Doe mee en deel je reiskennis!

Helsinki

Uit Wikitravel
Versie door Gentenaar (Overleg | bijdragen) op 18 jan 2011 om 18:27 (Boot)
Ga naar: navigatie, zoeken
Helsinki

Default Banner.jpg

Helsinki is de grootste stad en de hoofdstad van Finland.

Begrijpen

Helsinki werd in 1550 door de Zweedse koning Gustaaf I gesticht, om als handelsconcurrent voor het aan de overkant van de Finse Golf gelegen Tallinn te dienen. Dit streven verliep niet succesvol en Helsinki bleef een onbeduidend stadje totdat Finland in 1809 door Rusland werd ingelijfd. In 1812 werd besloten de hoofdstad van het westelijk gelegen Turku naar het centraal gelegen Helsinki te verplaatsen.

Vanaf toen groeide de stad snel. In 1827 werd ook de Finse universiteit van Turku naar Helsinki verplaatst. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1917 werd de stad strijdtoneel van de burgeroorlog, waarin het aanvankelijk door socialistische troepen werd ingenomen en de "witte" regering moest uitwijken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Helsinki een van de weinige hoofdsteden die niet door een vreemde mogendheid werd bezet; wel werd de stad gebombardeerd door Sovjetvliegtuigen.

Erheen reizen

Vliegtuig

De luchthaven Helsinki-Vantaa (IATA: HEL) is de grootste luchthaven van de regio Helsinki en van Finland. Helsinki-Vantaa bevindt zich ongeveer 5 kilometer ten noordwesten van Vantaa's centrum Tikkurila. De luchthaven werd in 1952 voor de Olympische Spelen geopend en loste daarmee de andere luchthaven van Helsinki, Helsinki-Malmi, als nationale luchthaven van Finland af. Vandaag de dag bedient de luchthaven ongeveer 15 miljoen passagiers per jaar, waarmee het een van de drukste van de Noordse landen is.

Trein

het is mogelijk om met de trein te reizen naar Finland, dit kan je eventueel doen in een combinatie van citytrips in de steden die je passeert.

  • Brussel-Zuid - Hamburg
  • Hamburg - Kopenhagen
  • Kopenhagen - Stockholm
  • Stockholm - Turku
  • Turku - Helsinki

een reis van minder dan 40 uur

Helsinki heeft ook een goede treinverbinding met Sint-Petersburg in Rusland

Auto

Snelwegen verbinden Helsinki met Turku in het westen, Tampere en Lahti in het noorden en met Porvoo en Sint-Petersburg in het oosten.

Bus

Boot

Helsinki is goed verbonden met veerdiensten naar Tallinn (Estland) en Stockholm (Zweden), en er zijn beperkte diensten naar Travemünde en Rostock (Duitsland) en Gdynia (Polen). De veerdienst naar Sint-Petersburg (Rusland) is sinds april 2010 opnieuw opgericht, en er zijn af en toe cruises.

Rondreizen

Zie

Doe

Leer

Werk

Koop

Eet

Budget

Medium

Duur

Drink

Slaap

goedkope hotels en hostels http://hotels.lonelyplanet.com/hotel/hotelsearchresults.aspx?RegionId=438

Bed and Breakfast Panorama Suite http://panoramasuite.mine.nu. Welkom!

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Eruit reizen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!

Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb