Doe mee en deel je reiskennis!

Chabarovsk

Uit Wikitravel
Versie door Gentenaar (Overleg | bijdragen) op 18 jan 2011 om 17:52 (+ Foto)
Ga naar: navigatie, zoeken
Chabarovsk

Default Banner.jpg

Chabarovsk uitgehouwen in ijs ter voorbereiding van het jaarlijkse ijsfantasiefestival.

Chabarovsk is een stad in het verre oosten van Rusland, gelegen op de linkeroever van de rivier de Amoer bij de monding van de Oessoeri, niet ver van de grens met China (Mantsjoerije). Chabarovsk is de hoofdstad van de gelijknamige kraj en van het federale district Verre Oosten.

Begrijpen

De stad werd in 1858 gesticht als militaire post aan de uitmonding van de Oessoeri in de Amoer en werd Chabarovka genoemd, naar de 17e-eeuwse pionier Jeforej Chabarov. In 1895 kreeg Chabarovsk zijn huidige naam.

De stad werd tijdens de Russische Burgeroorlog pas in 1922 veroverd door de bolsjewieken.

In 1926 werd Chabarovsk het bestuurlijke centrum van de regio Dalnevostotsjnyj kraj, sinds 1938 is het de hoofdstad van de kraj Chabarovsk.

In december 1949 vonden in de stad processen plaats tegen 12 leden van het Japanse Kwantoengleger die deel hadden uitgemaakt van de zogenaamde Eenheid 731. Ze stonden terecht voor het produceren en gebruiken van biologische wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de jaren zestig van de 20e eeuw ontstond er een grensconflict tussen Rusland en China over een aantal eilanden in de Amoer, vlakbij Chabarovsk. Het zogenaamde Amoerconflict mondde in 1969 bijna uit in een atoomoorlog. Pas in 2005 werd er een definitief akkoord bereikt over de eilanden, waarbij China bijna alle eilanden kreeg, maar het eiland dat het dichtst bij Chabarovsk ligt slechts voor 50%, om de stad niet naast China te laten komen te liggen.

Arriveren

Per Vliegtuig

De internationale Luchthaven van Chabarovsk biedt vluchten aan naar Dalian, Harbin (China), Aomori, Niigata (Japan) en Seoel (Zuid-Korea) en een regelmatige charterverbinding met Pyongyang (Noord-Korea).

Per Trein

In Chabarovsk kruist de trans-Siberische spoorweg de Amoer. De afstand per spoor tot Moskou is 8523 km, in de andere richting ligt Vladivostok.

Per Auto

Per Bus

Per Boot

Rondreizen

Zien

Doe

Leren

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Drinken

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!