Hoofdmenu openen

Wikitravel β

Markt in Delhi.

Delhi [1] (Hindi: दिल्ली, Urdu: دلّی, Punjabi: ਦਿੱਲੀ) is al duizenden jaren de hoofdstad van India. Delhi was tot 1931 ook de hoofdstad van Brits-Indië, waarna het die eer moest afstaan aan New Delhi. New Delhi is een district van Delhi. De stad heeft een inwonersaantal van 9.817.439 (2001) en de gehele agglomeratie telt 12.791.458 (2001) inwoners. Daarmee is het de tweede stad van Indi, na Mumbai.

Begrijpen

Delhi is traditioneel gezien de plaats waar Indraprastha zich bevond, de hoofdstad van de Pandavas in het Indiase epos Mahabharata. Opgravingen hebben scherven van grijs geschilderde waren boven aarde gebracht (circa 1000 v.Chr.) die door sommige archeologen worden geassocieerd met de tijd van de Mahabharata, maar er zijn geen samenhangende sporen van nederzettingen gevonden.

De eerste architectonische relikwieën stammen uit de Maurya periode (circa 300 v.Chr.), vanaf dat moment kent het gebied onafgebroken nederzettingen. In 1966 werd er vlakbij Srinivaspuri een inscriptie ontdekt van de Maurya Koning Ashoka (273-236 v.Chr.).

In de Prithvirajaraso wordt de Rajput Anangpal genoemd als de stichter van Delhi. Hij zou de Lal-Kot hebben gebouwd en tevens de IJzeren Pilaar naar de stad hebben gebracht. De Rajputperiode wordt gedateerd tussen 900 en 1200. De naam Dhilli of Dhillika verschijnt voor het eerst op een inscriptie uit 1170 uit Udaipur. Na 1206 werd Delhi de hoofdstad van het Sultanaat van Delhi.

In het midden van de zeventiende eeuw bouwde de Mogoelkeizer Shah Jahan (1628-1658) de stad die nog steeds soms zijn naam draagt (Shahjahanabad), de zevende stad van Delhi, die bekend staat als de oude stad of Oud Delhi. Deze stad herbergt veel architectonische bezienswaardigheden; in het bijzonder het Rode Fort van Lal Qila. De oude stad fungeerde vanaf 1648 als de hoofdstad van het Mogoelrijk, toen Shah Jahan de hoofdstad verplaatste vanuit Agra. Aurangzeb (1658-1707) kroonde in 1658 zichzelf tot keizer in de Shalinar garden ('Aizzabad-Bagh) in Delhi, een tweede kroning vond plaats in 1659.

Delhi kwam onder Britse heerschappij in 1857, na de Sepoy-opstand en nadat Bahadur Shah Zafar II was verbannen naar Rangoon. Het was de hoofdstad van Brits-Indië tussen 1912 en 1931, hiervoor was dat Calcutta, hierna het aangrenzende New Delhi. Tijdens een grootschalige herbouw zijn delen van de oude stad afgebroken om plaats te maken voor het koloniale New Delhi.

Arriveren

Per Vliegtuig

De Indira Gandhi International Airport (Hindi: इंदिरा गांधी अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डा) (IATA: DEL, ICAO: VIDP), oorspronkelijk Palam Airport genaamd, is een vliegveld bij New Delhi. De luchthaven is vernoemd naar de voormalige eerste minister Indira Gandhi.

Per Trein

Per Auto

Per Bus

Per Boot

Rondreizen

 
Plattegrond van het metronetwerk van Delhi.

De snelste manier van vervoer in het overbevolkte Delhi is per metro [2], het is bovendien spotgoedkoop (voor buitenlanders).

De metro van Delhi bestaat uit de volgende zes lijnen:

  • Rode lijn: Dilshad - Rithala
  • Gele lijn: Jahangirpuri - HUDA centrum, Gurgaon
  • Blauwe lijn: Dwarka Sector 9 - Anand Vihar / - Noida centrum
  • Groene lijn: Inderlok - Mundka
  • Paarse lijn: Centraal secretariaat - Sarita Vihar
  • Luchthaven Express: New Delhi (station) - luchthaven - Dwarka

Het is aan te raden om voor het vertrek de Indische stationsnamen te bestuderen om zeker niet te verdwalen.

Zien

 
De Lahore-poort van het rode fort.
  • Het rode fort werd op gericht door de Mongoolse keizer Shas Jahan tussen 1639 en 1648, ter verdediging van de stad. Het rode fort ligt aan de rivier Yamuna. Het fort dankt zijn naam aan de rode zandsteen. De achtzijdige muur eromheen is bijna 2,5 kilometer lang. En aan de rivierzijde is de muur 18 meter hoog en aan de stadszijde 33 meter.
  • De Qutub Minar is een toren van vijf verdiepingen hoog die in 1206 werd gebouwd ter ere van de overwinning van de Mogoels op de Hindoes. Later werd de toren door de Mogoels verbouwd tot minaret.
  • De Jama Masjid Moskee is de grootste moskee van India.
  • Het tempelcomplex van Akshardham dat werd geopend in 2005 is ook een bezoekje waard.

Doen

Leren

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Uitgaan

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!