Doe mee en deel je reiskennis!

Brasilia

Uit Wikitravel
Versie door Ro'tje (Overleg | bijdragen) op 29 aug 2011 om 11:22
Ga naar: navigatie, zoeken
Brasilia

Default Banner.jpg

Brasilia [1] (Portugees: Brasília) is de hoofdstad van Brazilië. Wettelijk is Brasilia geen stad en ook geen deelstaat, maar hoort direct toe aan de Unie. De Braziliaanse Grondwet verbiedt het verdelen van het Federaal District in gemeenten. De basiswet is geen grondwet, zoals in de deelstaten, maar een organieke wet, net als in de gemeenten. Ook heeft Brasilia geen burgemeester, maar wordt haar regering geleid door een gouverneur. Dit maakt Brasilia een hybride eenheid met eigenschappen van zowel een gemeente als een (deel-)staat. Brasilia heeft ongeveer 1.600.000 inwoners (2005).

Begrijpen

De kathedraal van Brasilia.

De stad is aan het einde van de jaren vijftig van de twintigste eeuw, op initiatief van de toenmalige president Juscelino Kubitschek, in enkele jaren tijd uit de grond gestampt. Brasilia moest als nieuwe, neutrale hoofdstad van het land dienen ter vervanging van Rio de Janeiro. Een belangrijk doel was de economische ontwikkeling van het Braziliaanse hinterland.

De stad is gebaseerd op een stedenbouwkundig plan van Lucio Costa met de vorm van een vliegtuig. Aan een brede, centrale boulevard, de "monumentale as" (Eixo Monumental) liggen alle regeringsgebouwen. Dwars daarop staan twee "vleugels" (de Asa Norte (Noordas) en Asa Sul (Zuidas)). Daaraan liggen, uiterst regelmatig geordend, grote woonblokken (superquadra's). Een groot aantal monumentale gebouwen (onder meer de kathedraal en het congres) is van de hand van architect Oscar Niemeyer. De architecturale en stedenbouwkundige ideeën van Le Corbusier zijn van grote invloed geweest bij het concipiëren van de nieuwe stad Brasilia, zoals onder meer het uiteenleggen van de functies waardoor het verkeer toeneemt.

Arriveren

Per Vliegtuig

De Presidente Juscelino Kubitschek International Airport (IATA: BSB, ICAO: SBBR) is de internationale luchthaven van Brasília en ligt op 11 kilometer van het centrum en heeft een van de weinige toeristische informatievoorziening in de stad.

Per Trein

Per Auto

Wie met de auto uit het zuiden en westen in Brasilia aankomt bereikt de stad via de Saida Sul, vanuit de andere richtingen kom je in Brasilia via de Saida Norte.

Per Bus

Door zijn centrale ligging is Brasilia vlot bereikbaar met de bus vanuit de rest van Brazilië. Reistijden zijn ongeveer 15 uur naar São Paulo, 18 uur naar Rio, 10 uur naar Belo Horizonte en 3 uur naar Goiania. Bussen die vanuit andere staten aankomen in Brasilia houden halt aan een speciaal busstation met de naam Rodoferroviaria, dat is gelegen aan de westkant van de as en is verbonden met het centrum met stadsbussen van lijn 131 (de bussen vertrekken er om de 10 tot 20 minuten, van 5 uur 's ochtends tot middernacht) en taxi's.

Per Boot

Rondreizen

Per bus/tram/metro

De metro van Brasilia is het grotendeels bovengrondse systeem dat enkele buitenwijken met het centrale gedeelte van deze geplande stad verbind. Anno 2010 bestaat het netwerk uit twee in een Y-vorm aangelegde lijnen, die op de oostelijke helft stations en sporen delen en in het westen vertakken. De metro wordt geëxploiteerd door de Companhia do Metropolitano do Distrito Federal S.A., een staatsbedrijf in handen van het federale district. De bouw van het stelsel heeft een groeispurt veroorzaakt in enkele westelijke voorsteden van de ruim opgezette stad.

Per fiets

Per taxi

Te voet

Bekijken

Doen

Leren

De Universiteit van Brasilia (Portugees: Universidade de Brasília) is één van de grootste en meest prestigieuze universiteiten van Brazilië.

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Uitgaan

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Telefoon

GSM

Internet

Veiligheid

Volgende bestemmingen


Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!