Doe mee en deel je reiskennis!

Giethoorn

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Giethoorn

Default Banner.jpg

Giethoorn [1] is een pittoresk plaatsje in de Kop van Overijssel en wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Giethoorn ligt tussen Steenwijk en Meppel. Ook Amsterdam en Brugge (in Vlaanderen (België)) doen een gooi naar die titel, maar in Giethoorn is traditioneel vervoer over water de manier van verplaatsen net als in Venetië.

Info

In de film Fanfare laat Bert Haanstra een beeld zien van Giethoorn in de tweede helft van de vorige eeuw.

Wapen van Giethoorn

Arriveren

Per trein

Reis naar station Steenwijk en vervolg je reis per bus, lees verder voor details.

Per bus

Vanaf station Steenwijk met Connexxion [2] bus 70. In het hoogseizoen rijdt bus 249, deze bus rijdt ook in het weekend.

Per auto

 • Vanuit Groningen/Heerenveen/Leeuwarden: Neem afslag 7 van de A32, Giethoorn staat vanaf daar aangegeven.
 • Vanuit Lelystad/Emmeloord: Neem afslag 15 van de A6, rij op N331 richting Marknesse. Neem de afslag richting Blokzijl/Steenwijk en vervolg je weg op de N333. Vanaf hier staat Giethoorn op de borden aangegeven.
 • Vanuit Zwolle: Volg de A28 tot knooppunt Lankhorst (A28/A32), vervolg je weg op de A32. Neem afslag 3 op de A32, Giethoorn zal vanaf deze afslag aangegeven staan.

Per boot

Giethoorn is gelegen aan het kanaal Beukers-Steenwijk. Giethoorn is per boot eenvoudig te bereiken. Vanuit het noorden is een doortocht richting Zwartsluis/Meppel te realiseren. Vanuit het zuiden is een doortocht richting Steenwijk/Friese Randmeren te realiseren. Giethoorn beschikt over enkele jachthavens.

Rondreizen

De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- annex wandelpad dat dwars door het dorp loopt, het voornaamste verkeer vindt plaats over het water.

Per boot

Varen is de de karakteristieke manier van verplaatsen in dit dorp. Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van de punter, voortbewogen met een punterboom, net als de gondels in het echte Venetië.

Zien

 • De Weerribben, natuurgebied.

Doen

 • Museumboerderij 't Olde Maat Uus. Dit is een Giethoornse boerderij uit ± 1800 met een expositie over 100 jaar wonen en werken in Giethoorn. De boerderij is ingericht in oude stijl, inclusief grutterswinkeltje, vissershuisje, tjaskermolen en hooiberg.
 • Scheepswerf Schreur en scheepswerf Wildeboer. Hier worden Gieterse punters en streekeigen platbodems gebouwd.
 • Museum De Oude Aarde. Hier bevindt zich een expositie van edelstenen, sierstenen en mineralen, en een terrarium.
 • Schelpengalerie Gloria Maris
 • Automuseum Histomobil. Naast auto's en andere vervoermiddelen worden hier ook schaatsen, weegtoestellen etc. tentoongesteld.
 • Varen

Kopen

Eten

Drinken

Slapen

Volgende bestemmingen

Vanuit Giethoorn kun je in zuidelijke richting naar Zwartsluis/Hasselt/Meppel varen. In noordelijke richting kun je naar Steenwijk/Kalenberg/Friese Merengebied varen.

 • Kallenkote - Een paar dorpen verderop bevindt zich een exotisch dierenpark: Taman Indonesia.Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!