Doe mee en deel je reiskennis!

Brazilië

Uit Wikitravel
Versie door 83.134.175.204 (Overleg) op 31 jan 2013 om 21:31 (Steden)
Ga naar: navigatie, zoeken
Brazilië

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
noframe
Beknopt
Hoofdstad Brasilia
Regering Federale republiek
Munt Real (BRL)
Oppervlakte 8.511.965 km²
Bevolking 190.755.799 (Census augustus 2010)
Taal Portugees
Religie Rooms Katholiek 80%
Elektriciteit 127V/60Hz of 220V/60Hz (Noord-Amerikaanse of Europese stekker)
Oproepcode 55
Internet TLD .br
Tijdzone UTC -3 (-2 to -4)


Brazilië (Portugees:Brasil) is verreweg het grootste land van Zuid-Amerika. Het beslaat ongeveer de helft van de totale landoppervlakte van het continent. Er wonen meer dan 180 miljoen mensen. Brazilië heeft een lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan en heeft landsgrenzen met alle andere Zuid-Amerikaanse landen behalve Ecuador en Chili.

Regio's

Brazilië is het vijfde grootste land op aarde. Het is verdeeld in vijf regio's, die de landsgrenzen volgen, maar die ook natuurlijke, economische en culturele grenzen hebben.

Brazil regions.png
Noord (Acre, Amapá, Amazone, Pará, Rondônia, Roraima, Tocantins)
De Amazone, het regenwoud en het gebied langs de noordelijke en westelijke grens, met een opmerkelijke invloed van de oorspronkelijke bewoners.
Noordoost (Alagoas, Bahia, Ceará, Maranhão, Paraíba, Pernambuco, Piauí, Rio Grande do Norte, Sergipe)
Sterke zwarte cultuur (met name in Bahia) gemend met vroege Iberische folklore. De kustlijn wordt beschouwd als de mooiste van het land. Het heeft het zonnigste en warmste klimaat, maar is ook de droogste en armste regio van het land.
Centraal-West (Distrito Federal (Federaal District), Goiás, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul)
De Pantanal moerassen, grote boerderijen, jonge steden, de Cerrado en het Federaal District, met zijn extreem modernistische architectuur.
Zuidoost (Espirito Santo, Minas Gerais, Rio de Janeiro, São Paulo)
São Paulo en Rio zijn de grootste steden van het land en de economische en industriële knooppunten, er zijn ook enkele eeuwenoude koloniale steden.
Zuid (Paraná, Rio Grande do Sul, Santa Catarina)
Is een land van de valleien en pampa's waar een sterke Gauchocultuur, zoals in Uruguay en Argentinië, de Europese invloeden tegenkomt. Daarom is er veel economische groei en toerisme. Het heeft de hoogste levensstandaard van het land. Er zijn slechts twee grote steden (Curitiba en Porto Alegre) en een aantal middelgrote steden met zeer lage misdaadcijfers. Duitse, Italiaanse, Poolse en Oekraïense immigranten hebben de regio in het midden van de 19e eeuw gekoloniseerd. Het is de enige regio in Brazilië waar het ieder jaar sneeuwt, voornamelijk in de centrale berggebied van de staat Santa Catarina.
Steden

Andere bestemmingen

Info

Brazilië is het enige land in Zuid-Amerika waar Portugees de officiële taal is.

Arriveren

Paspoort- en Visuminformatie

Nederlanders en Belgen hebben geen visum visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Per vliegtuig

Brazilië heeft veel verschillende vluchthavens. Deze kun je vinden op: http://www.skyscanner.nl/luchthavens/br/vliegvelden-in-brazili%C3%AB.html

Per trein

Per auto

Per bus

Rondreizen

Heb je geen zin om alles op eigen houtje te doen, dan kun je een rondreis via een touroperator boeken. Dit kan bij aankomst in Rio de Janeiro, Sao Paulo of één van de andere internationale luchthavens in Brazilië, bij een lokale agent, maar kan ook vanuit Nederland. Olaf Reizen [1] is een goede aanrader voor avontuurlijke reizigers die zo min mogelijk zelf willen regelen en toch op eigen gelegenheid mooie plekjes willen ontdekken.

Geldzaken

De eerste munteenheid die in Brazilië werd gevoerd was vanaf 1624 de gulden, tijdens de bezetting van Brazilië door Nederland. De munteenheid nu is de Braziliaanse Real, afgekort tot BRL, het meervoud is reais. 100 Centavos is 1 real. De munten: 1, 10, 25, 50 centavos en 1 real. Papiergeld: 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 real.

De koers van de Real is (mei 2011) 1 EUR = 2,28 BRL 1 BRL = 0,44 EUR

Tot 1999 waren de Amerikaanse dollar en de Braziliaanse Real gelijk aan elkaar, maar als gevolg van wereldwijde financiële crisis is de waarde van de Real flink gezakt.

Eten

In Brazilië eten ze veel rijst, bonen, sauzen, vlees, vis en salades. In elke streek eten ze verschillend, aan de kust eet men namelijk meer vis en garnalen. En in het zuiden eten ze meer vleesgrills. In Brazilië is het eten erg goedkoop en erg hygiënisch. Ook word er in Brazilië nog veel met houtovens gekookt, waardoor het eten een speciale smaak krijgt.

In Brazilië worden veel vruchtensappen gedronken en veel fruit gegeten. Het fruit, dat daar het meeste word gegeten is het fruit, dat je daar kunt verbouwen, en dat zijn er wel 20. Ook Caipirinha is echt Braziliaans. Caipirinha is een cocktail sterke drank die bestaat uit rum, limoenen, suiker en ijs. In Brazilië is kraanwater niet drinkbaar, dus als je daar water wilt drinken moet je bronwater kopen. Wat ze ook in Brazilië drinken is Chimarrão thee. Chimarrão is een soort thee gemaakt van erva-mate. In een speciale kop, genaamd cuia wordt dit kruid gemengd met water en via een dik ijzeren rietje, genaamd bomba opgedronken.

Uitgaan

Braziliaans carnaval

Overnachten

Leren

Veiligheid

Er gaan verhalen rond dat Brazilië een zeer gevaarlijk land is. Deze verhalen vinden hun oorsprong bij toeristen die overvallen zijn. Zo'n overval kan met geweld plaatsvinden. Deze overvallen vinden plaats in de grote steden. In de kleinere steden, meer in de provincie, is alles erg kalm, rustig en vredig. De bevolking is erg vriendelijk en open.

Hier zijn enkele tips om te zorgen dat je niet overvallen wordt:

  • Zorg dat je er niet te veel als toerist uit ziet.
    De kleding in Brazilië bestaat uit een t-shirt, korte broek en slippers. Dat is meer dan voldoende om naar het strand te gaan. Neem niet veel geld mee. Voedsel is goedkoop in vergelijking met de Benelux. Laat sieraden thuis; deze geven alleen maar witte strepen achter na het zonnen. Ga niet opvallend foto's maken; dat trekt de aandacht. Geniet van de schoonheid en hou de gedachten vast.
  • Val niet op.
    Zoals eerder geschreven: korte broek, t-shirt en slippers zijn voldoende. Een kop groter, blanke huid, blonde haren en blauwe ogen; dat valt al genoeg op.
  • Ga niet naar plaatsen waarvan een normaal mens weet dat daar gevaar loert.

Waarom gevaar zoeken als je van de schoonheid kunt genieten? Duistere steegjes en gevaarlijke buitenwijken zijn geen plaatsen voor een toerist. Ga naar het strand, eet in een restaurant, neem de bus, dat is allemaal veilig.

De gele taxi's in Rio staan erom bekend dat ze toeristen afzetten en minimaal het dubbele van het normale tarief rekenen.

Gezondheid

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Amerika

Antigua en Barbuda · Argentinië · Belize · Bolivia · Brazilië · Canada · Chili · Colombia · Costa Rica · Ecuador · El Salvador · Guatemala · Guyana · Honduras · Mexico · Nicaragua · Panama · Paraguay · Peru · Suriname · Uruguay · Venezuela · Verenigde Staten van Amerika

Niet zelfstandig: Falklandeilanden · Frans-Guyana

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika