Doe mee en deel je reiskennis!

Barcelona

Uit Wikitravel
Versie door 3wisemen (overleg | bijdragen) op 27 okt 2010 om 06:07 (Vakantieappartementen: minus reclame)
Ga naar: navigatie, zoeken
Barcelona

Default Banner.jpg

Barcelona
Sagrada familia barcelona.jpg
{{{kaart2}}} {{{kaart3}}}
Wapen
Coats of arms of None.svg
Geografie
Regio Sjabloon:Catalonië
Provincie Sjabloon:Barcelona (Provincie)
Geografische ligging {{{nb}}} NB {{{ol}}} OL
Geografische ligging 41°23′N 2°11′E
Hoogteligging {{{hoogte}}} m
Oppervlakte 100,4 km²
Bevolking
Bevolking
– Bevolkingsdichtheid
1 605 602 (2006)
15.969 inw./km²
Mannen
Vrouwen
{{{mannen}}}%
{{{vrouwen}}}%
Overige info
Postcode 08001–08080
Zonenummer {{{netn}}}
Barcelona is een grote stad onderverdeeld in meer district- of buurtartikelen, die lijsten over sightseeing, restaurants, nachtleven en slaapgelegenheden bevatten — overweeg om ze allemaal of slechts een gedeelte af te drukken.

Barcelona [3] is de op één na grootste stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië, en ook van de provincie Barcelona. De stad had op 1 januari 2006 een inwonertal van 1.593.075, en in de metropool Barcelona, oftewel inclusief de voorsteden, wonen er 5.239.927 mensen. Door de inwoners wordt de stad vaak ‘Barna’ genoemd, niet te verwarren met ‘Barça’ wat op voetbalclub FC Barcelona slaat. Barcelona ligt aan de Middellandse Zee, aan de zogenaamde Costa del Maresme, welke 60 km ten noorden van de stad overgaat in de Costa Brava, die bekend staat als de mooiste kust van Spanje, en in het zuiden aan de Costa Daurada grenst. De stad ligt op slechts 160 kilometer afstand van de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën. Barcelona heeft diverse internationale evenementen georganiseerd die hebben bijgedragen aan een modern imago, en haar opnieuw op de wereldkaart hebben gezet. De belangrijkste daarvan waren de Wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929, en wat recenter, de Olympische Zomerspelen van 1992 en het Fórum (Universeel Cultureel Evenement) in 2004.


Buurten

 • Ciutat Vella - De oude binnenstad met de beroemde Gotische wijk Barri Gòtic (Spaans: Barrio Gótico)
 • Eixample - Blokvormige modernistische buurt met veel Art Nouveau-gebouwen van o.a. architect Gaudí
 • Gràcia - Voormalige voorstad van Barcelona, nu is het een levendige buurt
 • Barceloneta - Voormalige visserswijk

Geschiedenis

Er bestaan twee verschillende theorieën over het ontstaan van Barcelona. Volgens één van deze zou de stad al 400 jaar voor de stichting van Rome door Hercules gegrondvest zijn. Later zou de Carthager Amílcar Barca, de vader van Hannibal, de stad in de 3e eeuw v. Chr. hebben uitgebreid en naar zichzelf, Barcino hebben vernoemd. Volgens de andere legende zou Hamilcar zelf de stad voor het eerst hebben gesticht.

Hoe dan ook, de eerste sporen van civilisatie in de omgeving van Barcelona stammen uit de periode van 2000-1500 voor Chr. Het eerste volk dat de plek waar nu de stad staat daadwerkelijk bewoonde waren de “Layetanos”, een Iberisch volk, in de 7e eeuw v. Chr. Gedurende de Tweede Punische Oorlog werd de stad veroverd door de Carthagers, en in het jaar 218 voor Chr. door de Romeinen. De stad kreeg van hen de naam “Julia Augusta Paterna Faventia Barcino”. Barcino werd gebruikt als een militair fort, in de 3e eeuw na Chr. woonden er ongeveer 6000 inwoners, maar het was slechts één van de vele vestigingen in de Romeinse route van Rome naar Cádiz. Ook was Barcelona niet eens de belangrijkste vestiging in de omgeving, die eer ging naar “Tarraco”, het huidige Tarragona, toentertijd de hoofdstad van “Hispania Tarraconensis”, een Romeinse provincie die het grootste deel van Spanje besloeg.

In de 5e eeuw werd “Barcino” bezet door de Visigothen, die er een belangrijk centrum voor handel en bestuur van maakten. In de 7e eeuw werd de stad veroverd door de Moren onder leiding van de Arabische koning “Al-Hurr”. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking vluchtte in die tijd naar de Pyreneeën, waar kleine nederzettingen werden gesticht. In het jaar 801 kwam de stad in bezit van het Frankische rijk. In 985 werd een groot deel van de stad verwoest door zware aanslagen van de Arabische leider van het Kalifaat van Córdoba: “Almansur”. Hij slaagde er overigens nooit in de stad te bezetten. Aan het einde van de 9e eeuw maakte Barcelona deel uit van het “Koninkrijk van Aragón” en werd begonnen aan de wederopbouw van de stad, onder leiding van “Graaf Borrell II”. Onder zijn leiding groeide Barcelona uit tot een rijk en machtig graafschap, en in de 13e en 14e eeuw werd het één van de belangrijkste steden van het Mediterraan gebied, samen met Venetië en Genua.

Ernstige politieke spanningen en onrust bereikten de stad in de 16e en 17e eeuw. Nadat de koning van het Spaanse rijk Ferdinand II van Aragón trouwde met Isabella van Kastilië, ontstonden er grote conflicten in het hele land, ook in Barcelona. Het begon met de “Catalaanse Opstand” van 1640 tot 1651 en later de Spaanse successieoorlog van 1706 tot 1714, waarmee een einde kwam aan de onafhankelijkheid van heel Catalonië, en een grijze periode voor de stad begon. Pas in de 19e eeuw werd Barcelona weer een belangrijk politiek, economisch en cultureel centrum, deze periode staat ook wel bekend als de “wedergeboorte” van de stad. In 1897 werd een groot deel van de stadsmuren verwijderd, zodat Barcelona met de omliggende dorpen werd verbonden en op die manier verder kon groeien. Deze uitbreiding begon met de bouw van de wijk Eixample, ontworpen door “Ildefons Cerdà”. Aan het begin van de 20e eeuw begonnen de economie en de industrie te groeien en kwamen nieuwe moderne ideologieën de stad binnen.

Spaanse burgeroorlog en het Franco-regime

In juli 1936 kwam een abrupt einde aan de groeiperiode van Barcelona, door het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog. De stad werd verscheidene keren gebombardeerd en werd uiteindelijk in januari 1939 veroverd door de fascistische dictator Francisco Franco, de dictator zou maar liefst 36 jaar de macht in handen houden. De macht van de Catalaanse regering werd overgenomen door Spaanse anarchisten, en een groot deel van de bedrijven werd overgenomen door syndicaten van de dictatuur, zoals de UGT en CNT. Franco ‘gebruikte’ Barcelona, met name gedurende de eerste 15 jaar van zijn regime, als een industriële fabriek, waarvoor een buitenproportionele groei van de stad werd afgedwongen. Door deze groei kwamen duizenden Spanjaarden uit het zuiden naar Barcelona voor werk, een groot deel van hen leefde echter in barakken zonder gas, licht of water. Dit fenomeen heette in het Spaans “barraquismo”. Iedere uiting van de Catalaanse taal en cultuur werd strikt verboden en gewelddadig bestraft, volgens de dictator was dat namelijk schadelijk voor de moraal van het Spaanse volk. Dit gold overigens ook voor alle andere talen (Engelstalige muziek, films, etc.).

Pas in de jaren 60 braken economisch gezien betere tijden aan, vooral door de massale komst van Noord-Europese toeristen. Deze concentreerden zich echter niet in Barcelona, maar rondom de verschillende vissersdorpen aan de kust, waarvan een aantal zouden uitgroeien tot kermisachtige badplaatsen. Het bracht wel meer werkgelegenheid in de omgeving met zich mee, waardoor ook de bevolking van Barcelona tot op zekere hoogte van deze groei profiteerde. Toch stond de stad tot ver in de jaren 70 bekend als gevaarlijk voor toeristen, er werden erg veel auto’s gestolen en huizen beroofd. In 1975 overleed Franco en kwam een einde aan 36 jaar onderdrukking en isolatie. Spanje kreeg opnieuw een koning, Juan Carlos I, en Barcelona kreeg de kans om zich vrij te kunnen ontwikkelen. De Catalaanse taal en cultuur konden weer vrij worden gebruikt, wat zelfs sterk werd gestimuleerd. De jaren 80 brachten meer stabiliteit met zich mee, en toen in 1986 bekend werd dat Barcelona de Olympische Zomerspelen 1992 zou organiseren, begon men aan een enorme transformatie van de stad. Barcelona werd in 1987 geschokt door een bomaanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA op de supermarkt Hipercor aan de Avinguda Meridiana, waarbij 21 mensen om het leven kwamen. In de daaropvolgende jaren werd, in het kader van de Olympische Spelen, toch het metronetwerk gemoderniseerd, de huidige rondwegen werden aangelegd, het vliegveld werd uitgebreid, een groot deel van het centrum werd ‘schoongemaakt’, de criminaliteit werd zeer succesvol bestreden, en vele historische gebouwen (waaronder een aantal van Antoni Gaudí) werden compleet gerestaureerd. Sindsdien is Barcelona één van de metropolen van Europa, en één van de belangrijkste grote steden van de Europese Unie. Barcelona is uitgegroeid tot een moderne en veilige stad, en heeft sinds 1 januari 2006 vier punten op de lijst van wereldsteden.

Erheen reizen

Vliegtuig

Met meer dan 24 miljoen passagiers per jaar is Airport Barcelona "El Prat" (Code: BCN) het op één na drukste vliegveld van Spanje, alleen Madrid wordt meer bevlogen. Het ligt 18 kilometer ten zuidwesten van de Catalaanse hoofdstad, wat doorgaans betekent dat u binnen een uur na landing al kan arriveren in uw hotel of appartement.

Vervoer vanaf het vliegveld naar het centrum van de stad kan per regionale trein, bus of taxi. Per bus heeft men voor 3,75 Euro een enkeltje naar Plaça de Catalunya.

Per trein is El Prat verbonden met het internationale trein station Sants (reisduur 15-25 minuten). Een enkeltje kost ongeveer €2,20, maar voordeliger is het om een T-10-ticket aan te schaffen (€7,20 voor tien ritten) tevens te gebruiken in de metro en op alle busroutes binnen Barcelona.

Mocht u in Girona aankomen dan is er een bus service vanaf het vliegveld naar Estacio del Nord voor 12 Euro (enkeltje) en voor 21 Euro heeft u een retourtje. De reis duurt ongeveer één uur en tien minuten.

Trein

Een alternatieve manier om Barcelona te bezoeken is om dit per boemeltreintje te doen vanuit toeristenplaatsen aan de Costa. Vanuit Callella, even ten noorden van Barcelona bijvoorbeeld, is het een uurtje sporen langs de kust. Leuk ritje en een relaxte manier om een dagtocht te maken naar Barcelona. Met dit treintje kom je midden in het centrum van Barcelona aan.

Auto

Bus

Boot

Rondreizen

Zie

Tibidabo

Musea

 • het MHC, historisch museum van Catalonië, Museu d'Història de Catalunya, www.mhcat.net, het museum is opgevat in het Catalaans en Engels. Een grote aanrader als je de geschiedenis wil begrijpen van de Catalanen.
 • het MNAC, Nationaal kunstmuseum van Catalonië, Museu Nacional d'Art de Catalunya,,www.mnac.es
 • het stadmuseum van Barcelona
 • het MACBA, museum van Hedendaagse kunst van Barcelona,Museu d'Art Contemporani de Barcelona , http://www.macba.es.
 • het CCCB', centrum voor hedendaagse kunst van Barcelona, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
 • Caixa Fòrum', Plaça Espanya, [4].
 • Antoni Tàpies museum,Fundació Antoni Tàpies, [5].
 • Joan Miró museum,Fundació Joan Miro,Parc de Montjuïc s/n, tel: (34) 934.439.470, [email protected], [6], dinsdag tot zaterdag van 10u00 - 19u00 (oktober-juni), 10u00 - 20u00 (juli-september), donderdag van 10u00 - 21u30, zondag en feestdagen van 10u00 - 14u30, maandag gesloten behalve feestdagen.
 • het CASM,Kunstencentrum Santa Monica, Centre d'Art Santa Mònica [7].
 • Aquarium van Barcelona, L’Aquàrium de Barcelona, Moll d’Espanya del Port Vell zonder nummer, Tel. 00 34 93 221 74 74, [email protected], www.aquariumbcn.com. Dit is het belangrijkste centrum voor maritieme vrije tijd en opleiding ter wereld betreffende de Middellandse zee. Er zijn 35 tanks, 11.000 dieren waarvan 450 verschillende soorten en een onderwatertunnel van 80 meter met zes miljoen liter water en een uniek immens Oceanarium.
 • Eroticamuseum,Museum de l'Eròtica de Barcelona
 • Voetbalmuseum FC Barcelona, Museu Futbol Club Barcelona, tel. (+34) 93 496 36 00, www.fcbarcelona.es, maandag tot zaterdag , (van 2 april tot 28 oktober) van 10u00 tot 20u00 - Camp Nou Tour sluit een uur vroeger dan het museum. Zondag en feestdagen van 10u00 tot 15u00, Camp Nou Tour sluit een uur vroeger dan het museum. Op dagen van Champions-League-wedstrijden in het stadium, van 10u00 tot 15u00, Camp Nou Tour niet toegankelijk. 1 januari, 6 januari en 25 december gesloten. Dit is het meest bezochte museum van Barcelona met permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de club, de Pablo Ornaque-verzameling met voetbalgadgets en rariteiten en met tijdelijke tentoonstellingen. Er is ook de Camp Nou Tour.
 • Maritiem museum,Maritime Museum, [8].
 • Catalaans Archeologisch Museum', Museu d'Arquelogia de Catalunya, www.mac.es.

Doe

Touristische tour

 • Barcelona vanuit de zee ontdekken en genieten van een prachtig uitzicht vanaf een J80 zegelboot. 3 uur zegeltochten 's ochtends, 's middags en 's avonds, Business Yachtclub Barcelona

Leer

Barcelona is een zeer populaire bestemming voor iedereen die de Spaanse taal wil leren. Een internationale mix van studenten zit dagelijks in de schoolbanken van diverse taalscholen om zich het Spaans eigen te maken. Neem eens een kijkje bij de volgende taalscholen voor meer informatie:

Werk

Koop

 • Mercat de la Boqueria Is het meest kleurrijke markt van Barcelona. Hier vind u het verse van het verse. Vis, groeten, fruit. Ook als u niets koopt is de moeite waard om hem te bezoeken.Gelegen aan de Ramblas.

Eet

´s Ochtends, onderweg naar het werk of niet, nemen de meeste mensen in Barcelona een kopje koffie en een broodje (bocadillo) in een café. In het toeristische gedeelte kan het bedrag voor eten flink oplopen. Tip: kijk uit naar de minder hippe tentjes. Bij een kleine nog echt Catalaanse bar kan je voor zo'n 2,20 Euro al een koffie met croissant krijgen.

Voor de lunch aan het begin van de siësta rond 14:00 uur eten de Barcelonezen hun warme maaltijd. Mensen gaan naar huis en of eten in een restaurant. De lunches zijn in Barcelona populair zowel bij de klant als bij het restaurants. Je kunt al vanaf 9 Euro een platos combinados krijgen. Dit is een maaltijd van vlees/vis, groenten, brood, en een drankje. Het "lunch"-menu is ook zeer populair en bestaat over het algemeen uit 3 gangen, voor-, hoofd- en nagerecht. Een glas wijn of water is vaak in de prijs inbegrepen. Soms wordt de prijs exclusief 7% BTW aangegeven.

Omdat de Catalanen hun hoofdmaaltijd hebben tijdens de middag, zijn de tapas de laatste maaltijd van de dag, en ze worden gegeten tijdens het drinken van een glas wijn met vrienden en vriendinnen. Vanwege het warme klimaat eet men 's avonds vanaf 21:00 uur. Tapas bestaan uit verschillende warme en koude hapjes die je samen met een drankje bestelt. De tapas worden met z’n allen aan tafel gedeeld.

Budget

Medium

Duur

Drink

Accommodatie

Er is genoeg accommodatie te vinden in Barcelona om de nacht door te brengen, maar wees niet te laat want het hele jaar door zijn er veel toeristen en zijn de meeste accommodaties volgeboekt. Men kan natuurlijk kiezen uit:

Hostal

 • Hostal Barcelona City Centre, c. Balmes, 60. entlo. 08007 bcn ; Tel: +34 65 39 000 39; [email protected], [10]. Drie straten van het Plaça Catalunya, Las Ramblas en het Gotische kwartier. U bevindt zicht op één minuut wandelen van al de metrolijnen, trein en luchthavenbus.
 • Pensión Barcelona City Ramblas, La Rambla, 133. 3rd floor · Tel: +34 65 39 000 39; [email protected] [11]. Barcelona City Ramblas is een 'budget'-hostel voor mensen die de stad willen bekijken en een plekje om te overnachten zoeken.
 • Barcelona City Urquinaona Guesthouse,13th Bailén street. Pral. 1ª; · Tel: +34 65 39 000 39; [email protected]; [12]. Voorheen 'Residencia San Salvador', is een charmant hostel. Het is een fraai flatgebouw daterend uit het begin van de twintigste eeuw in het centrum van de stad: een goede plek voor onafhankelijke reizigers die een centrale maar rustige locatie zoeken. Makkelijk bereikbaar voor reizigers die van het vliegveld Girona (Ryanair) komen, daar het busstation zich twee straten van het hotel af bevindt.
 • Hostal Barcelona City North; c. Saragossa, 95-97. Entlo. 2ª; Tel: +34 65 39 000 39; [email protected] [13]. Een compleet nieuw hostel, van alle gemakken voorzien, biedt uitstekend waar voor je geld, gericht op de onafhankelijke reiziger, schone accommodatie van goede kwaliteit.


 • Herbergen Barcelona Nest Gevestigd dichtbij de voetbalgrond van FC Barcelona. Zalen van 4, 6, 8, 10 en 12 bedden. Van 14€ de nacht. Wij hebben: ruimte van spelen, toegang tot Internet, wifi die, terrassen, keuken van gasten, ruimte lezen, ruimte van projecties, wasserij, enz.- Bladen met inbegrip van. Geopend 24 uren. Meer informatie in het Web.[14]

Hotel

De meeste hotels tref je rond Las Ramblas. De duurdere hotels (4/5 sterren) zijn vooral ten noorden van Las Ramblas te vinden, in de buurt van de Passeig de Gracia.

De wijken L’Eixample (ten noorden van Las Ramblas) en Barri Gòtic (ten oosten van Las Ramblas) zijn het populairst om te verblijven, vooral vanwege de goede locatie, centraal in de stad, en veilige omgeving.


Een aantal populaire hotels:

 • NH Calderón[15]Het NH Calderón bevind zich in de "Ciudad Condal" in de "El Eixample" naast de "Plaza de Cataluña", één van de belangrijkste gebieden van Barcelona op cultureel en zaken gebied.
 • Hotel Majestic Passeig de Gracia, 68, [16] 5 sterren. Het bekendste en een van de meest luxueuze hotels van Barcelona.
 • Hotel ME PERE IV, 272 286, [17] 5 sterren.
 • Hotel 987 Barcelona Carrer Mallorca , 288, [18] 4 sterren. Het bekendste en een van de meest design hotels van Barcelona. Telf +34 93 4763396
 • Hotel 1898 [19] La Rambla 109, 4 sterren. Luxe hotel aan de Ramblas, ingericht in kenmerkende koloniale stijl.
 • Appartement Hotel Hispanos 7 Suiza [20] Calle Sicilia, 255, 4 sterren. Appartementhotel, uitstekend beoordeeld door gasten die er verbleven zijn.
 • Hotel Arts [21] Marina 19-21, 5 sterren. Luxe hotel aan het strand van Barceloneta. Het 43-verdiepingen tellende hotel maakt deel uit van de Ritz-Carlton groep.
 • Hotel Jazz [22] Pelai 3, Modern hotel, ideaal gelegen net achter Plaza Catalunya.
 • Hotel Diagonal Zero, Plaça de Llevant s/n , tel: +34 935078000 / [23] / [email protected]. Situé devant le Forum.
 • LM hotel Barcelona,gran via de las corts catalanas 561, 08002 Barcelona, Spain 932 684 536.

Vakantieappartementen

Appartementen neigen goedkoper te zijn dan hotels, maar bieden ook meer gemak en privacy . Dit soort toeristische appartementen hebben keukens met koelkast, wat aanzienlijk op eetkosten kan besparen, en zijn over het algemeen comfortabeler en groter dan hotels.

Hotels in Barcelona vinden dat appartementen een bedreiging zijn voor hun zaken en hebben hierover ook geklaagd. Hierdoor heeft het gemeentehuis een nieuwe regelgeving ingevoerd, waardoor een aantal oude appartementen die vroeger verhuurd werden nu gesloten zijn.

Alvorens u een appartement boekt is het aan te raden om deze te controleren of het een geregistreerd bedrijf is (controleer de "over ons"- of "contact"-pagina van de huurplaats). Hieronder kunt u een aantal goede appartementen in Barcelona vinden:


 • Appartementen Cocoonbarcelona, [25] Goedkope tot luxe appartementen in het centrum van Barcelona. (0034)661.158.852 of [email protected]
 • WaytoStay Appartementen in Barcelona, [26]. WayToStay biedt u betaalbare appartementen in de leukste centrale buurten van Barcelona, voor overnachtingen van enkele dagen of weken.
 • HeyBCN Apartments, [27] HeyBCN Apartments is een website met betaalbare en volledig ingericht appartementen in Barcelona en Sitges voor overnachtingen van enkele dagen of weken. Boeken en info via e-mail: [email protected]), maar ook per telefoon: + 34 933 104 451
 • Oh-Barcelona Appartementen, Oh-Barcelona biedt u meer dan 300 appartementen, 350 hotels in Barcelona.
 • The Urban Suites.com, Carrer Sant Nicolau 1-3, 08014 Barcelona Tel. (+34) 93 2015164, [email protected], [28]. The Urban Suites.com heeft 16 suites en 4 appartementen dicht bij de Beurs van Barcelona. Internet WiFi Gratis.

Communicatie

Veiligheid

Barcelona is geen gewelddadige stad, maar je moet wel op je bezittingen letten. Zoals in elke andere grote stad zijn er zakkenrollers en tasjesdieven in Barcelona.

Afgezien van normale voorzorgsmaatregelen, neem geen waardevolle bezittingen mee de straat op als het niet nodig is; het is veel veiliger om ze in het appartement/hotel/hostal of bij vrienden thuis achter te laten. Laat geen mobiele telefoon op tafel liggen. Laat geen tassen op de grond onder de tafel of stoel staan.


Toerisme