Doe mee en deel je reiskennis!

Bergen (Noorwegen)

Uit Wikitravel
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 10 mrt 2011 om 04:59 (Per Bus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bergen (Noorwegen)

Default Banner.jpg

Bergen is een gemeente in de Noorse provincie Hordaland en tevens de op één na grootste stad van Noorwegen. De gemeente telde op 15 augustus 2008 250.000 inwoners.

Begrijpen

Bergen wordt ook wel de stad tussen de zeven bergen (de syv fjell) genoemd. Eén van de bergen waaraan de stad zijn naam dankt is Fløyen. Van hieruit is er een goed uitzicht over de stad. Om op de top te komen kun je gebruikmaken van een kabeltrein: Fløibanen. De hoogste van de zeven bergen is Ulriken.

Bryggen, het middeleeuwse bestuurs- en handelscentrum en de kern van Bergen, ligt aan de baai Vågen en staat nu op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Arriveren

Per Vliegtuig

De Luchthaven Bergen-Flesland (Noors: Bergen Lufthavn Flesland) (IATA: BGO, ICAO: ENBR) is de luchthaven van Bergen. De luchthaven ligt op 19 kilometer van het stadscentrum. Het is de tweede luchthaven van Noorwegen en verwerkte 4.852.740 passagiers (2007). De oorspronkelijke terminal is omgebouwd tot een heliport, vooral voor vluchten naar olieplatforms in de Noordzee.

Per Trein

Het station van Bergen (Noors: Bergen stasjon) is het hoofdstation van de stad. Het is een zogenaamd "kopstation" (een station met uitsluitend doodlopende sporen) en dus een eindstation van alle aankomende lijnen.

Bergensbanen - De spoorlijn tussen Bergen en Oslo, is de hoogste hoofdspoorlijn in Europa. Hij gaat over de Hardangervidda-hoogvlakte die hoogtes bereikt tot meer dan 1200 meter boven zeeniveau.

Per Auto

De stad ligt aan de E39 die in het zuiden tot in het Deense Aalborg loopt en in noordelijke richting tot Trondheim.

Per Bus

De busmaatschappij NOR-WAY Bussekspress zorgt ervoor dat Bergen verbonden is met alle grote Noorse steden. De langeafstandsbussen vertrekken aan de achterkant van het station. Reizen per bus is meestal de goedkoopste manier maar nemen wel wat meer tijd in beslag, gezien de enorme afmetingen van het land. De bussen zijn voorzien van alle luxe en de vertrektijden zijn te raadplegen op de [1] van de maatschappij.

Per Boot

Bergen is het begin- en eindpunt van de Hurtigruten, de romantische cruise die zeer populair is bij toeristen en een groot deel van de Noorse kust afvaart (van Bergen tot Kirkenes en terug).

Er zijn veerdiensten naar Hanstholm en Hirtshals in Denemarken, naar Lerwick en Newcastle in Groot-Brittannië, naar Tórshavn op de Faeröer en naar Seyðisfjörður op IJsland.

Ook is er een bootverbinding naar de Sognefjord en de Nordfjord.

Rondreizen

Zien

Het historische centrum van de stad is een bezoek meer dan waard. Enkele bezienswaardigheden zijn:

  • Troldhaugen - Het voormalige huis van Edvard Grieg (tevens museum).
  • Akvariet i Bergen - Het stadsaquarium.

Doe

Ga naar de Bergense kunstfestivals:

  • Grieg International Choir Festival - Jaarlijks georganiseerd festival.
  • Festspillene (Bergen International Festival) - Een jaarlijks kunstfestival dat plaatsvind in de maand mei.
  • laat je vanuit het centrum van de stad naar de top van de berg Fløyen brengen met de Fløibanen.

Leren

De Universiteit van Bergen [2] (Noors: Universitetet i Bergen) is een openbare universiteit in Bergen. Aan de universiteit studeren tegenwoordig meer dan 17.000 studenten. Vooral het Zeeonderzoeksinstituut is internationaal zeer gerenommeerd.

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Drinken

Slapen

Budget

Medium

www.incity.no

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!