Doe mee en deel je reiskennis!

Bregenzerwald

Uit Wikitravel
Versie door 92.65.192.66 (overleg) op 24 sep 2010 om 13:13 (Nieuwe pagina: == Culinair == Kaas en keuken In het uiterste westen van Oostenrijk, in de deelstaat Vorarlberg, ligt het Bregenzerwald. Wat kaas en kaascultuur betreft beheersen de bewoners van he...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bregenzerwald

Default Banner.jpg

Culinair

Kaas en keuken

In het uiterste westen van Oostenrijk, in de deelstaat Vorarlberg, ligt het Bregenzerwald. Wat kaas en kaascultuur betreft beheersen de bewoners van het Bregenzerwald hun vak. En de koks van de veelgeprezen herbergen en restaurants koken fantastisch.

De landbouw speelt nog steeds een grote rol in het Bregenzerwald. De boerenbedrijven zijn meestal maar klein – een boer heeft gemiddeld 9 koeien. Zij doen enorm hun best om fantastische producten te maken. Daarvan zijn de verschillende kaassoorten, yoghurts, kruiden, gedestilleerde dranken, vlees- en spekspecialiteiten goede voorbeelden. Boeren en gastronomen werken nauw samen. Op de meeste menukaarten vindt u regionale lekkernijen van eigen bodem, maar ook verfijnde creatieve specialiteiten.

Bergen en kaas Het culinaire uithangbord is de 'Bregenzerwälder Berg- & Alpkäse', een smakelijke harde kaas, die pittiger smaakt, naarmate hij langer gerijpt heeft. Deze kaas wordt gemaakt door 18 dorpskaasmakerijen en – in de zomer – door ongeveer 90 kaasmakerijen in de bergen. Ook rauwmelkse emmentaler, camemberts, koeien-, schapen- en geitenkaas horen bij de plaatselijke specialiteiten.

KäseStrasse Bregenzerwald De ‘KäseStrasse’ is niet letterlijk een straat, maar een samenwerkingsverband van experts in heel verschillende disciplines. De leden – waaronder kaasmakerijen, restaurants en boeren die hun producten rechtstreeks vanaf de boerderij verkopen – organiseren het hele jaar door activiteiten en proeverijen en wijden geïnteresseerden in de geheimen van het kaasmaken in. Van medio september tot eind oktober wordt in het Bregenzerwald de kaasherfst gevierd. Het begint met de terugkeer van de kuddes naar het dal en met de kaasmarkt in Schwarzenberg in september. Er staan kaasherfstweken op het programma, met lekkernijen zoals kazen van verschillende hoogtes bij de aangesloten restaurants, kaas- en wijnproeverijen op verschillende plaatsen, kaaswandelingen, rondleidingen door kaasmakerijen, muziek en cultuur in samenwerking met de musea van het Bregenzerwald.

'Berggut': regionale specialiteiten in de bergrestaurants Een echt lekker brood met boerenboter en bergkaas, een romige ‘kaiserschmarren’ met eieren van blije kippen, een sappige schnitzel van het Alpenvarken: onder de naam 'Berggut' zetten de onlangs geselecteerde herbergen en restaurants in de bergen van het Bregenzerwald regionale lekkernijen in de schijnwerpers. Op een eigen kaart staat informatie over welke ingrediënten van boerderijen en producenten in de regio komen – of zelfs uit de eigen tuin. Zoals bijvoorbeeld melk, boter en bergkaas, in verschillende stadia van rijpheid en afkomstig van verschillende Alpen. Verse geitenkaas, vlees van het Alpenzwijn, en van de kleinere boerderijen komen brood en eieren. Fruit, bessen, sla en kruiden.


Veenrestaurants in Krumbach Krumbach heeft in 2009 zijn veengebieden toegankelijk gemaakt. Dat was voor vier gastronomen in Krumbach de aanleiding om iets te doen rond het thema 'Moor' (veen). Zij noemen zich 'Moorwirte' (veenrestaurants) en bieden onder die naam rondleidingen, kookcursussen en veendagen aan. Het hele jaar door staat er op hun menukaarten minstens één gerecht dat betrekking heeft op het veen. Bovendien is er een seizoensafhankelijk veendrankje, dat verrast met geuren en smaken uit het veen. Hoogtepunten in het jaarprogramma van de veenrestaurants zijn de lente- en herfstveenweken, die plaatsvinden van 24 april tot en met 2 mei en van 15 tot en met 26 oktober.

Meer informatie: www.bregenzerwald of www.vorarlberg.travel


Culinaire specialiteiten – linktips:
Cultuur

Kunstzinnig: het Bregenzerwald / Vorarlberg

In het uiterste westen van Oostenrijk, in de deelstaat Vorarlberg, ligt het Bregenzerwald. Traditioneel, klassiek en modern - voor een landelijke regio heeft het Bregenzerwald een verrassend onprovinciale evenementenagenda. De omringende natuur speelt op zijn eigen manier altijd mee.

Schubertiade Schwarzenberg

De prominentste evenementenserie uit de cultuurkalender van het Bregenzerwald is de internationaal gerenommeerde Schubertiade in Schwarzenberg. De landelijke sfeer van het Bregenzerwald harmonieert op een unieke manier met de muziek van Schubert en zijn tijdgenoten. In het kader van de Schubertiade in Schwarzenberg vinden dit jaar van 18 tot en met 27 juni en van 27 augustus tot en met 12 september ongeveer 70 evenementen plaats, waaronder kamerconcerten, liederenavonden, pianoconcerten, orkestconcerten, lezingen en masterclasses. In de Angelika-Kauffmann-zaal, waar u door de ramen een fantastisch uitzicht hebt op de weiden en de bergen van het Bregenzerwald, zijn ook dit jaar weer voortreffelijke artiesten en ensembles te gast. Schubertiade-gasten kunnen kiezen uit diverse door Bregenzerwald Tourismus samengestelde arrangementen. Ze zijn inclusief verblijf en met per persoon 3 concertkaarten naar keuze.

Begaafde vrouwen

In het Bregenzerwald staan twee bijzondere vrouwen in het middelpunt van de belangstelling. De tentoonstelling 'Wahlverwandte', van 12 juni tot en met 26 oktober te zien in het Angelika-Kauffmann-Museum in Schwarzenberg, gaat over het leven en werk van barokschilderes Angelika Kauffmann. Het Frauenmuseum in Hittisau, het enige vrouwenmuseum van Oostenrijk, houdt zich bezig met het werk van tekenfilmtekenares, grafica en veelvuldig onderscheiden kinderboekenillustratrice Susi Weigel (1914 - 1990). Samen met Mira Lobe creëerde zij vooral klassieke kinderboeken. De tentoonstelling 'Ich bin ich' is te zien van 16 mei tot en met 26 oktober.

Eerlijk handwerk

Parallel aan de moderne architectuur ontwikkelde zich in het Bregenzerwald een op zichzelf staande, designgeoriënteerde ambachtsgemeenschap, die werken maakt waar zowel in Oostenrijk als in andere landen belangstelling voor is. Circa 100 van de meest innovatieve ambachtslieden uit het Bregenzerwald – van meubelmakers tot textielontwerpers – hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband 'Werkraum Bregenzerwald'. Dit gemeenschappelijke platform organiseert tentoonstellingen, wedstrijden en lezingen. Een selectie van de werkstukken van de deelnemers is te zien in het depot van het atelier in Schwarzenberg. Het depot is van april tot en met oktober geopend op donderdag van 17.00 uur tot 19.30 uur, tijdens de Schubertiade dagelijks van 17.00 uur tot 19.30 uur en op aanvraag.


Sculpturen van hout

De sculpturenwandeling is nieuw in Langenegg. Twee keer negen kunstenaars uit Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië maakten sculpturen van hout, het voornaamste basismateriaal in het Bregenzerwald. Elke kunstenaar wijdde zich zonder voorafgaand plan aan een boom naar keuze – een in het bos staande boom, een omgevallen stam, of hout in de vorm van zaagsel. Met als resultaat 2 keer 9 sculpturen, die de bezoekers langs een idyllisch gelegen sculpturenwandelpad kunnen bezichtigen.

Meer informatie: www.bregenzerwald.at of www.vorarlberg.travel


Culturele highlights – linktips: