Doe mee en deel je reiskennis!

Den Haag: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Den Haag

Default Banner.jpg

(Vaste publiekstrekkers)
k (Wijzigingen door 92.69.172.48 hersteld tot de laatste versie door Rein N..)
Regel 206: Regel 206:
 
* '''Familiepark Drievliet''', Laan van 's-Gravenmade, Tel: ''+31'' (0)70 399 93 05, [http://www.drievliet.nl/].  Open Ma-Vr 10-5u, Za-Zo en schoolvakantie 10-6u. Tram 15. Een attractiepark met als nieuwste achtbaan de "Formule X".
 
* '''Familiepark Drievliet''', Laan van 's-Gravenmade, Tel: ''+31'' (0)70 399 93 05, [http://www.drievliet.nl/].  Open Ma-Vr 10-5u, Za-Zo en schoolvakantie 10-6u. Tram 15. Een attractiepark met als nieuwste achtbaan de "Formule X".
  
* '''Rondvaarten''', Den Haag heeft  rondvaartmaatschappijen: De Willemsvaart [http://www.willemsvaart.nl] en De Haagse Salonboot [http://www.salonbootdenhaag.nl] en Ooievaar
+
* '''Rondvaarten''', Den Haag heeft  3rondvaartmaatschappijen: De Ooievaart, De Willemsvaart [http://www.willemsvaart.nl] en De Haagse Salonboot [http://www.haagsesalonboot.nl]
  
  

Versie van 4 mei 2009 om 15:59

Den Haag
Nieuwbouw bij het Centraal Station
{{{kaart2}}} {{{kaart3}}}
Wapen
Coats of arms of None.svg
Geografie
Provincie {{}}
Gemeente {{{gemeente}}}
Geografische ligging {{{nb}}} NB {{{ol}}} OL
Geografische ligging 52°4′N 4°18′E
Hoogteligging {{{hoogte}}} m
Oppervlakte Totaal: 98,2 km²

Land: 82,66 km²
Water: 15,54 km² km²

Bevolking
Inwoners
– Bevolkingsdichtheid
478.948 (30 juni 2008)
5794 inw./km² inw./km²
Mannen
Vrouwen
{{{mannen}}}%
{{{vrouwen}}}%
Overige info
Postcode 2500-2599
Zonenummer {{{netn}}}

Den Haag [1] ofwel 's Gravenhage (Eng. The Hague) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zuid Holland, en ligt dichtbij de Noordzee. Hier zetelt tevens de Nederlandse regering.

Begrijpen

Den Haag vervult veel functies die normaal door de hoofdstad van een land vervuld worden. Het is de regeringszetel en de residentie van het staatshoofd en de Minister-President. Ook zijn er veel ambassades te vinden. Het is ook nog eens de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Met alle ministeries, het provinciehuis en natuurlijk de gemeente is de overheid een grote werkgever. Ook hoofdkantoren van grote bedrijven zijn in de stad te vinden alsmede internationale instellingen op het gebied van recht. Al deze instellingen geven een sterke vraag naar kantoorruimte en het is dus niet vreemd dat deze de laatste jaren de skyline zijn gaan domineren. Een groot deel van deze hoogbouw staat rond het Centraal Station, tussen het centrum en de Utrechtse Baan (A12).

Den Haag ligt ingeklemd tussen haar buren: Wassenaar in het noorden, Leidschendam Voorburg in het noordoosten, Rijswijk in het zuidoosten, de Gemeente Westland in het zuiden en tenslotte de Noordzee in het westen. De stad kan niet meer groeien.

Dat de stad ingeklemd ligt, valt te merken aan het feit dat als men een over kruispunt of brug, of onder een viaduct door gaat, plotseling in een van de buurgemeenten staat. Er waren geen open gebieden meer voor nieuwbouw, op parken na en veel de bestaande woningen voldeden niet aan de wensen van de Hagenaars. Dit had tot gevolg, dat veel inwoners vertrokken naar andere plaatsen in de omgeving, zoals Zoetermeer. Ook werken veel mensen uit de regio in de stad. Dit woon-werkverkeer geeft de nodige druk op de invalswegen en daarom is het verstandig om de spits te vermijden. De laatste jaren is er rond Den Haag Centraal en vooral tussen dat station en het centrum flink wat hoogbouw, kantoren voornamelijk, uit de grond gestampt, die samen een skyline zijn gaan vormen. Buiten het centrum worden minder populaire woningen opgeknapt of afgebroken en vervangen door nieuwbouw in het kader van stadsvernieuwing. Dit is al meer dan dertig jaar aan de gang. Verder beginnen de drie Vinex-locaties, die de stad erbij kreeg, nu, na ruim tien jaar bouwen, vorm te krijgen.

Voor het toerisme zijn eigenlijk alleen het centrum en Scheveningen van belang, maar ook Loosduinen met de minder drukke badplaats Kijkduin. Door heel Den Haag zijn restaurants en andere horeca verspreid, zeker in winkelcentra, maar alleen daar zijn echte concentraties van souvenirwinkels en horeca langs de boulevards van Scheveningen en Kijkduin en in het centrum te vinden.

Den Haag is verdeeld in stadsdelen, de stadsdelen zijn op hun beurt verdeeld in wijken. Dit zijn de acht stadsdelen:

 • Centrum: oorspronkelijk Den Haag, rond het Binnenhof staat de oudste bebouwing, binnen de grachtengordel. Door Prins Maurits werd besloten dat Den Haag ter verdediging van de stad een grachtengordel moest krijgen. Er zijn nog wat van deze grachten over, maar ook een straatnaam als Gedempte Gracht is een herinnering aan die tijd.
 • Escamp: uitbreiding naar het zuiden, het deel dat het dichtst bij het centrum ligt tot en met het Zuiderpark is ontworpen door Berlage. Daarachter volgt een naoorlogs deel en in het zuidwesten de Vinex-locatie, Wateringse Veld.
 • Haagse Hout: ten noorden van het centrum.
 • Laak: negentiende eeuwse wijk, die gebouwd is naar een ontwerp van Berlage.
 • Leischenveen-Ypenburg: twee Vinex-locaties vormen samen een stadsdeel, ontstaan sinds eind negentiger jaren vorige eeuw.
 • Loosduinen: oorspronkelijk als tuinbouw dorp ontstaan. Met Kijkduin als een kleinschalige badplaats.
 • Scheveningen: ontstaan als vissersdorp, nu internationaal bekend als badplaats. De vele attracties als Madurodam, Sealive, Kurhaus en de Pier worden in dat artikel beschreven.
 • Segbroek: grotendeels villawijk, tegen de duinen, waardoor gewandeld en gefietst kan worden in het Wesduinpark.

Erheen reizen

Vliegtuig

 • Schiphol, Amsterdam Airport is het internationale vliegveld van Nederland, gelegen ten zuidoosten van Amsterdam.
  • De Schiphollijn ontsluit de luchthaven per spoor met Den Haag. Zie trein.
  • De snelwegen A4 en A44/N44 verbinden Schiphol en Den Haag.
  • Op de luchthaven staan natuurlijk taxi's en zijn auto's te huur.
 • Rotterdam Airport (Zestienhoven) is dichterbij, maar hier landen veel minder vliegtuigen. De bereikbaarheid per openbaar is inmiddels verbeterd door de komst van de Randstadrail nabij het vliegveld. Halte Melanchtonweg is dichtbij: in circa 25 minuten is de RR op het Centraal Station van Den Haag. Met bus 32 of te voet (circa 20 minuten lopen). Met de auto is Den Haag vanaf Zestienhoven te bereiken via de snelweg A13.


Trein

Den Haag is per trein te bereiken vanuit de volgende richtingen

 • Den Haag HS
  • Noord Amsterdam, Schiphol (Amsterdam Airport), Haarlem en Leiden.
  • Zuid Delft, Rotterdam, Dordrecht en België.
  • Nachtnet Pakweg tussen 01:00 en 05:00 u in de nacht zijn er eens per uur treinen naar onder andere Amsterdam en Rotterdam die met de invoering van de dienstregeling voor 2009 (per 14-12-2008) voorlopig alleen op Den Haag HS stoppen. Dit omdat in de nacht onderhoud gepleegd gaat worden aan de sporen naar Den Haag Centraal.
 • Den Haag CS, heeft ook verbindingsbogen met de spoorlijnen richting noord en zuid, deze worden door stoptreinen en de Intercity vanaf CS via Delft, Rotterdam, Dordrecht, Breda en Eindhoven naar Venlo gebruikt.
 • Den Haag heeft een groot Centraal Station ten noorden van het centrum. Treinen uit alle richtingen doen dit station aan. Dit kopstation ligt aan het einde van de spoorlijn uit het oosten Gouda/Utrecht met verbindingen naar de beide richtingen over de noord/zuid-lijn. Ook op Randstadrail kan men op Den Haag CS overstappen, naar bestemmingen in Den Haag, naar Zoetermeer en in de richting Rotterdam Hofplein.
 • Een tweede hoofdstation. Den Haag Hollands Spoor (kort Den Haag HS) op de noord/zuid-lijn ook ten oosten van het hart van de stad. Internationale treinen richting België stoppen hier. Alleen als de hogesnelheidslijn (HSL) rijden zal, is besloten vanwege de snelheid, dat deze in principe rechtstreeks over een nieuw spoor tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt. Slechts een beperkte HSL-dienst doet Den Haag aan. Beide stations zijn knooppunten in het lokale openbaar vervoer. Er zijn binnen de stad nog enkele kleinere stations, alleen door stoptreinen bediend. Ook hier bestaat de mogelijkheid op het lokale openbaar vervoer over te stappen. Zie kopje Bus en Tram. In de Randstad rijden 's nachts ieder uur treinen tussen onder andere Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht en de grootste steden van de provincie Noord Brabant . De NS heeft een goede website: [2].

Auto

Den Haag is per auto te bereiken door op de A4, A44/N44 (Amsterdam, Schiphol en Leiden), A12 (Utrecht), A13 (Delft en Rotterdam) richting Den Haag aan te houden. Er zijn verschillende toegangswegen voor onder andere Scheveningen (N14), het Centrum (A12 en A13) en het Zuidwesten van de stad.

Bus

 • Internationale Bus, Er zijn internationale lijnbusdiensten van/naar verschillende Europese steden. Een grote aanbieder van internationale lijnbusdiensten is 'Eurolines'. Aankomst- en vertrekhaltes zijn te vinden boven op het treinstation Den Haag CS op het busplatform.
 • Streekbussen van Connexxion [3] van en naar Den Haag rijden op (en via tussenliggende plaatsen):
  • Alphen aan den Rijn, Boskoop, Delft, Honselersdijk, Monster, Naaldwijk, Wateringen, Haarlem, Krimpen aan de IJssel, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam, Lisse, Maasland, Maassluis, Nootdorp, Oegstgeest, Rotterdam, Hoek van Holland, Schiedam, Wassenaar, Zoetermeer.

Tram

Er zijn tramverbindingen vanuit de directe omgeving van de stad naar Den Haag:

 • Vanuit Delft wijk Tanthof rijdt HTM-tramlijn 1 via Delft Centrum/Station, Rijswijk en het centrum van Den Haag naar Scheveningen.
  • Vanuit Leidschendam rijdt HTM-tramlijn 2 via Voorburg en het Haagse centrum naar Loosduinen.
  • Vanuit Leidschendam Ziekenhuis Anthoniushoven rijdt HTM-tramlijn 6 langs winkelcentrum Leidschenhage en via Voorburg, het Haagse centrum en de Haagse markt en eindigt vanaf 27 april 2008 bij ziekenhuis MCH Leyenburg. Deze lijn heeft als bijnaam de Ziekenhuislijn gekregen.
  • Vanaf Voorburg Station rijdt HTM-tramlijn 10 via Rijswijk en het Haagse centrum naar Statenkwartier.


 • Vanuit Nootdorp rijdt HTM-tramlijn 15 via Rijswijk naar Den Haag CS.
 • Vanuit de gemeente Westland zijn er twee lijnen, beide vanuit Wateringen:
  • De pas verlengde lijn 16 gaat nu vanuit Wateringen IJssellanden via de Haagse wijken Wateringse Veld, Moerwijk en Spoorwijk, verder via Station HS naar het Centraal Station.
  • Ook vanuit Wateringen IJssellanden vertrekt HTM-tramlijn 17 via het aangrenzende Wateringse Veld, Rijswijk en Station HS naar CS.
 • RandstadRail verbindt Rotterdam Hofplein met Den Haag CS en Zoetermeer zonder overstap verbonden met een groot gedeelte van Den Haag. Op de webpagina staat actuele informatie [4]. Als alles klaar is, is het mogelijk om vanaf Den Haag CS naar Rotterdam-Zuid te rijden, met lijn 3 van Loosduinen en met lijn 4 van Den Haag Zuidwest (Uithof) naar Zoetermeer.

Boot

Scheveningen is een zeehaven, maar de lijnschepen komen er niet meer. Als voor jou geen zee te hoog gaat, kan je zelf over de Noordzee varen. Binnenschippers bereiken Den Haag via de Vliet of de Schie en vervolgens de Trekviet. Er is een zogenaamde Passantenhaven, voor bezoekende watersporters en hun boten, aan de Bierkade. Ook is Den Haag per rondvaartboot te bereiken [5]

Rondreizen

Te voet

De stad kent een aantal voetgangersgebieden, bijvoorbeeld in het centrum, de Scheveningse en Kijkduinse boulevards en diverse winkelcentra, zoals Leyweg en Loosduinen. In de grote stadsparken, de duinen en op het strand is het goed slenteren, wandelen of joggen. Een fiets of het openbaar vervoer geniet wel de voorkeur op de langere afstanden.

Tuk tuk

Sinds 1 juni 2007 rijden er de, uit Thailand bekende, driewielige tuk tuks door de stad. ze rijden van 8 uur 's morgens tot 2 uur 's nachts. Ritprijs € 3,50, 5,00 of 6,50 voor respectievelijk een, twee of drie personen. Er geldt een toeslag van € 1,50 bij overschrijding van een zonegrens.

Bus en tram

Voor bezoekers van Den Haag is het openbaar-vervoer een goede keuze om zich binnen de stad en directe omgeving te verplaatsen. Populaire bestemmingen als het centrum, het Scheveningse strand en de stations worden door veel bus- en tramverbindingen met elkaar verbonden. Ook de nabije regio, Leidschendam Voorburg, Rijswijk en Delft, is met tram en stadsbus te bereiken. Tenslotte nemen de meeste geel-groene Connexxion-bussen ook lokale passagiers mee op hun route door de stad, behalve de lijnen met een s-je achter het nummer, waarmee een sneldienst aangeduid wordt. Webpagina's HTM over het openbaar vervoer in de Haagse regio: [6].

Nachtbussen

In de Do- Vr- en Za-nachten rijden er tussen 1u en 5u nachtbussen met een frequentie van ongeveer eens per uur. Na 6u in de morgen begint de normale dienstregeling weer. De bussen zijn genummerd N1 t/m N6. Nachtbus N1 tussen het centrum en Scheveningen zal voor de reiziger het meest van nut zijn: deze verbindt de belangrijkste uitgaansgebieden. Verder is het centrum de centrale overstapplaats van het nachtbusnet. Alle 6 nachtbussen starten hun rit in het centrum en rijden hun route en eindigen terug in het centrum, zodat daar overgestapt kan worden. De speciale kaarten zijn te koop in de bus.

Auto

 • Automobilisten moeten in het centrum en andere gebieden betalen om te mogen parkeren (vanaf € 1, 40/min. bij de parkeerautomaat). Rond het centrum is er een parkeerroute, waarlangs veel parkeergarages aangegeven zijn. Het aantal wijken waar betaald moet worden breidt de gemeente gestaag uit. Een in 2008 geïntroduceerde maatregel is in een aantal woonwijken is betaald parkeren tussen 18 en 24 u. Wees er op bedacht dat dit van een van kracht kan zijn. De automaat rekent 1.50 € per uur.
 • Wijder rond het centrum is er een Centrumring, waarmee het verkeer om het centrum wordt heen geleid, in plaats van er doorheen.

Fiets

Per fiets is Den Haag uitstekend te verkennen. Vanuit het centrum zijn alle delen van de stad in 30 à 45 minuten te bereiken. Er zijn in het centrum, in Scheveningen, Kijkduin, bij winkelcentra als de Leyweg en de markt aan de Herman Kosterstraat bewaakte en betaalde fietsenstallingen. Webpaginabeheerder Biesieklette:[7]. Doorgaande wegen zijn voorzien van vrijliggende fietspaden. Er is een hoofdfietsroute over de noordzuid as van de stad aangelegd tussen het Centrum en Loosduinen, via de Weimarstraat en Mient. Ook door de duinen en de stadsparken lopen fietspaden, zodat het daar rustiger fietsen is, zodat je zou vergeten dat je in een stad bent. Het achter het Westduinpark gelegen Zuiderstrand, de strook tussen de Scheveningse haven en kijkduin, is het beste met de fiets bereikbaar. Bij de strandopgangen zijn plaatsen ingericht om fietsen te plaatsen.

Zien

Bezienswaardigheden beschreven in volgorde van noord naar zuid.

Ten noorden van het centrum

(stadsdeel Haagse Hout)

Bestand:Japanese Garden-5114.jpg
Japanse Tuin, Clingendael
 • Landgoed Clingendael, Tussen Ruychrocklaan, Van Alkemadelaan en Wassenaarseweg. Bus 18 en 23. Oud landgoed, met een landhuis, vijvers, ijskelder, rododendronbos en een Japanse tuin. Open: Landgoed dagelijks tussen zonsopkomst en zonsondergang, Japanse Tuin: eind april - half juni dagelijks tussen zonsopkomst en zonsondergang (in 2008 t/m 8 juni).
 • Koninklijk Paleis Huis den Bosch tussen Bezuidenhoutseweg en Benoordenhoutseweg, , Het paleis waar Koningin Beatrix woont, In het uiterste noorden van de stad, net voorbij het Haagse Bos. Alleen vanaf de weg te bewonderen.
 • Het Haagse Bos, tussen Bezuidenhoutseweg en Benoordenhoutseweg, 10 minuten lopen van Den Haag CS, grenst aan het Malieveld en Koekamp, over de Utrechtse Baan. Dit bos is een 110 hectare groot restant van het jachtgebied van de Haagse graven, dat ooit strekte tussen 's-Gravenzande en Noordwijk. Aan de noordkant van het bos ligt het als jachtverblijf gebouwde Huis den Bosch. Het landschap bestaat uit gemengd loofbos met vijvers, sloten, oude strandwallen en ligweides.
 • Het Malieveld en Koekamp liggen tegen elkaar aan tussen Bezuidenhoutseweg, Boslaan (Utrechtsebaan), Benoordenhoutseweg en Koningskade, 5 minuten lopen van Den Haag CS, tram 1 en 9.
  • In de Koekamp tegenover het Centraal Station, is een hertenkamp en een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer [8], Boslaan 12, Tel: +031 (0)70 385 10 50
  • Het Malieveld iigr, vanuit het Den Haag Centraal Station gezien, achter de Koekamp. Het is landelijk bekend als verzamelplaats voor demonstranten bij allerhande demonstraties, maar hier slaan ook circussen, de kermis rond de Derde dinsdag in september en de Pasar Malam, de jaarlijkse Indische markt, hun tenten op. Onder het Malieveld is een parkeergarage.

Stadscentrum

Bestand:Den Haag, Nieuwe Uitleg , Herfstig sfeerbeeld-67.jpg
Nieuwe Uitleg, Herfstig sfeerbeeld aan een grachtje in Den Haag

Voor Historisch Museum tot en met Gevangenpoort geldt parkeren in Parkeergarage Plein. Den Haag CS op 10 - 15 min. lopen, Tram 1, 16, 17 stoppen in de buurt.

 • Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7 Tel: +31 (0)70 3646940, [9]. open Di-Vr 10–17u, Za-Zo en feestdagen 12-17u, Oudjaar 12-16u. Open Di-Vr 10-17u, Za-Zo 12-17u. Dicht: Prinsjesdag, eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Volw. € 4, onder 18 jaar gratis. [email protected] - De geschiedenis van Den Haag vanaf de Middeleeuwen en hoogtepunten uit de Vaderlandse Geschiedenis.
 • Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Tel: +31 (0)70 302 34 35, [10]. Open di-za 10-17u, zon- en feestdagen 11-5u; Koninklijk Kabinet van schilderijen, gebouwd als Paleis van Johan Maurits van Nassau, voltooid in 1644. Indrukwekkende verzameling Oudhollandse Meesters, onder andere werken van Rembrandt (Anatomische Les van Professor Tulp) en Vermeer (Meisje met de Parel) en Frans Hals.
 • Museum Bredius, Lange Vijverberg 14, Tel: +31 (0)70 362 07 29, [11]. Open Di-Zo 12-17u. Dicht Ma, Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Entree € 4,50. [email protected]. - Verzameling 17de en 18de eeuwse kunst onder andere Rembrandt Albert Cuyp en Jan Steen.
Het Binnenhof: Als men vraagt: "Hoe is de toestand in Den Haag?" wordt vaak de stand van zaken bedoeld, die zich hier, op politiek gebied, afspelen.
 • Het Binnenhof en de Ridderzaal Binnenhof, Tel:+31 (0)70 364 61 44, [12] met de Hofvijver, tussen Buitenhof, Lange Vijverberg, Korte Vijverberg en het Binnenhof.
  • Rond deze plaats is Den Haag na 1500 ontstaan als kasteel van de Graaf van Holland. De locatie zelf is uitgegroeid tot het politieke centrum van Nederland, met Eerste en Tweede Kamer. Rondleidingen na reservering.
  • Er zijn een fontein en eilandje in de Hofvijver. Vanaf de Lange Vijverberg is er een mooi uitzicht op de achterkant van het Mauritshuis, Het Torentje, bekend van de ministerraad en de andere gebouwen van het Binnenhof. Hier is Kermis rond Prinsjesdag langs de Hofvijver en het Korte Voorhout. In de winter is er een schaatsbaan achter het Mauritshuis. Langs de Lange Vijverberg staat een beeld van "Haagse Jantje", wijzend met zijn handje naar het binnenhof, uit het kinderliedje "In Den Haag, daar woont een graaf...".
 • Na verbouwing krijgen deze een gemeenschappelijke ingang:
  • Schilderijenzaal Prins Willem V, Buitenhof 35. Oudste openbare kunstgalerij van Nederland.
  • Museum De Gevangenpoort buitenhof 33, Tel: +31 (0)70 346 08 61, [13]. Open Di-Vr 11-17u Za-Zo 12-5h, Laatste rondleiding 4u. dicht Ma, eerste Kerstdag en nieuwjaarsdag. Volw. € 4, Kind (onder 12j) € 3. [email protected] - Toegangspoort uit 1420 van het grafelijk kasteel, later lang gebruikt als gevangenis, met de originele folterwerktuigen. Museum de Gevangenpoort is vanaf 5 januari 2009 wegens renovatie gesloten. In het najaar van 2009 gaat de Gevangenpoort weer open.
 • Koninklijk Paleis Noordeinde, Noordeinde, Paleistuin Prinsessewal en Koninklijke Stallen, Hoge Wal.
  • Het werkpaleis van de Koningin, in het centrum van de stad. Recht tegen over het paleis staat een ruiterstandbeeld. Hier vertrekt de Koningin op Prinsjesdag met de Gouden Koets en komt weer terug op het paleis om zich dan op het balkon te begeven.
  • Alleen de Paleistuin achter het paleis Noordeinde gelegen, is toegankelijk via de ingang op de Prinsessewal tussen zonsopgang en zonsondergang.
 • Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Tel: +31 (0)70 330-7500 Fax (0)70 360 89 26, [14]. Open Di-Vr 10-17u, Za-Zo + feestdagen 12-17u. Kind 4-12j € 3, Volw. € 6, 65+ € 5, CJP € 4, Gezinskaart (4 pers.) € 16. [mailto: [email protected] [email protected]]. De collectie omvat voorwerpen uit de geschiedenis van de post, telegraaf en telefoon, van brieven en postzegels tot oudste autotelefoon en mobieltjes.
 • Panorama Mesdag, Zeestraat 65, Tel: +31 (0)70 364-4544, [15]. Open Ma-Za 10-5u, Zon- en feestdagen 12-5u, € 5. Het indrukwekkende panorama-schilderij van de gelijknamige schilder. Gezicht op Scheveningen uit de 19de eeuw..
 • Het Vredespaleis, Carnegieplein 2, bus 24, Tel: +31 (0)70 302-4242, Fax +31 (0)70 302-4234, [16]. Rondleidingen Ma-Vr 10, 11, 2, 3 en 4u, Alleen bij reservering. 5 €. ((mail| [email protected] Na het Binnenhof het bekendste gebouw van de stad, is huisvesting van het Internationaal Gerechtshof en het Permanent Hof van Arbitrage,
 • China Town, Chinese wijk. [17] Een concentratie van Chinese winkels. Jaarlijks wordt hier op een zaterdag het Chinese Nieuwjaar op straat gevierd. Achter warenhuis De Bijenkorf, Wagenstraat en omringende straten.

Buiten het centrum

 • Haags Openbaar Vervoer Museum, [18], Parallelweg 224, hoek Parallelweg en de Ter Borchstraat. tegen over tramhalte Wouwermanstraat. (Twee haltes vanaf Hollands Spoor.) Tel: +31 (0)70 445 15 59, Fax +31 (0)70 445 04 72, tram 9, 11, 12, open apr-okt. Zo 13-17u, toegang gratis, [email protected] Geschiedenis Haags openbaar vervoer, oude trams en bussen. Ook er worden van apr-okt. op zondag rondritten georganiseerd door de stad. Vertrek museum, tijden en routes zie webpagina.

Het Statenkwartier

Hier zijn de vier volgende dicht bij elkaar gelegen attracties. Bereikbaarheid geldt voor allen: bus 21 en 24, tram 17.

 • Gemeentemuseum, Stadshouderslaan 41, Tel: +31 (0)70 338 11 11, [19]. Open di-zo, 11-17u. Volw. € 8.50, Jeugd (13-18j) gratis, kind (0-12j) gratis, 65+ € 6.50, student + CJP € 5. [mailto: [email protected] [email protected]] -- Altijd interessante, bij-de-tijdse tentoonstellingen in een gebouw van architect H.P. Berlage, In de verzameling: de grootste collectie van Piet Mondriaan, onder andere het schilderij Victory Boogie-Woogie, Haagse school, Picasso, Van Gogh, Delfts aardewerk en Haags zilver. Wonderkamers: In de kelder is een tentoonstelling voor jong en oud. Interactief, zodat er dingen uitgeprobeerd kunnen worden.
 • Omniversum, President Kennedylaan 5, Tel: +31 (0)70 354 54 54, IMAX-bioscoop, [20]. Hier worden speciale super breedbeeld-films gedraaid in een steeds variërend programma.
 • Museon, Stadhouderslaan 37, Tel: +31 (0)70 338 13 38, [21]. Ooit Museum voor het Onderwijs. Expositie richt zich op de jongeren. Haagse scholieren krijgen hier vaak klassikaal les over uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld thema "Afrika" of "Het Oude Egypte" Ook open voor individueel bezoek.
 • Fotomuseum Den Haag [22], Stadhouderslaan 43, Tel: +31 (0)70 33 811 44, fax +31 (0)70 33 811 55, Di-Zo 12-18u.

Doe

Evenementen

 • Kom naar Prinsjesdag jaarlijks op de derde dinsdag in september, De Koningin rijdt dan van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en terug in haar Gouden Koets.
 • Bezoek de Pasar Malam Besar [23], in tenten op het Malieveld op 21 mei tot 1 juni 2008 voor de vijftigste keer.
 • Kom naar Koninginnenach, [24] jaarlijks op 29 april.
 • Parkpop in het Zuiderpark [25]. Gratis popfestival op de laatste zondag in juni (29 juni 2008).
 • The Hague Jazz, World Forum Convention Center,(Voorheen Nederlands Congres Centrum) [26], Churchillplein 10, , Fax +31 (0)70 3066433, [27]. 23 & 24 mei 2008. Oude jazzmuziek.
 • Veteranendag, Op 29 juni, de verjaardag van de oude Prins Bernhard is een nieuwe viering tot stand gekomen. Het traditionele defilé in Wageningen op 5 mei is vervangen door een eerbetoon aan alle veteranen, die sinds de Tweede Wereldoorlog uitgezonden werden. Voor hen is er een samenkomst op het Malieveld en een defilé door de stad.

Vaste publiekstrekkers

 • Bezoek het Zuiderpark [28], tram, 9 en 16, bus 20 en 25. Park open tussen zonsopgang en zonsondergang, In het park is onder meer gevestigd naast een rosarium en kinderboerderij, Openluchttheater:
  • Overdekt zwembad, [29].
  • Bowling World Zuiderpark, Mr. P. Droogleever Fortuynweg 79, Tel:+31 (0)70 40 20 777, Fax 070 33 00 089, [email protected] [30].
 • Stoomgroep West Zuiderpark, Mr. P. Droogleever Fortuynweg 50, ingang Melis Stokelaan (tram 9 en 16), [31]. Dienstregeling: Treinen rijden april-sept. Wo 1.00-4.30pm, Zo 11.30-16.30, parkbaan, Zo 12.30-16.30. Zomervakantie (regio midden Nederland) Di-Vr en Zo. De parkbaan-rit duurt 12 minuten en kost 2 €, parkbaan-trein vertrekt op Perron 5. overige ritten, kind 65 cent, 80 cent volwassene. In verband met de open rijtuigen rijden de treinen alleen bij goed weer. Een leuke attractie voor jonge kinderen en liefhebbers van (model)spoorwegen, Zij kunnen meerijden op de wagons achter diesel- en stoomlocomotieven. die worden bestuurd door en zijn gemaakt door leden van de Stoomgroep. Er zijn soms themadagen.
 • Familiepark Drievliet, Laan van 's-Gravenmade, Tel: +31 (0)70 399 93 05, [32]. Open Ma-Vr 10-5u, Za-Zo en schoolvakantie 10-6u. Tram 15. Een attractiepark met als nieuwste achtbaan de "Formule X".
 • Rondvaarten, Den Haag heeft 3rondvaartmaatschappijen: De Ooievaart, De Willemsvaart [33] en De Haagse Salonboot [34]


 • De Uithof, Jaap Edenweg 10, Tel: 0900-33848463 (Lokaal tarief), E-mail : [email protected], (Randstadrail 4), [35]. Schaatsbaan en ijshal, overdekte ski- en snowboard-helling, kartbaan en klimmuur.
 • Boottocht naar Avifauna [36], in Alphen aan den Rijn, vertrek Goudriaankade om 8.45u, terug 19.15u. € 17.50 , van 24 juli t/m 31 augustus 2007. Verblijf in avifauna 12.30 to 15.30u. Twee vliegen in een klap: op een kalme manier en zonder files een flink stuk van Zuid-Holland zien en een bezoek brengen aan het vogelpark.

Leer

Geen universiteit, wel een Haagse Hogeschool. Webpagina [37]

Werk

Koop

Winkelen kan men onder andere in:

 • Het stadscentrum, rond de Grote Marktstraat waar de in Nederland bekende warenhuizen en winkelketens een vestiging hebben. Er zijn ook diverse speciaalzaken aanwezig.
  • De Passage[38], geopend in 1885 en uitgebreid in 1923, is een negentiende eeuwse winkelgalerij, met drie takken in neorenaissance stijl, die tussen het Buitenhof, de Hofweg en de Spuistraat te vinden is.
  • De Markthof, aan de Gedempte Gracht, hoek Spui, is een zogenaamde overdekte en permanente markt
  • Antiek- en boekenmarkten worden in de zomer gehouden op Het Korte Voorhout.
 • De markt langs de Herman Kosterstraat is de belangrijkste van de stad , op de grens tussen de wijken Transvaal en Schilderswijk, te bereiken met tram 6 en bus 25, halte Hobbemaplein, en tram 11 en 12, halte Hobbemaplein of Hoefkade, parkeren in parkeergarage Markt aan de Parallelweg.
 • Er zijn ook in de diverse wijken meerdere kleinere winkelcentra verspreid over de stad onder andere minstens een supermarkt. In de grotere wordt ook wekelijks markt gehouden.
 • Megastores is een, zoals de naam al doet vermoeden, flink uit de kluiten gewassen en overdekt winkelcentrum en is te vinden achter het Station HS.

Specialiteit

Haagse hopjes - een snoepje met koffiesmaak.

Eet

Den Haag staat sinds lang bekend om haar Indische restaurants. Dit was een gevolg van de band van de stad met het vroegere Nederlands Indië. Ook de latere immigratiegolven uit alle windstreken zijn niet aan de stad voorbij gegaan en leverde menukaarten vol buitenlandse gerechten op. Te denken valt aan onder andere Chinese, Griekse, Italiaanse, Turkse en Surinaamse restaurants om alleen de meest voorkomende te noemen. De fastfoodsector is ook meegegroeid. Naast de traditionele patattent, zijn de internationale ketens in hamburger en pizza overal in de stad te vinden.

Budget

Medium

Duur

Drink

Slaap

Budget

 • Stayokay Den Haag, Scheepsmakerstraat 27, Tel: +3170 315 78 88, Fax 070 315 78 77, [email protected] [39]. Een jeugdherberg niet ver van het Rijswijkse plein, op 8 minuten lopen van Station Hollands Spoor (Den Haag HS). Tramlijnen 9 10, 12 17 stoppen op het Rijswijkseplein.
 • Vakantiecentrum Kijkduinpark [40]. Een camping en bungalowpark in het zuiden van Den Haag, vlakbij het strand. Machiel Vrijenhoeklaan 450.

Medium

 • NH Den Haag[41]NH Den Haag is gelegen midden in het zakelijke centrum van De Haag, dicht bij regeringsgebouwen en ministeries. Op loop afstand van het treinstation en stadscentrum en gemakkelijk toegankelijk met de auto.NH Hotels beschikt over 2 hotels in Den Haag

Duur

Communicatie

Telefoon

Om van buiten de regio en lokaal ook per mobiel telefonisch contact te leggen met een van de genoemde bedrijven of iemand anders in Den Haag moet eerst het netnummer 070 worden gedraaid.

Internetcafé(s)

 • Internetcafé Den Haag, Elandstraat 48; bereikbaar met Randstadrail 3

Veiligheid

Overdag kunt u zich in ieder stadsdeel op uw gemak begeven. Let uiteraard wel op zakkenrollers op de stations en in drukke winkelstraten. 's Nachts is het verstandig om het gebied ten zuid-westen van het centrum te vermijden, net name de wijken Schilderswijk en Transvaal. Dit vanwege jeugdbendes die zowat op elke straathoek in deze buurt actief zijn. Het centrum daarentegen is 's nachts een stuk veiliger vanwege cameratoezicht.

In de regio

Leidschendam Voorburg Winkelcentrum Leidschenhage

 • Voorschoten, [44]
  • Kasteel Duivenvoorde[45], Tussen Voorschoten en Leidschendam.
  • Paardenmarkt, jaarlijks op 28 juli (behalve als dit op Zo valt, dan wordt het op Ma 29 juli).
 • Wassenaar met onder andere DuinrellVakantie- en Attractiepark en Tikibad en natuurgebieden Meijendel en De Horsten.Dit artikel is een gids-artikel. Het is in wezen compleet en bruikbaar voor de gemiddelde reiziger. Er zijn nog een aantal imperfecties, dit artikel kan een sterartikel worden, door erin te duiken en het uit te breiden!