Doe mee en deel je reiskennis!

Brussel

Uit Wikitravel
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 17 feb 2012 om 11:28 (Verder)
Ga naar: navigatie, zoeken
Brussel

Default Banner.jpg

Brussel
Brussels Atomium.JPG
{{{kaart2}}} {{{kaart3}}}
Wapen
Coats of arms of None.svg
Geografie
Gewest Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Provincie Vlaams-Brabant
Geografische ligging {{{nb}}} NB {{{ol}}} OL
Geografische ligging 50°50′N 04°21′E
Hoogteligging {{{hoogte}}} m
Oppervlakte km²
Bevolking
Bevolking
– Bevolkingsdichtheid
()
inw./km²
Mannen
Vrouwen
{{{mannen}}}%
{{{vrouwen}}}%
Overige info
Postcode
Zonenummer {{{netn}}}

Brussel [1] is de hoofdstad van België. Vanuit een geografisch oogpunt ligt Brussel volledig in Vlaanderen, maar staatkundig gezien is het een apart gewest. Men spreekt er Frans en Nederlands (hoewel Frans algemener is). Door de vestiging van Europese en internationale instellingen is ook het gebruik van Engels meer en meer toegenomen. Brussel heeft een prachtige Grote Markt en het bekende mannetje dat staat te plassen Manneke Pis is het meest gefotografeerde beeldje. Het Atomium is prachtig gerenoveerd.

Het Brussel Hoofdstedelijk Gewest is een van de drie gewesten van België en is volledig omsloten door Vlaanderen. Brussel is zowel hoofdstad van België als van Vlaanderen.

Schrijfwijze: Brussel in het Nederlands, Brüssel in het Duits, Bruxelles in het Frans en Brussels in het Engels. De stad ontstond rond de 11de eeuw rond een haventje aan de Zenne. De naam Brussel is afgeleid van 'Broek-Zele' wat zoveel betekent als nederzetting bij het moeras.

Buurten

kaart van Brussel

Het Brussels hoofdstedelijk gewest is ingedeeld in 19 deelgemeentes:

 • Brussel-stad
 • Laken
 • Schaarbeek
 • Etterbeek
 • Sint-Gillis
 • Anderlecht
 • Sint-Jans-Molenbeek
 • Koekelberg
 • Ganshoren
 • Jette
 • Oudergem
 • Sint-Agatha-Berchem
 • Evere
 • Sint-Pieters-Woluwe
 • Watermaal-Bosvoorde
 • Ukkel
 • Vorst
 • Sint-Lambrechts-Woluwe
 • Sint-Joost-ten-Node

Enkele bekende wijken in Brussel zelf:

 • Ilôt Sacré (rond de Grote Markt)
 • Europese wijk (rond het Schumann-plein)
 • Bovenstad (rond het Koninklijk Paleis en het Parlement)
 • Marollen
 • Noordwijk (rond het Noordstation)
 • Zavel

Info

Toen Brussel de hoofdstad werd van een nieuw land, België, werd een grondige renovatie doorgevoerd van het centrum met alle gevolgen van dien. Het centrum werd met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor nieuwe ministeries, kantoorgebouwen, scholen, paleizen en legerkazernes allemaal gebouwd in de periode tussen 1880 en 1980. De beslissing die men toen heeft genomen heeft een grote invloed gehad op het pittoreske karakter van Brussel. De historische stadskern is ingekrompen tot de Grote Markt en enkele straten en Brussel zou nog veel meer toeristische aantrekkelijkheid hebben indien zijn historisch centrum nog zou bestaan. Voor een volledig historisch centrum zijn Gent,Brugge,Antwerpen en Leuven veel interessanter, niettemin is de Grote Markt een plein van wereldformaat.

Een echte Brusselaar (nen Brusseleir) spreekt noch Frans noch Nederlands maar Brussels. Dat is Nederlands doorspekt met veel Franse woorden en uitdrukkingen en een vettige r. Een bekende persoon die veel op televisie werd gevraagd voor interviews en duiding omwille van zijn Brussels accent was Raymond Goethals (de ex-trainer van Olympic Marseille).

Probeer altijd eerst in het Nederlands, zeker in belangrijke hotels, restaurants of winkels. Hoewel Brussel officieel tweetalig is, vormen de Franstaligen een meerderheid van 50% tot 90% afhankelijk van de locatie, maar velen doen toch een poging om in het Nederlands te antwoorden. Soms kan je helaas alleen in het Frans of het Engels verder. Ook door de inwijking van "eurocraten" wordt het Nederlands meer en meer verdrukt.

Bruxelles, wordt niet uitgesproken (door Franstalige Belgen) zoals het geschreven is, men zegt brussèl, inwoners van Frankrijk spreken het uit als brukselles.

Dé man van Brussel is koning Leopold II (1835-1909) , de grootste gebouwen en grote lanen in zijn er gebouwd in zijn opdracht, hij heeft de grootste invloed gehad in de architecturale planning van Brussel, soms zelfs iets té bombastisch. Het koninklijk paleis, het kasteel van Laken, de koninklijke serres van Laken, de basiliek van Koekelberg, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, het Justitiepaleis, het koninklijk museum van Midden-Afrika, de Tervuursesteenweg, de koninklijke musea voor schone kunsten van België, het jubelpark... Je moet er wel bij opmerken dat zijn financiën een geurtje hebben, hij was brutaal tegen de inwoners van de Belgische kolonie Congo en haalde daar zijn geld. Belgisch Congo was letterlijk de eigendom van koning Leopold II en niet van de Belgische staat. De Congolezen werden gebruikt als slaven en alle rijkdommen werden overgeheveld naar de koning. Van Congolezen die niet wilden werken werden de handen afgehakt. Het aantal slachtoffers wordt geschat tussen enkele honderd duizenden en één miljoen.

Arriveren

Vliegtuig

Brussels Airport (gelegen te Zaventem, IATA-code BRU) ligt op 12 km ten noordoosten van het centrum van Brussel. Hier vertrekken zowel lijnvluchten als charters. Brussels Airport [2] is een moderne luchthaven en de belangrijkste luchthaven voor België. De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines [3] heeft zijn thuishaven hier.

Vanuit de luchthaven sta je op 20 minuten met de trein (Airport Express) in station Brussel-Centraal, in het hartje van Brussel en op wandelafstand van de Grote Markt. Je kan ook met de taxi gaan, er staan permanent een aantal taxi's op je te wachten. Er is ook een busverbinding van de busmaatschappij MIVB vanaf de luchthaven naar het Schuman- en Luxemburgplein in de Europese wijk.

Brussels South Charleroi Airport [4] (IATA-code CRL) ligt op een 60 km ten zuiden van Brussel. Vanuit Brussels South Charleroi Airport opereren verscheidene lowbudget luchtvaartmaatschappijen waarvan Ryanair [5] de belangrijkste is. Je kan een gecombineerd ticket kopen (trein+bus) voor € 11,30 enkele reis naar elk Brussels treinstation. Je doet er iets meer dan een uur over van het treinstation van Charleroi-Sud naar Brussel-Centraal. Je kan ook kiezen voor pendelbussen die rijden naar Brussel-Zuid [6] (€ 13 enkel/€ 22 retour).

De luchthaven van Antwerpen, IATA-code ANR, heeft een goede treinverbinding met Brussel, dit is meer een kleine luchthaven voor zakenreizigers.

Trein

De belangrijkste stations van Brussel zijn Brussel-Zuid (Bruxelles-Midi) (vooral voor internationale treinen en eigenlijk het hoofdstation van Brussel), Brussel-Centraal (Bruxelles-Central) en Brussel-Noord (Bruxelles-Nord). Er zijn meerdere treinen per uur op de as Zuid-Centraal-Noord die altijd in deze drie stations stoppen, behalve bepaalde internationale treinen die enkel stoppen in Brussel-Zuid. Opmerking: vele mensen verwarren wel eens Bruxelles-Midi en Brussel-Centraal omdat ze denken dat Bruxelles-Midi in het midden ligt en missen dan hun afspraak die te wachten staat in Brussel-Centraal. Als je op de Grote Markt wil zijn moet je afstappen in station Brussel-Centraal. Zoals algemeen in buurt van grote stations kan het wel eens minder veilig zijn. Verder zijn er nog de stations van Schaarbeek, Brussel-Luxemburg, Brussel-Schuman, Etterbeek, Vorst-Oost, Vorst-Zuid, Brussel-West, Bordet, Jette, Bockstael, Brussel-Congres en Brussel-Kapellekerk.

Het station van Brussel-Centraal is ontworpen door de bekende architect Victor Horta. De tunnel van Brussel-Centraal is het zwakke punt van de dienstregeling in België, alle treinen van de Noord-Zuid-verbinding moeten hier onder de grond en er zijn slechts 6 sporen beschikbaar. Als hier een vertraging ontstaat escaleert dit naar het treinverkeer in heel België. Om dit probleem op te lossen wordt in de toekomst het gewestelijk expresnet aangelegd. Brussel-Centraal is sinds 2009 grotendeels gerenoveerd.

Auto

Vijf autosnelwegen gaan naar Brussel : de A12, de E19, de E40, de E411 en de E429. Via de E19 in noordelijke richting kan je Antwerpen bereiken en als je verder doorrijdt Breda en Rotterdam, via de E19 in zuidwestelijke richting kan je Bergen, Charleroi en Parijs bereiken. De E40 loopt naar Gent, Brugge en Oostende in noordwestelijke richting en naar Leuven en Luik in oostelijke richting. De E429 loopt in zuidwestelijke richting naar Rijsel. Rond Brussel loopt de ring R0 die veel op- en afritten heeft. Let op, de ring omsluit Brussel niet volledig omdat in het zuiden het Zoniënwoud ligt. De E411 brengt je naar Namen en Luxemburg, dat is de weg naar de Ardennen. De A12 loopt parallel met de E19 en kan je bezwaarlijk een autosnelweg noemen, het is een gevaarlijke weg die enkele kilometers autosnelweg is en dan gewone autoweg wordt met heel vreemde afritten zonder voorsorteerstrook. Door de centrale ligging van Brussel kan je dus binnen het anderhalf uur elke plaats bereiken in België.

Bus

De Eurolines-busholding [7] heeft zijn hoofdkwartier in Brussel, praktisch volledig Europa en een deel van Marokko kan men rechtstreeks bereiken vanuit Brussel met de bus. De prijzen zijn competitief met vliegtuigreizen, er zijn doorlopend spectaculaire promotionele aanbiedingen zoals bijvoorbeeld Brussel-Praag heen en terug voor 29 euro. De bussen stoppen aan de achterkant van het station Brussel-Noord, de belangrijkste bushalte, en Brussel-Zuid.

Gulliver is een samenwerkende partner van Eurolines.

Boot

Brussel heeft een haven [8].

Lokaal transport

Bus

STIB (Société des Transports Intercommunaux de Bruxelles) en MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel):

Tram

STIB (Société des Transports Intercommunaux de Bruxelles) en MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel):

Metro

Er zijn vier metrolijnen in Brussel: 1, 2, 5 en 6.

Trein

Nmbs

Fiets

Brussel is niet fietsvriendelijk. Er zijn maar heel weinig fietsmarkeringen in de stad, hoewel er de laatste tijd stilaan enkele bijkomen. Bovendien zijn er veel heuvels in Brussel. Het is dan ook niet aangeraden om je met de fiets te verplaatsen in de stad. Je kan bijvoorbeeld wel zeer goed fietsen in het Zoniënwoud.

De stad en enkele randgemeenten verhuren fietsen via Villo [9]. Een ticket voor 1 dag kost 1,50 € en een ticket voor 7 dagen 7 €. Als je een ticket hebt, is het eerste halfuur fietsen gratis, daarna betaal je 0,50 € voor het volgende halfuur. In de hooggelegen stations is het soms moeilijk een fiets te vinden, in de laaggelegen stations is het soms moeilijk om hem kwijt te geraken.

Te voet

Brussel bezoeken kan zeer goed te voet. Het centrum van de stad (de vijfhoek) kan je te voet overbruggen in amper 25 minuten.

Bekijken

Brussel-Stad

het Atomium
Manneke Pis
 • de Grote Markt, WikiTravel Rating 1, de Grote Markt (la Grand Place), historisch plein waar ook het gotische stadhuis van Brussel is. Verschillende toeristen zeggen "dit is het mooiste plein van Europa, misschien wel ter wereld". De Grote Markt van Brussel is volledig omgeven met historische gebouwen. Je kan er gebouwen vinden uit de gotiek-, renaissance- en de barokperiode. Doordat de markt in 1697 bijna volledig verwoest werd door de Franse kanonnen (op het stadhuis na), heropgebouwd werd, en sindsdien bijna niet meer gewijzigd is, vormen de gebouwen een mooi geheel, en wordt hij beschouwd als een van de mooiste van Europa. Je waant je er volledig in de middeleeuwen. Je kan er historische gebouwen vinden met een leuke naam zoals: het broodhuis (waar de kleding van Manneke Pis wordt bewaard), Den Coninck van Spaignien, Den Cruywagen, Den Sac, De Wolvin, De Vos, De Sterre, De Zwane, In Den Gulden Boom, De Roos, Den Berg Thabor, Het huis der Hertogen van Brabant, de Gulden Boot, de Duif, Het Ammanskamertje. Al de gebouwen zijn verticaal gericht, dus hoog en smal van bouw, in de richting van God. De hertogen van Brabant wilden tonen dat ze wat meer waren dan de gilden en dat kan je er ook aan zien, hun gebouw is tien keer zo groot. Als je niet weet waar de Grote Markt is moet je gewoon altijd naar beneden lopen, de Grote Markt is een laag gelegen punt van Brussel.
 • het Stadhuis van Brussel,WikiTravel Rating 1, (Grote Markt/Grand Place), monumentaal gebouw, een prachtig voorbeeld van gotische bouwkunst. Twee architecten hebben gewerkt aan dit gebouw en dat kan je merken, als je goed kijkt kan je zien dat er verschillende asymmetrieën in het gebouw waarneembaar zijn, de meest frappante is de toegangspoort, deze staat niet in het midden. Als je dan links en rechts kijkt van de toren zal het wel duidelijk worden. Het stadhuis zet zijn deuren open, maar het is zelden dat je alle vertrekken kan bekijken, als je die kans hebt moet je het doen, het is prachtig ingericht.
 • Everard 't Serclaes : vlakbij de Grote Markt, wie met zijn hand over dit beeld wrijft zal binnen het jaar nog trouwen. Vraag je eens af of dit nu een man is of een vrouw?
 • de Beurs : beursgebouw van Brussel waar Euronext Brussels is, neoclassicistisch gebouw, rond de Beurs zijn gezellige cafés.
 • de Grasmarkt, als je buiten het Centraal Station gaat en je stapt enkele honderden meters verder, kom je op de Grasmarkt. Gezellige markt en een leuke straat.
 • Sint-Hubertusgalerijen, ingang Grasmarkt en Beenhouwerstraat, architect: Jean-Pierre Cluysenaar, aan het Centraal Station van Brussel. Mooie grote neorenaissance winkelgalerij en in 1847 ook de allereerste overdekte winkelstraat ter wereld (van dat formaat), het is letterlijk een gebouw op grote voet, de glazen koepel is 20-30 meter hoog en 200 meter lang. Men vind er luxueuze winkels met pralines (Neuhaus) en luxueuze cafés. De galerij bestaat uit de Koninginnegalerij met in haar rechterkant de veel kleinere Prinsengalerij en in haar verlengde, aan de overkant van de Beenhouwerstraat, de Koningsgalerij. In het midden is de rechtlijnigheid van de galerij gebroken door een stompe hoek wat een oneindig visueel effect geeft, je kan namelijk de achterzijde niet zien. Het mooiste zicht op de galerij heb je als je op de eerste verdieping bent, maar daar kan je zomaar niet op. De Sint-Hubertusgalerij is gebouwd op een plaats die vroeger een vuile en slecht befaamde buurt was (Sint-Huybrechtstraat). Zij vormde de rechtstreekse verbinding tussen de Grote Markt en de Warmoesberg, waar rond 1800 een nieuwe sjieke wijk ontstaan was. Door de vernieuwende combinatie van glas en staal konden de mensen overdekt winkelen onder het zonlicht en zonder de regen. Van dit soort galerijen zijn er oorspronkelijk zeven gebouwd in Brussel waarvan drie nog bestaan, de Sint-Hubertusgalerij, de Bortiergalerij en le Passage Nord.
 • Vossenplein, Elke dag van 7 h tot 14 h vindt hier in het hart van de Marollen een rommelmarkt plaats. 's Zaterdags en 's zondags is het aanbod uitgebreider en misschien ook wel iets duurder aangezien de toeristen dan in dichte drommen langs de standjes wandelen. De zusters van Maria van Collentes gaven in de Middeleeuwen hun naam aan de Marollen. Deze zusters de Maricollen zorgden voor de melaatsen die buiten de stadswallen werden verbannen en naar deze plaats kwamen afgezakt. Tot 1845 stond op het Vossenplein een locomotievenfabriek genaamd Les ateliers de Mr Renard. Zo kwam het Vossenplein aan zijn Nederlandse naam maar het was ook een geliefde plek om te kaatsen op de kaatsbaan en zo kwam het plein aan zijn Franse naam: place du jeu-de-balle. Kaatsspelplaats werd de officieuze Nederlandse naam. De omwonenden konden op het einde van de 19de eeuw bij de Fourneau Economique terecht voor een goedkope maaltijd. De Fourneau Economique stond in het midden van de plein opgesteld. Van 1902 tot 1949 stond er ook een openbare badplaats. Rond het Vossenplein vindt je talrijke cafés. Den Skieven Architek (De scheve architect) is zeker het bezoeken waard. Poelaert, de architect van het reusachtige justitiepaleis, deed honderden huizen met de grond gelijk maken om zijn justitiepaleis te kunnen bouwen. Hij was dan ook weinig graag gezien in de Marollen. Skieven Architek is dan ook de krachtterm bij uitstek in Brussel als je iemand de grond wilt inboren.
 • Hallepoort. Verlaat het Vossenplein via de Blaesstraat aan café In den Blauwen Lemmen. De tweede straat links is de Aanaardingstraat. Die loop je in tot je aan de Zuidlaan komt. Schuin voor je ziet je de Hallepoort. Dit is een overblijfsel van de tweede stadsomwalling die een gebied van 509 ha omsloot en 74 torens en 7 stadspoorten bevatte. Tot 1976 herbergde de Hallepoort een indrukwekkende collectie wapens en allerhande oudheden. Maar het gebouw was zo vervallen dat restauratie zich opdrong. Sinds 2008 is de Hallepoort weer toegankelijk voor het publiek. Curiosa van de verzameling zijn de opgezette hengst van aartshertog Albrecht en de merrie van de infante Isabelle. (open van di tot vrij van 9.30 tot 17 uur - za en zon van 10 to 17 uur - prijs 5 EUR)
 • Atomium, Atomiumplein (Atomium Square), tel : +32 2 475 47 77, [10]. Toegangsprijs: 9 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen, studenten en senioren, kinderen beneden de 12 jaar mogen gratis binnen, elke dag open van 10 tot 18 uur. Tijdens weekends en het toeristisch seizoen is het wel even aanschuiven. Merkwaardig monument dat een sterk uitvergroot ijzerkristal (160 miljard keer uitvergroot om juist te zijn) voorstelt en gebouwd is ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling Expo '58. De hoogte van het Atomium bedraagt 108 meter en in de bovenste bol kan je eten in het restaurant 'Atomium' terwijl je van het uitzicht geniet. Het is onlangs zeer mooi gerenoveerd en 's avonds kan je de mooie dynamische verlichting, waarvoor uitgebreid gebruik is gemaakt van ecologische led-verlichting, aanschouwen. In het plan van Expo '58 was voorzien dat het Atomium zou worden afgebroken na de tentoonstelling; het is anders uitgedraaid, het Atomium is het symbool geworden van Brussel en misschien wel van België. De 9 bollen waaruit het Atomium is opgebouwd stellen de toenmalige 9 provincies voor, momenteel is België ingedeeld in 10 provincies. Bovenop heb je een mooi uitzicht over de stad Brussel en omgeving. Voor kinderen en scholen is er een speciale bol voorzien met futuristische bedden waarin je kan overnachten. Aan de voet van het Atomium zijn grote vlakke natuurstenen waar je met je rug op kan liggen en zo krijg je een prachtig hemelzicht met de flikkerende lichtjes van het Atomium. Een mooi vergezicht op het Atomium heb je vanaf de kraaienberg in Grimbergen.
 • de Basiliek van Koekelberg, de vijfde grootste kerk van de wereld en een heel indrukwekkend Art Deco Monument. Van de koepel is er een prachtig uitzicht op Brussel en Brabant. Meer informatie op de website
 • Mini-Europa, vlakbij het Atomium , zeer leuk voor de kinderen, je kan er rondwandelen in een themapark waar alle grote steden van Europa en de bezienswaardigheden zijn uitgebeeld op kleine schaal.
 • het Martelarenplein
 • Cafe Falstaff, Henri Mausstraat 19, [11]. Schitterend café gebouwd in artdeco- en artnouveaustijl.

Schaarbeek

 • De bekende rosse buurt van de Rue d'Aerschot ligt aan de achterzijde van station Brussel-Noord, het is niet echt een gezellige buurt maar wel een attractie op zich, de auto's rijden er stapvoets om de dames van plezier te aanschouwen, wegens de vele ongevallen met fietsers heeft de gemeente Schaarbeek beslist om de rijrichting van de straat om te draaien zodat de auto's de fietsers zien aankomen. In het midden van de straat bevindt zich een kerk, als je gezondigd hebt kan je onmiddellijk gaan biechten. Als je in Brussel-Noord bent, ga dan ook eens kijken naar de (officiële) graffiti op de muur aan de busperrons van De Lijn. Het zijn zeer recente aangebrachte enorme airbrushschilderijen met een waanzinnig oog voor detail, de thema's gaan over detailtekenigen van hoofden van mensen.
 • Stadhuis van Schaarbeek

Sint-Joost-Ten-Node

De Kruidtuin
 • Kruidtuin (Botanique)
 • Proximus- en Belgacomtorens, WikiTravel Rating 2, rond het station van Brussel-Noord is de hoogbouw van Brussel geconcentreerd, de meest opvallende wolkenkrabbers zijn de Proximustorens die 's avonds verlicht zijn met de kleuren van Proximus (paars-blauw). Op de dertigste verdieping (ongeveer) loopt er een brug van de ene toren naar de andere.
 • Dexia-toren
 • Finance tower
 • Ellipse-toren
 • Madou-toren

Andere

 • de Zwarte Toren: een van de weinige overblijfsels van de oude stadswal, spijtig genoeg bijna geheel ingesloten door moderne gebouwen.
 • de Munt: hier brak de Belgische revolutie uit na een vertoning van de Stomme van Portici in 1830.
 • Sint-Goriks : hier is Brussel ontstaan.
 • de Zavel
 • de kleine Zavel,
 • het Paleis van Justitie, bij zijn oprichting in de 19de eeuw was dit eclectische gebouw het grootste ter wereld, een megalomaan project van koning Leopold II, die ook de centrale lanen van Brussel liet aanleggen. De architect is Poulaert, niet zo populair onder sommige Brusselaars omdat de voormalige bewoners verplicht werden om elders intrek te zoeken bij de bouw van het justitiepaleis. Hij werd de "schieve" architect genoemd, niet omdat zijn gebouwen scheef staan, wel omwille dat "ne schieve" in het Brussels wil zeggen "slechte mens". Victor Hugo noemde het justitiepaleis de grote inktpot. Het paleis werd gebouwd op een hellend vlak tussen boven en beneden Brussel. Het verschil bedraagt 20 meter. Er bevinden zich dus toegangspoorten op verschillende niveaus. De totale bebouwde oppervlakte bedraagt 26.000 m2. Er zijn 8 binnenplaatsen, 27 grote en 245 kleine zalen. Een koepel van 24.000 ton en 142 meter hoog bekroont het gebouw. Er werden voor die tijd nieuwe technieken toegepast zoals het combineren van metaal en steen. In 1883 bedroeg de kostprijs van dit project 45 miljoen Belgische frank. Het werd in eerste instantie geraamd op 12 miljoen frank. Als je voor het gebouw staat zie je rechts een witte stalen constructie. Het is een lift die gratis en snel boven en beneden Brussel verbindt.
 • de sociale wijk van Watermael-Bosvoorde, een leuke wijk waarin de ramen van de huizen zijn geschilderd volgens kleur, de bewoners moeten altijd deze kleur respecteren.

De Horta-architectuur:

 • Hotel van Eetvelde, Palmerstonlaan 4. Werelderfgoed UNESCO.
 • Het Stripmuseum
 • Socialistisch huis, spijtig genoeg kan je dit niet meer bezoeken, het is afgebroken, het is toch het vermelden waard omdat dit een van de mooiste gebouwen was van Brussel.
 • Centraal Station

Musea

 • Museum voor Oude Kunst, Regentschapsstraat 3 (vlakbij het Koninklijk paleis), [12]
 • Museum voor Moderne Kunst, Regentschapsstraat 3, [13]
Beide musea hebben een uitzonderlijke collectie kunststukken, en zijn gratis te bezoeken op elke eerste woensdagnamiddag van de maand, op andere dagen voor 2 tot 5 Euro.
 • Autoworld, museum van de automobiel, gelegen aan de Cinquantenaire.
 • Biermuseum, de Grote Markt. Het is een heel klein museum dat in minder dan een half uur bezocht kan worden. Aan het einde krijg je ook een frisse pint aangeboden.
 • Chocolade Museum, de Choco-Story, in een zijstraat van de Grote Markt, [14]. Hier vindt men een tentoonstelling over de geschiedenis, geografie en botanische gegevens over alles wat met chocolade heeft te maken. Je kan er ook recepten verkrijgen voor thuis. Er hangt een heerlijke geur in het museum, je wordt doordrongen van de chocolade.
 • De Cantillon-brouwerij, Rue Gheude 56, Anderlecht, [15]. Wordt ook wel het gueuzemuseum genoemd, hier kan je zien hoe de beroemde bieren 'gueuze' en 'kriek' en andere biersoorten worden gebrouwen op traditionele wijze en je kan er bier degusteren. De brouwerij is nog volledig economisch actief, je kan er rondlopen terwijl er bedrijfsactiviteit is. De mensen zijn zeer vriendelijk en spreken met een lekker vettig Brussels accent. Als je meerdere flessen koopt wordt je geholpen met je vracht tot aan de koffer van je wagen. Het bier dat ze hier brouwen kan je overal in België verkrijgen, zij het wel in de betere cafés. Koop het hier want op café betaal je er minstens 7 euro voor.
 • Musée Schaerbeekois de la Bière, Avenue Louis Bertrand 33-35, email : [email protected], [16]. Dit museum is opgericht door vrijwilligers vanwege hun grote liefde voor het Belgische bier. Je kan er de geschiedenis van het bier aanschouwen en bier degusteren. Het zijn echte Brusselleirs, als je graag een Brussels Vloms accent hoort moet je hier zijn. Een echte Brusseleir kent namelijk noch Nederlands noch Frans, hij spreekt "Brussels" en dat is een zaligheid om te horen. Je kan samen met de uitbaters een pintje drinken en een gezellige babbel slaan. Koop hier het zelfgebrouwen bier van het museum.
 • Muziekinstrumentenmuseum, in het schitterende artnouveaugebouw Old England.
 • Legermuseum,[[17]] Jubelpark 3, mooi museum met veel militair materiaal zoals kanonnen en vliegtuigen. Tijdens de vakantie worden er workshops gegeven voor kinderen die dan volledig kunnen opgaan in hun camouflagekledij en met camouflageschmink.
 • Museum voor Natuurwetenschappen, [18] De galerij van de Dinosauriërs is een imposante gerestaureerde hal van ongeveer 3000 m2. Er staan 22 kleine en 7 grote skeletten. 11 Dinosauriërs liggen er nog net zo bij als toen ze een goeie 100 jaar geleden in de steenkoolmijn van Bernissart in Belgie werden gevonden.

Kerken en kloosters

 • De Basiliek van Koekelberg, Basiliekvoorplein 1 (Parvis de la Basilique 1), is de op vier na grootste kerk te wereld, openingsuren: de kerk van 8u tot 17u, het panorama van 9u tot 17u (zomer) en van 10u tot 16u (winter). Leopold II droomde ervan om een religieus gebouw te hebben dat even groot in aanschijn was als het grootste burgerlijk gebouw van Brussel (het Justitiepaleis). Er werd gekozen voor het plateau van Koekelberg. Van overal in Brussel kan je de basiliek van Koekelberg zien. Ze is gebouwd ter ere van 75ste verjaardag van België, in neogotische stijl en er is veel marmer gebruikt voor het art-deco-interieur. Sommigen spreken van een draak van een gebouw, anderen zijn er volledig van weg, de basiliek lokt altijd reacties uit. Via het balkon kan je van een uitzicht genieten over Brussel. De basiliek is een bedrijvig monument, het leger doet er zijn oefeningen, er zijn altijd tentoonstellingen.
 • Zavelkerk
 • Kerk van Laken, onder andere Koning Boudewijn ligt hier begraven.
 • Sint-Michiel en Sint-Goedelekerk. Hier zijn onder andere prins Filip en prins Laurent gehuwd, vlakbij het station van Brussel-Centraal.

Doen

 • Uitrusten, aan de Sint-Michiels en Sint-Goedele-kathedraal staan enkele tientallen houten ligbanken waar je heerlijk op kan liggen. Als je wil kan je met twee naast elkaar liggen en heb je een mooi uitzicht op de kathedraal en kan je je picknick opeten.
 • Overdekt winkelen, in de Agoragalerij of de City2. De Agoragalerij is het mekka van het leer, elke gothic gaat zijn zwarte lange jassen hier kopen. Je kan er ook winkels vinden met extreme schoenen. De City2 is meer mainstream, de hoogste verdieping is volledig bezet door de FNAC.
 • IJsplezier, tijdens de eindejaarsperiode kan je schaatsen op de Brusselse Vismarkt.
 • Océade is een subtropisch waterpretpark met een openluchtzone en een overdekte zone. Geniet ten volle van de eeuwige zomer in Oceade! Nummer 1 in glijbanen (in totaal: 11 glijbanen). Miniglijbanen voor kinderen. Waag u op de reuzenglijbanen: blauw voor iedereen, geel "Cyclone" en "Ouragan" voor de echte avonturiers (80 meter in 7 sec.). Animatie: naast de waterattracties voor groot en klein, kan u ook deelnemen aan de verschillende vormen van wateranimatie: "apenbrug", "beklimming van de waterval", enz. Golven, snelstroomkreek, woelige wateren, geisers, jetstreams, enz., dit alles bij een temperatuur van 29°C. Geniet in een oase van rust: bubbelbad, 2 binnensauna's, 1 buitensauna, solarium, tuin, stoombad, bar,...

Studeren

Vrije Universiteit Brussel (VUB) [19] en Université Libre de Bruxelles (ULB), Elsene, De ULB is de oudste universiteit van België, alhoewel de universiteit van Leuven dat natuurlijk zal tegenspreken, als je het bekijkt vanuit continuïteit is de ULB opgericht in 1830 bij het ontstaan van België en altijd actief geweest als universiteit, terwijl de universiteit van Leuven veel ouder is maar periodes heeft gekend dat ze gesloten was.

Werken

Kopen

Leonidas, Godiva, Guylan, of wel: chocoladebonbons.

chocoladewinkel

Eten

Brussel is gastronomisch zeer goed voorzien. De meeste toeristen komen voor de drie klassiekers: mosselen, frieten, en chocolade. Wie iets meer wil heeft genoeg keuze tussen de andere Brusselse specialiteiten, zoals: paling in 't groen, ballekes in tomatensaus en konijn met kriek. Als dessert zijn er de krokante Brusselse wafels (met poedersuiker), die meer en meer verdrongen worden door de Luikse wafels.

Goedkoop

 • Maison Antoine, Jourdanplein - lekkere frietjes dichtbij het Europees parlement.
 • Chez Martin, Sint-JoostPlein (Sint-Joost-ten-Node), in de competitie voor beste fritkot van Brussel - gesloten sinds eind 2009. (Heel jammer!)
 • La Friterie de la Place de la Chapelle, Hoogstraat. Nog een degelijk fritkot.
 • Arcadi, Arenbergstraat 1B, uitgang van de Koninginnengalerij. Menu in alle prijsklassen, met een breed assortiment aan gebak.
 • Mokafé, Koningsgalerij 9, in de Sint-Hubertusgalerijen. Eenvoudige gerechten, ook Brusselse specialiteiten.

Middenklasse

Beenhouwersstraat, stampvol op zaterdagavond

De toeristenhoek van Brussel is wel de Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers)[20], dichtbij de Grote Markt. De wijk heeft een slechte naam omdat de obers van de tweederangsrestauranten je aanklampen om je in hun restaurant te krijgen. De stadsautoriteiten proberen er de laatste tijd wel iets aan te doen. Sommige restaurants proberen je ook te lokken met een goedkoop menu, maar eenmaal neergezeten blijkt het gerecht op het menu niet meer beschikbaar te zijn, en krijg je een ander, veel duurder gerecht. Dikwijls wordt de lage prijs van het menu ook gecompenseerd door de overdreven dure dranken. Als je dit alles weet echter kan je misschien een betere deal afdingen vooraleer je binnengaat.

Enkele degelijke restaurants springen er uit:

 • Aux Armes de Bruxelles, Beenhouwerstraat 13, tel +32 2 511 5550, 's maandags gesloten
 • Chez Léon, Beenhouwerstraat 18, tel. +32 2 511 1415, [21]. Maakt nu deel uit van een Franse keten, is gespecialiseerd in mosselen.
 • Scheltema, 7, Rue des Dominicains, tel. 02/512.20.84. [22]. Gespecialiseerd in visgerechten.

Buiten de Beenhouwersstraat is er nog:

 • Au Pré Salé, Vlaamsesteenweg 20, tel. +32 2 513 6545. Gespecialiseerd in mosselen en Brusselse gerechten.
 • Belgium Taste, in de bovenste bol van het Atomium, tel. +32 2 479 58 50, [23], unieke locatie, de suggesties op het menu kan je al verorberen voor 13 Euro.

Duur

 • Belga Queen [24], Wolvengracht 32 - een restaurant binnen een oud bankgebouw. Met een oesterbar en luxueuze toiletten.
 • Taverne du Passage [25], Koninginnegalerij, tel +32 2512 3731. Een luxueus restaurant in oude stijl.
 • Les Larmes du Tigre [26], Justitiepaleis, de Wynantsstraat 21, dinsdag gesloten, tel +32 2512 18 77 - stijlvol Thais restaurant.
 • De Gulden Boot (la Chaloupe d'Or), Grote Markt 24.
 • Comme Chez Soi, Rouppeplaats 1000 Brussel, tel. +32(0)2 512 29 21, fax +32(0)2 511 80 52, ([email protected]), [27]. Gesloten op zon- en maandag. Comme Chez Soi is een toprestaurant van Brussel dat onlangs een Michelinster heeft verloren, het heeft nu twee sterren. Als je aan een Belg vraagt, noem mij een bekend restaurant dan zal hij spontaan zeggen "Comme Chez Soi", het is een grote naam in België. Je kan er nouvelle cuisine (voornamelijk Franse keuken) eten en de prijzen voor een menu variëren van 68 euro tot 175 euro.

Vegetarisch

 • Dolma, Elsensesteenweg 329, tel. 02/649 89 81 - [28].
 • La Tsampa, Livornostraat 109 [29] - bio/vegetarische winkel annex restaurant.

Drinken

Typische Brusselse bieren zijn gueuze en kriek.

Een speciaal drankje dat je alleen in Brussel kan proeven is een zogenaamde "half-en-half". Het bestaat uit de helft witte wijn en de helft champagne.

 • Poechenellekelder , Eikstraat 5 schuin over Manneken Pis. Een café volgestouwd met marionetten en poesjenellen. De laatste zijn poppen uit een lokale variant van poppenspel. Om in de kelder te komen moet je eerst enkele trappen op. Alle dagen open vanaf 11 uur.
 • Delirium Cafe, Getrouwheidsgang 4A, [30]. Café met meer dan 2000 soorten bier van over gans de wereld.

Uitgaan

 • Café le Cercueil, Haringstraat, Rue des Harengs 10-12, vlakbij de Grote Markt. Alle dagen open van 20.00 tot 's nachts. Dit café moet je absoluut gezien hebben, het is ingericht alsof je in een graftombe bent, je kan er bier drinken uit doodshoofden en ze draaien er weirde muziek. Opgepast want als je er binnenkomt struikel je over de doodskisten, na enkele minuten zijn je ogen aangepast en kan je er "gezellig" zitten.
 • Maison Cirio, WikiTravel Rating 3,Beursstraat 18, vlakbij de Beurs. Een café waar de tijd heeft stilgestaan. Gebouwd in 1886, in de typische artnouveaustijl van die tijd. Heeft ook kleine restauratie. Bezoek zeker de toiletten, met de originele betegeling.
 • the Fuse, de meest hype discotheek van Brussel met trancemuziek.
 • Rock Classic bar, hardrock/metal-café in hartje Brussel.
 • de Falstaff, WikiTravel Rating 3, overbuur van de Cirio
 • Irish Pub, gespecialiseerd in voetbalmatchen, met een flatscreen in elke hoek van het café, niet goedkoop maar je hebt een perfect uitzicht tijdens je favoriete voetbalmatch.
 • "Brasserie De l'Union", Sint-Gillisvoorplein, Vlakbij de Hallepoort. [31] gezelligheid troef en aan de muur hangen de foto's van de kampioenenploegen van Union!

Slapen

Goedkoop

 • Hostel Scandinavia, Bergensesteenweg 123, Anderlecht. Goed gelegen vlakbij het historische centrum van Brussel. De prijs voor één nacht bedraagt €24.
 • 2Go4 Hostel [32], Emilie Jacquinstraat 99. Een modern hotelleje dichtbij het stadscentrum. De prijs voor één nacht bedraagt €20. Gratis draadloos internet (vraag ernaar aan de receptie).
 • Jeugdherberg Van Gogh [33], Tel. (+32) 2 217 01 58 (Fax (+32) 2 219 79 95), Dwarsstraat 8. De Van Gogh bevindt zich in de buurt van het Noordstation, waardoor het ideaal gelegen is voor mensen die met de trein komen. Vriendelijk personeel en een levendige bar die tot laat in de avond open blijft.

Middenklasse

 • NH Brussels City Centre[34] Het hotel is ideaal gelegen in het hart van het zakelijk- en shoppingdistrict rondom de prestigieuze Louizalaan. Deze wijk in de Brusselse bovenstad heeft een ruim aanbod van terrassen, gastronomische restaurants, bars, luxueuze winkelgalerijen en musea. NH Hotels beschikt over 6 hotels in Brussel

Duur

 • Conrad Brussels
 • Hilton Brussels
 • Sheraton Brussels
 • Marriott Brussels
 • Le Meridien Brussels
 • Hilton Brussels City

Contact

Veiligheid & Gezondheid

Het Dagelijks leven

VerderDit artikel is bruikbaar. Een aantal significante secties is goed genoeg om dit artikel bruikbaar voor een avontuurlijk persoon te maken. Dit artikel kan een gidsartikel worden, door erin te duiken en het uit te breiden!Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb