Doe mee en deel je reiskennis!

Europa

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Europa

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
World Map LocationEurope.png
Beknopt
Oppervlakte 10.400.000 km²
Bevolking 728.000.000 (2000)
Taal verscheidene
Religie verscheidene
Elektriciteit verscheidene
Oproepcode verscheidene
Internet TLD .eu


Europa ligt ten westen van Azië en ten noorden van Afrika en is het op een na kleinste werelddeel van de wereld. De grenzen van Europa worden bepaald (in uurwijzerzin) in het westen door de Atlantische oceaan, in het noorden door de noordelijke ijszee, in het oosten door het Oeralgebergte in Rusland. Het Oeralgebergte, de Oeralrivier, de Kaspische Zee, het Kaukasusgebergte, de Zwarte Zee, de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen worden gezien als de Europees-Aziatische grens. In het zuiden vormt de Middellandse zee de natuurlijke grens. Rusland, Turkije zijn landen waarvan het grondgebied zowel op het Europese continent ligt als op het Aziatische continent. Rusland en Turkije liggen voor het grootste deel op Aziatisch grondgebied. Zij vormen de brug tussen Europa en Azië. Groenland wordt niet bij het Europese continent gerekend alhoewel het Deens grondgebied is. De Europese landen hebben ook talrijke overzeese gebieden.

Regio's

Europa bestaat uit een diverse groep landen met elk een eigen identiteit, taal en cultuur. Het continent kan in de volgende regio's ingedeeld worden:

Kaart van Europa
Balkan (Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Griekenland, Kosovo, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Roemenië, Slovenië, Servië)
De Balkan heeft een rijke, maar onrustige geschiedenis en een prachtige natuur, pittoreske dorpen en indrukwekkende kloosters en kastelen. Er zijn uiteenlopende landschappen te vinden, zoals langs heuvels, bergachtige gebieden en de prachtige Adriatische kust.
Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen)
Drie fascinerende landen met prachtige zandstranden, een lange kustlijn, middeleeuwse stadjes en veel natuurgebieden. Estland heeft historische en culturele banden met Finland.
Benelux (België, Luxemburg, Nederland)
Deze grotendeels vlakke landen hebben de reiziger veel te bieden. Nederland staat bekend om z'n klompen, kaas, tulpen en windmolens, en om z'n liberale gedachtegoed en schilders. België is een meertalig land met prachtige historische steden, dat samen met Luxemburg een deel van de Ardennen omvat.
Britse Eilanden (Guernsey, Ierland, Jersey, Man, Verenigd Koninkrijk)
Groot-Brittannië is een divers eiland met een fascinerende geschiedenis en een dynamische moderne cultuur die zeer invloedrijk is in de wereld. Ierland heeft een rollend landschap met karakteristieke dorpen, tradities en folklore.
Centraal-Europa (Duitsland, Hongarije, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zwitserland)
Een overgangsgebied tussen oost en west, Centraal-Europa is de regio waar de Germaanse cultuur overgaat in Slavische cultuur. Er zijn ontelbare historische stadjes, kastelen, biersoorten, bossen en bergachtige gebieden te vinden, waaronder de Alpen.
Frankrijk en Monaco
Frankrijk is de meest bezochte toeristische bestemming van de wereld. Parijs, de Côte d'Azur, de Atlantische kust, de Alpen, de Loirevallei, Bretagne, Normandië en de Provence zijn slechts een handgreep aan bekende trekpleisters. Het land staat ook bekend om z'n keuken (met name wijn en kaas), geschiedenis, cultuur en mode.
Griekenland, Turkije en Cyprus
Griekenland wordt gezien als de bakermat van de Europese culturele geschiedenis. Het heeft honderden eilanden met voor ieder wat wils. Ook Turkije heeft een rijke cultuur en geschiedenis. Bovendien hebben beide landen de meeste zon-uren van Europa, waardoor het populaire bestemmingen zijn in de zomer.
Iberisch Schiereiland (Andorra, Gibraltar, Portugal, Spanje)
Spanje en Portugal zijn sinds de jaren zestig een ware magneet voor mensen die graag van de zon genieten op het strand, met name aan de Algarve en de Spaanse costa's. Maar er zijn ook gebieden die minder toeristisch zijn, waaronder het woestijnlandschap in Centraal-Spanje, de wijnbestemming La Rioja en het Groene Spanje in het noorden.
Italiaans Schiereiland (Italië, San Marino, Malta, Vaticaanstad)
Rome, Florence, Venetië en Pisa staan op het lijstje van veel reizgers, maar deze steden zijn slechts een kleine greep uit de mogelijkheden die Italië te bieden heeft. Enkele mooie plattelandsgebieden zijn Toscane en Sicilië.
Kaukasus (Armenië, Azerbeidzjan, Georgië)
Een bergachtige regio tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee dat de grens vormt tussen Europa en Azië. De Kaukasus is een warme en vriendelijke regio, maar er bestaan ook conflictgebieden. Het biedt zeer diverse landschappen en een rijke cultuur van oude kerken, kathedralen en kloosters.
Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland
Rusland is een enorm land met grote, lege vlakten dat zich in oostelijke richting uitstrekt tot aan de Pacifische Oceaan. Oekraïne is een divers land dat veel te bieden heeft, van de stranden aan de Zwarte Zee tot de steden Odessa, Lviv en Kiev. Ten noorden van Oekraïne ligt Wit-Rusland, een land als geen ander op het Europese continent.
Scandinavië (Denemarken, Faeröer, Finland, Noorwegen Zweden en IJsland)
Scandinavië heeft een unieke rijkdom aan natuurschoon. Noorwegen heeft een spectaculair landschap van fjorden aan de kust, terwijl IJsland prachtige vulkanen en geisers te bieden heeft. De vlakten van Denemarken en Zweden, en de duizenden meren van Finland zijn ook toeristische trekpleisters. Finland heeft een taal en cultuur die niet verwand is met de andere Scandinavische landen.
Steden

 • Amsterdam — de grachten, Rembrandt, coffeeshops en de wallen
 • Berlijn — door geo-politieke belangen was de stad 45 jaar verdeeld tussen oost en west; nu is het de hoodfstad van het herenigde Duitsland en een internationaal cultureel centrum
 • Brussel — een echte internationale stad met de Europese instellingen, de Grote Markt, Manneken Pis en het Atomium
 • Istanboel — de enige metropool die op twee continenten ligt, een fascinerende 'melting pot' van oost en west
 • Londen — De levendige, multiculturele hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk
 • Moskou — De grootste stad van Europa staat bekend om z'n nachtleven en het iconische Kremlin
 • Parijs — de stad van de liefde aan de rand van de Seine
 • Praag — een magische stad met z'n prachtige bruggen over de Vltava-rivier
 • Rome — deze stad ademt historie; elke straathoek heeft een cultureel erfgoed dat nóg indrukwekkender is

Andere bestemmingen

Politiek gezien is een groot deel van de landen lid van de Europese Unie, een supranationele en intergouvernementele unie van landen op het Europese continent. Maar Europa is een divers continent en de landen hebben verschillende opvattingen over een eventueel lidmaatschap — sommige landen hebben aangegeven helemaal geen lid te willen worden. Daarnaast is de oosterse grens van Europa niet duidelijk gedefinieerd. Delen van Rusland, Turkije en de Kaukasus worden soms tot Azië gerekend om culturele, historische en geografische redenen.

Begrijpen

Europa heeft een enorme rijke culturele geschiedenis en geen enkel ander continent heeft zo zijn stempel gedrukt op de wereldgeschiedenis. De uitbreidings- en veroveringsdrang van Europa hebben overal ter wereld hun sporen achter gelaten. Om maar één voorbeeld te geven: je kan gerust stellen dat in het grootste deel van de wereld een van oorsprong Europese taal wordt gesproken wat voor het jaar 1492 (de ontdekking van Amerika door Columbus) niet het geval was. De voertaal in Latijns-Amerikaanse landen is Spaans of Portugees en soms eens wat Frans, de Verenigde-Staten (Engels), Canada (Engels en Frans), Zuid-Afrika ( Nederlands), Australië (Engels), Marokko, Algerije, Congo, Libië (Frans). Suriname (Nederlands). Europa wordt ook wel het oude continent genoemd. Tal van gewapende conflicten hebben plaatsgevonden op het Europese continent in de loop van de geschiedenis wat de landsgrenzen meermaals heeft doen verschuiven. Waaronder de grote conflicten Wereldoorlog I en II . Het meest populaire toeristisch land ter wereld ligt ook in Europa, dat is namelijk Frankrijk. Het is het drukst bevolkte continent van de wereld en zijn grote etnische verscheidenheid en complexe geschiedenis maakt het praktisch onmogelijk om het samen te vatten in enkele lijnen. Na Wereldoorlog II hebben de Europese staten besloten dat het zo niet meer verder kon en zijn meer toenadering gaan zoeken wat leidde tot de Europese Unie.


Geografie

Wat maakt Europa zo aantrekkelijk? de fjorden in Noorwegen, de stranden van Spanje, De architectuur van zijn vele kerken, de dolce vita in Italië, het grote skigebied van de Alpen, de Vogezen in Frankrijk, de impulsiviteit van de Sicilianen, de Donaumonding in Roemenië of de splendid isolation van de Britten, aan de Noordkaap staan met in je verkleumde handen je bewijsje of de gezelligheid van Nederland? In welke Europese stad je ook bent, op een of andere manier zal je tijdens het doorwandelen van de stad bijleren over de Europese geschiedenis omdat alle regio's van Europa verbonden zijn met elkaar doorheen de gebeurtenissen in de geschiedenis. Aangezien Europa zo druk bevolkt is zal je grote steden aantreffen en grote regio's die volledig geürbaniseerd zijn. Veel massatoerisme is er in West-Europa en Centraal Europa aanwezig wat ook maakt dat de toeristische voorzieningen zeer uitgebreid zijn. Mensen die op vakantie gaan voor de rust en de ongereptheid zijn er aan voor de moeite in landen zoals België, Nederland, Frankrijk en Duitsland op enkele uitzonderlijke plaatsen na.


Veel Europese landen zijn verenigd in de Europese Unie. De Europese Unie wil de sterkste economie van de wereld worden. In de Schengenlanden is vrij verkeer van goederen en diensten. De West-Oost tegenstellingen hebben gezorgd voor grote discrepanties in de economische ontwikkeling. De levensstandaard is niet overal gelijk binnen de Europese Unie, je hebt dus veel vrijheid om je vakantiebudget aan te passen aan de regio die je bezoekt of omgekeerd.

Rondreizen

Vliegtuig

Volgende lijstje is een opsomming van zgn. low-cost carriers die regelmatige diensten binnen Europa uitvoeren. Daarnaast heeft ieder Europees land zijn nationale luchtvaartmaatschappij die directe vluchten tussen dat land en de meeste andere Europese landen uitvoert.

 • Ryanair
 • Easyjet
 • Wizzair
 • Transavia
 • Air Berlin

Trein

Het treinnetwerk van Europa is heel uitgebreid. Er zijn verscheidene hogesnelheidstreinen die de grote steden van Europa met elkaar verbinden tegen een snelheid van 250-300km/u, dit is de Belgische Thalys (verbind Parijs, Brussel, Keulen en Amsterdam, de Eurostar (tussen Brussel-Zuid en Londen via de kanaaltunnel), de TGV in Frankrijk die ook verbindingen heeft met Zürich in Zwitserland en Milaan in Italië en de Duitse ICE verbindt de grote steden in Duitsland en heeft ook verbindingen met grote steden die liggen in het grensgebied van de buurlanden van Duitsland . Verder zijn er natuurlijk ook de gewone treinen waarmee je gans Europa kan bereiken. Het treinnetwerk van Europa is de verantwoordelijkheid van de landen zelf en is meestal in handen van de overheid. Er bestaan ook private spoorwegmaatschappijen zoals in Groot-Brittannië en Zwitserland. Over de landsgrenzen heen kan men reizen dankzij de samenwerkingsverbanden tussen de verschillende spoorwegmaatschappijen maar men kan niet spreken van een uniform Europees spoorwegnet. Vele landen van Europa hebben verschillende technologieën (4 verschillende stroomspanningen, onderling verschillend in België, Frankrijk, Duitsland,... en andere spoorwegbreedte in Rusland, Spanje en Portugal), daarvoor worden dan speciale treinstellen ontwikkeld die kunnen rijden in meerdere landen.

InterRail Pass

Met een InterRail pass reist u gedurende 16 of 22 dagen of een hele maand vrij rond in een selectie uit 28 Europese landen, plus Turkije. Deze landen worden onderverdeeld in 8 zones, die u onderling kan combineren. De prijs van uw InterRail pass hangt af van het aantal zones dat u kiest, maar ook van uw leeftijd (jonger of ouder dan 26).

Je hebt de keuze tussen:

InterRail Pass tarieven
Aantal zones Geldigheidsduur Interrail -26 InterRail 26+ InterRail -12
1 zone 16 dagen 195,00 € 286,00 € 143,00 €
2 zones 22 dagen 275,00 € 396,00 € 198,00 €
alle zones 1 maand 385,00 € 546,00 € 273,00 €


InterRail Pass Zones
Zones Landen
Zone A Groot-Brittannië,Ierland
Zone B Finland,Noorwegen,Zweden
Zone C Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland
Zone D Polen,Tsjechië,Slowakije,Hongarije,Kroatië,Bosnië en Herzegovina
Zone E België,Frankrijk,Luxemburg,Nederland
Zone F Marokko,Portugal,Spanje
Zone G Griekenland,Italië,Slovenië,Turkije en de scheepvaartlijnen

Italië-Griekenland: Ancona/Bari - Igoumenitsa/Patras

Zone H Bulgarije,Roemenië,Servië,Macedonië

Meer informatie op nmbs; NB: als je met hogesnelheidstreinen wil reizen of met nachttreinen moet je een toeslag betalen. Voor meer informatie vanuit Nederland zie de home page van NS Hispeed.

Balkan Flexi Pass

Voor reizigers geïnteresseerd in Zuid Oost Europa is de Balkan Flexpipass eventueel een uitkomst: Onbeperkt treinreizen voor 5, 10 of 15 dagen in een maand door Bulaqrije, Griekenland, Macedeonie, Montenegro, Servië, Roemenië en Turkije. Je kan de Flexipass op stations in die landen kopen; of veel duurder, op het web.

Valkuil is dat veel treinen in de regio al goedkoop zijn en dat de Balkan Flexpiass alleen rendabel is als je langere treinreizen maakt.

Bus

Zie ook de pagina Busreizen in Europa voor meer info.

Eurolines map.jpg

Met de busmaatschappij Eurolines kan je bijna alle landen van Europa bereiken en een deel van Marokko doorreizen. Eurolines is een in België gebaseerde overkoepelende maatschappij die samenwerkt met vele andere busmaatschappijen.

Als je voor langere tijd wil reizen door Europa kan je een Eurolines pas kopen, de prijs is afhankelijk dat je kiest voor 15 dagen of 1 maand en van het seizoen en van je leeftijd. Daarmee kan je ongelimiteerd reizen tussen 40 verschillende grote steden die Eurolines bedient.

Eurolines is waarschijnlijk de goedkoopste manier om doorheen Europa te reizen, je hebt op sommige bestemmingen echt bodemprijzen zoals bijvoorbeeld Brussel-Bratislava voor 28 euro heen en terug indien je lang genoeg op voorhand reserveert. Het feit dat je een lange busreis moet maken kan het reizen wel vermoeiend maken. Sommige mensen die vliegangst hebben brengen tientallen uren door in de bus om bijvoorbeeld te reizen van Londen naar Praag.


Eurolines Pas Tarieven
duur seizoen jongeren volwassenen
15 dagen laag € 169 € 199
15 dagen mid € 199 € 229
15 dagen hoog € 279 € 329
30 dagen laag € 229 € 299
30 dagen mid € 259 € 319
30 dagen hoog € 359 € 439

voor meer info : Eurolines Pass

Vervoer met de touringcar is relatief erg veilig, zo veilig dat het CBS er voor Nederland geen aparte statistieken over bijhoudt. In Nederland vielen in 2009 720 dodelijke slachtoffers in het verkeer, waarvan 7 in de categorie overig, waar touringcars toe worden gerekend.

Auto

Europa heeft een uitstekende wegennet. Van de Noordkaap tot Gibraltar of van Turkije tot Groot-Brittannië: alles kan je bereiken. In Duitsland mag je zelfs op veel autosnelwegen zo snel rijden als je wilt (op eigen verantwoordelijkheid). De Europese regelgeving voor het verkeer wordt meer een meer geharmoniseerd maar let op voor verschillen van land tot land! In Groot-Brittannië en op Cyprus en Malta rijdt men links! De maximumsnelheid op de autosnelweg bedraagt in de meeste landen 120km/u of 130km/u. De toltarieven van Europa kan je raadplegen op de uitstekende website van de anwb

Per boot

Er zijn verschillende rivieren die goed begaanbaar zijn per boot. De Donau, Maas, Rhône, Rijn zijn een paar voorbeelden hiervan.

Verder is Europa in het noorden, westen en zuiden door zee begrensd en is het daardoor mogelijk om vanaf Helsinki aan de Oostzee, via de Noordzee, het Kanaal, de Atlantische Oceaan, de Straat van Gibraltar, en de Middellandse Zee naar de Bosporus bij Istanbul te varen. Verschillende delen van deze tocht, en ook andere trajecten, worden ook door reguliere ferry's bevaren.

Geschiedenis

Griekse oudheid

De geschiedenis van Europa begint waar nu Griekenland ligt. Griekenland wordt dan ook de bakermat van Europa genoemd. Tot 1000 v. Chr. werd Griekenland geregeerd door vele verschillende leiders van diverse afkomst. Het gebied groeide uit tot een mengsel van onafhankelijke stadsstaten, waarvan velen kolonies in het Middellandse-Zeegebied vestigden. De klassieke Griekse cultuur, die rond Athene wordt gecentreerd, bereikte zijn hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus alvorens het werd veroverd door Philippus II van Macedonië in 338 v. Chr.

Alexandrië

Onder Philippus had Macedonië al diplomatiek en militair gezien de leiding gekregen over Griekenland (definitief na de Slag bij Chaeronea). Toen de dood van Philippus de Grieken ter ore kwam, meenden zij dat onder diens onervaren zoon de Macedonische hegemonie snel zou eindigen, maar na een onverwachte inval van Alexander (Pella, 26 juli 356 v. Chr. — Babylon, 10 of 13 juni 323 v. Chr.), moesten zij zich toch weer onderwerpen. Hierbij richtte hij in Thebe een bloedbad aan. Daarvoor nog trok hij ten strijde tegen de opstandige gebieden Thracië en Illyrië, in het noorden van Macedonië. Alexander de Grote verenigde de elkaar bevechtende Griekse poleis en veroverde onder meer Perzië en Egypte.

Het Romeinse rijk

De geschreven geschiedenis van Italië begint wanneer de Grieken enkele steden stichten in het zuiden van het land. In het noorden heersen de Etrusken en in het zuiden de Grieken, en precies tussen die twee gebieden lag de omstreden provincie Latium, waar de Romeinen woonden. Rome werd de belangrijkste stad van dit gebied en kreeg steeds meer macht. Nadat de Romeinen eerst de omliggende steden hadden veroverd, versloegen ze de in de 4e eeuw v. Chr. de Etrusken en in de 3e eeuw v. Chr. de Grieken in het zuiden. Zo verkregen zij uiteindelijk het gehele Italiaanse schiereiland en begonnen hun vele expansie-oorlogen.

Het Romeinse Rijk kwam op zijn hoogtepunt onder keizer Trajanus. In de 3e en 2e eeuw v. Chr. werden de Punische oorlogen tegen de stad Carthago uitgevochten. Hierbij trok de beroemde Carthaagse generaal Hannibal met zijn hele leger via Spanje over de Alpen en vocht in geheel Italië voordat hij verjaagd kon worden. Nadat Carthago in 146 v. Chr. definitief was verslagen waren de Romeinen de grootste macht in het gebied van de Middellandse Zee. Veel oorspronkelijk Carthaagse en Griekse kolonies in Afrika, Frankrijk en Spanje behoorden nu tot het Romeinse Rijk. Rond 200 v. Chr. kwam ook Griekenland zelf onder Romeinse heerschappij en daarbij de Griekse kolonies in het oosten, zoals Klein-Azië Syrië Palestina en Egypte.

Julius Caesar veroverde tussen 60 en 50 v. Chr. heel Gallië waarna keizer Claudius 100 jaar later Britannia aan het rijk toevoegde. Trajanus was de laatste grote veroveraar. Hij veroverde aan het begin van de 2e eeuw Dacië en grote delen van het Parthische rijk al moest dat gebied al snel weer opgegeven worden. Onder Trajanus bereikte het Romeinse Rijk zijn grootste omvang. Het grondgebied liep van Noord-Engeland tot Egypte. Zijn opvolgers consolideerden de grenzen. Alle pogingen om de Germanen te verslaan en hun grondgebied te bezetten mislukten. Een lange periode van relatieve vrede brak aan. De Romeinen verspreiden het Latijn en hun cultuur over hun rijk. Germaanse stammen werden aan de grenzen toegelaten en mochten in bijvoorbeeld België wonen als ze zich maar aan de Romeinse regels hielden.

Na enkele eeuwen werd het verval zichtbaar. Het Romeinse rijk was het eerste grote rijk dat zich uitstrekt over zo een grote oppervlakte.

Val van het West-Romeinse rijk

De komst van het christendom betekende een grote omwenteling voor het Rijk. Na aanvankelijk zware vervolgingen van de christenen omdat deze geen goddelijke eer aan de keizers en de Romeinse goden wilden bewijzen werd het christendom in 313 door Constantijn erkend en in 392 door Theodosius I zelfs tot staatsgodsdienst verheven. Toen waren de rollen omgekeerd en braken er voor niet-christenen zware tijden aan. Ook de houding van de burgers tegenover het leger veranderde. Men vond het voor christenen niet wenselijk om in het leger of voor de staat te werken. Het Rijk ging daarom hoe langer hoe meer vertrouwen op vreemdelingen (Germanen) in belangrijke posities in het leger. Dit leidde tot grote politieke complicaties die ten slotte tot de ondergang van het westelijk deel leidde in 476 met de val van de laatste hoofdstad Ravenna.

Oost-Romeinse Rijk

Het oostelijk deel (dat in de Middeleeuwen gewoon onder de naam Romeinse Rijk bekend stond, maar sinds de 19e eeuw Byzantijnse Rijk genoemd wordt) kwam ook dicht bij de ondergang, maar beleefde daarna nog verscheidene bloeiperioden. In de Vroege Middeleeuwen was het steeds een van de belangrijkste spelers op het Europese politieke toneel. Nadat Constantinopel in 1204 geplunderd was door de kruisvaarders was de macht van de Byzantijnen echter gebroken. De laatste resten van het rijk gingen in 1453 (Constantinopel) en 1461 (Griekenland) ten onder.

Blijvende betekenis voor de latere geschiedenis

Tot in onze moderne tijd waren er (voornamelijk expansionistische) staten die zich als de legitieme opvolger van het Romeinse Rijk zagen, of zichzelf tenminste zo presenteerden, zoals het Derde Rijk van de Duitse Nazi's of het Frankrijk van Napoleon Bonaparte. Het begrip keizer is nauw met dit verschijnsel verwant.

De aanwezigheid van de Romeinen in dit grote gebied is niet alleen zichtbaar door een groot aantal monumenten en ruïnes, zoals de Porta Nigra in Trier en de muur van Hadrianus in het Verenigd Koninkrijk, maar ook door vele resten in de taal. Zo zijn het Frans, Italiaans, Spaans en nog een flink aantal andere Romaanse talen ontstaan uit de taal die de daar gelegerde Romeinse soldaten en kolonisten spraken. In West-Europa kan men nog goed de vroegere grens van het Romeinse rijk volgen omdat dit nog steeds de taalgrens is tussen de Romaanse talen, afgeleid van het Latijn en de Germaanse talen die buiten het rijk de overhand hadden. Ook in het Nederlands bestaan nog vele woorden die hun oorsprong in het Latijn hebben. De rechtspraak in Europese landen gaat vaak terug op het Romeins recht. De verreweg grootste denominatie in het christendom, de Rooms-Katholieke Kerk gebruikt na 2000 jaar nog altijd als officiële taal het Latijn. Tot voor kort gebruikte eveneens de intellectuele elite van het Westen Latijn en Grieks als internationale taal en werden wetenschappelijke werken eerst in het Latijn gepubliceerd. In wetenschap en techniek zijn daarom nog steeds zeer veel vaktermen ontleend aan het Latijn en Grieks. In de architectuur voor monumentale gebouwen werd tot voor kort vaak teruggegrepen naar de Romeinse voorbeelden. Vooral in Amerika en Frankrijk is dit goed te zien. Kortom: de Romeinen (en de Grieken) zijn het fundament en de oorsprong van de latere Westerse beschaving.

Het Romeinse Rijk heeft een groot aantal andere culturen, zelfs tot voorbij India, direct of indirect beïnvloed. Zo heeft de komst van Romeinse munten geleid tot de invoer van een eigen munt in het Oost-Aziatische Funanrijk.

Begin van de middeleeuwen.

Vroege Middeleeuwen

Onder de vroege middeleeuwen of donkere middeleeuwen wordt over het algemeen verstaan: de periode van circa 500 tot 1000; het ontstaan van Europa na de ineenstorting van het Romeinse Rijk in West-Europa. Soms wordt ook de term donkere middeleeuwen gebruikt voor deze periode omdat er vele volkeren op drift waren die alles plunderden wat ze tegenkwamen waardoor de levenstandaard en het bevolkingsaantal in West-Europa behoorlijk daalden in vergelijking met de voorafgaande Romeinse periode. Ook is er weinig schriftelijke informatie overgeleverd over de toestanden in die chaotische periode.

In eerste instantie neemt in de vroege middeleeuwen de geletterdheid af, Karel de Grote richt echter scholen op in zijn rijk waardoor de geletterdheid terug toeneemt. Het gebruik van geld valt ook grotendeels weg ten voordele van transacties in natura. Geld wordt wel nog als maatstaf gebruikt.

Het rechtssysteem verwatert in deze tijd, elke stam heeft zijn eigen gewoonterecht dat zoveel mogelijk gevolgd wordt. De Frankische vorsten reizen met heel hun gevolg van palts tot palts om de uitvoering van hun wetten te controleren en recht te spreken. Na Karel de Grote verandert het systeem van Frankische graven in een feodaal systeem.

De kerstening van Europa begint en zal een hoogtepunt bereiken op het einde van de middeleeuwen. Verschillende stammen bekeren zich tot het christendom (zie Clovis).

Karel de Grote: nieuwe heerser in West-Europese rijk.

Hoge Middeleeuwen

De Hoge Middeleeuwen zijn een belangrijke periode in de geschiedenis van West-Europa. In de wetenschap kwam de scholastiek op. In deze periode bereikte het pausdom het hoogtepunt van zijn macht. Er was een lang gevecht gaande om wie er het hoogste gezag in Europa moest krijgen: de Kerk of de Duitse keizer. Dit noemt men de Investituurstrijd. In Duitsland regeerde het Saksische huis met onder anderen Hendrik I, Otto I, en Otto III, later het Frankische huis met onder anderen Hendrik III en Hendrik IV. In Frankrijk was Hugo Capet de stamvader van de Capetingen en alle andere Franse koningen na hem. Engeland werd in 1066 veroverd door Willem de Veroveraar, hertog van Normandië.

Na het jaar 1000 kwam er meer stabiliteit in het middeleeuwse Europa. Aan de invallen van de Vikingen, die lange tijd West-Europa hadden geteisterd, kwam een einde. In Spanje werd de Reconquista ingezet, het terugdringen van de Moren uit Spanje. Door de verbeterende landbouwmethoden begon de bevolking gestaag toe te nemen. Talrijke nieuwe dorpen en steden werden gesticht. De bestaande, meestal door de Romeinen gestichte steden begonnen ook weer te groeien. Eveneens kwam de langeafstandshandel opnieuw op gang. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de reis van Marco Polo naar China. Vooral Noord-Italië, met de Repubbliche Marinare, en het graafschap Vlaanderen, met Brugge als knooppunt van de handel tussen Noord- en Zuid-Europa, groeiden in korte tijd uit tot rijke gebieden. Vanaf 1080 ontstonden de eerste universiteiten en werd vooruitgang gemaakt in kunst en architectuur. In deze periode werden de grote romaanse en later gotische kathedralen gebouwd. Door de toenemende welvaart konden de rijkere en machtiger steden stadsrechten afdwingen.

Late Middeleeuwen

De pest in Europa is sterk bepalend geweest voor de geschiedenis en de ontwikkeling van Europa, het is juist dankzij het drama van de pest dat Europa sterk is gaan opleven ! (1347-1352). De zwarte dood zorgde in die tijd voor tientallen miljoenen slachtoffers. Niemand wist wat te doen tegen dit virus, de wetenschappelijke kennis was ontoereikend (als men in die tijd al van wetenschappelijk kennis kan spreken zoals wij dat nu kennen, er werd meer gefilosofeerd over wetenschappelijke fenomenen dan echt experimenteel onderzoek uitgevoerd op systematische wijze). De verspreiding van het virus ging enorm snel, heel Europa kwam in de ban van de zwarte dood. Arm en rijk werden getroffen. Er was al transport van mensen door Europa heen. Sommigen ontdekten toevallig methoden om het virus in te duiken: isolatie en er is ook sprake van soortelijke vaccins. Hele gezinnen werden getroffen. Wat doe je dan met al die huizen, al de gronden, al de voorzieningen, de boerderijen, de akkers, de ambachtelijke werkplaatsen, de nalatenschappen en die nadien onbeheerd en leeg werden aangetroffen! Juist, de overlevende mensen gaan het inpalmen en de levensstandaard en de koopkracht stijgt plotseling met grote sprongen. De mensen krijgen meer tijd om met andere dingen bezig te zijn dan hun voedselvoorziening en het niveau van het onderwijs stijgt.

Nieuwe tijd

1492 Einde van de middeleeuwen. Columbus ontdekt Amerika. Spanje, Portugal, Frankrijk, Nederland en het Engeland waren zeer bedreven in het koloniseren. Het is in die periode dat Europa de wereldzeeën en oceanen bevaart. Renaissance kan bekeken als een overgangsperiode naar de nieuwe tijd.

de verlichte despoten :

Nieuwste tijd

Wat waren ze toch creatief met hun naamgeving, na de nieuwe tijd kwam de nieuwste tijd. De nieuwste tijd, ook wel moderne tijd genoemd is een periode die begon rond 1800. Zoals vaker bij periodisering is er niet een algemeen geaccepteerd beginpunt. Jaartallen die vaak gehanteerd worden zijn 1776 (Amerikaanse Revolutie), 1789 (Franse Revolutie), 1815 (nederlaag van Napoleon), 1848 (Revolutiejaar) en 1870 (het begin van de Frans-Duitse Oorlog). Ze duurde tot ongeveer 1945 en wordt door de eigentijdse tijd gevolgd.

1830 Brabantse omwenteling

De Europeanen waren zeer dominant op de wereld. Nadat er niets meer te veroveren was op het Europese continent en Afrika al een beetje te warm was gevonden, was er eerst de grens van het water dat overbrugd werd door verbeterde schepen. Afrika bleek niet zo interessant om zich te vestigen wegens veel te warm en malaria en de Sahara. Amerika (incluis Zuid-Amerika en Noord-Amerika) was al afgewerkt, daar schoot al niks meer over van de bevolking. Azië is lang de grote verleiding geweest. Op 1 grens zijn de grote oorlogsgeneralen telkens gebotst: het koudefront in Rusland en het principe van de verschroeide aarde. Napoleon, Hitler, (en nog anderen) zijn er telkens blijven steken. Indien deze virtuele muur er niet was geweest had Europa zeker de cultuur gedomineerd van de Aziaten.

De Pruisische oorlog

(1870-1871) Een oorlog tussen Frankrijk en Duitsland, de voorloper van de eerste wereldoorlog.

De Eerste wereldoorlog

Op 28 juni 1914 bracht de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand een bezoek aan Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië-Herzegovina. De prins werd neer geschoten door studenten. Het Von Schlieffenplan lag in de schuiven van de generaals en de regeringstop. Toevallig was de diplomatie in de betrokken landen van bedenkelijk niveau, belangrijke getalenteerde diplomaten lagen ziek in bed en diplomaten op leeftijd werden pas vervangen door hun jonge onervaren opvolgers. De gevolgen van het vredesverdrag dat werd getekend na de Pruisische oorlog werd door de Fransen beschouwd als een nederlaag, het lont stak al in het kruitvat, het moest enkel nog aangestoken worden. Dus de slechte relaties tussen de Europese landen zouden om eender welk incident gemakkelijk kunnen escaleren en tot oorlog leiden.

De manier van oorlogsvoering was op veel vlakken nog dezelfde als tijdens de Pruisische oorlogen. De bajonetten waren eigenlijk speren die konden schieten. Veel afstanden werden te voet afgelegd. België en Nederland, ter voor ook al het strijdtoneel in oorlogen werd nogmaals populair voor de oorlogsheren om oorlog te voeren, heerlijke vlakten om elkaar de duivel aan te doen, zachte grond om loopgraven te maken en veel plaats om grote legers te ontplooien. Op andere fronten werd ook veel gevochten maar de eerste wereldoorlog is toch het meest bekend geworden voor de eindeloze loopgravenoorlog in Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen.

De Tweede Wereldoorlog

het verdrag van Versailles, de Weimar regering. Von Hindenburg. Adolf Hitler. de nationaal-socialistische partij (afgekort tot nazi). De beurscrash van New York.


Oostenrijk-Hongarije is uit elkaar gevallen na de tweede wereldoorlog. Het Marshallplan heeft Europa er zeer snel terug boven op geholpen. De onderverdeling van Europa heeft toen haar vorm gekregen die sindsdien eigenlijk niet veel meer veranderd is. Er zijn sindsdien regio's samengesmolten en uit elkaar gegaan maar uiteindelijk zijn dat provinciegrenzen die landgrenzen zijn geworden en van de grote staten is eigenlijk niets veranderd.

Pas sinds de tweede wereldoorlog is het vrij stabiel in Europa. Daarvoor was het gewoon constant de ene eerzuchtige en ambitieuze volksleider achter de andere die perse de wereld ging veroveren en moest bewijzen dat zijn land niet moest onderdoen voor de anderen.

De Koude Oorlog

De Tweede wereldoorlog is afgesloten met het verdrag van Jalta (1945). Men kan zeggen dat sindsdien de koude oorlog is begonnen en heeft geduurd tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. Het hoogtepunt van de koude oorlog werd bereikt in oktober 1962 : de Cuba crisis. Nooit heeft men zo kort gestaan op het punt van een wereldwijde atoomoorlog.

68 : studentenrevoluties.

1989-1990: de fluwelen revolutie in Tsjecho-Slowakije. Dit leidde op 1 januari 1993 tot het ontstaan van Tsjechië en Slowakije. Dit was een revolutie zonder bloedvergieten die plaats vond door de kracht van woorden in het parlement en het wegvallen van de communistische dictatuur.

Uiteenvallen van de USSR. Voor Europa ontstaan de staten Moldavië, Georgië, Rusland, Oekraïne, Litouwen..

1991-1995 Balkanoorlog

Na uit het overlijden van dictator Tito (1980) in voormalig Joegoslavië werd een periode van onstabiliteit ingeluid. Volkeren van verschillende etnische herkomsten leefden tot nu toe onder het juk van een dictatoriaal regime en toen was er plots de vrijheid. De mensen werden zich zelfbewust van de mogelijkheden dat dit gaf en Slovenië luidde op 25 juni 1991 hun onafhankelijkheid. (Kroatië een dag later) Dit zeer tegen de zin van Servië.

[anekdote in kolommetje gieten: de Nederlandse blauwhelmen in ... die met enkelen tientallen moesten opnemen tegen het Servische leger van Milosevic. Ter bescherming van het kamp (xxx?)Ze hebben zich teruggetrokken omdat ze totaal ondertallig waren en de wapens van het Servische leger zeker niet moesten onderdoen. Afslachting van de moslims.

Het einde van de oorlog werd vastgelegd in het Dayton akkoord. Nieuwe staten werden gevormd. De toenmalige Amerikaanse regering (Bill Clinton) wilde niet dat er een fundamentalistische moslimstaat zou ontstaan en drong aan om Bosnië en Herzegovina samen te voegen tot een land.

Het is nu nog onrustig in de regio,een nationalistische beweging wordt binnen de politieke kringen gevoerd. Montenegro is een onafhankelijke staat geworden in 2006. Er is nu ook sprake dat Kosovo onafhankelijk gaat worden. Militairen en internationale toezichthouders zijn sinds de Balkanoorlog permanent in de regio aanwezig.

Europese Unie

Europese vlag
Oorspronkelijk dacht men dat het aantal sterren het aantal lidstaten voorstelde omdat de EU nog lange tijd twaalf lidstaten gehad heeft. Het heeft er echter niets mee te maken: er zijn twaalf sterren omdat dit cijfer traditioneel een symbool is van perfectie, volledigheid en eenheid. De vlag is in 1995 met de toetreding van Oostenrijk, Finland en Zweden dan ook dezelfde gebleven. Ook de uitbreiding van de Unie in 2004 met Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië en die in 2007 met Bulgarije en Roemenië heeft geen gevolgen voor de vlag gehad.

Na de tweede wereldoorlog hebben de staten van Europa beslist dat het zo niet meer verder kon en hebben ze onder initiatief van enkele grote namen (Robert Schuman, Paul-Henri Spaak) de koppen bijeen gestoken om hun droom te realiseren: 'de Verenigde Naties van Europa'. De eerste landen waren België, Nederland,Luxemburg, Duitsland, Frankrijk.(?) De Europese Unie probeert nu via een "bruistablet" principe alle landen te harmoniseren. Het is al duidelijk geworden dat de geesten nog niet klaar waren voor (stemming Europese grondwet) in 2005(?? welk jaar) voor een grondige samensmelting. Europa telt 35 (getal nog controleren uit duim gezogen) landen. De leden van de Europese Unie worden hieronder vermeld in de tabel. Samen met de grote droom van de verenigde staten van Europa hoort natuurlijk een grote munteenheid voor alle landen van de unie. In het jaar 2000 werd de EURO ingevoerd en is nu samen met de dollar de sterkste munt ter wereld. De euro geeft een samenhorigheidsgevoel aan de Europeanen alhoewel enkele landen de Euro hebben afgewezen in een referendum. Zwitserland heeft een speciale status, die doen al eeuwen aan niets mee, ze blijven neutraal. Wellicht omdat Zwitserland "de bank van de wereld" kan genoemd worden. De euromunt maakt het voor investeerders ook gemakkelijker om in Europa te investeren. Alle leden samen hebben van de euro zo een sterke munt gemaakt dat het veel moeilijker is voor speculanten om de koers te beïnvloeden. Wat vroeger wel het geval was met bijvoorbeeld de Italiaanse lire. De oude munteenheid die voor de invoering van de euro de "sterke munt" was voor Europese handel was de Deutsche Mark. De Belgische frank was bijvoorbeeld gekoppeld aan de koers van de Deutsche Mark.

Europese Unie
Leden Europese Unie
Land Hoofdstad Land Hoofdstad Land Hoofdstad
België Brussel Hongarije Boedapest Polen Warschau
Bulgarije Sofia Ierland Dublin Portugal Lissabon
Cyprus Nicosia Italië Rome Roemenië Boekarest
Denemarken Kopenhagen Letland Riga Slovenië Ljubljana
Duitsland Berlijn Litouwen Vilnius Slowakije Bratislava
Estland Tallinn Luxemburg Luxemburg Spanje Madrid
Finland Helsinki Malta Valletta Tsjechië Praag
Frankrijk Parijs Nederland Amsterdam Verenigd Koninkrijk Londen
Griekenland Athene Oostenrijk Wenen Zweden Stockholm


Een aantal lidstaten heeft overzeese gebiedsdelen, die als zodanig vallen onder de Europese Unie en waarop de Europese verdragen volledig van toepassing zijn. Dit zijn:de Franse overzeese departementen: Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana en Réunion, de Azoren en Madeira (Portugal),de Canarische Eilanden (Spanje),Gibraltar (Groot Britannië)

Dwergstaten en Stadstaten

Europa kent enkele eeuwenoude dwergstaten zoals Andorra, Malta, San Marino, Liechtenstein, Monaco en Vaticaanstad. Monaco en Vaticaanstad worden tot de stadstaten gerekend. Enkele, zoals Monaco, kennen een gunstig belastingtarief en zijn dus zeer geliefd bij topsporters en filmsterren. Eer je je er kan vestigen moet je heel wat miljoenen euro's hebben. De Rolls Royces, Maybachs en Ferrari's horen bij het straatbeeld. Met een Opel Corsa lijk je wel een armoedzaaier in Monaco.

Dwergstaten
Land Liechtenstein Malta Andorra Monaco Vaticaanstad San Marino
Hoofdstad Vaduz Valletta Andorra La Vella Monaco Vaticaanstad San Marino Stad

Hiernaast kent Europa nog een aantal staatkundige eenheden, die niet onafhankelijk zijn: Athos (Griekenland), Gibraltar, Guernsey, Jersey en Man (alle vier behorend bij Engeland).

Overige Europese landen

Land Hoofdstad Land Hoofdstad Land Hoofdstad
Albanië Tirana Liechtenstein Vaduz Servië Belgrado
Andorra Andorra La Vella Macedonië Skopje Montenegro Podgorica
Azerbeidzjan Bakoe Moldavië Chisinau Vaticaanstad Vaticaanstad
Bosnië en Herzegovina Sarajevo Monaco Monaco Wit-Rusland Minsk
IJsland Reykjavik Noorwegen Oslo Zwitserland Bern
Kazachstan Astana Oekraïne Kiev
Kroatië Zagreb San Marino San Marino (stad)

Gedeeltelijk in Europa

Volgende landen liggen gedeeltelijk in Europa:

Overzeese gebieden

Volgende overzeese gebieden behoren tot Europese landen:

 • Denemarken
Faeröer, Groenland
 • Finland
Åland
 • Frankrijk
Frans Guyana, Martinique, Guadeloupe, Réunion, Nieuw-Caledonië, Frans-Polynesië, Mayotte, St.Pierre & Miquelon, St.Maarten


 • Noorwegen
Spitsbergen, Jan Mayen
 • Spanje
Ceuta, Melilla, Canarische Eilanden
 • Verenigd Koninkrijk
Gibraltar
 • Britse Gemenebest
Sark, Het Eiland Man, Guernsey, Jersey, Alderney
 • Nederlandse Antillen
Aruba , Bonaire , Curacao , Sint Maarten , Sint Eustatius , Saba
 • Portugal
Madeira

Taal

aantal talen : veel (nog tellen)

 • Romaanse talen (Frans, Spaans, Italiaans, Portugees , Roemeens, Reto-Romaans)
 • Germaanse talen (Duits, Engels, Nederlands, Noors, Zweeds, Deens en IJslands)
 • Slavische talen (Pools, Tsjechisch, Slovaaks, Russisch, Oekraïens, Wit-Russisch, Sloveens, Bosnisch, Kroatisch, Montenegrijns, Servisch, Bulgaars, Macedonisch)
 • Fins-Oegrische talen (Fins, Estisch, Hongaars)
 • Baltische talen (Lets, Litouws)
 • Turkse talen (Turks, Azeri)
 • Zuid-Kaukasische talen (Georgisch)
 • Albanees
 • Armeens
 • Grieks

Religie

Kerstening (ook wel kerstenen of christianisatie, heden ten dage spreekt men ook wel van evangelisatie) is het (historische) bekeren, vaak massaal, van heidense volkeren tot het christendom.

Het merendeel van de Europese volkeren werd gekerstend in de Middeleeuwen. Op het einde van de 3e eeuw behoorden het huidige Turkije, Cyprus, Kreta, de Nijldelta en de gebieden rond Carthago (Donatisme) en Cyrene tot de sterkst gekerstende gebieden. Tegen het einde van de 6e eeuw was heel Europa achter (ten zuiden en ten westen) de Donau en de Rijn gekerstend. Tijdens de 8e en de 9e eeuw is ook het gebied tussen Rijn, Donau en Oder gekerstend met dwang en geweld.

In de Lage Landen (zij het ten zuiden van de Rijn) zouden de Franken zich rond 500 massaal gekerstend hebben, naar het voorbeeld van de Frankische vorst Chlodovech (Clovis). Het deel boven de grote rivieren is vanaf het midden van de 8e eeuw gekerstend. Daarbij gaven vooral de Saksen onder leiding van Widukind enkele decennia weerstand aan Karel Martel van de Franken.

Uit overleveringen blijkt dat van alle Scandinavische volkeren de Zweden het moeilijkst te kerstenen waren: zij werden pas een halve eeuw later gekerstend dan de Denen, die in 948 gekerstend werden. De Polen en de Hongaren werden omstreeks het jaar 1000, IJsland officieel in dat jaartal. Het waren Cyrillus en Methodius die rond die tijd de Slavische volkeren in de gebieden rond de Dnjestr tot het christendom bekeerden. Zij schonken hen ook een schrift: het cyrillisch schrift. In 988 ging het Kievse Rijk over tot het christendom. De Finnen werden gekerstend in de 12e en de 13e eeuw, gelijktijdig met de Pruisen. De Litouwers zijn de laatste Europese bevolkingsgroep die werd gekerstend, namelijk tijdens de 14e eeuw.

Niet alleen Europa werd gekerstend. De Europese mogendheden trachtten ook hun geloof op te leggen aan de door hen gekoloniseerde gebieden. Vooral in Latijns-Amerika is die missie grondig geslaagd, maar ook in Afrika bezuiden de Sahara en de Filipijnen is het christelijke geloof wijd verbreid.


Wat kunnen we hier nog schrijven : de moren in Spanje. De kruistochten. Protestanten. Orthodox.

Nog een mooi kaartje toevoegen en dat maakt het compleet.


Katharen
De Katharen was een religieuze stroming in de 12 de eeuw, ze geloofden in het zuivere geloof.

De paus dacht er anders over en een inquisitie volgde met belegeringen en massale bloedbaden en afschuwelijke folteringen. Dit speelde zich af in Zuid-Frankrijk.


Kunst

Als je een beetje de basis kent van de stijlkenmerken van de stromingen kan je gemakkelijk al rondwandelend in de steden en dorpen de architectuur herkennen en kan je je in fantasie terug bewegen naar die periode en bedenken wat er toen allemaal wel gebeurd is, welke organisaties toen machtig waren (en misschien nog), wat de mensen bezig hield. De Europese kunst begint bij de grotschilderingen en megalieten van de holbewoners. In deze sectie focussen we op de architectuur doorheen de eeuwen. Voor meer gedetailleerde info verwijzen we naar de artikels over de landen zelf en Wikipedia.

Prehistorie

Grotschilderingen van Altamira en megalitische kunst van Stonehenge.

Cycladische kunst

3000 v/c tot 2000 v/c.(locatie : de Cycladen) De Cycladische kunst is bekend voor haar kleine in wit marmer, modern ogende beeldjes(idolen), zonder gelaat en alleen een neus. De beeldjes zijn herleid tot de geometrische grondvormen. Opvallend was dat de beeldjes meestal een vrouw voorstelden. Aanvankelijk werden deze in graftombes gezet als afgodenbeeldjes, later werden ze echt gezien als kunstvorm. Ook de bronzen wapens en voorwerpen uit klei en stenen (waaronder de "Frying pans") zijn mooie voorbeelden van de Cycladische kunst.

Minoïsche kunst

2700 v/c tot 1450 v/c. (locatie : Kreta) De Minoïsche kunst is bekend wegens de voortreffelijke keramiek en fresco's. Ook had de hogere klasse de beschikking over 'moderne faciliteiten' als stromend water en riolering. De Minoërs kenden het schrift, eerst schreven zij een soort hiërogliefen, later in wat bekend staat als het Lineair A. Het laatste was waarschijnlijk een lettergreepschrift. De taal die zij spraken is echter onbekend en niet verwant aan het Indo-Europese Grieks.

Myceense kunst

2200 v/c tot 1000 v/c. locatie : (Athene, Mycene, Pylos Thebes Tiryns) De Myceense kunst was minstens even fraai als de Minoïsche waardoor ze zou beïnvloed worden. Ze werd in tegenstelling tot de Minoïsche gekenmerkt door oorlogstaferelen. Het hoeft ons ook niet te verwonderen dat op de wapens van de Myceners schitterend inlegwerk gevonden werd met jachts- en oorlogstaferelen.

Klassiek Grieks

in de Griekse architectuur kent men drie bouworden: de Dorische orde, de Ionische Orde en de Korinthische orde.

Goede voorbeelden van deze architectuur zijn : Partheon (Dorisch Orde), de Nike-tempel (Ionish), Korintische orde. (voorbeeld??)

De Geometrische periode loopt van 1050 v. Chr. tot ongeveer 720 v. Chr. Deze periode wordt onderverdeeld in de Proto-Geometrische (1050-900 v.Chr.) en de Geometrische periode (900-720 v. Chr.). Uit de Proto-Geometrische periode is weinig, bijna onversierd eenvoudig aardewerk bewaard gebleven. De Geometrische periode begint met rijker versierd aardewerk in Athene, een stijl die zich over de gehele Griekse wereld verspreidt. De kenmerkende decoratie zijn banden met meanders en andere geometrische motieven, terwijl vanaf ongeveer 775 v. Chr. de menselijke figuur en enkele dieren (voornamelijk paarden) hun intrede doen.

De Archaïsche periode loopt van 720 v. Chr. tot 480 v. Chr. Het begin van deze periode wordt gekenmerkt door de overname van Oosterse (Assyrische, Phoenicische, Egyptische) motieven, in het begin in Kreta, later in Korinthe. Van Egypte worden de statische, uit vaste verhoudingen bestaande formules voor beeldhouwwerk overgenomen. Deze lange periode kenmerkt zich door de ontwikkeling van deze modellen naar een eigen, Griekse beeldtaal en conventies en een steeds grotere natuurgetrouwheid.

Het einde van de Perzische oorlogen (480 v. Chr.) wordt gewoonlijk genomen als beginpunt van de Klassieke periode. Een verdergaande natuurgetrouwheid, grotere ruimtelijkheid, nadruk op rustige poses in plaats van de beweeglijke composities van de voorgaande periode, vouwen van de kleding die het lichaam of de beweging benadrukken in plaats van een decoratief effect teweeg te brengen zijn de belangrijkste verschillen met de voorgaande periode. Waar in de Archaïsche kunst een lichaamsdeel óf frontaal, óf in zijaanzicht werd weergegeven, kent de Klassieke kunst deze beperkingen niet, waardoor lichaamsdelen zich veel natuurlijker tot elkaar verhouden. In deze periode zien wij ook de suggestie van ruimte in een plat vlak, door figuren op verschillende hoogtes te plaatsen en met het verkort weergeven van lichaamsdelen en zelfs architectuur.

De dood van Alexander de Grote (323 v. Chr.) wordt gezien als de overgang van de Klassieke naar de Hellenistische periode (tot 27 v. Chr.).


In de tijd van de middeleeuwen was de belangrijkste hamvraag voor de mensen: wat is het juiste geloof? Welk geloof leidt mij naar het geluk en beschermt mij van het kwaad. De kerken werden met veel toewijding gebouwd.

Romaans

Romaanse bogen

Gotiek

Het wordt gezien als de eerste echt vernieuwende stijl sinds de val van het Romeinse Rijk.


Renaissance

Dit is een van oorsprong Italiaanse stroming die is uitgedijd over gans Europa. Men was de gotiek beu aan het geraken en men wilde terug naar de eenvoud en de krachtige uitstraling van de Griekse bouwwerken. Veel heeft ook te maken dat men in Europa wetenschap ging bedrijven en men zich wou afzetten van de kerk en dus teruggreep naar de periode van voor de kerstening.

Barok

Schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst (sculptuur), gobelins (wandtapijten) en andere toegepaste kunst

In Duitsland en Zwitserland ontstaat er onder de geestelijkheid ernstige onvrede en kritiek over een aantal geloofszaken. Een aantal geestelijken streeft hervormingen na hetgeen leidt tot een scheiding van de Moederkerk (de Reformatie) en, in grote delen van West-Europa, tot de beeldenstorm . De Katholieke Kerk verliest aldus terrein. Om dat weer goed te maken geeft de paus kunstenaars de opdracht om in hun kerkelijke kunst zodanige effecten te bewerkstelligen dat de gelovigen hun twijfels zouden verliezen en terug zouden keren in de schoot van de Moederkerk. De contrareformatie wordt ingezet!

Rococo

Romantiek

Impressionisme

Expressionisme

Bruto Nationaal Product (BNP) per inwoner

Europa bnp kaart.png

Het bruto nationaal product per inwoner geeft een goede indruk over de levensstandaard in een land. Onrechtstreeks bepaalt het ook mee hoeveel een toeristische uitstap naar dit land kost. De vervoerskosten om je te bestemming te bereiken niet meegerekend. Een etentje in Praag kost minder dan een gelijkwaardig etentje in Parijs. Een hotel in Sarajevo kost minder dan in Madrid. Je krijgt dus snel een idee over de dure bestemmingen en minder dure bestemmingen. Er zijn natuurlijk vele uitzonderingen mogelijk,die meestal gesitueerd zijn in toeristische trekpleisters en grote steden. Bijvoorbeeld: het bruto nationaal product van Rusland per inwoner behoort tot de lage middenklasse terwijl Moskou een van de duurste steden ter wereld is. Andere factoren zijn bijvoorbeeld de sterke groei van het toerisme gedurende meerdere jaren in een land als Turkije, waardoor de toeristische kosten inmiddels niet meer in verhouding staan tot het BNP per inwoner.

bron : CIA world factbook.

BNP per inwoner
Land BNP/inw. Land BNP/inw. Land BNP/inw.
Albanië $5.600 (2006) Andorra $24.000 (2004) België $31.800 (2006)
Bosnië-Herzegovina $5.500 (2006) Bulgarije $10.400 (2006) Denemarken $37.000 (2006)
Duitsland $31.400 (2006) Estland $19.600 (2006) Finland $32.800 (2006)
Frankrijk $30.100 (2006) Griekenland $23.500 (2006) Hongarije $17.300 (2006)
Ierland $43.600 (2006) IJsland $38.100 (2006) Italië $29.700 (2006)
Kroatië $13.200 (2006) Letland $15.400 (2006) Litouwen $15.100 (2006)
Luxemburg $68.800 (2006) Macedonië $8.200 (2006) Moldavië $2.000 (2006)
Montenegro $3.800 (2005) Nederland $31.700 (2006) Noorwegen $47.800 (2006)
Oekraïne $7.600 (2006) Oostenrijk $34.100 (2006) Polen $14.100 (2006)
Portugal $19.100 (2006) Roemenië $8.800 (2006) Rusland $12.100 (2006)
Servië $4.400 (2006) Slovenië $22.900 (2006) Slowakije $17.700 (2006)
Spanje $27.000 (2006) Tsjechië $21.600 (2006) Turkije $8.900 (2006)
Verenigd Koninkrijk $31.400 (2006) Wit-Rusland $7.800 (2006) Zweden $31.600 (2006)
Zwitserland $33.600 (2006)
Dit artikel bevat beperkte informatie. Enkele secties zijn volledig of bijna volledig maar in zijn geheel ontbreekt nog informatie, nog een extra inspanning is nodig om er een bruikbaar artikel van te maken.


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika