Doe mee en deel je reiskennis!

Dublin

Uit Wikitravel
Versie door 3wisemen (Overleg | bijdragen) op 21 jul 2009 om 10:45 (Uitgaan)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dublin

Default Banner.jpg

Dublin is de hoofdstad van Ierland. Deze miljoenenstad ligt aan de Ierse Zee aan de oostkust van Ierland. De stad wordt druk bezocht door toeristen van over de hele wereld.

Info

Een derde van de totale Ierse bevolking woont in en rondom de hoofdstad Dublin. Het voordeel van Dublin is dat het stadscentrum hiervan al wandelend het best is te bezichtigen doordat de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar zijn gelegen. Dublin is tevens voor veel bezoekers van Ierland het beginpunt.

Arriveren

Per vliegtuig

Op 13 km van het centrum ten noorden van Dublin ligt de internationale luchthaven van Dublin. Met Aer Lingus of KLM zijn er dagelijks vluchten vanuit Amsterdam, de vlucht duurt ca. 1,5 uur (Amsterdam-Dublin). Naar Dublin vanuit Brussel kunt u vliegen met Aer Lingus, KLM en British Midland en met RyanAir vanuit Charleroi, Eindhoven en Weeze.

Als u naar het centrum van Dublin wilt dan is er de mogelijkheid om met de welbekende "Airlink" (lichtblauwe of witte bus), een comfortabele expressbus naar het centrum van Dublin te reizen voor een bedrag van 7 euro.

De bussen rijden van 6.40 uur t/m 23.00 uur en vertrekken om de 20 minuten. De gemiddelde reistijd bedraagt 20 min. tot 30 min. vanaf de luchthaven naar het centrum van Dublin. Uiteraard is er de mogelijkheid tot het krijgen van een taxi maar waarmee een toeslag wordt berekend naar het centrum maar andersom niet.

  • Aer Lingus aerlingus.com Tel: 01 886 8844, O'Connell Street Upper 40-41, Tel. 8 86 88 88
  • British Airways ba.com Tel: 1 890 626 747
  • Flybe flybe.com Tel: 1 890 925 532
  • Ryanair ryanair.com Tel: 0818 30 30 30

Per trein

Per auto

Per bus

Er rijden veel bussen in Dublin, vanaf de luchthaven bestaat er de zgn. "Aircoach", een lichtblauwe bus, gemakkelijk te herkennen aan zijn kleur, deze bus vervoert met name passagiers van en naar de luchthaven met een vrijwel directe verbinding. Onderweg worden ook tussenstops gemaakt om passagiers op te pikken vanuit hotels e.d. om weer naar de luchthaven te brengen. De Aircoach vertrekt buiten de aankomsthal van de luchthaven naar een luxe en dure buitenwijk ten zuiden van Dublin-centrum, genaamd Ballsbridge en gaat eerst via de hoofdstraat van Dublin, O'Connell Street.

Per boot

In iets meer dan 1,5 uur kunt u met Stena Line (snelboot) naar Dun Laoghaire vanuit Holyhead in Wales of naar Dun Laoghaire met Irish Ferries. Liverpool-Dublin met Hoverspeed. Een andere mogelijkheid is met de veerboot naar Engeland te varen en van daaruit met eigen vervoer naar de aangewezen veerhavens te rijden.

In de haven van Dublin rijden er bussen naar het stadscentrum.

Rondreizen

Bekijken

Doen

Leren

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Uitgaan

De populairste wijk om uit te gaan is de Temple Bar buurt. Hier barst van de pubs en restaurants en is, zeker in de avonduren een gezellige drukte. In de weekenden komen er echter veel Engelsen hun vrijgezellenfeesten hier houden. Bij veel pubs staan er dan uitsmijters voor de deur die geen schroom kennen om groepen jongens niet binnen te laten.

Overnachten

Budget

In Dublin is een groot aantal Hostels gevestigd. Kamers zijn er in alle soorten en maten, 24 persoons tot prive met eigen badkamer. Voordeel is dat de gasten vaak open staan voor contact, en een praatje dus zo gemaakt is. Ook hoor je zo uit de eerste hand wat er te doen is en welke activiteiten juist wel of niet aan te raden zijn. Een gezellig deel van Dublin, de Temple Bar Area, is het bezoeken meer dan waard. Het is dan ook een prima plek op je Hostel in te zoeken. Je zit midden in het uitgaansleven, de restaurants en de sfeer.

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Dagelijks leven

Rondom

De omgeving van Dublin is allerminst mooi te noemen. De ondergenoemde plaatsen die toebehoren tot het gebied van Dublin zijn:

Deze buitenplaatsen liggen alledrie aan de kust, Howth ligt ten noordoosten van Dublin en is een schiereiland, Dun Laoghaire en Dalkey liggen ten zuiden van Dublin op enkele kilometers van het centrum en deze aantrekkelijke paatsen zijn erg in trek bij de gefortuneerden van Ierland en Dublin, die hier veelal een grote en mooie villa bezitten, een vakantie- of weekendhuis hebben. Ook toch een aantal Ierse beroemdheden wonen hier of hebben hier gewoond. De prachtige groene berg- en rotsachtige omgeving en de mooie uitzichten van 360 graden naar zee en de stad van deze plaatsen liegen er niet om en stralen dan ook een bijzondere atmosfeer uit.

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb