Doe mee en deel je reiskennis!

Ecuador

Uit Wikitravel
Versie door Liselore Verschuren (overleg | bijdragen) op 14 mei 2009 om 14:38 (Info)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ecuador

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Ec-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Quito
Regering Republic
Munt US dollar (USD)
Oppervlakte total: 283.560 km2
water: 6.720 km2
land: 276.840 km2
Bevolking 13.547.510 (schatting juli 2006)ta
Taal Spaans (officieel), Amerindiaanse talen (bijzonder Quechua)
Religie Roman Catholic 95%
Elektriciteit 110-220V/60Hz (VS- & Europese stekker)
Oproepcode +593
Internet TLD .ec
Tijdzone UTC-5

Ecuador is een land in Zuid-Amerika, gelegen aan de westkant ervan en grenst in het noorden aan Colombia, in het oosten en zuiden aan Peru, en in het westen aan de Stille Oceaan.

Regio's

Ecuador is in vier zones of regio's in te delen:

  • De kust (Costa)
  • De Andes (Sierra)
  • De Amazone (Oriente)
  • Galápagoseilanden

Het klimaat en de flora en fauna wijken per regio sterk af.

Steden

De hoofdstad is Quito. De grootste stad van het land is Guayaquil. Enkele andere steden zijn:

Andere bestemmingen

Info

De evenaar is een denkbeeldige lijn op het aardoppervlak in de vorm van een cirkel midden tussen de polen. De evenaar verdeelt de aarde in een noordelijk halfrond en een zuidelijk halfrond. Ecuador is een van de landen waar de evenaar overheen ‘loopt’, en het land is dan ook naar de evenaar genoemd (equator).
Net buiten Quito is het Inti-Ñan Solas Museum te bezoeken. Dit openlucht museum is helemaal gewijd aan het fenomeen 'evenaar' en de gebruiken van de vroege indianen die de bijzondere eigenschappen van de evenaar eerder doorhadden dan welke wetenschapper dan ook.

De Andes loopt door het midden van het land van noord naar zuid. In het hooggebergte liggen de hoofdstad Quito en de derde stad Cuenca, op een hoogte van 2500 meter. In het gebergte liggen ook enkele vulkanen die een hoogte van 5000 tot 6000 meter bereiken. Een aantal daarvan is nog actief.
Bij een bezoek aan Ecuador moet je rekening houden met de hoogte. Een gemiddelde Nederlander merkt namelijk bij aankomst in het hooggelegen Quito direct een teruggang in uithoudingsvermogen door de ijlere lucht.
Een aantal eenvoudige middeltjes helpen tegen de kleine klachten, zoals lichte hoofdpijn en snelle vermoeidheid: veel water drinken, op zuurtjes sabbelen en cocathee drinken. Als de klachten erger worden (vanaf 3500 meter) zit er niets anders op dan zo snel mogelijk naar een lager gebied trekken.
Plan je een bezoek aan het populaire stadje Baños, dan moet je in je achterhoofd houden dat dit stadje aan de voet van een actieve vulkaan ligt. Menig reisschema is door de jaren heen omgegooid omdat het gebied te gevaarlijk was om te betreden.

Taal

In Ecuador spreekt men Spaans en 'Quichua', de taal van de gelijknamige Quichua indianen, die grote gebieden van Ecuador, Bolivia en Peru bevolken.
De oorspronkelijke Quichua komen waarschijnlijk uit Qhiswa (‘warme vallei’) ten zuiden van de stad Cuzco in Peru. Zij waren een van de eerste volkeren die door de Inca’s (hun buren) werden ingelijfd. De taal van de Quichua indianen werd al snel het lingua franca in het steeds verder uitbreidende Incarijk. Na de komst van de conquistadores werd Spaans de algemene voertaal in Zuid-Amerika en nam het aantal moedertaalsprekers van het Quichua af. Over heel Zuid-Amerika zijn er echter nog altijd ruim 13 miljoen mensen die Quichua spreken, in bijna alle gevallen gaat het hier om Quichua indianen, de oorspronkelijke bewoners van het voormalige Incarijk.

Arriveren

Rondreizen

In Ecuador kun je prima op eigen gelegenheid rondtrekken. Houd alleen rekening met de mogelijkheid dat hotels in het hoogseizoen vol zitten en dat bussen (door de onherbergzaamheid is het treinnetwerk nauwelijks noemenswaardig) niet altijd even regelmatig rijden.
Qua bereikbaarheid van bezienswaardigheden die buiten grote steden liggen (bijvoorbeeld Ingapirca) is het in Ecuador het makkelijkste om een excursie bij een lokale touroperator boeken. Deze zijn meestal te vinden aan het centrale plein van een stad en kun je een dag van tevoren reserveren.

Heb je geen zin om alles op eigen houtje te doen, dan kun je een rondreis via een touroperator boeken. Dit kan bij aankomst in Quito bij een lokale agent, maar kan ook vanuit Nederland. Koning Aap ([1])en Baobab ([2])zijn goede aanraders voor avontuurlijke reizigers die zo min mogelijk zelf willen regelen en toch op eigen gelegenheid plaatsen willen ontdekken.

Bekijken

Routes

Doen

Eten

Uitgaan

Veiligheid

Rondom

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!

Landen in Amerika

Antigua en Barbuda · Argentinië · Belize · Bolivia · Brazilië · Canada · Chili · Colombia · Costa Rica · Ecuador · El Salvador · Guatemala · Guyana · Honduras · Mexico · Nicaragua · Panama · Paraguay · Peru · Suriname · Uruguay · Venezuela · Verenigde Staten van Amerika

Niet zelfstandig: Falklandeilanden · Frans-Guyana

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika