, het International Financial Centre in het stadsdeel Central en de Hongkong Stock Exchange ligt daar vlak achter.

Kopen

Causeway Bay is een grote winkelbuurt met onder andere shopping mall Times Square met Gucci, Pucci en Prada en veel foto- en elektronicawinkels. Andere winkelcentra zijn New World Centre, Ocean terminal, Landmark en Pacific Place.

De bekendste markt is de Temple Street Night Market (Yau Ma Tei), lopend vanaf Nathan Road (er is ook een MTR-halte). Andere markten zijn de Jade Market (Gansu Street), Ladies Market (Tong Choi Street), Western Market (Sheung Wan), Stanley Market en de Bird Market.

Eten

Hongkong wordt vaak omschreven als een plek waar 'East meets West", als gevolg van de mix van cultuur door de Chinese wortels van het grondgebied en de invloeden uit zijn tijd als een Britse kolonie. De fusie van oost en west kenmerkt ook de keuken van Hongkong, waar de dim sum, hot pot en fastfood restaurants samengaan met haute cuisine.

Uitgaan

Slapen

Communicatie

De officiële talen van Hongkong zijn Engels en Chinees (sinds 1997). Het Standaardkantonees is de moedertaal van de meeste inwoners van Hongkong. De twee belangrijkste plaatselijke talen (dialecten), Waitauwaa en Hongkong-Hakka, worden met uitsterven bedreigd.

Veiligheid

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!