Doe mee en deel je reiskennis!

Balkan: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Balkan

Default Banner.jpg

(regionlist + kaart + nieuwe indeling = vertaalt van wt:en)
(Landen)
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 65: Regel 65:
 
}}
 
}}
  
'''[[Slovenië]]''' wordt soms beschouwd als een deel van de Balkan, maar het wordt steeds vaker opgenomen in reisprogramma's als deel van [[Centraal Europa]], zo als [[Oostenrijk]], [[Hongarije]], [[Tsjechië]] en [[Polen]]. Het zelfde geldt ook voor [[Kroatië]]. Slovenen en Kroaten ook beschouwen zichzelf als Centraal Europees, vanwege hun lange band met Oostenrijk. Dit is waarschijnlijk ook correct als the Balkanschiereiland is, volgens sommige definities, wat ten ziuden van de rivieren Sava en Donau van af de stad [[Belgrado]] ligt. Deze definitie echter, sluit dan een deel van Noord-Servië, bekend als Vojvodina, een groot deel van Kroatië, Roemenië en, natuurlijk, Slovenië. Historisch, al deze landen/regio's werden gebruikelijk beschouwd als deel van de Balkan landen, net als Slovenië, was ooit een deel van Joegoslavië. Het is hun recente onafhankelijkheid dat het mogelijk gemaakt dat de Slovenen en Kroaten hun verlangen om beschouwt te worden als Centraal Europeanen te verwezenlijken! Tenslotte, veel van '''[[Griekenland]]''' ligt ook op het Balkanschiereiland; however, de Grieken, net als de Slovenen en Kroaten, also distance themselves from the Balkans, and, as its major travel destinations (apart from [[Athens]]) lie upon its islands, it is almost exclusively considered as a part of [[Southern Europe]], anyway.
+
'''[[Slovenië]]''' wordt soms beschouwd als een deel van de Balkan, maar het wordt in reisprogramma's steeds vaker opgenomen als deel van [[Centraal Europa]], net zoals [[Oostenrijk]], [[Hongarije]], [[Tsjechië]] en [[Polen]]. Hetzelfde geldt ook voor [[Kroatië]]. Slovenen en Kroaten beschouwen zichzelf ook als Centraal-Europees vanwege hun lange band met Oostenrijk. Dit is waarschijnlijk ook correct aangezien men het Balkanschiereiland volgens sommige definities wat ten zuiden van de rivieren Sava en Donau moet situeren. Deze definitie sluit dan echter een deel van Noord-Servië, bekend als Vojvodina, een groot deel van Kroatië, Roemenië en natuurlijk Slovenië uit. Historisch werden al deze landen/regio's meestal beschouwd als deel van de Balkan en waren ze allemaal (behalve Roemenië) ooit een deel van Joegoslavië. Het is hun recente onafhankelijkheid die het mogelijk maakt dat Slovenen en Kroaten hun verlangen om beschouwd te worden als Centraal-Europeanen verwezenlijkt zien! Tenslotte hoort het vasteland van '''[[Griekenland]]''' theoretisch gesproken ook bij het Balkanschiereiland, hoewel de Grieken, net als de Slovenen en Kroaten, zichzelf niet als deel van de  Balkan zien en de meeste Griekse reisbestemmingen (behalve  [[Athene]]) op de eilanden liggen. Hoedanook is het voor de reiswereld een [[zuid-Europa|Zuid-Europees]] land.
 
 
  
 
== Steden ==
 
== Steden ==

Versie van 15 jan 2011 om 02:33

De Balkan is een regio, die landen op het Balkanschiereiland in het zuidoosten van Europa omvat, inclusief het merendeel van het vroegere Joegoslavië.

Landen

De volgende landen worden doorgaans tot de Balkan gerekend:


Balkans regions map.png
Albanië
Bosnië en Herzegovina
Bulgarije
Kroatië
Kosovo
Macedonië
Moldavië
Montenegro
Roemenië
Servië

Slovenië wordt soms beschouwd als een deel van de Balkan, maar het wordt in reisprogramma's steeds vaker opgenomen als deel van Centraal Europa, net zoals Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Polen. Hetzelfde geldt ook voor Kroatië. Slovenen en Kroaten beschouwen zichzelf ook als Centraal-Europees vanwege hun lange band met Oostenrijk. Dit is waarschijnlijk ook correct aangezien men het Balkanschiereiland volgens sommige definities wat ten zuiden van de rivieren Sava en Donau moet situeren. Deze definitie sluit dan echter een deel van Noord-Servië, bekend als Vojvodina, een groot deel van Kroatië, Roemenië en natuurlijk Slovenië uit. Historisch werden al deze landen/regio's meestal beschouwd als deel van de Balkan en waren ze allemaal (behalve Roemenië) ooit een deel van Joegoslavië. Het is hun recente onafhankelijkheid die het mogelijk maakt dat Slovenen en Kroaten hun verlangen om beschouwd te worden als Centraal-Europeanen verwezenlijkt zien! Tenslotte hoort het vasteland van Griekenland theoretisch gesproken ook bij het Balkanschiereiland, hoewel de Grieken, net als de Slovenen en Kroaten, zichzelf niet als deel van de Balkan zien en de meeste Griekse reisbestemmingen (behalve Athene) op de eilanden liggen. Hoedanook is het voor de reiswereld een Zuid-Europees land.

Steden

Andere bestemmingen

  • Brasov - een oude stad omgeven door veel forten
  • Dubrovnik
  • Plitvice meren
  • Makarska
  • Ohrid - er zijn oude kerken en Tsaar Samoil's fort
  • Prilep - Je zult versteld staan door de schoonheid en de dingen die deze mooie stad bied
  • Sibiu - voormalige Culturele Hoofdstad van Europa, Sibiu is omgeven door honderden versterkte kerken
  • Zlatibor - berg resort
Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland