Doe mee en deel je reiskennis!

Ethiopië: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Ethiopië

Default Banner.jpg

(Amhaars)
(enkele aanpassingen)
Regel 87: Regel 87:
 
De bevolking van Ethiopië telt 71.256.000 inwoners.
 
De bevolking van Ethiopië telt 71.256.000 inwoners.
  
Ethiopië is een arm land en er wordt veel gebedeld bij toeristen. Wilt u hen iets geven, geeft u dan, hoe vreemd dit ook mag klinken, niet te veel. U loopt anders het risico dat u na uw goede daad vele bedelaars achter u aan krijgt. Vooral kinderen kunnen zich opdringen met hun graaiende handen.
+
Ethiopië is een arm land en er wordt veel gebedeld bij toeristen. Wilt u iets geven, geeft u dan, hoe vreemd dit ook mag klinken, niet te veel. U loopt anders het risico dat u na uw goede daad vele bedelaars achter u aan krijgt. Vooral kinderen kunnen zich opdringen met hun graaiende handen.
  
 
===Kunst & cultuur===
 
===Kunst & cultuur===
Ethiopië en haar inwoners zijn bijzonder fotogeniek. Neemt u derhalve voldoende foto-/film-/diarolletjes mee (memory-sticks zijn nog onbekend in Ethiopië), de kwaliteit ter plaatse laat te wensen over, alsmede speciale batterijen, oplaadapparatuur e.d. Wilt u foto’s van mensen nemen, vraagt u dan altijd eerst om hun toestemming (een kleine fooi wordt op prijs gesteld, ca 2 birr per foto). Het is verboden foto’s te maken van regeringsgebouwen, bruggen, militaire instanties en militairen. Fotograferen in monumenten is vaak gratis maar voor filmen kan men u om een extra entreetoeslag vragen, vaak zo'n 100 birr per kerk/monument.
+
Ethiopië en zijn inwoners zijn bijzonder fotogeniek. Neemt u derhalve voldoende foto-/film-/diarolletjes mee (memory-sticks zijn nog onbekend in Ethiopië), de kwaliteit ter plaatse laat te wensen over, alsmede speciale batterijen, oplaadapparatuur en dergelijke. Wilt u foto’s van mensen nemen, vraagt u dan altijd eerst hun toestemming (een kleine fooi wordt op prijs gesteld, circa 2 birr per foto). Het is verboden foto’s te maken van regeringsgebouwen, bruggen, militaire instanties en militairen. Fotograferen in monumenten is vaak gratis maar voor filmen kan men u om een extra entreetoeslag vragen, vaak zo'n 100 birr per kerk/monument.
  
 
Als gevolg van de grote klimaatverschillen in het land is er sprake van een zeer diverse (en zeldzame!) plantengroei. Maar Ethiopië is een prachtige bestemming voor dierenliefhebbers. U treft er met een beetje geluk vele inheemse soorten, waaronder bijzondere vogels (zo’n 800 soorten waaronder de blauwvleugelgans, de rouget-ral, de dikbekraaf, de Ethiopische kievit, de witnekduif en de zwartkopkanarie), de bergnyala (alsmede de Ethiopische nyala), de waliasteenbok, de simenvos en de wilde Somalische ezel. Natuurlijk vindt u hier ook andere dieren die thuishoren in een Afrikaans land, zoals leeuwen, olifanten, zebra’s, nijlpaarden, apen en krokodillen. In de wildreservaten en nationale parken is de kans op een ‘ontmoeting’ met een of meerdere van deze diersoorten het grootst.
 
Als gevolg van de grote klimaatverschillen in het land is er sprake van een zeer diverse (en zeldzame!) plantengroei. Maar Ethiopië is een prachtige bestemming voor dierenliefhebbers. U treft er met een beetje geluk vele inheemse soorten, waaronder bijzondere vogels (zo’n 800 soorten waaronder de blauwvleugelgans, de rouget-ral, de dikbekraaf, de Ethiopische kievit, de witnekduif en de zwartkopkanarie), de bergnyala (alsmede de Ethiopische nyala), de waliasteenbok, de simenvos en de wilde Somalische ezel. Natuurlijk vindt u hier ook andere dieren die thuishoren in een Afrikaans land, zoals leeuwen, olifanten, zebra’s, nijlpaarden, apen en krokodillen. In de wildreservaten en nationale parken is de kans op een ‘ontmoeting’ met een of meerdere van deze diersoorten het grootst.
Regel 109: Regel 109:
  
 
==Paspoort- & visuminfo==
 
==Paspoort- & visuminfo==
Om naar Ethiopië te kunnen reizen heb je een paspoort en een visum nodig. Opgelet: vereiste geldigheidsduur van het paspoort bedraagt ten minste 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst in Ethiopië. U kunt bij aankomst op de luchthaven een visum bekomen.
+
Om naar Ethiopië te kunnen reizen heeft u een paspoort en een visum nodig. Opgelet: vereiste geldigheidsduur van het paspoort bedraagt ten minste 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst in Ethiopië. U kunt bij aankomst op de luchthaven een visum bekomen.
  
Om je visum af te halen in België kan je terecht op de ambassade in de Tervurenlaan 231 te Sint-Pieters-Woluwe, . tel : 02.771.32.94.
+
In België kan u terecht op de ambassade in de Tervurenlaan 231 te Sint-Pieters-Woluwe, tel.: 0032(0)2-771 32 94. U kunt het visum ook laten verzorgen door de Visumdienst: http://visumdienst.com/?location=visuminformatie&land=ethiopie
U kunt het visum ook laten verzorgen door de Visumdienst: http://visumdienst.com/?location=visuminformatie&land=ethiopie
 
  
 
===Per vliegtuig===
 
===Per vliegtuig===
Regel 141: Regel 140:
  
 
==Geldzaken==
 
==Geldzaken==
De munteenheid van Ethiopië is de birr. Eén euro is ca. 12 birr (koers december 2006). Er zijn biljetten van 100, 50, 10, 5 en 1 birr (50, 25, 10, 5 en 1 cent). Pinnen kan nergens! U kunt in vrijwel alle hotels van Addis Abeba met Amerikaanse dollars terecht. Ook met euro's kunt u betalen, mits het nette, kreuk- en vetvrije biljetten zijn. Travellercheques worden alleen in banken gewisseld, dit is echter wel tijdrovend. Creditcards worden vrijwel niet geaccepteerd. Het beste is overal contant te betalen. U kunt geld wisselen (US dollars in kleine coupures!) op de luchthaven, in hotels of bij banken in Addis Abeba, buiten Addis Abeba zijn er weinig banken1 Denkt u er aan dat u niet meer dan 10 birr uit Ethiopië mee terug mag nemen (wisselt u de rest in op de luchthaven).  
+
De munteenheid van Ethiopië is de birr (ETB). Eén euro is circa 23 birr (http://www.oanda.com/; koers november 2012; 12 birr koers december 2006). Er zijn biljetten van 100, 50, 10, 5 en 1 birr (http://www.nbe.gov.et/aboutus/notesgallery.html; 50, 25, 10, 5 en 1 cent). Er is slechts een gering aantal geldautomaten waar u terecht kunt met een bankpas of creditcard (http://www.maestrocard.com, http://www.visa.com/atmlocator). U kunt in vrijwel alle hotels van Addis Abeba met euro's of Amerikaanse dollars terecht, mits het nette, kreuk- en vetvrije biljetten zijn. Travellercheques worden alleen in banken gewisseld, dit is echter wel tijdrovend. Creditcards worden vrijwel niet geaccepteerd. Het beste is overal contant te betalen. U kunt geld wisselen op de luchthaven, in hotels of bij banken in Addis Abeba, buiten Addis Abeba zijn er weinig banken. Denkt u er aan dat u niet meer dan 200 birr uit Ethiopië mee terug mag nemen (wisselt u de rest in op de luchthaven).  
  
 
===Kosten===
 
===Kosten===
Regel 161: Regel 160:
  
 
==Veiligheid==
 
==Veiligheid==
Ethiopië is één van de veiligste landen van Afrika, echter is voorzichtigheid natuurlijk altijd en overal geboden. Houdt u niet teveel geld op zak en geef belangrijke papieren zo mogelijk in bewaring bij hotels, maar let er wel op dat niet elk hotel een kluis heeft! Pas verder op voor grote groepen kinderen! Vooral tijdens de grote religieuze feesten zoals timkat zijn zakkenrollers actief'.
+
Ethiopië is een van de veiligste landen van Afrika, echter voorzichtigheid is altijd en overal geboden. Houdt u niet te veel geld op zak en geef belangrijke papieren zo mogelijk in bewaring bij hotels, maar let er wel op dat niet elk hotel een kluis heeft! Pas verder op voor grote groepen kinderen! Vooral tijdens de grote religieuze feesten zoals timkat zijn zakkenrollers actief.
  
 
==Gezondheid==
 
==Gezondheid==
Wanneer je op vakantie gaat naar Ethiopië word je aanbevolen om je te laten inenten tegen hepatitis A, hepatitis B, difterie - tetanus - (kinkhoest), buiktyfus, poliomyelitis, gele koorts. Ook heerst er malaria waarvoor nog geen vaccin bestaat, maar wel allerhande varianten pillen. Informeer altijd vooraf bij de tropische instituten of bij de huisarts naar de juiste vaccins en andere pillen en geneesmiddelen die nodig zijn voor reizen in Afrika.
+
Het is raadzaam u te laten inenten tegen hepatitis A, hepatitis B, difterie - tetanus - (kinkhoest), buiktyfus, poliomyelitis, gele koorts. Ook heerst er malaria waarvoor nog geen vaccin bestaat, maar wel allerhande varianten pillen. Informeer bij de tropische instituten of bij de huisarts naar de juiste vaccins en andere pillen en geneesmiddelen die nodig zijn voor reizen in Afrika.
  
 
==Respect==
 
==Respect==

Versie van 20 nov 2012 om 14:41

noframe
Locatie
LocationEthiopia.png
Vlag
Et-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Addis Abeba
Regering Federale republiek
Munt birr (ETB)
Oppervlakte totaal: 1.127.127 km2
water: 7.444 km2
land: 1.119.683 km2
Bevolking 74.777.981 (Schatting juli 2006)
Taal Amhaars, Tigrinya, Oromigna, Guaragigna, Somali, Arabisch, andere regionale talen, Engels (onderwezen op school)
Religie Moslim 45%-50%, Ethiopisch Orthodox 35%-40%, animist 12%, ander 3%-8%
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese & Italiaanse stekkers)
Oproepcode +251
Internet TLD .et
Tijdzone UTC+3

Ethiopië is een land in Oost-Afrika. De hoofdstad is Addis Abeba

Regio's

Nota bene: de administratieve gebieden Harari, Addis Ababa, en Dire Dawa zijn opgenomen in Oromia voor het gemak van de reiziger.

Ethiopia regions map.png
Afar
Amhara
Benishangul-Gumaz
Gambela
Oromia
Somali
Southern Ethiopia
Tigray


Steden

Andere bestemmingen

Info

Geschiedenis

Addis Abeba wat letterlijk 'nieuwe bloem' betekent, is de hoofdstad van Ethiopië. De stad ligt op 2500 meter hoogte midden in de provincie Shoa met rondom groene met eucalyptus beplante heuvels. Het is een van de hoogst gelegen hoofdsteden van de wereld. Het is nog een redelijke jonge stad want het werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd. De vrouw van Menelik de Tweede 'Taitu' gaf in 1886 de opdracht om haar hof te verhuizen naar de Finfinne-vlakte. Ze had genoeg van de kou in Entoto waar Menelik zijn kamp had opgeslagen. De hoogvlakte had een milder klimaat en de aanwezige warmwaterbronnen, waar ze met veel genoegen al meerdere malen gebaad had, bepaalde haar keus. Door deze beslissing is uiteindelijk Addis Ababa ontstaan.

Klimaat

Het klimaat schommelt tussen de 14°c en de 25°c. In de bergstreken kan het zelfs 5 graden worden. De regenperiode is van juni t/m augustus.

Ethiopië, gelegen ten zuiden van de kreeftskeerkring, kent alleen in de westelijke laaglanden een tropisch klimaat. De hoge ligging van het land (grote temperatuurverschillen, van gemiddeld 30 graden in het westen tot slechts 5 graden in de bergen) en de Indische Oceaan met de natte moesson zijn van invloed op de temperatuur. De dagen zijn over het algemeen warm (november en december zijn het minst warm), de nachten zijn koel tot koud. De warmste maanden op de Abessijnse hoogvlakte zijn oktober t/m april. Van juli tot eind september valt de meeste regen (grote hoeveelheden). Van februari tot maart is de zogeheten kleine regentijd, met een fikse bui met onweer aan het einde van de dag. Concluderend kunnen we stellen dat de beste reistijd, qua klimaat, tussen eind september tot en met februari ligt.

Bevolking

De bevolking van Ethiopië telt 71.256.000 inwoners.

Ethiopië is een arm land en er wordt veel gebedeld bij toeristen. Wilt u iets geven, geeft u dan, hoe vreemd dit ook mag klinken, niet te veel. U loopt anders het risico dat u na uw goede daad vele bedelaars achter u aan krijgt. Vooral kinderen kunnen zich opdringen met hun graaiende handen.

Kunst & cultuur

Ethiopië en zijn inwoners zijn bijzonder fotogeniek. Neemt u derhalve voldoende foto-/film-/diarolletjes mee (memory-sticks zijn nog onbekend in Ethiopië), de kwaliteit ter plaatse laat te wensen over, alsmede speciale batterijen, oplaadapparatuur en dergelijke. Wilt u foto’s van mensen nemen, vraagt u dan altijd eerst hun toestemming (een kleine fooi wordt op prijs gesteld, circa 2 birr per foto). Het is verboden foto’s te maken van regeringsgebouwen, bruggen, militaire instanties en militairen. Fotograferen in monumenten is vaak gratis maar voor filmen kan men u om een extra entreetoeslag vragen, vaak zo'n 100 birr per kerk/monument.

Als gevolg van de grote klimaatverschillen in het land is er sprake van een zeer diverse (en zeldzame!) plantengroei. Maar Ethiopië is een prachtige bestemming voor dierenliefhebbers. U treft er met een beetje geluk vele inheemse soorten, waaronder bijzondere vogels (zo’n 800 soorten waaronder de blauwvleugelgans, de rouget-ral, de dikbekraaf, de Ethiopische kievit, de witnekduif en de zwartkopkanarie), de bergnyala (alsmede de Ethiopische nyala), de waliasteenbok, de simenvos en de wilde Somalische ezel. Natuurlijk vindt u hier ook andere dieren die thuishoren in een Afrikaans land, zoals leeuwen, olifanten, zebra’s, nijlpaarden, apen en krokodillen. In de wildreservaten en nationale parken is de kans op een ‘ontmoeting’ met een of meerdere van deze diersoorten het grootst.

Feestdagen

  • Ethiopische Kerstmis
  • Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed)
  • Vaderdag
  • Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
  • Viering van de verjaardag van Haile Selassie
  • Ramadan
  • Id-al-Fitr (Suikerfeest)
  • Neyrouz (Koptisch Nieuwjaar)
  • Id-ul-Hadj (Bedevaast naar Mekka)
  • Eid Al-Adha (Offerfeest)

Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Om naar Ethiopië te kunnen reizen heeft u een paspoort en een visum nodig. Opgelet: vereiste geldigheidsduur van het paspoort bedraagt ten minste 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst in Ethiopië. U kunt bij aankomst op de luchthaven een visum bekomen.

In België kan u terecht op de ambassade in de Tervurenlaan 231 te Sint-Pieters-Woluwe, tel.: 0032(0)2-771 32 94. U kunt het visum ook laten verzorgen door de Visumdienst: http://visumdienst.com/?location=visuminformatie&land=ethiopie

Per vliegtuig

De luchthaven van de hoodstad Addis Abeba heet Addis Abeba Bole International Airport. KLM vliegt er drie keer per week naartoe, met een tussenstop in Khartoem, de hoofdstad van Soedan. De terugvlucht naar Amsterdam is echter wel rechtstreeks vanuit Addis Abeba. Tussen Brussel en Ethiopië zijn geen rechtstreekse vluchten, maar met Ethiopian Airlines kun je wel met tussenstops naar de Ethiopische hoofdstad vliegen.

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Taal

De officiële taal van Ethiopië is het Amhaars, maar in totaal zijn er zo’n 290 talen (veel stammen spreken hun eigen taal, veelal met Afro-Aziatische basis), waarvan enkele nog niet taalkundig zijn ingedeeld. Engels wordt slechts met mate gesproken.

Geldzaken

De munteenheid van Ethiopië is de birr (ETB). Eén euro is circa 23 birr (http://www.oanda.com/; koers november 2012; 12 birr koers december 2006). Er zijn biljetten van 100, 50, 10, 5 en 1 birr (http://www.nbe.gov.et/aboutus/notesgallery.html; 50, 25, 10, 5 en 1 cent). Er is slechts een gering aantal geldautomaten waar u terecht kunt met een bankpas of creditcard (http://www.maestrocard.com, http://www.visa.com/atmlocator). U kunt in vrijwel alle hotels van Addis Abeba met euro's of Amerikaanse dollars terecht, mits het nette, kreuk- en vetvrije biljetten zijn. Travellercheques worden alleen in banken gewisseld, dit is echter wel tijdrovend. Creditcards worden vrijwel niet geaccepteerd. Het beste is overal contant te betalen. U kunt geld wisselen op de luchthaven, in hotels of bij banken in Addis Abeba, buiten Addis Abeba zijn er weinig banken. Denkt u er aan dat u niet meer dan 200 birr uit Ethiopië mee terug mag nemen (wisselt u de rest in op de luchthaven).

Kosten

Kopen

Eten

Bij alle maaltijden (bij Ethiopische gezinnen) staat injera op het menu. Dit is een grote, nattige koek, met vis, vlees, groenten, kruiden, boter en een pittige saus. Op woensdag en vrijdag wordt deze, vanwege de vastendagen, alleen met groenten gegeten. De traditionele maaltijden worden afgesloten met een kop koffie (koffieceremonie). Andere dranken zijn thee, de honingdrank tej en bier. Cola, koolzuurhoudende frisdranken en het nationale bier zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Grote hotels en restaurants in de steden serveren over het algemeen ook westerse maaltijden. De maaltijden zijn niet zo afwisselend. Het ontbijt bestaat uit toast, wat boter, wat jam en veel eieren. Ethiopië produceert ook eigen wijn. Goudar is droge rode wijn, Axumite is zoetere rode wijn, Cristal is droge witte wijn.

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Ethiopië is een van de veiligste landen van Afrika, echter voorzichtigheid is altijd en overal geboden. Houdt u niet te veel geld op zak en geef belangrijke papieren zo mogelijk in bewaring bij hotels, maar let er wel op dat niet elk hotel een kluis heeft! Pas verder op voor grote groepen kinderen! Vooral tijdens de grote religieuze feesten zoals timkat zijn zakkenrollers actief.

Gezondheid

Het is raadzaam u te laten inenten tegen hepatitis A, hepatitis B, difterie - tetanus - (kinkhoest), buiktyfus, poliomyelitis, gele koorts. Ook heerst er malaria waarvoor nog geen vaccin bestaat, maar wel allerhande varianten pillen. Informeer bij de tropische instituten of bij de huisarts naar de juiste vaccins en andere pillen en geneesmiddelen die nodig zijn voor reizen in Afrika.

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!

Landen in Afrika (Noord-Afrika,Sahara-Afrika,West-Afrika,Centraal-Afrika,Oost-Afrika,Zuidelijk Afrika)

Algerije | Angola | Benin | Botswana | Burkina Faso | Burundi | Centraal-Afrikaanse Republiek | Comoren | Congo-Brazzaville | Congo-Kinshasa | Djibouti | Egypte | Equatoriaal-Guinea | Eritrea | Ethiopië | Gabon | Gambia | Ghana | Guinee | Guinee-Bissau | Ivoorkust | Kaapverdië | Kameroen | Kenia | Lesotho | Liberia | Libië | Madagaskar | Malawi | Mali | Mauritanië | Mauritius | Marokko | Mozambique | Namibië | Niger | Nigeria | Oeganda | Rwanda | Sao Tomé en Principe | Senegal | Seychellen | Sierra Leone | Somalië | Soedan | Swaziland | Tanzania | Tsjaad | Togo | Tunesië | Zambia | Zimbabwe | Zuid-Afrika | Zuid-Soedan

Overige gebieden: Mayotte | Réunion | Sint Helena | Westelijke Sahara
Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika