Doe mee en deel je reiskennis!

Bulgarije

Uit Wikitravel
Versie door 3wisemen (Overleg | bijdragen) op 16 apr 2007 om 04:51 (Per Trein)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bulgarije

Default Banner.jpg

Locatie
noframe
Vlag
Bu-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Sofia
Regering parlementaire democratie
Munt lev (BGN)
Oppervlakte 110,910 sq km
Bevolking 7,385,367 (Schatting Juli 2006)
Taal Bulgaars
Religie Bulgaars Orthodox 83.8%, Moslim 12.1%, Rooms Katholiek 1.7%, Joods 0.1%, Protestant, Gregoriaans-Armeens, en anders 2.3% (1998)
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +359
Internet TLD .bg
Tijdzone UTC+2

Bulgarije (България) is een land in Oost Europa ten westen van de Zwarte Zee. Het wordt omringd door Roemenië in het noorden, Servië in het noordwesten, de De voormalige Joegoslavische Republiek van Macedonië in het zuidwesten, Griekenland aan de zuidkant, en Turkije in het zuidoosten. De belangrijkste landroutes van Europa naar het Midden Oosten gaan dwars door Bulgarije.

Regio's

Map of Bulgaria

Administratieve divisies : 28 provincies (oblasti, enkelvoud - oblast) die stuk voor stuk zijn vernoemd naar de hoofdstad van de oblast, terwijl de Nationale hoofdstad een provincie (oblast) op zichzelf is: Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Khaskovo (Haskovo), Kurdzhali, Kyustendil, Lovech, Montana, Pazardzhik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Shumen, Silistra, Sliven, Smolyan, Sofia (stad), Sofia (provincie), Stara Zagora, Turgovishte (Targovishte), Varna, Veliko Turnovo, Vidin, Vratsa, Yambol

Steden

 • Sofia (София) - De hoofdstad en het interessanste gebied van het land. Het heeft vele parken, een mooi centrum, nogal wat cafe's en discotheken en meer dan 250 historische en architectonische bezienswaardigheden en vele andere culturele hoogtepunten.
 • Plovdiv (Пловдив)- De tweede stad van het land. Beroemt zich op een mooie winkel promenade vele parken, een oude binnenstad met een behouden amfitheater, en ook veel stijl woningen. Als je er toch bent, maak dan vooral ene uitstapje naar het Bachkovo Klooster een uurtje buiten de stad.
 • Varna (Варна) - De derde stad van het land, bekend van de stranden. Het nachtleven van Varna is befaamd, met name in de zomer.
 • Burgas (Бургас) - Bekend vanwege zijn commerciële haven (Haven van Burgas) en olieraffinaderij. Pittoreske waterkant winkels in het centrum maken dat dit stadje populair is bij toeristen.
 • Vratsa (Враца) - een van de mooiste steden in Bulgarije. De stad is een belangrijk economisch en administratief, toeristisch en cultureel centrum. Het is de grootste stad in Noord WestBulgarije.
 • Shumen (Шумен) - bekijk de Madara Ruiter, die is uitgehouwen in de klif. Een van Bulgarije's vele Unesco's wereld erfgoed bijzonderheden. Een par uur ten noorden zijn er vele Thracian tombes. En twee van de voormalige hoofdsteden uit de oudheid van het Bulgaarse Koninkrijk - Pliska and Preslav
 • Veliko Turnovo (Велико Търново) - een prachtige stad bij een slingerende rivier, de voormalige hoofdstad uit de Middeleeuwen. Het oorspronkelijke stadskasteel en de stadswallen zijn gerestaureerd. Probeer ook het nabij gelegen Arbanassi te bezoeken.
 • Sliven (Сливен) - Bekend vanwege de permanente wind en de Blauwe rotsen. Een goeie plek voor golf op niveau tegen redelijke prijzen
 • Smolyan (Смолян) - Voorkeursbestemming voor natuurliefhebbers. Bekend om zijn planetarium centrum, drama theater, historisch museum. SEen paar kilometer verderop kun je skiën in Pamporovo.
 • Belogradchik (Белоградчик) - Bekijk de restanten van een oude Romeinse post in het noordwesten van Bulgarije. Interessante rotspartijen maken het ook geschikt voor bergbeklimmers. Een beetje lastig te bereiken.
 • Kurdzhali (Кърджали) - De stad ligt onder een gigantische dam. Vele, duizenden jaren oude ruines te bezichtigen.
 • Velingrad (Велинград) - De stad wordt omringd door de Rhodope Bergen. In de omgeving zijn meer dan 70 mineraalwater bronnen.
 • Gabrovo (Габрово) - de Schotten van Bulgarije, waar veel grappen over worden gemaakt. Dus met een Huis van de Humor en Satire om te bezoeken, maar ook een open lucht museum met een stadje in oud Bulgaarse stijl.


 • Asenovgrad (Асеновград) -een klein stadje vlak bij Plovdiv met de meeste kerken per inwoner van de bevolking. Probeer ook het Kasteel van Asen en Bachkovo klooster te bezoeken.
 • Melnik (Мелник) - proef de lekkere wijnen, bekijk de zand piramides , en maak een lange wandeling naar het Rozhen Klooster
 • Nesebar (Несебър) - prachtig klein stadje on de Zwarte Zee kust een paar uur ten zuiden van Varna. Ook een Unesco wereld erfgoed lokatie.
 • Bansko (Банско) - een prachtige oude stad in het Pirin gebergte met gerestaureerde woningen, stadswallen en klinkerstraatjes, maar ook met meer en meer grote hotelketens aangezien Bansko ook een grote skibestemming is in de regio. De hoogste top (Vihren - 2916m) ligt op een dagje wandelen van de stad. In augustus wordt het Bansko Jazz Festival hier gehouden.
 • Semkovo (Семково) 17 km ten noorden van Belitsa ligt dit prachtige berg resort, aan de rand van Rila Bergen tussen dennenbossen.

Havensteden : Burgas, Lom, Nesebur, Rousse, Varna, Vidin


Steden

BourgasSofia, Arbanasi, Belogradzjik, Bjala, Burgas, Kazanlàk, Madara, Obzor, Pliska, Preslav, Samokov,

Andere bestemmingen

Info

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per Vliegtuig

Per Trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [1].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [2].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per Auto

Per Bus

Per Boot

Rondreizen

Taal

HET ONTSTAAN VAN HET BULGAARSE (SLAVISCH) SCHRIFT

Over de Letters .” Geschreven door Tchernorizets Hraber , een geletterde uit de oude Bulgaarse school die schreef eind van de 9de en begin van de 10de eeuw.

“ Maar, de Slaven hadden geen boeken. Ze schreven en lazen bij middel van puntjes en lijntjes.Nadat zij gedoopt waren, werden zij verplicht om de Slavische taal te schrijven met romeinse en Griekse letters door elkaar.Maar hoe kan men ( hier volgen Slavische woorden) dat goed schrijven met Griekse letters? Vele jaren bleef dat probleem bestaan. Maar toen kreeg God, die alles regelt en de menselijke soort niet in twijfels laat maar hen allen naar de rede en de redding leidt, medelijden en stuurde Konstantijn de Philosoof, Kyril genaamd, een eerlijk en heilig man, en die stelde 38 letters op , sommige naar Grieks model andere in verhouding met de Slavische taal. Hij startte zoals de Grieken ; maar die zeggen “alpha”, hij zegt “Az “ (ik). De twee alphabetten beginnen dus met “a”, En, zoals de Grieken hun letters maakten volgens het Hebreeuws model, maakte hij de zijne volgens het griekse. De eerste letter van het Hebreeuws is “alef”, wat betekent “ weten, kennen”. Wanneer men een kind voor het eerst naar school brengt zegt men het “ leer” ; dat is “alef”. En de Grieken, hen nadoend, zeiden “alpha”. En die Hebreeuwse uitspraak werd aan het Grieks aangepast op zo’n wijze dat men tegen het kind zegt “alpha” wat in het Grieks betekent “zoek” , in de plaats van “ zoek de kennis”. Op dezelfde manier ontwierp de Heilige Kyril “Az”. Maar die eerste letter, door god aan het Slavisch geslacht gegeven om de mond te openen van zij die zich inwerken in de kennis bij middel van het alfabet, “Az” wordt uitgesproken door de mond wijd open te trekken , terwijl al de anderen uitgesproken worden met de mond slechts lichtjes geopend. Sommigen zeggen : “ maar waarom heeft hij 38 letters ontworpen, vermits men, zoals de Grieken, reeds kan schrijven met 24?” Maar zij weten niet hoeveel letters de Grieken gebruiken. In werkelijkheid hebben zij 24 letter-karakters maar daar hebben zij niet genoeg aan om hun boeken te vullen; zij hadden 11 dubbelklanken bijgevoegd en 3 voor de getallen 6,30,300. Opgeteld bij de vorigen is dat 38. Precies volgens dat model ontwierp de Heilige Kyril ook zijn 38 letters. Tevoren hadden de Hellenen geen alfabet en zij schreven hun woorden met Phoenisische letters en dat gedurende vele jaren. Toen kwam Palamedes die begon met alpha en bèta maar hij gaf de Hellenen slechts 16 letters. Cadmos van Milin voegde daar 3 letters aan toe.Simonides ontwierp er nog 2 en voegde die aan de anderen toe.De schrijver Epicharmes vond er nog 3. Zo waren er dan 24. Vele jaren later ontdekte Dionysos de grammatieker 6 dubbelklanken en iemand anders nog 5 en weer een ander de 3 voor de cijfers.Op die manier hebben mannen in een tijdspanne van vele jaren slechts 38 letters kunnen ontwerpen.Vervolgens, vele jaren later en volgens de wil van God, verenigden zich 70 mannen om het Heilig Schrift te vertalen van het Hebreeuws naar het Grieks.En de Heilige Konstantijn, Kyril genaamd, vertaalde op zijn eentje de Schriften en ontwierp een alfabet in slechts enkele jaren, terwijl 7 voorgangers , dus talrijker, hun alfabet gemaakt hadden in vele jaren tijd en 70 de Schriften vertaalden.Dat is het bewijs dat de Slavische letters klaarder zijn en waardig zijn om geloofd te worden, want zij werden ontworpen door een heilig man terwijl die van de Grieken het werk waren van ongelovige Hellenen? Als ge vraagt aan de Griekse geleerden “ wie heeft u de letters gegeven en het Heilige Schrift vertaald en in welke tijd gebeurde dat, zijn er slechts weinigen die dat weten.Maar als ge aan de Slavische schoolkinderen vraagt “ wie heeft u het alfabet gegeven of de Heilige schriften vertaald” dan weten zij dat allen en zij zullen antwoorden “ Het is de Heilige Konstantijn, Kyril genaamd, die ons het alphabet heeft gegeven en hij heeft de Heilige Schriften vertaald bijgestaan door zijn broeder Methodus.” En als ge hen vraagt in welke tijd , zullen zij antwoorden dat het was onder de Griekse tsaar Michael, onder Boris, de Bulgaarse prins, onder Rastitsa ( Rostislav) de Moravische prins, en onder de Blateense prins Kotsel in het jaar 6363 van de schepping van de wereld. En er zijn andere antwoorden die wij elders zullen geven als wij tijd zullen hebben. Alzo, mijn broeders, gaf God de rede aan de Slaven, Zijn Naam weze gezegend,Zijn Macht weze gevestigd en dat Hem alle eer toekome, nu en tot aan het einde der eeuwen, zo weze het.”

Kopen

Kosten

Eten

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

U wordt geadviseerd in het hele land waakzaam te zijn. Vanwege het risico op autodiefstal, in combinatie met de slechte toestand van het Bulgaarse wegennet, wordt rijden na zonsondergang ten sterkste ontraden. Tevens wordt overnachten in de auto sterk ontraden.

Voor het overige kan in Bulgarije met inachtneming van het onderstaande advies worden gereisd.


Voor meer informatie http://www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/reisadviezen,reisadvies_bulgarije.html

Gezondheid

Respect

Contact

Voor vragen over Bulgarije kun je in Nederland terecht bij het Bulgaars Verkeersbureau in Rotterdam. http://www.bulgaarsverkeersbureau.nl

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika