Doe mee en deel je reiskennis!

Frankrijk: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Frankrijk

Default Banner.jpg

(Officiële link verplaatst)
(Andere bestemmingen: andere bestemmingen toegevoegd)
Regel 226: Regel 226:
 
==Andere bestemmingen==
 
==Andere bestemmingen==
 
<!-- Alsjeblieft, nooit meer dan een top 7 a 9 andere attracties per land -->
 
<!-- Alsjeblieft, nooit meer dan een top 7 a 9 andere attracties per land -->
Frankrijk is na Rusland en Oekraïne het grootste land van Europa en, naar West-Europese begrippen, tamelijk dunbevolkt; de bevolkingsdichtheid is circa een kwart van die van Nederland. Er is veel natuurschoon in een enorm afwisselend landschap, met veel verschillende klimaten en subklimaten. Frankrijk is een geliefd vakantieland voor de Fransen zelf en voor veel buitenlandse toeristen. In de Alpen, de Pyreneeën en het Centraal Massief wordt veel geskied.
 
  
 
In bijna alle departementen zijn er diverse natuurgebieden met nationale parken, zoals Armorique (regionaal natuurpark), Camargue, Nationaal park Les Écrins, Grands Causses (regionaal natuurpark), Monts d'Ardèche, Nationaal Park Cevennen, Nationaal park Mercantour, Parc National de la Vanoise en Verdon (regionaal natuurpark).
 
In bijna alle departementen zijn er diverse natuurgebieden met nationale parken, zoals Armorique (regionaal natuurpark), Camargue, Nationaal park Les Écrins, Grands Causses (regionaal natuurpark), Monts d'Ardèche, Nationaal Park Cevennen, Nationaal park Mercantour, Parc National de la Vanoise en Verdon (regionaal natuurpark).
 +
<!-- Please keep this list to just 9 destinations -->
 +
* [[Camargue]] — Regionaal natuurpark, een gebied met veel meren en lagunen, moeras- en grasland, duin- en bosgebieden
 +
 +
* [[Corsica]] — De geboorteplaats van Napoleon.
 +
 +
* [[Disneyland Parijs]] — De meest bezochte attraktie in [[Europa]]
 +
 +
* [[Alpen]]
 +
 +
* [[Luberon]]
 +
 +
* [[Mont Saint Michel]]
 +
 +
* [[Gorges du Verdon]]
  
 
==Info==
 
==Info==

Versie van 26 mrt 2014 om 12:46

noframe
Locatie
LocationFrance.png
Vlag
Fr-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Parijs
Regering Republiek
Munt Euro of € (EUR)
Oppervlakte 547.030 km2
Bevolking 66 miljoen (2014) - Inclusief overzeese departementen
Taal Frans en regionale talen
Religie Rooms-Katholiek 62%, Moslim 6%, Protestant 2%, Joods 1% (zonder geloof 26%)
Elektriciteit 220
Oproepcode 33
Internet TLD .fr
Tijdzone UTC +1


Frankrijk [1] heeft een oppervlakte van 543.965 km² (exclusief overzeese gebieden) en is daarmee het grootste land van West-Europa met een inwonertal van meer dan 60 miljoen. De hoofdstad Parijs is de meest bezochte stad van Europa. Voor Nederlanders is Frankrijk een belangrijk vakantieland. Meer dan een kwart van Frankrijk is met bossen bedekt en ruim de helft heeft een agrarische bestemming. Onder andere de bodemgesteldheid en de ligging hebben van Frankrijk een groot wijnbouwland gemaakt en het behoort tot 's werelds grootste wijnproduceurs.

In het noorden grenst het aan België en Luxemburg, in het oosten aan Duitsland, Zwitserland en Italië, in het zuiden aan de Middellandse Zee, Monaco, Andorra en Spanje en in het westen aan de Atlantische Oceaan en via de kanaaltunnel aan Engeland. Het Middellandse Zee-eiland Corsica, voor de Italiaanse kust, behoort eveneens tot Frankrijk.

Frankrijk heeft geografisch twee gezichten: het noorden en westen van het land bestaan voornamelijk uit laagland, het zuiden en oosten grotendeels uit hoogland en bergen. De hoogvlakten en gebergtes hebben geologisch gezien "oude en nieuwe" oorsprong. In het noordoosten zijn de Ardennen en de Vogezen, in het westen het Armoricaans Massief en in het zuiden het Centraal Massief, de "oudere" gebergtes. In het oosten zijn de Jura en de Alpen, in het zuiden de Pyreneeën, "jongere" gebergtes die tevens een natuurlijke grens vormen; de Jura met Zwitserland, de Alpen met Italië, de Pyreneeën met Spanje.

Regio's

Frankrijk heeft een grote verscheidenheid aan landschappen en culturen. De regio Elzas (Straatsburg) heeft in het verleden een aantal malen tot Duitsland behoord en draagt hier nog steeds de sporen van. Het gebied en de kust van de Middellandse Zee (Côte d'Azur, "Azurenkust") daarentegen heeft een heel andere uitstraling qua klimaat, landschap en "mentaliteit", en heeft de bekende plaatsen zoals Monaco, Nice en Cannes. Deze streek is lang een gebied voor de "jetset" geweest, vanwege het klimaat, het landschap, de stranden en de pittoreske vissersdorpjes.

Frankrijk is onderverdeeld in 22 administratieve regio's, die samengebracht kunnen worden in zeven belangrijke culturele regio's, die een aantal punten gemeenschappelijk hebben.

Steden en regio's in Frankrijk
Île-de-France
De regio rond de Franse hoofdstad, Parijs.
Noord-Frankrijk (Nord-Pas-de-Calais, Picardië, en Haute-Normandie)
Een regio waar de wereldoorlogen veel littekens hebben nagelaten.
Noordoost-Frankrijk (Elzas, Lotharingen, Champagne-Ardenne en Franche-Comté)
Een regio waar de bredere Europese cultuur (en vooral Germaanse cultuur) is gefuseerd met de Franse, wat tot interessante resultaten leidde.
West-Frankrijk (Bretagne, Basse-Normandie, and Pays-de-la-Loire)
Een oceaan regio met een cultuur sterk beïnvloed door de oude Keltische volkeren.
Centraal Frankrijk (Centre, Poitou-Charentes, Bourgondië, Limousin, en Auvergne)
Een grotendeels agrarische en wijnbouw regio, met rivierdalen, kastelen en historische steden
Zuidwest-Frankrijk (Aquitaine en Midi-Pyrénées )
Een gebied van zee en wijn, met mooie stranden op de Atlantische Oceaan en jonge hoge bergen dicht bij de Spanje
Zuidoost-Frankrijk (Rhône-Alpes, Languedoc-Roussillon, Provence-Alpes-Côte d'Azur en het mediterrane eiland Corsica)
De belangrijkste toeristische regio van het land buiten Parijs, met een warm klimaat en de azuurblauwe zee, en contrasteert met de bergachtige Franse Alpen.Steden

Andere bestemmingen

In bijna alle departementen zijn er diverse natuurgebieden met nationale parken, zoals Armorique (regionaal natuurpark), Camargue, Nationaal park Les Écrins, Grands Causses (regionaal natuurpark), Monts d'Ardèche, Nationaal Park Cevennen, Nationaal park Mercantour, Parc National de la Vanoise en Verdon (regionaal natuurpark).

  • Camargue — Regionaal natuurpark, een gebied met veel meren en lagunen, moeras- en grasland, duin- en bosgebieden
  • Corsica — De geboorteplaats van Napoleon.

Info

Geschiedenis

Frankrijks culturele identiteit werd rond 50 v.Chr. bepaald door de verovering van het Keltische Gallië door Romeinse legers onder bevel van Julius Caesar. De Latijnse cultuur overleefde de val van het Romeinse Rijk, al ontstond er een door Germanen gedomineerd Frankisch Rijk. Frankrijk kent sinds de deling in 843 van dit rijk en het ontstaan van West-Francië enige bestuurlijke continuïteit met Parijs als machtscentrum en is daarmee de oudste geopolitieke entiteit in Europa. Sinds de vroege middeleeuwen is het door de omvang van het grondgebied en van de bevolking altijd een factor van belang geweest in de Europese machtsverhoudingen. Deze prominente rol op het Europese toneel leidde tot vele oorlogen en ging gepaard met de ontwikkeling van een meer centralistische natiestaat dan elders in Europa. Vanaf de vroegmoderne tijd had het land ook grote internationale culturele invloed. De landsgrenzen kregen bij de Vrede van Nijmegen in 1678 ongeveer de vorm die ze sinds 1945 weer hebben en vallen grotendeels samen met natuurlijke grenzen. In de 17e, 18e en begin 19e eeuw was Frankrijk de grootste mogendheid op het Europese continent. Begin 19e eeuw ging dit gepaard met spectaculaire veroveringen, die echter tussen 1812 en 1815 weer geheel verloren gingen.

In de loop van de 19e eeuw werd Frankrijk overvleugeld door het Britse Rijk als grootste Europese mogendheid en bleef nogal achter in industriële ontwikkeling en bevolkingsgroei bij oude en nieuwe rivalen: de Britten, de Duitsers en de Amerikanen, maar deed wel volop mee in de Europese wedijver in koloniale expansie. Zowel economische als culturele motieven speelden hierbij een rol. In de 20e eeuw werd Frankrijk ten gevolge van twee wereldoorlogen, die voor Frankrijk uitliepen op Pyrrusoverwinningen, genoodzaakt vanaf 1945 tussen de twee supermachten een nieuwe rol te zoeken als middelgrote moderne Europese mogendheid zonder koloniale ambities. Dit ging gepaard met aanzienlijke industriële ontwikkeling, een eigen nucleaire afschrikkingsmacht, een leidende rol in het naoorlogse Europese integratieproject en met behoud van een zelfstandige militaire rol, zowel in de eigen postkoloniale invloedssfeer als binnen de NAVO. Frankrijk is lid van de NAVO, maar van 1966-2009 was het alleen politiek lid en maakten de Franse strijdkrachten geen deel uit van de geïntegreerde commandostructuur. Het verlies van wereldwijde culturele invloed, vooral ten gevolge van het 'Angelsaksische overwicht', is een bron van nationale zorg.

Bevolking

Klimaat

Het klimaat varieert aanzienlijk. Er zijn drie verschillende klimaatzones.

  • Vochtig zeeklimaat; met vaak frisse zomers bijvoorbeeld ten westen van de lijn Bayonne-Rijsel;
  • Semilandklimaat of tussenliggend klimaat met strenge winters en warme zomers. Bijvoorbeeld in de Elzas, Lotharingen, langs het Rhônedal en in de gebergten (Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief);
  • Mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers in het zuiden van Frankrijk.

Kunst & Cultuur

De Franse cultuur doet zich gelden in de literatuur, architectuur, muziek, film, toneel en beeldende kunst. Er zijn veel schouwburgen, musea en bioscopen. Er worden diverse landelijke en plaatselijke evenementen gehouden.

Het propageren van de Franse taal en cultuur in het land zelf en in de wereld is een serieuze staatszaak. Het Institut de France heeft een coördinerende taak voor alle culturele en wetenschappelijke activiteiten. Een van de onderdelen van dit instituut is de Académie française, die al sinds 1635 officieel waakt over de zuiverheid van de Franse taal. De 40 leden van dit gezelschap worden 'onsterfelijken' genoemd, en hun benoeming door coöptatie heeft goedkeuring nodig van de President van de Republiek. Eens in de twee of drie jaar wordt er ergens in de Franstalige wereld een Sommet de la Francophonie gehouden, waarbij vaak de president zelf acte de présence geeft. Het begrip 'Franstalige wereld' wordt hierbij ruim uitgelegd; zo werd conferentie in 2002 in Roemenië gehouden en in 1997 in Vietnam.

Daarnaast zijn er Radio France International, het TV-kanaal TV5 Monde, dat in Nederland gedeeltelijk met Nederlandse ondertiteling is te ontvangen, en de satellietnieuwszender France 24. In Amsterdam is daarnaast het Maison Descartes gevestigd, dat op allerlei manieren de Franse cultuur propageert in Nederland. In Frankrijk zelf wordt de eigen cultuur onder andere belicht in een aantal van de vele musea die het land rijk is.

De wisselwerking tussen cultuur en politiek wordt in Frankrijk vanzelfsprekender gevonden dan in bijvoorbeeld Nederland. Intellectuelen zijn in de 20e eeuw opgekomen als een serieus genomen maatschappelijke groepering; ook voor hen geldt meer dan in Nederland dat ze in het publieke debat persoonlijk moreel gezag genieten. Toen in 1949 de toneelschrijver en draaideurcrimineel Jean Genet levenslang dreigde te krijgen, werd hem gratie verleend dankzij een petitie aan de president van een groot aantal prominente kunstenaars en schrijvers, op initiatief van Jean Cocteau. Ook wees president De Gaulle eens de suggestie af dat Jean-Paul Sartre gearresteerd moest worden wegens zijn protest tegen de oorlog in Algerije met het argument: 'Voltaire arresteer je niet'. Intellectuelen kunnen soms gesprekspartners van gekozen machthebbers zijn, tot de president aan toe. Als een schrijver of kunstenaar overlijdt, is het gebruikelijk dat het staatshoofd daar publiekelijk commentaar op levert; politici zouden hun prestige ondermijnen als zij zich onwetend of onverschillig zouden tonen ten aanzien van kunst en cultuur. Het staat ook erg goed om een boek geschreven te hebben, over politiek, over geschiedenis of zelfs met literaire pretenties. Toen Jacques Attali, een gunsteling van president Mitterrand in 1990 benoemd werd tot president van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, meende hij zich daar te kunnen profileren als schrijver/filosoof, meer dan van als financieel expert.

Sport

Frankrijk is op het gebied van wielrennen, voetbal, rugby en jeu de boules een gerenommeerd land. Bekende Franse sportwedstrijden zijn het tennistoernooi Roland Garros, de wielerronde Tour de France en wielerklassieker Parijs-Roubaix.

Frankrijk is tevens het thuishonk van parkour en horseball, twee nieuwe sporten met een toenemende populariteit.

Feestdagen

Arriveren

In het Franse wegennet wordt op belangrijke wegen tol (péage) geheven. Frankrijk heeft een uitgebreid spoorwegnet, waaronder een netwerk van hogesnelheidslijnen voor de TGV (train à grande vitesse) dat zich sinds 1981 vanuit Parijs in alle windrichtingen en ook naar het buitenland vertakt. Via de Kanaaltunnel is er ook een spoorverbinding met Groot-Brittannië. De Société Nationale des Chemins de fer Français (afkorting: SNCF) is de Franse nationale spoorwegmaatschappij. Luchthavens zijn er onder andere in of bij Parijs, Lyon, Nice en Marseille.


Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Vanaf het vliegveld van Amsterdam, Schiphol, vliegen maatschappijen in ieder geval regelmatig naar de hoofdstad.
En ook vanaf het vliegveld van Brussel Airport zijn verschillende vluchten te boeken.

Voor vluchtinformatie naar andere steden in het land kijk je bij de artikelen van die stad.


Per trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [2].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [3].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Verder rijden er naar Frankrijk hogesnelheidstreinen (Thalys, TGV). Reserveren hiervoor is verplicht, en tickets zijn meestal goedkoper naarmate langer van te voren geboekt.

Per auto

Veruit de meesten onder ons bezoeken Frankrijk het liefst per auto. Dat is logisch: De afstanden zijn nooit al te groot, de kwaliteit van de wegen is goed en Frankrijk is een geliefde vakantiebestemming. In het Franse wegennet wordt op belangrijke wegen tol (péage) geheven. U kan met een creditcard betalen; er zijn speciale poortjes voor betaling met creditcard.

Benzine: uiteraard betaal je langs de snelweg de hoogste prijs per liter. Het goedkoopste zijn echter de benzinepompen bij de Supermarché/Hypermarché vlak buiten de grotere dorpen en grote steden (vaak tot 15 cent per liter goedkoper dan langs de snelweg). Deze pompen zijn 24 uur per dag in gebruik bij afrekening met creditcard (met pincode!). Namen van deze supermarkten zijn: Auchan, Carrefour, Intermarché, Leclerq en Super-U.

Autodelen (carpoolen) kun je ook doen, via verschillende websites. Er wordt in het algemeen geld voor gevraagd.

Een paar keer per jaar is het op de Franse snelwegen van en naar het zuiden "Zwarte Zaterdag" (Samedi noir) vanwege het begin of einde van de schoovakanties en de daarmee gepaard gaande uitzonderlijk drukte op de weg. Deze zwarte zaterdagen staan ook als zodanig bekend in de media. Als het mogelijk is, is het verstandig om deze zwarte zaterdagen te vermijden. Zie hiervoor de website van de Franse verkeersdienst

Alternatieve routes om drukte te mijden

Vooral de rondweg rond Parijs (de Péripherique, la Périf) is dag en nacht erg druk. Indien u niet in Parijs moet zijn, verdient het aanbeveling om een route te kiezen die Parijs zo veel mogelijk mijdt. Buiten de "Zwarte Zaterdagen" kan u de volgende routes het beste kiezen:

Naar Provence, Riviera en Rousillon:

Rijd vanuit Nederland naar Luxemburg Stad en volg daarvandaar de borden Thionville-Metz. Na de Franse grens volgt u de A31 richting Metz-Toul-Dijon. Vanaf Toul is dit een tolweg. Ga bij Dijon de A39 op richting Chambery/Grenoble. De A39 komt uit op de A40 nabij Bourg-en-Bresse. Bij Druillat volgt u de A42 richting Lyon/Saint-Exupéry. Houd de borden Aeroport St-Exupéry aan en ga nabij dit vliegveld de A432 op. Aan het einde van de A432 kiest u richting Lyon/Marseille. Vervolgens richting Marseille/A46 aanhouden over de A46 tot de kruising met de A7 nabij Chasse-sur-Rhône. Hier komt u op de A7 (Autoroute du Soleil) richting Avignon en Marseille/Montpellier.

Naar Bordeaux, Normandië en Bretagne:

Rijd de standaardroute via Antwerpen-Gent-Kortrijk naar Lille (Rijsel) en volg de borden A1 Paris. Nabij het TGV-station Haute-Picardie ligt de kruising met de A29. Volg de borden A29 Amiens/Rouen. Blijf bij Amiens op de A29 richting Le Havre/Rouen. Volg bij de kruising met de A28 de richting Rouen. In Rouen volgt u de borden E402/Le Mans. U rijdt nu over een provinciale weg de stad door en komt uit op de A13 richting Caen. Volg bij de afslag van de A28 de richting Alencon/Le Mans. Bij Le Mans kan u afslaan naar de A28 richting Angers/Nantes voor Bretagne en de Atlantische Kust dan wel de A28 verder volgen richting Tours waar u op de A10 richting Bordeaux uitkomt.

Per bus

  • Eurolines

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Air France heeft een groot regionaal netwerk waarmee alle uithoeken van het land kunnen worden bereikt; van Nice tot Rijsel (Lille), van Toulouse tot Straatsburg (Strasbourg). Alle bestemmingen zijn te vinden op de webpagina van Air France

Per trein

Met de TGV (hogesnelheidstreinen) bieden de spoorwegen een fantastisch alternatief voor zowel de auto als het vliegtuig. Kijk op de site van de SNCF voor reistijden en reserveringen. Eerder boeken is vaak goedkoper.

Als er parallel met de TGV ook een reguliere trein is, is deze goedkoper en is het uitzicht vaak idylischer - u stopt op meer kleine stations.

Per auto

Liften gaat over het algemeen goed. Het is niet toegestaan op de Péage (de tolweg) te liften, maar de tolstations bij de ingang van de tolweg zijn uitstekende opstappunten.

In Frankrijk wordt op grote schaal gebruik gemaakt van Autodelen. Een gangbare website daarvoor is http://www.covoiturage.fr/ (in het Frans).

Per bus

Per boot

Taal

Het Frans is de nationale taal van Frankrijk, die gebruikt wordt voor bestuur en rechtspraak. Daarnaast zijn er een aantal regionale talen en dialecten, waaronder: Elzassisch, Occitaans, Catalaans, Bretons, Baskisch, Corsicaans en Frans-Vlaams (een Nederlands dialect verwant aan het West-Vlaams).

Slechts weinig Fransen spreken goed genoeg Engels voor een degelijke communicatie. Het is een goed idee om ten minste de basis van de Franse taal te leren. In toeristische gebieden, campings et cetera zijn er vaak wel mensen die goed Engels of zelfs Nederlands spreken.

Zien

Doen

Kopen

Kosten

Eten

De Franse keuken is wereldwijd bekend en geliefd. Er zijn diverse streekgerechten. Franse gerechten zijn onder meer bouillabaisse en cassoulet. De Franse wijn (uit verschillende wijnstreken) en Franse kaas (wel 400 soorten) zijn erg bekend.

Uitgaan

Overnachten

Om te verblijven in Frankrijk is er veel en divers aanbod.

Campings

Er zijn ongeveer 2,7 miljoen plaatsen beschikbaar op de ruim 11.000 campings; dit is dan ook een populaire manier om in Frankrijk te overnachten.

Hotels

Ruim 1,2 miljoen bedden zijn er beschikbaar voor diegenen die liever de luxe van een hotel opzoeken. Veel van de hotels zijn klein en karakteristiek, zowel in de grote steden als op het platte land. De kosten van een hotelovernachting zijn ongeveer gelijk aan die van Nederland.

Let op: het Hôtel de Ville is in Frankrijk het gemeentehuis, probeer er dus niet in te checken!

Vakantiehuizen

Het aantal vakantiehuizen in Frankrijk is zeer hoog, maar liefst 10% van alle huizen zijn een vakantiehuis of tweede huis, maar het overgrote deel is wel door Fransen in bezit. Er zijn ongeveer 300.000 vakantiehuizen (ofwel 1% van het totale woningaanbod) die in handen zijn van buitenlandse huiseigenaren. Hiervan is 28% Engels, 14% Italiaans, 10% Belgisch, 8% Nederlands, 3% Spaans en 3% Amerikaans.

Leren

  • Het Institut de recherche pour le développement (IRD) is een Frans onderzoeksinstituut dat zich richt op het verrichten van onderzoek en het aansturen van wetenschappelijke programma's met betrekking tot de relatie tussen de mens en zijn omgeving.
  • Het onderwijsniveau in Frankrijk is hoog. Er zijn universiteiten in onder andere Parijs, Nantes, Lyon, Toulouse, Marseille, Bordeaux, Rijsel, Montpellier, Straatsburg, Rennes, Grenoble en Nancy. Onderwijs in Frankrijk begint bij het kleuteronderwijs (écoles maternelles). Verplicht onderwijs is er voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Dit bestaat uit het basisonderwijs (école élémentaire) en voortgezet onderwijs (collège). Tot het 15e jaar daarna nog minstens één jaar naar school in het algemeen vormend technisch of beroepsonderwijs. Daarna volgt hoger onderwijs. Vooral de 'Grandes Écoles', een soort superuniversiteiten, zijn zeer competitief van aard; deze zijn in de napoleontische tijd ingesteld met de uitdrukkelijke bedoeling een bestuurlijke elite te creëren.


  • Ingevolge een beslissing van president Sarkozy zijn sinds april 2009 alle Franse musea gratis voor mensen jonger 25 jaar.

Werken

Frankrijk is een van de belangrijkste economische mogendheden van de wereld en is de initiatiefnemer van de oprichters van de G8, een nog steeds uitbreidend intergouvernementeel forum van rijke industrielanden. De landbouw speelt een grotere rol dan in de economieën van de meeste andere industrielanden, wat gedeeltelijk te verklaren is uit de betrekkelijk lage bevolkingsdichtheid en uit het belang dat aan het platteland wordt toegekend voor de nationale identiteit. Een groot deel van de waarde van totale landbouwexport komt uit vee voort (vooral rundvee, varkens, gevogelte en schapen). De bergstreken en Noordwest-Frankrijk zijn de belangrijkste veegebieden. De belangrijke gewassen van het land zijn tarwe, suikerbieten, graan, gerst en aardappels. In het noordwesten is het ideaal om vroeg in het jaar groenten te kweken, vanwege het zachte klimaat. De grond in het Centraal Massief is minder vruchtbaar. Fruitteelt is belangrijk in het zuiden. Frankrijk is een van de belangrijkste producenten van wijn in de wereld. De bekendste wijngaarden zijn in Bourgondië, Champagne, de valleien van de Rhône en van de Loire en het gebied van Bordeaux. De centra van de wijnhandel zijn Bordeaux, Reims, Dijon en Cognac.


Het zakendistrict La Défense bevindt zich in de hoofdstad Parijs. Belangrijke industrieën van Frankrijk zijn machines, chemische producten, auto's, metalen, vliegtuigen, elektronische apparatuur en voedsel (vooral Franse kaas). De geavanceerde technologische industrieën groeien eveneens. Parijs is beroemd vanwege zijn luxegoederen. Naast Parijs zijn de belangrijkste industriële steden Metz en Straatsburg in het noordoosten; in het noorden Robaais (Roubaix) en Rijsel; in het zuidoosten Lyon en Grenoble; in het zuiden Marseille, Toulouse, Nice en Nîmes; in het westen Bordeaux en Nantes.

Het toerisme is een belangrijke economische sector. Bekende toeristenregio's zijn Normandië en Bretagne in het noorden en de Provence en de Côte d'Azur in het zuiden. Ook de Franse Alpen en Dordogne en kastelen van de Loire zijn geliefd bij toeristen.

Meer dan de helft van de handel vindt plaats met andere leden van de Europese Unie. Japan, de Verenigde Staten en China zijn ook belangrijke handelspartners. De belangrijkste uitvoerproducten zijn machines en vervoersapparatuur, chemische producten, levensmiddelen, landbouwproducten, ijzer- en staalproducten, textiel en kleding. Belangrijke importproducten zijn ruwe olie, machines en apparatuur, landbouwproducten, chemische producten en ijzer- en staalproducten. Kernenergie levert 75% van alle elektriciteit op uit Frankrijk. Anders dan in veel andere westerse landen is dit nauwelijks betwist; vermindering van de afhankelijkheid van import van olie, waarvan Frankrijk zelf niets heeft, wordt heel belangrijk gevonden. De belangrijkste havens zijn Rouen, Le Havre, Cherbourg, Brest, Saint-Nazaire, Nantes, Bordeaux, Toulon, Duinkerke en Marseille.

De overheid had voorheen meerderheidsaandelen in veel handelsbanken, enkele industrieën en het telefoonsysteem. Er is recent beweging naar privatisering geweest, hoewel de energieproductie, openbaar vervoer en de defensie-industrieën nog door de overheid gecontroleerd worden.

Veiligheid

Gezondheid

  • Het kraanwater is, op enkele plekken in het binnenland na, drinkbaar; toch is het raadzaam om flessen mineraalwater te kopen omdat het kraanwater meer chloor of kalk bevat dan u waarschijnlijk in Nederland gewend bent (en dit kan mogelijk resulteren in maagklachten).

Respect

Contact

Vertrekken


Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika