Doe mee en deel je reiskennis!

Groningen (stad): verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Groningen (stad)

Default Banner.jpg

(Per bus)
(Musea: -/- natuurmuseum, groninger museum bijgewerkt)
Regel 59: Regel 59:
  
 
=== Musea ===
 
=== Musea ===
*Het '''Groninger Museum''', Museumeiland 1; [http://www.groningermuseum.nl/] zonder meer het belangrijkste museum van de stad. Oorspronkelijk was dit een vrij traditioneel provinciaal streekmuseum maar het heeft zich ontwikkeld tot één van de meest vernieuwende musea in Nederland, met name sinds de nieuwbouw, op een kunstmatig eiland in het  Verbindingskanaal.
+
*Het '''Groninger Museum''', Museumeiland 1; [http://www.groningermuseum.nl/] zondermeer het belangrijkste museum van de stad. Oorspronkelijk was dit een vrij traditioneel provinciaal streekmuseum maar het heeft zich ontwikkeld tot één van de meest vernieuwende musea in Nederland. De nieuwbouw van 1994, op een kunstmatig eiland in het  Verbindingskanaal, is een bezoek op zichzelf waard.  
*Het '''Natuurmuseum Groningen''', in het oude gebouw van het Groninger Museum.
 
 
*Het '''Nederlands Stripmuseum''', aan de Westerhaven.  
 
*Het '''Nederlands Stripmuseum''', aan de Westerhaven.  
 
*Voor verstokte rokers heeft de stad '''Niemeyer Tabaksmuseum'''
 
*Voor verstokte rokers heeft de stad '''Niemeyer Tabaksmuseum'''

Versie van 19 okt 2008 om 19:49

Groningen[1] is de hoofdstad van de gelijknamige Nederlandse provincie Groningen.

Locatie Groningen

Arriveren

Per vliegtuig

Vliegveld Eelde, op 10 kilometer van de stad. Chartervluchten en lijnvluchten naar o.a. Aberdeen en Londen.

Per trein

Vanaf het Hoofdstation, net ten zuiden van de binnenstad, rijden rechtstreekse treinen in de richtingen:

Behalve het hoofdstation heeft de stad nog twee treinstations. Op de lijn naar Roodeschool / Delfzijl ligt Groningen Noord, ook wel Noorderstation genoemd. Het derde station in de stad is Groningen Europapark. Dit station bevindt zich in de nabijheid van voetbalstadion Euroborg. Vanaf oktober 2007 doen treinen op het traject Groningen - Nieuweschans dit station aan. De trein richting Assen zal vanaf 2010 stoppen op het nieuwe station.

Per bus

Naast de stadsbussen is er een uitgebreid lijnennet vanuit Groningen naar bestemmingen in de provincie en plaatsen in Drenthe en Friesland. Deze bussen vertrekken vanaf het busstation, direct voor het Hoofdstation. Van daar vertrekken ook bussen naar Oldenburg en Bremen in Duitsland.

Per auto

De autosnelweg A28 biedt een directe verbinding naar het zuiden richting Zwolle, Amersfoort en Utrecht. Op het knooppunt Julianaplein sluit de A28 aan op de ringweg van Groningen. Vanaf daar biedt de snelweg A7 verbindingen naar zowel het westen (Drachten, Leeuwarden, Amsterdam) als het oosten (Winschoten en de Duitse A31). Belangrijke verkeersaders naar de rest van de provincie zijn de N46 richting Bedum, de N360 richting Delfzijl en de N355 richting Zuidhorn.

Op zeven punten langs de voornaamste toegangswegen tot de stad zijn in de jaren negentig zogenaamde stadmarkeringen geplaatst. Ieder daarvan is door een andere kunstenaar ontworpen en ze zijn dan ook zeer divers qua ontwerp.

Per boot

Groningen is nog steeds een belangrijk knooppunt van vaarwegen. De stad is ontstaan langs twee relatief kleine stroompjes, de Hunze en de Aa. Ten noorden van de stad kwamen deze samen, deze oudste verbinding met de zee is tegenwoordig het Reitdiep, dat vooral een functie heeft voor de pleziervaart.

Richting Appingedam en Delfzijl werd al in de middeleeuwen het Damsterdiep gegraven. De capaciteit van dit diep bleek in de negentiende eeuw onvoldoende, waarop het Eemskanaal werd aangelegd.

Het oosten van de provincie, in het verleden met name belangrijk voor de aanvoer van turf werd ontsloten door het Schuitendiep en in het verlengde daarvan het Winschoterdiep. Via Veendam en Wildervank werd een aansluiting gemaakt richting Stadskanaal, zoals de naam zegt, het kanaal van de stad.

Het Hogeland was bereikbaar via het Boterdiep. Richting Friesland werd eerst het Hoendiep gegraven, in de dertiger jaren van de 20e eeuw werd het Van Starkenborghkanaal aangelegd als werkverschaffingsproject. Dit kanaal vormt de verbinding tussen de stad en Amsterdam via Lemmer en het IJsselmeer.

De verbinding met Drenthe werd in de 19e eeuw verbeterd door de aanleg van het Noord-Willemskanaal, dat deels de functie van de Drentsche Aa heeft overgenomen. Het staat via het Verbindingskanaal midden in de stad in verbinding met het Eemskanaal en Winschoterdiep.


Rondreizen

Per bus

Groningen had oorspronkelijk een eigen Gemeentelijk Vervoerbedrijf. In het verleden reden er trams en trolleybussen, maar tegenwoordig rijden er alleen nog bussen, hoewel er plannen bestaan om de tram weer in te voeren. De stadsbussen rijden tegenwoordig voor Arriva. .

 • Citybussen tussen Park en Ride parkeerplaatsen en het centrum.

Per auto

De binnenstad van Groningen is voor autoverkeer opgedeeld in vier sectoren, die onderling niet per auto bereikbaar zijn. Om van de ene naar de andere sector te komen moet men via de diepenring rijden.

Per fiets

Omdat Groningen een studentenstad is en vanwege het verkeerscirculatieplan is de fiets een zeer populair vervoermiddel. Onder studenten en andere jeugdigen vindt een levendige handel in tweedehands fietsen plaats. Politie en gemeente voert een schier hopeloze strijd tegen rondslingerende fietswrakken. Bij de reconstructie van het stationsplein voor het hoofdstation is een ondergrondse parkeerplaats of opslagplaats voor rijwielen gebouwd, ook wel stadsbalkon genoemd.

De Martinitoren

Zien

 • Martinitoren, Groningen heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met name de Grote Markt werd tijdens de bevrijding in april 1945 zwaar beschadigd. Het symbool van de stad, de Martinitoren (door de "stadjers" d'Olle Grieze genoemd) en de bijbehorende kerk bleven gespaard, evenals het Goudkantoor en het stadhuis.
 • Ten noordoosten van de Grote Markt ligt het Martinikerkhof met het provinciehuis en het Prinsenhof. Achter dat pand ligt de fraaie Prinsentuin met hierin een van de rijkst vormgegeven zonnewijzers van het land.
 • Aan de westkant van de Grote Markt ligt de Vismarkt. Met name de zuidkant van dit plein bevat een aantal fraaie panden. Het plein wordt aan de westkant begrensd door de Korenbeurs, een verwijzing naar de rijkdom van de provincie in de negentiende eeuw die gebaseerd was op de graanteelt op de vruchtbare zeeklei
 • Achter de Korenbeurs verheft zich de Der Aa-kerk, na de Martinikerk de tweede parochiekerk van de historische stad. Iets verder naar het westen, langs het water, of in het Gronings 'het diep', staan langs de Hoge der Aa een aantal fraaie pakhuizen en woonhuizen. Ook langs de Noorderhaven staan dergelijke panden.
 • De Nieuwe Kerk is gebouwd in 1660 en de eerste kerk in Groningen die gebouwd is voor de Protestantse eredienst.
 • Aan de Radesingel staat de Sint-Jozefkathedraal, een schepping van P.J.H. Cuypers die sinds 1981 kathedrale kerk is voor het bisdom Groningen.
 • Een bijzonder aspect van Groningen zijn de vele hofjes, in Groningen gasthuizen genoemd. De bekendste zijn het Pelstergasthuis en het Pepergasthuis. Het hoofdstation uit 1896, direct buiten de zogenaamde diepenring is een van de fraaiste stations in Nederland.

Musea

 • Het Groninger Museum, Museumeiland 1; [2] zondermeer het belangrijkste museum van de stad. Oorspronkelijk was dit een vrij traditioneel provinciaal streekmuseum maar het heeft zich ontwikkeld tot één van de meest vernieuwende musea in Nederland. De nieuwbouw van 1994, op een kunstmatig eiland in het Verbindingskanaal, is een bezoek op zichzelf waard.
 • Het Nederlands Stripmuseum, aan de Westerhaven.
 • Voor verstokte rokers heeft de stad Niemeyer Tabaksmuseum
 • De geschiedenis van Groningen, stad en provincie, op zeevaartgebied is het thema van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de Brugstraat.
 • Het Grafisch Museum, een museum gewijd aan de grafische kunst en druktechnieken.

Kunst in de openbare ruimte

Er zijn in Groningen veel beeldhouwwerken (circa 400) in de openbare ruimte te zien waaronder enkele van Wladimir de Vries. Ook het beeldenproject van de Rijksuniversiteit Groningen heeft meerdere kunstwerken opgeleverd. Verder bevindt zich bij iedere uitgaande weg van de gemeente een beeld of installatie van het zogenaamde project Stadsmarkeringen uit 1990.

Doen

 • Naar een wedstrijd van FC Groningen in de Euroborg.

Kunst, cultuur en uitgaansleven

Groningen is de grootste, Groningers zouden zeggen enige, stad in het noorden van Nederland. De stad vervult daardoor een centrumfunctie, die nog versterkt wordt door de aanwezigheid van de Universiteit en het grote aantal jonge inwoners die dat meebrengt. Dat uit zich in een zeer gevarieerd cultureel aanbod.

Theater en muziek

Groningen heeft een uitbundig cultureel leven. Naast gevestigde instellingen zoals de Stadsschouwburg aan de Turfsingel, cultuurcentrum de Oosterpoort aan de Trompsingel, Vera aan de Oosterstraat, Grand Theatre aan de Grote Markt en Simplon aan het Boterdiep, is er een levendig circuit van kroegen waar tenminste een keer in de week live muziek wordt gebracht. Groningen heeft als een van de weinige grote steden ook een echte undergroundscene. Het Prinsentheater is een belangrijk amateurtheaterpodium aan de Noorderbuitensingel. Voor grote producties is er sinds enige jaren een nieuwe zaal in Martiniplaza.

Ieder jaar in januari is de stad gastheer voor het Noorderslag-festival, waar de belangrijkste popprijs van Nederland wordt uitgereikt. Iedere zomer vindt in het Noorderplantsoen het theater-festival Noorderzon plaats.


Kopen

Eten

Duur

 • De Parelvisser; Gelkingestraat 58-60; Tel: +31 (0)50 368 6044; [3]. Open Di. t/m Za. voor diner; visrestaurant in een romantische atmosfeer in het hartje van Groningen.

Drinken

Het uitgaansleven telt vele cafés, voornamelijk rond de Grote Markt, Vismarkt, de Poelestraat, Peperstraat en de Kromme Elleboog. Groningen heeft ook twee hoerenbuurten.

Slapen

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!