Doe mee en deel je reiskennis!

Groningen (stad)

Uit Wikitravel
Versie door MigGroningen (overleg | bijdragen) op 1 sep 2009 om 10:38 (Campings: url camping stadspark)
Ga naar: navigatie, zoeken
Groningen (stad)

Default Banner.jpg

Groningen[1] is de hoofdstad van de gelijknamige Nederlandse provincie Groningen.

Locatie Groningen

Arriveren

Per vliegtuig

Vliegveld Eelde, op 10 kilometer van de stad. Chartervluchten en lijnvluchten naar o.a. Aberdeen en Londen.

Per trein

Vanaf het Hoofdstation, net ten zuiden van de binnenstad, rijden rechtstreekse treinen in de richtingen:

Behalve het hoofdstation heeft de stad nog twee treinstations. Op de lijn naar Roodeschool / Delfzijl ligt Groningen Noord, ook wel Noorderstation genoemd. Het derde station in de stad is Groningen Europapark. Dit station bevindt zich in de nabijheid van voetbalstadion Euroborg. Vanaf oktober 2007 doen treinen op het traject Groningen - Nieuweschans dit station aan. De trein richting Assen zal vanaf 2010 stoppen op het nieuwe station.

Per bus

Naast de stadsbussen is er een uitgebreid lijnennet vanuit Groningen naar bestemmingen in de provincie en plaatsen in Drenthe en Friesland. Deze bussen vertrekken vanaf het busstation, direct voor het Hoofdstation. Van daar vertrekken ook bussen naar Oldenburg en Bremen in Duitsland.

Per auto

De autosnelweg A28 biedt een directe verbinding naar het zuiden richting Zwolle, Amersfoort en Utrecht. Op het knooppunt Julianaplein sluit de A28 aan op de ringweg van Groningen. Vanaf daar biedt de snelweg A7 verbindingen naar zowel het westen (Drachten, Leeuwarden, Amsterdam) als het oosten (Winschoten en de Duitse A31). Belangrijke verkeersaders naar de rest van de provincie zijn de N46 richting Bedum, de N360 richting Delfzijl en de N355 richting Zuidhorn.

Op zeven punten langs de voornaamste toegangswegen tot de stad zijn in de jaren negentig zogenaamde stadmarkeringen geplaatst. Ieder daarvan is door een andere kunstenaar ontworpen en ze zijn dan ook zeer divers qua ontwerp.

Houdt er rekening mee dat de binnenstad van Groningen 'autoluw' is. Dit wil zeggen dat veel straten niet of zeer beperkt toegankelijk zijn met de auto. Er zijn rond het centrum een aantal parkeergarages bereikbaar, maar simpelweg de binnenstad inrijden op zoek naar een bestemming leidt onherroepelijk tot problemen.
Met de Citybus kan men echter gratis parkeren aan de rand van de stad, waarna men voor twee euro met maximaal vijf personen van en naar het centrum vervoerd wordt. Zie de Citybus website.

Per boot

Groningen is nog steeds een belangrijk knooppunt van vaarwegen. De stad is ontstaan langs twee relatief kleine stroompjes, de Hunze en de Aa. Ten noorden van de stad kwamen deze samen, deze oudste verbinding met de zee is tegenwoordig het Reitdiep, dat vooral een functie heeft voor de pleziervaart.

Richting Appingedam en Delfzijl werd al in de middeleeuwen het Damsterdiep gegraven. De capaciteit van dit diep bleek in de negentiende eeuw onvoldoende, waarop het Eemskanaal werd aangelegd.

Het oosten van de provincie, in het verleden met name belangrijk voor de aanvoer van turf werd ontsloten door het Schuitendiep en in het verlengde daarvan het Winschoterdiep. Via Veendam en Wildervank werd een aansluiting gemaakt richting Stadskanaal, zoals de naam zegt, het kanaal van de stad.

Het Hogeland was bereikbaar via het Boterdiep. Richting Friesland werd eerst het Hoendiep gegraven, in de dertiger jaren van de 20e eeuw werd het Van Starkenborghkanaal aangelegd als werkverschaffingsproject. Dit kanaal vormt de verbinding tussen de stad en Amsterdam via Lemmer en het IJsselmeer.

De verbinding met Drenthe werd in de 19e eeuw verbeterd door de aanleg van het Noord-Willemskanaal, dat deels de functie van de Drentsche Aa heeft overgenomen. Het staat via het Verbindingskanaal midden in de stad in verbinding met het Eemskanaal en Winschoterdiep.


Rondreizen

Per bus

Groningen had oorspronkelijk een eigen Gemeentelijk Vervoerbedrijf. In het verleden reden er trams en trolleybussen, maar tegenwoordig rijden er alleen nog bussen, hoewel er plannen bestaan om de tram weer in te voeren. De stadsbussen rijden tegenwoordig voor Arriva. .

 • Citybussen tussen Park en Ride parkeerplaatsen en het centrum.

Per auto

De binnenstad van Groningen is voor autoverkeer opgedeeld in vier sectoren, die onderling niet per auto bereikbaar zijn. Om van de ene naar de andere sector te komen moet men via de diepenring rijden.

Per fiets

Omdat Groningen een studentenstad is en vanwege het verkeerscirculatieplan is de fiets een zeer populair vervoermiddel. Onder studenten en andere jeugdigen vindt een levendige handel in tweedehands fietsen plaats. Politie en gemeente voert een schier hopeloze strijd tegen rondslingerende fietswrakken. Bij de reconstructie van het stationsplein voor het hoofdstation is een ondergrondse parkeerplaats of opslagplaats voor rijwielen gebouwd, ook wel stadsbalkon genoemd.

De Martinitoren

Zien

 • Martinitoren, Groningen heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met name de Grote Markt werd tijdens de bevrijding in april 1945 zwaar beschadigd. Het symbool van de stad, de Martinitoren (door de "stadjers" d'Olle Grieze genoemd) en de bijbehorende kerk bleven gespaard, evenals het Goudkantoor en het stadhuis.
 • Ten noordoosten van de Grote Markt ligt het Martinikerkhof met het provinciehuis en het Prinsenhof. Achter dat pand ligt de fraaie Prinsentuin met hierin een van de rijkst vormgegeven zonnewijzers van het land.
 • Aan de westkant van de Grote Markt ligt de Vismarkt. Met name de zuidkant van dit plein bevat een aantal fraaie panden. Het plein wordt aan de westkant begrensd door de Korenbeurs, een verwijzing naar de rijkdom van de provincie in de negentiende eeuw die gebaseerd was op de graanteelt op de vruchtbare zeeklei
 • Achter de Korenbeurs verheft zich de Der Aa-kerk, na de Martinikerk de tweede parochiekerk van de historische stad. Iets verder naar het westen, langs het water, of in het Gronings 'het diep', staan langs de Hoge der Aa een aantal fraaie pakhuizen en woonhuizen. Ook langs de Noorderhaven staan dergelijke panden.
 • De Nieuwe Kerk is gebouwd in 1660 en de eerste kerk in Groningen die gebouwd is voor de Protestantse eredienst.
 • Aan de Radesingel staat de Sint-Jozefkathedraal, een schepping van P.J.H. Cuypers die sinds 1981 kathedrale kerk is voor het bisdom Groningen.
 • Een bijzonder aspect van Groningen zijn de vele hofjes, in Groningen gasthuizen genoemd. De bekendste zijn het Pelstergasthuis en het Pepergasthuis. Het hoofdstation uit 1896, direct buiten de zogenaamde diepenring is een van de fraaiste stations in Nederland.

Musea

 • Het Groninger Museum, Museumeiland 1; [2] zondermeer het belangrijkste museum van de stad. Oorspronkelijk was dit een vrij traditioneel provinciaal streekmuseum maar het heeft zich ontwikkeld tot één van de meest vernieuwende musea in Nederland. De nieuwbouw van 1994, op een kunstmatig eiland in het Verbindingskanaal, is een bezoek op zichzelf waard.
 • Het Nederlands Stripmuseum [3], Westerhaven 71 9718 AC Groningen, telefoon 050-317 84 70. Museum gewijd aan strips van met name Nederlandse bodem (met o.a. Agent 327, Dirk-Jan en Ollie B. Bommel). Stripfanaten die alles willen lezen wat er te lezen valt, zijn hier rustig een paar uur zoet. Heeft ook een stripwinkel, en soms zijn er workshops.
 • Voor verstokte rokers heeft de stad Niemeyer Tabaksmuseum
 • De geschiedenis van Groningen, stad en provincie, op zeevaartgebied is het thema van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24-26 9711 HZ Groningen, telefoon: 050-312 22 02 [4].
 • Het Grafisch Museum, een museum gewijd aan de grafische kunst en druktechnieken.

Kunst in de openbare ruimte

Er zijn in Groningen veel beeldhouwwerken (circa 400) in de openbare ruimte te zien waaronder enkele van Wladimir de Vries. Ook het beeldenproject van de Rijksuniversiteit Groningen heeft meerdere kunstwerken opgeleverd. Verder bevindt zich bij iedere uitgaande weg van de gemeente een beeld of installatie van het zogenaamde project Stadsmarkeringen uit 1990. Vlakbij het Noordelijk Scheepvaartmuseum bevindt zich een openbaar toilet, ontworpen door architect Rem Koolhaas.

Doen

 • Naar een wedstrijd van FC Groningen in de Euroborg. Op loopafstand (15 a 20 minuten) van het centrum, maar het heeft ook een eigen treinstation.
 • Eendjes voeren in het Noorderplantsoen (of gewoon lekker wandelen, als je geen kleine kinderen of geen brood bij je hebt)
 • Winkelen. Groningen kent, vanwege haar regiofunctie, een groot aanbod aan winkels. Zie streetservice.nl voor alle winkels van de stad. Aanrader is de Folkingestraat, tussen Zuiderdiep en Vismarkt, waar de meest aparte winkeltjes zitten.
 • Fietsen. Bij het hoofdstation van Groningen huur je makkelijk een fiets. Ook worden er vele fiets-excursies door de stad georganiseerd, zie fietsstadgroningen.nl en Buro HBA, waarbij een gids meegaat die een hoop kan vertellen over kunst, geschiedenis en cultuur.
 • Varen over de grachten, met roeiboot, rondvaart, kano of waterfiets. Zie Groningsveer.nl, rondvaartbedrijf Kool of kanoverhuur 't Peddeltje. Tip: print vooraf de kanokaart uit, die je vertelt wat je onderweg langs het water ziet.

Kunst, cultuur en uitgaansleven

Groningen is de grootste, Groningers zouden zeggen enige, stad in het noorden van Nederland. De stad vervult daardoor een centrumfunctie, die nog versterkt wordt door de aanwezigheid van de universiteit en het grote aantal jonge inwoners die dat meebrengt. Dat uit zich in een zeer gevarieerd cultureel aanbod.

Wil je weten wat het aanbod van muziek, film en theater is in de week dat je zelf in Groningen bent? Tik dan zo snel mogelijk de UitLoper op de kop, de wekelijkse gratis uitgaansgids van de stad Groningen. Deze is onder andere verkrijgbaar bij het VVV-kantoor naast de Martinitoren, maar ook in bijna elke kroeg. Zoek naar een langwerpige folder (ongeveer 10cm breed en 50cm lang).

Theater en muziek

Groningen heeft een uitbundig cultureel leven. Naast gevestigde instellingen zoals de Stadsschouwburg aan de Turfsingel, cultuurcentrum de Oosterpoort aan de Trompsingel, Vera aan de Oosterstraat, Grand Theatre aan de Grote Markt en Simplon aan het Boterdiep, is er een levendig circuit van kroegen waar tenminste een keer in de week live muziek wordt gebracht. Groningen heeft als een van de weinige grote steden ook een echte undergroundscene. Het Prinsentheater is een belangrijk amateurtheaterpodium aan de Noorderbuitensingel. Voor grote producties is er sinds enige jaren een nieuwe zaal in Martiniplaza.

Ieder jaar in januari is de stad gastheer voor het Noorderslag-festival, waar de belangrijkste popprijs van Nederland wordt uitgereikt. Iedere zomer vindt het (deels gratis toegankelijke) theater-festival Noorderzon [5] plaats, deels in het Noorderplantsoen, deels verspreid over theaters en andere locaties overal in de stad.

Galeries

Groningen kent vele galeries, welke gratis en laagdrempelig toegankelijk zijn. Met regelmaat stellen verschillende kunstenaars hier hun werken tentoon. Zo is er fotogalerie Lichtzone aan de Oude Kijk in 't Jatstraat 36, welke maandelijks een nieuwe fotoexpositie organiseert. Galerie NoraDeKlein (Visserstraat 43) richt zich meer op schilder- en beeldende kunst. Reeds 20 jaar is er ook galerie Muskee, welke onder andere werken van De Ploeg in bezit heeft. Muskee is gevestigd aan de Reitemakersryge 3.

Kunstacademie Minerva [6] organiseert meerdere keren per jaar haar eindexamen-expositie. Dan vertonen tientallen vers afgestudeerde studenten hun zeer gevarieerde werk.

Kopen

Eten

De stad Groningen is prima geschikt om lekker uit eten te gaan. De prijzen van de betere restaurants liggen in de binnenstad opvallend lager dan die in het westen van Nederland.

Goedkoop

 • Restaurant 't Pannekoekschip; Schuitendiep 1017 9711 RB Groningen, telefoon: 050-312 00 45 [7]. Pannekoeken eten op een voormalig vrachtschip in het centrum van Groningen. Van een eenvoudige pannekoek met stroop (die je zelf mag opscheppen uit een grote stenen pot met een houten lepel) tot een uitgebreid tortilla-achtig geheel vol rundvlees en groente. Populair bij alle leeftijdsgroepen, en tussen 6 en 7 afgeladen vol.

Gemiddeld

Groningen telt opvallend veel Ind(ones)ische restaurants en eethuisjes, die goed te betalen zijn, en waarvan een deel ook typisch indische gerechten serveert die je niet overal in Nederland vindt, zoals saté gambing (geitenvlees).

 • 2Belgen; Turfsingel 94; [8]. Open di. t/m za. v/a 17:30. Vlaams restaurant, sfeervol eten met originele gerechten; €30 voor 3 gangen, centrum van Groningen.
 • Dinercafé Diep; Schuitendiep 44; [9]. Lokale, oosterse en Italiaanse gerechten; ca. €30 voor 3 gangen, centrum van Groningen.

Duur

 • De Parelvisser; Gelkingestraat 58-60; Tel: +31 (0)50 368 6044; [10]. Open Di. t/m Za. voor diner; visrestaurant in een romantische atmosfeer in het hartje van Groningen.
 • Restaurant Muller, bekroond met een Michelin ster, Grote Kromme Elleboog 13. Open dinsdag t/m zaterdag, alleen avonden. Uitsluitend telefonisch reserveren, +31 (0)50 318 3208. [11]

Drinken

Het uitgaansleven telt vele cafés, voornamelijk rond de Grote Markt, Vismarkt, de Poelestraat, Peperstraat en de Kromme Elleboog. Groningen heeft ook twee hoerenbuurten.

Slapen

Campings

In de zomer is de stadscamping in het Stadspark aan te raden.

Ho(s)tels

Goedkoop slapen kan onder meer op de volgende locaties:

Daarnaast beschikt Groningen over verschillende duurdere hotels in verschillende comfort- en prijsklassen, o.a.:

 • NH Groningen, Hanzeplein, 132, +31.50. 5848181 [12]. Het hotel ligt in het centrum van de stad, tegenover het UMCG :S(Universitair Medisch Centrum Groningen). Het is eenvoudig bereikbaar door de borden UMCG te volgen. [13]

Bed&Breakfast

Groningen telt een ruim aanbod van B&B's, met prijzen die varieren van zo'n 50 tot 100 euro per nacht voor 2 personen. Een deel is te vinden via http://www.bedandbreakfast.nl, een ander deel is op te vragen bij de Groningse VVV. Tip voor automobilisten: regel een B&B met eigen parkeerruimte. Dit kan aanzienlijk schelen in je parkeerkosten.

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!