Doe mee en deel je reiskennis!

Duitsland: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Duitsland

Default Banner.jpg

(Geschiedenis)
(Info: verwijderen Engelse tekst)
Regel 67: Regel 67:
  
 
==Info==
 
==Info==
Walking in the preescne of giants here. Cool thinking all around!
 
  
 
==Kunst&Cultuur==
 
==Kunst&Cultuur==

Versie van 29 sep 2011 om 21:32

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Gm-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Berlijn
Regering Federale republiek
Munt Euro (EUR)
Oppervlakte 357.021 km²
Bevolking 82.411.000 (Schatting april 2006)
Taal Duits
Elektriciteit 230
Oproepcode +49
Internet TLD .de
Tijdzone UTC +1


Duitsland (In het Duits: Deutschland) is een land in Centraal-Europa en een van de medeoprichters van de Europese Unie. Het wordt gegrensd door Denemarken in het noorden, Polen en Tsjechië in het oosten, Oostenrijk en Zwitserland in het zuiden, en in het westen door Frankrijk, Groothertogdom Luxemburg, België en Nederland.

Regio's

De Bondsrepubliek Duitsland is een federale republiek, die bestaat uit 16 deelstaten ("Bundesländer", of afgekort, "Länder" in in het Duits). Drie van de deelstaten zijn eigenlijk stadsstaten: Berlijn, Bremen, en Hamburg. De Lander kunnen ruwweg onderverdeeld worden op geografie in onderstaande lijst.

Regios van Duitsland
Noord Duitsland (Bremen, Hamburg, Nedersaksen (Niedersachsen), Mecklenburg-Voor-Pommeren (Mecklenburg-Vorpommern), Sleeswijk-Holstein (Schleswig-Holstein))
Winderige heuvels en de populaire vakantiebestemmingen aan de Noord Zee- en Baltische Zeekust.
Westelijk Duitsland (Noord Rijnland Westfalen (Nordrhein-Westfalen), Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz), Saarland)
Wijn producerende regio, scherp ingesneden door het adembenemende Rijndal.
Centraal Duitsland (Hessen, Thüringen))
Het hart van Duitsland, met een aantal van de meest belangrijkste historische en financiële steden.
Oostelijk Duitsland (Berlijn (Berlin), Brandenburg, Saksen (Sachsen), Saksen-Anhalt (Sachsen-Anhalt))
Voormalig Oost Duitsland (DDR) met als hoogtepunten de excentrieke en historische hoofdstad Berlijn, en het historische Dresden, het Florence aan de Elbe.
Zuid Duitsland (Baden-Württemberg, Beieren (Bayern))
Het Zwarte Woud, de Alpen, en het Oktoberfest. het Duitsland van de ansichtkaarten.
Steden

 • Berlijn -- de nieuwe, oude hoofdstad. Hip en statig tegelijkertijd

Andere bestemmingen

Info

Kunst&Cultuur

Zoals in veel andere landen van Europa ook had de cultuur van de Romeinen grote invloed, was ook maar een gedeelte van het huidige Duitsland door de Romeinen bezet. Sinds de middeleeuwen kwamen er andersom nieuwe impulsen soms uit Duitsland zelf, bijvoorbeeld door Albertus Magnus in de wijsbegeerte.

De (geschreven) Duitse literatuur bestaat sinds de 8e eeuw. Vaak ging het echter om vertalingen uit het Latijn of Frans of om korte verhalen. De eerste belangrijke Duitse roman is van 1668, Der abenteuerliche Simplicissimus. Als de klassieke tijd van de Duitse literatuur gelden de jaren rond 1800 met Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller.

De 19e eeuw zag de eenwordiging van Duitsland, maar ook een groei van wetenschappelijke en culturele uitingen. Rond 1900 was Duitsland een van de meest vooraanstaande landen op die gebieden. Daarvan getuigden in de volgende jaren onder meer de vele Nobelprijzen voor Duitsers, bijvoorbeeld voor Wilhelm Conrad Röntgen (natuurkunde, 1901), Emil von Behring (geneeskunde, 1901) en de historicus Theodor Mommsen (literatuur, 1902). Veel moderne uitvindingen hebben meer dan één uitvinder; belangrijk voor de ontwikkeling van de auto waren Carl Benz en Gottlieb Daimler, voor de tv Paul Nipkow en Karl Ferdinand Braun en voor de telefoon Philipp Reis.

De isolatie in de Eerste Wereldoorlog, de emigratie vanwege het nationaalsocialisme sinds 1933 en de onzekere situatie na 1945 waren grote tegenslagen voor de Duitse cultuur en wetenschap. De gevolgen zijn gedeeltelijk nog steeds te voelen. Ondanks brain-drain naar de VS is de Duitse bijdrage aan cultuur en wetenschap van de wereld wel nog groot.

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Duitsland is een buurland van België en Nederland. Hierdoor kan het in veel gevallen niet noodzakelijk zijn een vliegtuig te nemen, eerder een luxe. Vanuit het oosten van België en Nederland naar nabije steden in het westen van Duitsland zijn er zeker meerdere alternatieven, die meer voor de hand liggen.

Vanaf het vliegveld van Amsterdam, Schiphol, vliegen maatschappijen in ieder geval regelmatig naar de hoofdstad.
En ook vanaf het vliegveld van Brussel Airport zijn verschillende vluchten te boeken.

Voor vluchtinformatie naar andere steden in het land kijk je bij de artikelen van die stad.

Per trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [1].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [2].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Het Nederlandse en Duitse netwerk van autosnelwegen is op een groot aantal plaatsen met elkaar verbonden. De belangrijkste grensovergangen zijn:

 • Nieuwe Schans/Bunderneuland (NL-A7/D-A28)
 • De Lutte (NL-A1/D-A30)
 • Berg Autoweg/Elten Autobahn (NL-A12/D-A3)
 • Gennep/Goch (NL-A77/D-A57)
 • Venlo (NL-A67/D-A40)
 • Venlo Keulse Barriere (Beginpunt van de Duitse A61, in Venlo provinciale weg).
 • Bocholtz (NL-A76/D-A4)

Per bus

Per boot

Stena Line biedt de volgende mogelijkheid:

 • van Kiel (Duitsland) naar Goteborg, in het zuiden van Zweden. Duur 13 uur (nachtboot).

Rondreizen

Vliegtuig

Ondanks het feit dat er een behoorlijke concurrentie is tussen trein en vliegtuig kan het door de opkomst van prijsvechters (ook in Duitsland) tijdbesparend zijn om het vliegtuig te nemen (bijvoorbeeld van München naar Hamburg ). De binnenlandse vluchten worden vooral uitgevoerd door Deutsche Lufthansa en prijsvechter Air Berlin.

De belangrijkste vliegvelden van Duitsland zijn: Frankfurt-Rhein Main, München-Franz Josef Strauss,Düsseldorf International en Hamburg Fühlsbuttel. Deze vliegvelden zijn het overstappunt tussen binnenlandse vluchten en intercontinentale vluchten. Andere vliegvelden met veel binnenlandse en binnen Europese verbindingen: Bremen-Neuland, Hannover-Langenhagen, Flughafen Münster/Osnabrück, Köln/Bonn, Stuttgart-Echterdingen, Nürnberg, Dresden- Klötzsche, Leipzig/Halle Airport, Berlin-Tegel en Berlin Schönefeld.

Prijsvechter Ryanair vliegt vanuit de vliegvelden Weeze/Niederrhein (bij Nijmegen) en Hahn (bij Koblenz) naar diverse Europese bestemmingen.

Trein

Duitsland heeft een uitstekend ontwikkeld spoorwegnet. Tot de "wende" in 1989 was het spoorverkeer vooral Noord-Zuid gericht. Daarna is ook het Oost-West-verkeer weer op gang gekomen. Al vlak voor de wende werd begonnen met de aanleg van hogesnelheidslijnen. De langeafstandstreinen rijden op veel baanvakken met topsnelheden tussen de 200 en 300 km/u. De Duitse Spoorwegen, Deutsche Bahn maakt onderscheid tussen zgn. Ausbaustrecken, bestaande baanvakken die aangepast worden voor snelheden tot 230 km/u en Neubaustrecken , compleet nieuw gebouwde hogesnelheidslijnen. Momenteel zijn er 4 Neubaustrecken in Duitsland:

 • Hannover-Würzburg - De eerste HSL-lijn in Duitsland en ook de langste als je het stukje bestaande spoorlijn bij Kassel even buiten beschouwing laat.
 • Mannheim - Stuttgart - Gelijk met de lijn Hannover - Würzburg in gebruik genomen. Tegenwoordig maakt ook de Franse TGV Parijs - Stuttgart gebruik van deze lijn.
 • Keulen - Frankfurt am Main - Deze lijn wordt ook gebruikt door de ICE-treinen Amsterdam- Frankfurt en Brussel-Frankfurt.
 • Neurenberg - Ingolstadt - Onderdeel van de lijn Nürnberg - München.

Het leeuwendeel van het spoornet wordt geexploiteerd door de Deutsche Bahn. Daarnaast zijn in diverse regio's op lokale lijnen particuliere spoorwegmaatschappijen actief. Hun dienstregelingen zijn ook opgenomen in het "Elektronisches Kursbuch" dat op de website van de Deutsche Bahn te raadplegen is.

Voor toeristen zijn er diverse goedkope aanbiedingen (o.a. Sparpreis en Supersparpreis en regionale abbonementen voor 3-7 dagen), alle te vinden via de website van Deutsche Bahn.

Auto

Duitsland kent een uitstekend netwerk van autosnelwegen (Autobahnen). Daar waar geen Autobahnen zijn brengen de zgn. Bundesstrassen je dieper het land in.

Houdt rekening met de volgende zaken mbt. het verkeer:

 • Tenzij anders aangegeven geldt er geen maximum snelheid op de Autobahn. Wel is de regel dat als je harder rijdt dan 130 km/u en je bij een ongeval betrokken raakt, het per definitie jouw schuld is.
 • Er wordt voor personenauto's geen tol geheven op de Autobahn. Vrachtwagens moeten wel tol betalen, deze wordt via een electronisch systeem geheven.
 • Flitspalen staan ook in Duitsland. Als je geflitst wordt krijg je de bekeuring automatisch op je Nederlandse huisadres via het CJIB.
 • In tegenstelling tot Nederland zijn de flitspalen dusdanig opgesteld dat je van voren geflitst wodt. Afremmen voor een flitspaal is dus geen optie in Duitsland!
 • In een groot aantal steden geldt een zgn. Milieuzone. Om in deze zône te mogen komen heb je een speciaal vignet nodig. Dit vignet is verkrijgbaar bij de ANWB winkels in Nederland. Daar kun je ook verder informatie krijgen mbt. gebruik van dit vignet.
 • Houdt op de Autobahn zoveel mogelijk de rechter rijbaan aan: De snelle Duitse auto's (Mercedes/Audi/BMW/Porsche) rijden met gemiddeld 200 km/u op de linker rijbaan => ze zijn (voor)bij je auto voordat je dit zelf in de gaten hebt.
 • Richtingaanduidingen betrekking hebbende op Autobahnen zijn blauw, die voor Bundesstrassen en overige wegen zijn geel.

Taal

De taal die in Duitsland wordt gesproken is hoofdzakelijk Duits. Deze Germaanse taal is nauw verwant aan het Nederlands, Engels en de Noord-Europese talen. Duits wordt ook in Oostenrijk, Zwitserland en andere aan Duitsland grenzende landen gesproken, maar het Duits heeft nergens zoveel sprekers als in Duitsland zelf. Naast het standaard-Duits, ook Hochdeutsch genoemd, zijn er dialecten. De belangrijkste grens daarbij is die tussen de Noord- en de Zuid-Duitse dialecten. In het noorden werd oorspronkelijk Nederduits (Platt) gesproken. De dialecten van het zuid-westen (waarbij taalkundig ook het Zwitserduits hoort) verschillen van de rest.

Vrijwel alle Duitsers spreken Duits. De Denen, Friezen, zigeuners, en Sorben zijn de inheemse niet-Duitssprekende minderheden.


Kosten

Eten

Duitsland staat bekend om zijn braadworst en schnitzels. Het zijn mensen die vaak en veel eten. Duitsland bezit ook veel bierbrouwerijen, het land staat bekend om zijn bier. Ook zijn er een aantal wijngebieden in het land, onder andere langs de oevers Rijn en Moezel. Uit eten gaan is in Duitsland over het algemeen iets goedkoper dan in Nederland en de restaurants zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit.

Uitgaan

Overnachten

Er zijn hotels in alle soorten en prijsklassen. Meestal zijn de kleinere familiehotels in de kleinere dorpen/stadjes uitstekend van kwaliteit. Vaak zijn ze gecombineerd met een restaurant en zijn het echte familiebedrijven. Ook veel wijnboeren hebben "Gästezimmer" of vakantiewoningen bij hun boerderij. Hier leer je het echte landelijke Duitsland kennen.

Leren

Werken

Duitsland bezit op technologisch vlak de op twee na sterkste economie van de wereld, na de VS en Japan, maar structurele markteisen, waaronder de substantiële brutokosten voor het in dienst nemen van nieuwe werknemers, hebben werkloosheid tot een langdurig, persistent probleem gemaakt. Een vergrijzende bevolking, gecombineerd met hoge werkloosheid, bemoeilijkt de handhaving van de wettelijke sociale zekerheid: de lasten voor werkhebbenden zijn onevenredig hoog geworden. De modernisering en integratie van de Oost-Duitse economie blijft een kostbaar lange-termijnprobleem.

Daar Duitsland een zgn. "Schengen" land is kunnen Nederlandse staatsburgers zonder werkvergunning in Duitsland werken.

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Ondanks de moeilijke geschiedenis die Nederland en Duitsland met elkaar hebben, zijn Duitsers, met name buiten de steden, heel vriendelijk en prettig in de omgang. Zeker als je de taal redelijk beheerst zijn ze zeer wel toegankelijk. Wel is het zo dat Duitsers van nature alles volgens de regels willen doen en alles nauwgezet ("Pünktlich") uitvoeren. Als je hier geen gevoel voor hebt zul je je waarschijnlijk niet in Duitsland thuisvoelen. Kun je je echter over deze pünktlichkeit heenzetten dan zul je veel plezier hebben van je verblijf in Duitsland.


Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Regio's van Duitsland (Centraal-Duitsland · Noord-Duitsland · Oostelijk Duitsland · Westelijk Duitsland · Zuid-Duitsland)

Baden-Württemberg · Beieren · Berlijn · Brandenburg · Bremen · Hamburg · Hessen · Mecklenburg-Voor-Pommeren · Nedersaksen · Noordrijn-Westfalen · Rijnland-Palts · Saarland · Saksen · Saksen-Anhalt · Sleeswijk-Holstein · Thüringen

Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika