Doe mee en deel je reiskennis!

Busreizen in Europa

Uit Wikitravel
Versie door 3wisemen (Overleg | bijdragen) op 3 mei 2009 om 08:12 (link-opmaak)
Ga naar: navigatie, zoeken
Busreizen in Europa

Default Banner.jpg

Dit artikel is een Reisonderwerp

Europa is een continent met een zeer uitgebreid en dicht wegennet. Hierop opereren heel wat busmaatschappijen die het mogelijk maken om snel van A naar B te raken. Sommigen bieden enkel nationale routes aan, maar er zijn er ook veel die je over de grenzen vervoeren.

Algemeen kan worden aangenomen dat in West-Europa het eenvoudiger (en soms voordeliger) is om de trein te gebruiken voor grote verplaatsingen (uitzonderingen hierop zijn het Verenigd Koninkrijk en Finland). Oost-Europa met z'n minderwaardig spoornetwerk leent zich perfect voor transport over de weg.

Veel maatschappijen rekenen kortingen aan voor vroegboekers.

Internationale maatschappijen

ALSA

Automóviles Luarca, S.A. [1] is een Spaanse groep (die verband is met National Express Group, de moedermaatschappij van Eurolines) ze stoppen in Andorra, België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland.

Berlin Linien Bus

Berlin Linien Bus [2] verbindt Berlijn met 350 bestemmingen in Duitsland en Europa. Het uitgebreide netwerk bestrijkt 30 nationale en 25 internationale busroutes. Het breidt constant z'n netwerk uit.

Busabout

Busabout [3] is een backpackers-busmaatschappij. Ze hebben een netwerk dat 36 steden in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland aan elkaar koppelt. Er zijn 3 routes (een noordelijke, een zuidelijke en westelijke route) die enkel maar in één richting worden gereden in bussen met een gids aan boord en de stopplaatsen zijn steeds in de nabijheid van jeugdherbergen.

 • Met de Flexitrip Pass kunt u zelf bepalen welke steden je wilt aandoen, de prijs hangt af van het aantal Flexistops (overnachtingsplaatsen) die in deze route vervat zitten.

Eurolines

Eurolines [4] omvat een groep van 32 onafhankelijke busbedrijven die samen het grootste netwerk van langeafstandslijnbussen vormen. Het netwerk omvat meer dan 500 bestemmingen in het gehele Europese continent en Marokko. Het gigantisch netwerk omvat België, Oostenrijk, Wit-Rusland, Bulgarije, Bosnië en Herzegovina, Zwitserland, Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Kroatië, Italië, Ierland, Luxemburg, Marokko, Macedonië, Noorwegen, Polen, Roemenië, Zweden, Servië en Montenegro, Slowakije, Slovenië, Oekraïne, Estland, Litouwen, Letland, Nederland en Portugal met elkaar verbindt.

 • Met de Eurolines Pass kunt u onbeperkt reizen tussen 40 bestemmingen in 20 landen van het Eurolines-netwerk. De prijs hangt af van het seizoen (laag, midden of hoogseizoen) en de leeftijd (Ben je jonger dan 25 of ouder dan 60 dan behoor je tot de jeugd).

Gullivers Reisen

Gullivers Reisen [5] is een kleinere Duitse speler op de internationale markt. Ze verbinden Duitsland met België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen en Zweden.

TerraVision

TerraVision [6] is een Italiaans bedrijf dat het gat vult dat low-budget luchtvaartmaatschappijen laten. Ze huren lokale (of nationale) bedrijven in die de afgelegen luchthavens met dichtbijgelegen steden waar u gemakkelijk kunt overstappen op andere (low budget) busmaatschappijen. De dienst is gegarandeerd in Duitsland, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Nationale maatschappijen

België

 • Busabout heeft een halte in Brugge.

Bosnië en Herzegovina

 • Centrotrans [8] is de vervoerder die rijdt voor Eurolines.

Bulgarije

 • Evrobus [9] is de vervoerder die rijdt voor Eurolines.

Denemarken

Duitsland

Finland

Frankrijk

Griekenland

 • KTel [16] verzorgt de internationale busverbindingen van en naar Griekenland.
 • OSE [17] is het Griekse spoorbedrijf dat ook internationale busverbindingen aanbiedt.

Hongarije

Ierland

Italië

Nederland

Kroatië

Oostenrijk

Spanje

 • ALSA [22] (Automóviles Luarca, S.A.) bedient het ganse Spaanse Vasteland. Ze hebben een omvangrijk netwerk (in West-Spanje), maar hebben vooral véél internationale lijnen.
 • TITSA [24] (Transportes interurbanos de Tenerife, S.A) is actief op het eiland Tenerife.

Tsjechië

Verenigd Koninkrijk

Engeland

Schotland

 • Arriva Scotland West [26] heeft een relatief klein werkgebied, afgebakend door de steden Largs in het zuidwesten, Clydebank in het noorden en Glasgow in het oosten.
 • National Express [28] is de andere speler op de Schotse markt. Deze maatschappij stopt zowat overal in Schotland.
 • Het is heus geen grap. De Royal Mail [29] zorgt met hun postbussen dat de afgelegen post maar ook mensen iets van de wereld zien. Hou wel de kleine rode busjes in gedachten: een maximum van 8 personen.
 • Scottish Citylink [30] heeft een uitgebreid netwerk in Schotland die steden maar ook veerhavens met elkaar verbindt maar heeft ook een halte in Blackpool, Engeland en via de veerhaven in Stanraer kunt u zo de boot op naar Belfast (in samenwerking met Ulsterbus).
 • Stagecoach Express [31] verzorgt de snelbusdiensten tussen de regio's waar Stagecoach actief is.

Wales

Noord-Ierland