Doe mee en deel je reiskennis!

Cuba: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Cuba

Default Banner.jpg

k (Wijzigingen door 83.136.192.5 hersteld tot de laatste versie door Rein N..)
k (Vertrek: + interwiki.)
Regel 182: Regel 182:
  
 
{{isIn|Caribische_eilanden}}
 
{{isIn|Caribische_eilanden}}
 
<!--[[ro:Cuba]]-->
 
[[WikiPedia:Cuba]]
 
[[Dmoz:Caraïbisch Gebied/Cuba/]]
 
  
 
[[de:Kuba]]
 
[[de:Kuba]]
Regel 198: Regel 194:
 
[[ja:キューバ]]
 
[[ja:キューバ]]
 
[[pt:Cuba]]
 
[[pt:Cuba]]
 +
[[ro:Cuba]]
 
[[ru:Куба]]
 
[[ru:Куба]]
 
[[sv:Kuba]]
 
[[sv:Kuba]]
 +
 +
[[WikiPedia:Cuba]]
 +
[[Dmoz:Caraïbisch Gebied/Cuba/]]

Versie van 20 jul 2009 om 14:36

Locatie
noframe
Vlag
Cu-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Havana
Regering Communistische staat
Munt Cubaanse peso (CUP), Cubaanse convertible peso (CUC)
Oppervlakte 110.860 km2
Bevolking 11.382.820 (juli 2006)
Taal Spaans
Religie 85% Rooms-katholiek voor Castro aan de macht kwam; verder Protestanten, Getuigen van Jehova, Joden, Moslims, en Santería
Elektriciteit 110V/60Hz of 220V/60Hz (Noord-Amerikaanse, Europese, of Italiaanse stekker)
Oproepcode +53
Internet TLD .cu
Tijdzone UTC -5

Cuba is het grootste eiland in de Caribische Zee en van het land Cuba. Het hoofdeiland wordt omringd door vele kleinere eilandjes waarvan het Isla de Juventud het grootste is. Alleen het zuiden van Cuba is bebost.

Aan de noordkant wordt land het van west naar oost begrensd door de Golf van Mexico, de straat van Florida en de Atlantische Oceaan. Aan de oostkant wordt het van het eiland Hispaniola gescheiden door de Benedenwindse Doorgang. Aan de zuidkant ligt de Caribische Zee en aan de westkant de straat van Yucatán.

Voor de communistische revolutie van 1959 was Cuba een populaire vakantiebestemming voor Amerikanen. Na de revolutie stelde de Verenigde Staten van Amerika echter een embargo tegen Cuba in en als onderdeel daarvan geldt voor Amerikanen een verbod in Cuba geld uit te geven. Dit komt feitelijk neer op een reisverbod. Cuba is echter een zeer populaire vakantiebestemming voor Canadezen en in toenemende mate voor Europeanen.

Regio's

Kaart van Cuba


West Cuba (Pinar del Rio, Havana (provincie) (La Habana), Havana (stad) (Ciudad de la Habana), Matanzas, Isla de la Juventud, Maria la Gorda)
De hoofdstad, de glooiende heuvels van Pinar del Rio en niet druk bezocht eiland waar goede duikmogelijkheden zijn vormen samen een interessante regio
Centraal Cuba (Villa Clara, Cienfuegos, Sancti Spiritus, Ciego de Avila, Mantanzas)
Oost Cuba (Camaguey, Las Tunas, Holguin, Santiago de Cuba, Granma, Guantanamo)

Steden

Overige bestemmingen

Begrijp

Cuba is een zeer arm land. Veel gezinnen wonen met veel personen in een te kleine kamer. Gelukkig verhongert de bevolking niet, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Door de armoede is er een heel systeem ontstaan van jiniteros en jinitera.

Jiniteros zijn een soort van ronselaars, ze zullen je op straat aanspreken om je allerlei dingen aan te bieden. Je wordt standaard aangesproken met Pssst, voel je niet beledigd want dit is in Cuba heel normaal. Ze proberen je (nep) sigaren aan te bieden, proberen je aan een casa te helpen, of soms zelfs aan drugs. Dit alles tegen een kleine vergoeding. Als je hier niet van gediend bent, zeg dan vriendelijk dat je geen interesse hebt en blijf lachen. Agressief zijn ze niet, dit is voor hun de beste manier om wat extra geld te verdienen. In grote steden komt dit uiteraard meer voor.

Jinitera zijn 'gezelschapsdames'. Ze zijn vaak te vinden in discotheken en in het centrum van grote steden. Vele staan ook buiten een discotheek te wachten en vragen je of je ze mee naar binnen wilt nemen. Soms bieden ze hun lichaam ook aan voor geld. Voor een jinitera is het omgaan met een toerist een manier om te ontsnappen aan het harde leven in Cuba. Van het geld dat ze verdienen kunnen ze hun ouders of kinderen onderhouden, of consumptiegoederen kopen die voor andere Cubaanse vrouwen niet mogelijk zijn. Blijf ze daarom altijd met respect behandelen!

Binnenkomen

Visa en andere juridische zaken

Behalve een geldig paspoort is ook een toeristenkaart vereist. Deze wordt tegen betaling (à € 22,-) verstrekt door de Cubaanse ambassade in het land van herkomst. Ook is het toeristenvisum te verkrijgen bij een aantal luchtvaartmaatschappijen direct op de luchthaven.

Vliegtuig

Jose Marti International Airport (HAV) in Havana is het meest gebruikte vliegveld maar ook op Juan Gualberto Gomez Airport (VRA) bij Varadero en Antonio Maceo Airport (SCU) bij Santiago de Cuba landen veel luchtvaartmaatschappijen. Diverse Europese maatschappijen zoals Air France, British Airways, Iberia en Martinair vliegen op Cuba. Martinair [1] en Arkefly [2] heeft directe vluchten vanuit Nederland. Een package met verblijf in een zogenaamd 'all-inclusive' hotel kan goedkoper zijn dan het aanschaffen van een los ticket.

Er zijn ook regelmatig binnenlandse vluchten naar diverse steden in Cuba. De tickets zijn niet eens heel erg duur, deze zijn te boeken bij Cubana [3].

Boot

Rondreizen

Bus

De bus is voor reizigers zonder auto de beste keuze om zich te vervoeren. Er zijn twee soorten busmaatschappijen, Astro en Viazul.

Voor Astra geldt dat deze vooral gebruikt wordt door de Cubanen zelf. Astro is ook de goedkoopste busmaatschappij. De bus heeft geen airconditioning en geen tv. De bus is vaak al tijden van tevoren volgeboekt. Er is meestal plek voor twee toeristen, maar die plaatsen zijn vaak ver van tevoren al gereserveerd.

Viazul geldt als de beste optie voor reizigers. Op de website vind je de actuele vertrektijden. Print deze voor de reis uit want internet gebruik is schaars in Cuba. De airconditioning zorgt voor een comfortabele rit. Vergeet geen vest mee te nemen om airco ziekte te voorkomen. Tussen de grote steden rijden dagelijks één of meerdere bussen. Het is in het hoogseizoen aan te raden om een dag van tevoren kaartjes te halen in verband met de drukte.

Auto

Buiten Havana rijden er bijzonder weinig auto's rond in Cuba. Zelfs op de centrale snelweg tussen Havana en Santiago is er nauwelijks verkeer te bespeuren. De staat van de hoofdwegen is over het algemeen goed, hoewel men steeds alert moet zijn voor het onverwacht opduiken van enkele "potholes" of een stuk onverharde weg. Wegwijzers zijn slechts zeer beperkt tot helemaal niet aanwezig, zodat men vooral in en rond Havana veelvuldig navraag moet doen om de juiste weg te vinden. In en direct rond steden en dorpen is voorzichtigheid geboden gezien alle vormen van langzaam (voetgangers, fietsers, paardenkarren) en sneller (motorfietsen, auto's, vrachtwagens) verkeer van dezelfde weg gebruik maken. Het huren van een auto is in vergelijking met de prijzen gangbaar in Europese vakantielanden erg duur, benzine is echter beduidend goedkoper dan in Nederland of België. Tanken doet men best tijdig want het aantal benzinepompen is beperkt, zeker buiten de steden.

Vliegtuig

Binnenlandse vluchten zijn er tussen Havana en alle belangrijke provinciesteden en worden verzorgd door Cubana en Aero Carribean, de vluchten kunnen via het internet vanuit het buitenland geboekt en betaald worden. Binnenlandse vluchten komen in Havana toe bij Terminal 1, internationale vluchten bij Terminal 3. De verbinding tussen beide is slechts per taxi mogelijk.

Taal

De officiële taal op Cuba is Spaans maar dan wel het Zuid-Amerikaans Spaans. Personeel van hotels, restaurants etc. spreken vaak ook Engels. Verder kun je met je Engels niet op veel plekken terecht. Als overblijfsel van de jarenlange steun van de toenmalige Sovjet-Unie verstaat de oudere generatie vaak nog wel wat Russisch maar het wordt niet echt meer gesproken.

Geld

Er zijn twee geldsoorten in omloop: de Cubaanse peso (CUP - peso Cubano) en de Inwisselbare peso (CUC - peso convertible). De Inwisselbare Peso heeft dezelfde waarde als een Amerikaanse dollar en kan enkel in Cuba gebruikt worden. Wegens het handelsembargo met de Verenigde Staten zijn Amerikaanse dollars niet welkom. De inwisselbare peso werd ingevoerd om de aanwezigheid van Amerikaanse dollars te vermijden.

Toeristen gebruiken vooral inwisselbare peso's, want de pesos cubanos dienen enkel in de staatsinstellingen die toegankelijk zijn voor Cubanen (openbaar vervoer voor Cubanen, eten in staatsrestaurants (meestal niet goed), aankoop van Cubaanse producten voor de binnenlandse markt in de staatswinkels, in de stalletjes langs de weg, ...). De Cubanen verdienen gemiddeld 300 peso's per maand, of 12 euro. Vandaar dat er nauwelijks sprake is van een binnenlandse markt: een glas inlandse pils in een café waar je in peso's kan betalen, kost 10 peso's; een Cubaan kan dus met zijn maandsalaris 30 biertjes kopen, of 10 biertjes als hij een betere export-pils wil.

Er wordt door Nederlandse banken geadviseerd om Euro's mee te nemen en geen Amerikaanse dollars. Ook American Express is niet bruikbaar op Cuba.

Banken

Er bestaan Cubaanse banken die internationaal actief zijn. Amerikaanse kredietkaarten en andere kredietkaarten uitgegeven door Amerikaanse banken worden niet aanvaard (bijv. Visakaart uitgegeven door Citibank wordt niet aanvaard). Kredietkaarten van buiten Amerika worden in de steden gericht op het toerisme over het algemeen wel aanvaard en kunnen gebruikt worden om betalingen te verrichten en om contanten (CUC) op te nemen aan het loket of aan een geldautomaat, je betaalt over het bedrag dat je wilt opnemen wel 11% commissie. In de meeste grote steden is een Cadeca te vinden, hier kun je altijd geld opnemen met je creditcard.

Eten

Heel eerlijk, het eten in Cuba is geen culinair hoogstandje. Het eten staat voornamelijk uit rijst, zwarte bonen, vis of kip. Zo nu en dan vind je varkensvlees, je zult dan wel om het vet heen moeten eten. De visgerechten in Cuba zijn zeer aan te raden. Neem als je de kans krijgt zeker eens de langoest, de prijs is dan ook zeer schappelijk (gemiddeld zo'n 10 CUC). Op straat zal je vaak door jiniteros langoest aangeboden worden, ga voor zekerheid en haal je langoest in een restaurant of in de casa waar je verblijft.

Drinken

Het kraanwater in Cuba is officieel te drinken. Je doet er goed aan om flessen water te halen omdat de kwaliteit van het water per deel van het land verschilt.

Langs wegen in het binnenland vind je zo nu en dan kraampjes waar je sappen kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan ananassap of suikerrietsap. Deze zijn in de mondiale peso te betalen, dus zorg dat je die op zak hebt.

Er zijn twee merken bier die je overal kunt kopen, Christal en Bucanero. Christal is het wat lichtere bier, Bucanero het wat zwaardere bier. Beide zijn zeer goed te drinken en kosten tussen 1 en 1,5 CUC.

Cuba is het land van de rum. De rum wisselt zeer in kwaliteit. Houd ook ingedachte dat witte rum meestal wordt gebruikt voor cocktails en bruine rum om puur te drinken. Havana Club rum is toch wel de bekendste rum die je in Cuba kunt kopen. Sla ook vooral een fles rum in voor je terug naar huis gaat, want het is werkelijk spotgoedkoop!

In Cuba is ook een keur aan cocktails te vinden. Bekende cocktails als de Mojito, Hemmingway en Daiquiri zijn bijna overal te krijgen. Prijzen variëren sterk per etablissement maar beginnen meestal bij 3 CUC.

Slapen

Het is ten strengste verboden bij particulieren te slapen die geen machtiging hebben van de staat om te verhuren! De eigenaars (in feite vruchtgebruikers) van het huis kunnen het zelfs kwijtspelen als ze buitenlanders logeren, ook al gaat het om hun allerbeste vrienden. De boetes zijn in elk geval zo hoog (gemakkelijk enkele jaarlonen) dat de meeste Cubanen het ook niet aandurven in het zwart te verhuren.

Je kan sinds kort wel met je vaste Cubaanse vriend(in) naar een hotel.

Logies in een "casa particular" bij mensen die een machtiging hebben van de staat, is meestal prima in orde, en het ontbijt is er meestal erg verzorgd en lekker. Zo slecht als de bediening in de staatsinstellingen is, zo goed is ze bij de particulieren.

Véél afpingelen kan je niet, omdat de belastingen zó torenhoog zijn, dat de verhuurder er anders niets meer aan verdient.

Als je je door een vriendelijke, maar plakkerige Cubaan (jiniteros) laat meetronen naar een "casa particular", weet dan dat alles om zijn eigenbelang draait (hij strijkt een commissie op, of hij wil je te slapen leggen bij iemand van zijn familie, eventueel iemand zonder machtiging enz.). Zoek het dus liefst zelf uit.

Studeren

Studeren is gratis en het onderwijs is héél erg uitgebreid. Cubanen moeten wel een goed politiek rapport hebben om hoger onderwijs te mogen volgen. Dat rapport wordt van jongs af bijgehouden en vermeldt bv. in welke mate je deelneemt aan politieke massabijeenkomsten van de staatspartij.

De infrastructuur in de lagere en middelbare scholen is meestal behoorlijk. In het hogere onderwijs is die ronduit slecht tot zéér slecht: logies van de studenten beantwoordt niet aan elementaire vereisten, het eten op de campus smaakt slecht en bevat niet de juiste voedingsstoffen, de bibliotheken lijken op archieven, de informatica is onderontwikkeld en vrije toegang tot het internet is onbestaand.

Het onderwijs is ondergeschikt aan de belangen van de staatspartij en mist elke academische vrijheid. Toch proberen vele professoren en instellingen er het beste uit te halen.

Werken

Veiligheid

Verzekering tegen verkeersongevallen:

Weet dat het openbare vervoer voor Cubanen slecht verzekerd is tegen ongevallen. Het privévervoer (voor een stuk clandestien) is helemaal niet verzekerd. Wil je echt niets riskeren, reis dan met VIAZUL: Europese service en comfort, en netjes op tijd. Goedkoop is anders.

Gezondheid

Geadviseerd worden DTP-cocktail en hepatitis A-injecties.

Wat kraanwater betreft wordt het volgende geadviseerd: nooit water uit de kraan drinken, in hotels: let op bordjes bij salades die aanduiden dat de salade met water uit een fles gewassen is, gebruik geen ijsblokjes in je drankjes. Via de GGD kunnen ze je goed informeren.

Respect

Blijf altijd respect tonen voor de Cubanen (dus ook voor de jiniteros en jinitera) en de revolutie die hun land gevormd heeft tot het pareltje, dat het nu is. Spreek geen kwaad woord over Fidel Castro of Che, dat kan je behoorlijk wat problemen opleveren.

Ook lukraak foto's maken van de oude auto's en vervallen huizen wordt ook niet altijd gewaardeerd. Ga ook niet met je dure spullen lopen pronken, dit gedrag roept problemen op.

Door de Cubanen te respecteren zul je zelf ook gerespecteerd worden en geen problemen ondervinden.

Vertrek

Er wordt een vertrekbelasting van 25 CUC geheven op het vliegveld. Ga hiervoor met je instapkaart naar het belastingkantoortje voordat je naar de paspoortcontrole gaat.

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen van de Caribische eilanden

Antigua en Barbuda · Bahama's · Barbados · Cuba · Dominica · Dominicaanse Republiek · Grenada · Haïti · Jamaica · Saint Kitts en Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent en de Grenadines · Trinidad en Tobago

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika