Doe mee en deel je reiskennis!

Curaçao

Uit Wikitravel
Versie door Leonhagen (Overleg | bijdragen) op 17 jul 2013 om 09:49 (Paspoort- & visuminfo)
Ga naar: navigatie, zoeken
Curaçao

Default Banner.jpg

Curaçao is een eiland gelegen in het Caribisch gebied, voor de kust van Venezuela (Zuid-Amerika) en is een land binnen het Nederlands Koninkrijk. Dit eiland was tot 10 oktober 2010 een der Nederlandse Antillen. Curaçao is omgeven door de Caribische Zee. Een eiland met ongeveer 150.000 inwoners op een oppervlakte van 61 km lang bij 5 tot 14 km breed.

Regio's

Steden

 • Willemstad
 • Barber
 • Soto
 • Sint Willibrordus
 • Sint-Michiel (Boca Sami)
 • Grote Berg
 • Westpunt

Info

Geschiedenis

Op dit eiland is de temperatuur vrijwel het gehele jaar door hoog te noemen. Tropisch en zonnig, gemiddelde temperatuur 27 graden. Met nagenoeg altijd een Noordoost passaatwind.

Bevolking

Curaçao heeft zo'n 150.000 inwoners en kent vele bevolkingsgroepen. De meerderheid is Creool, dit zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst die als inheems worden beschouwd. Verder wonen er minderheden van Europese en Aziatische afkomst. Bij de volkstelling van 2001 gaf ruim 80% van de Curaçaose bevolking zich rooms-katholiek te noemen. Dat is hiermee de voornaamste godsdienst op het eiland.

Klimaat

Curaçao heeft een droog klimaat en de meeste regen valt in het regenseizoen tussen oktober en januari. De temperaturen zijn het hele jaar door relatief constant. De passaatwinden zorgen overdag voor wat aangename koele lucht en 's nachts voor warmte. De gemiddelde temperatuur is overdag 31,2 °C en 's nachts 25,6 °C. Het is het koudst in de maand januari en het warmst in september. Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november maar het eiland wordt echter nauwelijks aangedaan door tropische stormen of orkanen.

Kunst & cultuur

Feestdagen

Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Als je een Nederlands paspoort hebt hoef je geen visum aan te vragen om naar Curaçao te gaan. Bij de douane moet je naast je paspoort een ingevulde ED-kaart overleggen. Deze krijg je in het vliegtuig. Ondanks dat Curaçao erg Nederlands is en voelt is een Europese identiteitskaart niet voldoende!

Per vliegtuig

Vliegen kan met KLM of ArkeFly. Tarieven zijn altijd aan de hoge kant (monopoly), en in het hoog seizoen is vooraf boeken een must (kerst, oud- en nieuw, carnaval).
Curaçao kent één luchthaven, deze is gevestigd aan de noordkust van het eiland (vliegveld HATO). De luchthavenbelasting dient bij vertrekt te worden betaald en is $ 32,00, ongeveer € 23,00. Soms is deze bij het ticket inbegrepen.

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Rondreizen

Per auto

autohuur

Naast de internationale verhuurmaatschappijen zijn er ook diverse lokale autoverhuurders. Het is zelfs mogelijk om een tweedehands auto te huren.

verkeersveiligheid

Wordt niet verrast door een rechtsinhalende (half door de berm) weggebruiker. Dit komt regelmatig voor. Maar gevaarlijker zijn de wegen zelf. Door het altijd aanwezige stof en zand, en de combinatie met olie op het wegdek, kunnen de wegen spekglad zijn. Enkele druppels regen zorgen ervoor dat de weg zo glad wordt, dat men denkt dat het geijzeld heeft. Zelfs op kruipsnelheid kan de opgang van de Julianabrug dan een gevaarlijk karwei worden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarnaast zijn de verkeersregels voornamelijk gebaseerd op de oudere Nederlandse regels, echter met een belangrijke uitzondering, op een T-splitsing heeft het rechtdoorgaande verkeer altijd voorrang. Daarnaast kent Curaçao zgn. verkeerspleinen. In feite zijn dit een soort rotondes, met afwijkende regels. De voorrangsregels varieren dan per aftakking, de ene aftakking heeft het verkeer op het verkeersplein voorrang, op de volgende juist het verkeer dat het plein nadert.

Taal

Nederlands was lange tijd de enige officiële taal op het eiland. Een wetswijziging in 2007 maakte hier een eind aan en sindsdien zijn Papiaments en Nederlands gezamenlijk officiële talen. Papiaments is de moedertaal voor de meeste Curaçaoënaars. Naast deze talen spreekt men ook Spaans en Engels.

Geldzaken

Betaalmiddel is de Antilliaanse Gulden (ANG), maar je kan ook met Dollars en Euro's betalen. Je ontvangt dan wisselgeld in Antilliaanse guldens in een minder voordelige wisselkoers. Curaçao is ruim voorzien in banken en pinautomaten, hier kan je het beste je Antiliaanse guldens halen. Hou er daarnaast rekening mee dat niet elke winkel of restaurant, zoals in Nederland, voorzien is van een pinterminal en je hiervoor dus het cash op zak moet hebben.

Zien

stranden

Grote Knip (Playa Abou)

Ondanks dat de stranden niet zo populair zijn als die van Aruba of Bonaire, heeft Curaçao een groot aantal stranden. De meeste liggen aan de zuidkant van het eiland. De bekendste zijn:

 • Kleine Knip
 • Grote Knip (Playa Abou)
 • Cas Abou
 • Porto Marie
 • Blauwbaai
 • Santa Cruz. (Bezoek hier de legendarische 'Captain Goodlife'. Zie http://captaingoodlife.nl)

natuurparken

 • Het gebied rond de Christoffelberg, het Nationale park 'Christoffelpark'
 • Het Nationale Park 'Shete Boka'.

musea

Museum Savonet, Christoffelpark
Museum Kura Hollanda, Willemstad [1]

overige

Boca Tabla
Watamula
Tafelberg

Doen

binnenwateren

Fuikbaai
Spaanse water

Kopen

Eten

Het is goed toeven op Curaçao als het gaat om eten en drinken. Verse vis en dagelijks vers fruit (aangevoerd vanuit Venezuela).


Italiaans

 • La Pergola, Waterfortbogen 12 (Punda)
 • Il Barrille da Mario, Punda.

Lokaal / Creools

 • Hotel Avila Beach, specialiteit is Keshi Yena (Punda)
 • Hoffi Via, voor lunch

Sarafundi (Spaanse Water)
Bouwland / De Colombiaan
Jaanchie's Restaurant, Westpunt 15, specialiteit is verse vis (Westpunt)
Landhuis Mei Mei (Brakkeput)

Sea Side Terrace, naast Breeze Hotel. Excelente visschotels tegen zeer aantrekkelijke prijzen in een nog betere ambiance van open lucht, aan het strand "onder de boom". Zeer zekere aanrader.

Chinees
Lam Yuen, Fokkerweg 25 (Saliña)
Rose Garden Chinese Cuisine website

Afrikaans
Zambezi/Ostrichfarm, Groot St. Joris website

Fastfood
McDonald (4 restaurants, Punda, Saliña (2x), Santa Maria)
Burger King (1 restaurant, Saliña)
Denny's
Kentucky Fried Chicken (6 restaurants, o.a. Punda, Otrobanda, Saliña, Santa Rosa)
Pizza Hut (2 restaurants)
Domino's Pizza.


Drinken

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Andere bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!