Doe mee en deel je reiskennis!

Denemarken: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Denemarken

Default Banner.jpg

(Per trein)
(Kopen)
Regel 141: Regel 141:
 
De nationale munteenheid is de Deense kroon (DKK, meervoud "kroner"). In de meer toeristische winkelcentra van Kopenhagen en de traditionele strandcentra aan de Jutland-Westkust en Bornholmeiland kan men dikwijls betalen in euro. De Deense kroon is gekoppeld aan de euro met een variatie van ongeveer 2,25%. In de 12 maanden van augustus 2005 tot augustus 2006 was de gemiddelde uitwisselinkgsoers  1 EUR = 7,46 DKK.  
 
De nationale munteenheid is de Deense kroon (DKK, meervoud "kroner"). In de meer toeristische winkelcentra van Kopenhagen en de traditionele strandcentra aan de Jutland-Westkust en Bornholmeiland kan men dikwijls betalen in euro. De Deense kroon is gekoppeld aan de euro met een variatie van ongeveer 2,25%. In de 12 maanden van augustus 2005 tot augustus 2006 was de gemiddelde uitwisselinkgsoers  1 EUR = 7,46 DKK.  
  
ATM zijn tot in de kleinse dorpjest te vinden. Kredietkaarten worden meestal geaccepteerd maar er zijn uitzonderingen. Vergewis jezelf ervan dat de meeste verkopers 2%-3% transactiekosten zullen aanreken als je betaalt met een kredietkaart.
+
Geldautomaten zijn tot in de kleinse dorpjest te vinden. Kredietkaarten worden meestal geaccepteerd maar er zijn uitzonderingen. Vergewis jezelf ervan dat de meeste verkopers 2%-3% transactiekosten zullen aanreken als je betaalt met een kredietkaart.
  
 
Bijna alles is duur in Denemarken. Alle producten en diensten zijn verplicht geafficheerd met 25% BTW inclusief dus komt deze exact overeen met wat je zal betalen. Als je van buiten de EU/Scandinavië bent kan je sommige belastingen terugvorderen wanneer je het land verlaat.
 
Bijna alles is duur in Denemarken. Alle producten en diensten zijn verplicht geafficheerd met 25% BTW inclusief dus komt deze exact overeen met wat je zal betalen. Als je van buiten de EU/Scandinavië bent kan je sommige belastingen terugvorderen wanneer je het land verlaat.

Versie van 19 nov 2009 om 23:05

noframe
Locatie
LocationDenmark.png
Vlag
Da-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Kopenhagen
Regering Constitutionele monarchie met parlementaire democratie
Munt Deense kroon (krone) (DKK)
Oppervlakte 43.094 km2; NB: exclusief de Faeröer eilanden en Groenland
Bevolking 5.450.661 (schatting juli 2006)
Taal Deens
Religie Luthers Evangelisten 95%, andere Protestanten en Rooms Katholiek 3%, Moslim 2%
Elektriciteit 230V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +45
Internet TLD .dk
Tijdzone UTC+1


Denemarken is het zuidelijkste land van Scandinavië in het noorden van Europa. Het grootste deel heet Jutland, een schierland ten noorden van Duitsland en de twee eilanden Seeland en Funen vormen Denemarken.

Ooit was Denemarken de thuishaven van de Vikingen en is dan later uitgegroeid tot een belangrijke Noord-Europese macht. Het is nu een moderne goed draaiende natie die deelneemt in algemene politieke en economische integratie van Europa. Alhoewel het land geopteerd heeft om niet deel te nemen aan het verdrag van Maastricht, het Europees Monetair Systeem.

Denemarken is ook de geboorteplaats van een van de meest populaire speelgoed - Lego. Er is geen betere plaats in de wereld waar je Lego-bouwstenen kan kopen dan in het Legoland-themapark in Billund.

Mensen die rust zoeken zullen veel leuke plaatsjes vinden aan de westelijke kust van Denemarken met zijn fjorden en vlaktes. Denemarken is populair voor zijn vakantiehuisjes maar alles tezamen kent Denemarken toch geen massatoerisme. In Kopenhagen staat de bekende zeemeermin.

Begrijpen

Heden hebben de Deense Vikings hun drakkars geparkeerd in de garage en hun helmen in de kast. Naast de andere Scandinavische landen hebben ze een gemeenschap ontwikkeld die tegenwoordig wordt beschouwd als een ijkpunt voor beschaving met een progressieve sociale politiek, vrije meningsuiting, een liberaal sociaal systeem dat een van de meest rechtvaardige is, volgens de The Economist en ook een van de meest efficiënte. Tezamen met zijn goed bewaarde culturele nalatenschap en het Deense gevoel voor design en architectuur, maakt dit Denemarken tot een intrigerende vakantiebestemming.

Terrein

Denemarken is het 'laagste-hoogste' punt van Europa; wat dat exact betekent is nogal onzeker. Ejer Baunehøj, in het Lake District regio zuidwesten van Århus, blijkt het hoogste natuurlijke punt te zijn (171m met een hoge toren gebouwd om de plaats aan te duiden), alhoewel Yding Skovhøj, alhoewel 3 km verder een punt met een 2 m hoge oude begraafplaats nog hoger zou zijn . Alle gekheid op een stokje, de 213 m hoge Søsterhøj transmissietoren (1956) met zijn 315 m boven de zeespiegel is technisch gezien het hoogste punt van Denemarken!

Regio's

Regiokaart van Denemarken

Bestuurlijk was Denemarken tot 2007 verdeeld in 13 provincies en één autonome stad, Kopenhagen. Er waren 270 gemeenten. Lokale en regionale overheden hadden een grote mate van autonomie, die reeds was gegarandeerd in de grondwet van 1849. Door de Denen wordt de lokale autonomie als een van de meest verregaande in de wereld beschouwd.

Sinds 1 januari 2007 bestaat Denemarken uit 5 regio's (regioner) en 98 gemeenten.

Steden

Andere bestemmingen

 • Billund - De stad van de bekende Lego-blokken en het Legoland k, Denemarken grootste toeristische attracite buiten Kopenhagen. Ook de op een na grootste luchthaven.
 • Ribe - Denemarkens oudste dorp.
 • Rømø - klein eiland met een enorm zandstrand van 800m breed. Men rijdt er met de auto op om de afstand te overbruggen.
 • Vejle - Ga kijken naar de goed bewaarde mummie uit het ijzeren tijdperk, de Haraldskaer Vrouw, in de St. Nicolaikerk.
 • Roskilde - Viking ship museum en kathedraal. Ook de thuis van het bekende Roskilde Festival [1] en van de Roskilde Domkerk [2]; de kathedraal waarin bijna elke Deense koning en koningin is begraven.
 • Skagen - Pittoresk dorp aan de noorderlijke top van Jutland, bezoek het grenenstrand en het natuurreservaat Grenen waar je met een voet in de Noordzee kan staan en met de andere in de Baltische zee (in de zomer) of staar naar de stormige zee (in de winter). Ook de thuis van Denemarkens post-impressioniste schilders van de laat 19de eeuw. Excellent kunstmuseum [3].
 • Helsingør (Helsingør) - bekend voor het Kronborgkasteel, het decor van Shakespeares Hamlet, gelocaliseerd in het noord van Kopenhagen. Binnen het kasteel is er een museum over Shakespeare.
 • Kolding - Een oude historische stad met het grootste kasteel van Koldinghus en ook enkele interessante tuinen waaronder de Trapholt Museum of Modern Arts, Applied Art, Design and Furniture [4].

Denemarken telt enkele kleine eilanden gelegen ten oosten van het vasteland. De zeewateren rond het eiland Langeland zijn gekend door de sportvisserij. Het eiland zelf is verbonden met het vasteland verbonden middels enkele grote overbruggingen. Voor de sportvisser is er een uitgebreid aanbod van goed tot zeer goed uitgeruste vakantieverblijven met visbehandelings- en bewaarmogelijkheden alsmede een ruim aanbod aan bootverhuur. De bewoners zelf worden door de bevolking van het vasteland en grotere eilanden spottend "de boeren van Langeland" genoemd. Er is hoofdzakelijk landbouw en zo goed als geen industrie op het eiland.

Opmerkelijke bruggen

Er zijn verschillende opmerkelijke bruggen die de Deense eilanden, Jutland en Zweden met elkaar verbinden.

 • Farø-bruggen
 • Grote Riem-brug (Storebæltsbroen). Vaste verbinding,weg en spoorweg tussen Fyn en Seeland.
 • Kleien Riem-brug (Lillebæltbroen) Oud. Vaste verbinding, (weg/spoorweg) tussen Jutland en Fyn.
 • Kleine Riem-brug (Lillebæltbroen) Nieuw. Vaste verbinding, (weg) tussen Jutland en Fyn.
 • Øresund-brug. tunnel in combinatie met brug voor wegverkeer en spoorwegverkeer tussen Kopenhagen en Malmø, Zweden.
 • Storstrøm-brug (Storstrømsbroen) die de eilanden Falster en Lolland verbindt met Seeland. Belangrijkste weg naar Rødby Ferry-Germany.

Info

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Denemarken heeft twee grote luchthavens en verscheidene kleine luchthavens.

 • Copenhagen Airport [5] is de grootste luchthaven van Scandinavië. De luchthaven bevindt zich in Kastrup op het eiland Amager, 8 km van het centrum van Kopenhagen. De luchthaven heeft een treinverbinding Met Kopenhagen Central Station en verder Malmo en andere steden in Zweden. Een enkele reis naar Kopenhagen Centraal station is 27 Deense kroon en de trein rijdt elke 10 minuten. Bussen en taxi's zijn ook ter beschikking.
  • EasyJet [6] vliegt van Kopenhagen naar Londen Stansted and Berlijn Schönefeld.
 • Billund Airport [7] in Zuid-Jutland is Denemarken tweede grootste luchthaven en heeft verbindingen naar de belangrijkste Europese hubs Frankfurt, Londen en Amsterdam en de meeste hoofdsteden van West-Europa. Gelegen in de gemeente Billund, 29 km van Vejle, 65 km van Esbjerg, 104 km van Odense, 100 km van Aarhus, 210 km van Aalborg en 262 km van Kopenhagen. De luchthaven heeft een busverbinding met de belangrijkste steden en gemeenten in de regio. Taxi's zijn ook ter beschikking.

Per trein

 • Rejseplanen-reisplanner [8]

Er zijn vijf directtreinen per dag van Hamburg naar Kopenhagen ongeveer elke twee à drie uur. Deze treinen worden overgezet op een ferry voor de passage van Puttgarten naar Rødby en de totale reistijd is rond de 4,5 uren. Er zijn ook twee treinlijnen naar Jutland naar Hamburg, een via Padborg en één via Tønder.

Een interessante optie voor reizigers uit België en voor Nederlanders uit het oosten en zuiden des lands is de internationale slaaptrein (CityNightLine) die Keulen elke avond direct met Kopenhagen verbindt. [9] De trein komt 's morgens aan, wat voor makkelijke slapers een dag winst - of een besparing van één overnachting - betekent.

Treinen rijden elke twintig minuten van Malmö naar Kopenhagen. De totale reistijd is 35 minuten.

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [10].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [11].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Om Jutland te bereiken rijdt men via Hamburg.

Per bus

Per boot

Rondreizen

Taal

In Denemarken spreekt men Deens, een lid van de Germaanse tak van de Indo-Europese talen en daarin lid van de Noord-Germaanse, Oost-Noorse groep. Het toont, in theorie, veel verwantschap met vooral het Noors (bokmål) en in mindere mate met het Zweeds. Opvallend is dat qua klank, deze taal niet zoals het Zweeds of Noors een 'zangerige' taal is maar meer Duitse gutturele invloeden heeft. Voor diegenen die Zweeds of Noords begrijpen zal het toch moeilijk zijn om Deens te verstaan. De meeste Denen (vooral de jongere generaties) spreken gelukkig goed Engels en op het schiereiland Jutland wordt redelijk tot goed Duits gesproken. Het Deens heeft ook een verwantschap met IJslands en Faroese alhoewel deze wederzijds elkaar niet begrijpen.

Engels is een wijdverbereide taal in Denemarken, de enige uitzondering is voor mensen ouder dan 65. In dit aspect is het de moeite waard om te onthouden dat Denemarken waarschijnlijk een van de weinige landen is waar je niet kan scoren door hun taal proberen te spreken, in tegendeel, Denen hebben weinig geduld met niet vloeiende sprekers. Dus enkel voor de woorden zoals Tak (dank u) en Undskyld mig (excuseer mij). Mensen die Engels kennen kunnen beter gewoon Engels spreken in plaats van te sukkelen met een Deens boekje voor toeristen. Als je het toch probeert zullen de mensen onmiddellijk omschakelen naar Engels.

Duits vele Denen spreken Duits en het is veel gesproken taal in regio's waar veel toeristen naar toe trekken zoals Jutland West-kust, het zuidelijke delen van de Funen en de nabijglegen eilanden (bv. Langeland and Ærø) en ook Zuid-Jutland (Sønderjylland / Northern Schleswig).

Kopen

De nationale munteenheid is de Deense kroon (DKK, meervoud "kroner"). In de meer toeristische winkelcentra van Kopenhagen en de traditionele strandcentra aan de Jutland-Westkust en Bornholmeiland kan men dikwijls betalen in euro. De Deense kroon is gekoppeld aan de euro met een variatie van ongeveer 2,25%. In de 12 maanden van augustus 2005 tot augustus 2006 was de gemiddelde uitwisselinkgsoers 1 EUR = 7,46 DKK.

Geldautomaten zijn tot in de kleinse dorpjest te vinden. Kredietkaarten worden meestal geaccepteerd maar er zijn uitzonderingen. Vergewis jezelf ervan dat de meeste verkopers 2%-3% transactiekosten zullen aanreken als je betaalt met een kredietkaart.

Bijna alles is duur in Denemarken. Alle producten en diensten zijn verplicht geafficheerd met 25% BTW inclusief dus komt deze exact overeen met wat je zal betalen. Als je van buiten de EU/Scandinavië bent kan je sommige belastingen terugvorderen wanneer je het land verlaat.

Kosten

Eten

Frikadeller, Deense vleesballetjes hier geserveerd met aardappelsalade

Traditionele Deense kost houdt in gepekelde haring, gebakken pladijs of andere zeevruchten. Hartige vleesgerechten zijn ook tegenwoordig in zoals frikadeller (varkensvlees of varkens- en kalfsvleesballetjes in een bruine saus) en stegt flæsk og persillesovs (dik varkensspek in een peterselie roomsaus). Veel gerechten gaan samen met bier en korte aquavit of schnaps, alhoewel deze laatste samen gedronken wordt als men gasten heeft. Drinken tesamen met een gerecht wordt aangemoedigd aangezien het eten de smaak van de drank verbetert en vice versa. Voor het dessert, probeer ris à l'amande (rijstpudding met amandelen en kersen) of æbleskiver (balvormige taartjes met aardbeienconfituur), beide normaal gezien enkel beschikbaar in december. Voor snoepjes probeer je eens een zakje Superpiratos (pikant snoep met alcohol).

Fooien

In Denemarken is de bediening inbegrepen in de prijs in restaurants en hotels. Fooien zijn voor taxichauffeurs ook inclusief in de prijs. Dus fooien geven wordt niet verwacht maar niets mag je tegenhouden als een uitstekende service wil belonen.

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Regio's van Denemarken

Hoofdstad - Midden-Jutland - Noord-Jutland - Seeland - Zuid-Denemarken

Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika