Doe mee en deel je reiskennis!

Antwerpen

Uit Wikitravel
Versie door Washy (Overleg | bijdragen) op 19 mrt 2007 om 17:17
Ga naar: navigatie, zoeken
Antwerpen

Default Banner.jpg

Antwerpen, is een van de belangrijkste steden van België in Vlaanderen

Grote markt in Antwerpen

Geschiedenis

Antwerpen is een zeer oude stad. Er zijn opgravingen daterend van de Gallo-Romeinse tijd. De naam komt waarschijnlijk van aan de werpe waarbij de bocht in de Schelde bedoelt wordt waar het zand afgewerpen werd.
Er is ook een grappige anekdote verbonden aan deze naam, de naam Antwerpen zou komen van hand werpen. De Romeinse soldaat Silvius Brabo zou de hand van Druoon Antigoon de reus hebben afgehakt omdat deze te hoge tol vroeg.
Op de Grote Markt van Antwerpen is hiervan een standbeeld en ook in de Antwerpse vlag ziet men nog de hand.

Aankomst

Vliegtuig

 • Antwerp airport, ANR, [1]. Er zijn maar weinig maatschappijen die deze luchthaven gebruiken voor personentransport. Enkel VLM vliegt op Antwerpen vanuit London,Manchester,Jersey,Liverpool en the Isle of Man. Er zijn meerdere bussen per uur naar Antwerpen centrum, en vlakbij is een tram verbinding.
 • Ieder uur is er een directe bus van SN Brussels Airlines, de opvolger van Sabena, en naar de Nationale luchthaven Zaventem (Brussel). De kostprijs is 8 euro en hij stopt op verschillende plaatsen in Antwerpen: Hotel Crown Plaza en aan het Centraal Station (Keyserlei). Je kan ook de trein nemen van Zaventem naar Antwerpen (+/-4 euro, overstappen in Brussel Noord).

Trein

Er zijn goede trein connecties van en naar de Nationale luchthaven Zaventem (Brussel). Internationale treinen uit en Nederland stoppen in Antwerpen-Centraal .De Thalys stopt in Antwerpen-Berchem. Om je trip te plannen kan je de website van de NMBS raadplegen.

Bus

In de Van Stralenstraat bevindt zich een Eurolines bureau [2]. Vandaar kan men gemakkelijk overstappen op het lokale openbaar vervoer.

Auto

In 2004-2005 en waarschijnlijk een groot deel van 2006 gebeuren er grote werken in Antwerpen. De Leien, de grote verkeersas door Antwerpen, wordt volledig hermaakt. Ook worden er vele straten en pleintjes rond de leien heraangelegd. Het is voor het ogenblik beter om je auto te parkeren en verder te gaan te voet of met het openbaar vervoer (update: September 2006, meeste werken afgerond,leien vlot bereikbaar).

Rondkijken

Wijken

Amandus Atheneum,
beruchte buurt met veel prostitutie in de jaren 80'en 90', nu enigzins bezig aan herstel. Brederode,
Dam Eilandje,
De nieuwste "hippe buurt" waar welgestelden wonen die eerder hun toevlucht zochten op het "Zuid". Diamant Stadspark,
Multi-culturele buurt waar vele nationaliteit naast elkaar wonen.Mooi stadspark,Russisch-Orthodoxe kerk, veel ultra-orthodoxe joden.Hier kan men onder meer veel goud-diamant winkels vinden evenals Joodse bakkers en de beroemde traiteur "Hoffy's" evenals de zwaarbewaakte afgesloten straat met zijn diamantbeurs en vele internationale banken. Haringrode Zurenborg,
Justitie Harmonie,
Kiel,
Linkeroever,
het Chicago van het Noorden genoemd vanwege de vele grijze, ceaucescu-stijl, flatgebouwen. Schoonbroek Luchtbal,
Stadhuis St. Jacob Hessenhuis,
St. Andries Bourla,
een volksbuurt met zijn vele restaurants, zowel het Griekse "Mezze-Cafe Varelli" en het Marrokaanse "Fez" Stuivenberg,
Tentoonstelling Den Brandt,
Zuid Museum
Gebouwd aan de rand van/op een voormalig dok van de Antwerpse haven.Vele trendy horeca zaken, een groot museum voor schone kunsten (het KMSKA), het fotografiemuseum en tijdens de zomer, de sinksenfoor (kermis).

Openbaar vervoer

De Lijn heeft een dicht netwerk van bussen, trams en pre-metros in de stad en de wijde omgeving. Je kunt kaarten van 10 euro kopen op vaste punten in de stad (Lijnwinkels), in winkels of in bussen (niet in pre-metros). Indien u slechts 1 rit wilt, betaald u meer voor een billet. De prijzen veranderen naargelang het aantal zones (gebaseerd op afstand). Voor een billet om binnen één zone te reizen betaald u 1 euro. Het centrale knooppunt voor de Lijn is de Franklin Roosevelt plaats in de buurt van het Centraal Station.

Trams en pre-metro lijnen (ondergrondse tram) doorkruisen de stad ook.

Taxi en auto's

Taxi's zijn vrij duur in vergelijking met sommige andere landen. Ze rijden niet rond op zoek naar klanten, maar wachten op specifieke plaatsen, zoals op de Groenplaats of aan het Centraal Station. Deze wachtplaatsen staan gemarkeerd met een oranje TAXI teken. De prijzen staan vast op de taximeter, maar verschillen naargelang het uur van de dag (of nacht).

Er zijn weinig gratis parkeerplaatsen in Antwerpen, men mag op de Meir parkeren vanaf 19 uur, maar die is snel vol. Gratis parkeren op de Linkeroever; het centrum is snel en makkelijk bereikbaar via een voetgangerstunnel onder de Schelde. U zult ook merken dat de grote ondergrondse parkings bewegwijzerd staan, vaak met het aantal vrije plaatsen aangeduid.

Fiets

Er zijn veel fietspaden in de stad en de meeste éénrichtingsverkeer straten zijn twee-richtingen voor fietsen. Je kunt ook veel straatmeubilair vinden dat speciaal gemaakt is om fietsen aan vast te maken.

Je kunt fietsen huren in verschillende plaatsen zoals ligfiets, windroos of de Fietsdokter (Verschransingsstraat).

Te voet

Probeer maar, Antwerpen is relatief klein en de meeste bestemmingen kunnen binnen het half uur bereikt worden. Doorheen de stad zijn er veel kleine dingetjes die de moeite waard zijn. Een stadsplan krijg je bij de verschillende info-punten zoals op het Centraal-Station.

Bezoeken

 • Aquatopia, [3].

Het noorden van Antwerpen

 • Rubenshuis: Het huis van Rubens is nu een museum over zijn leven en werk.
 • Plantin Moretus museum: Het huis van de 16de eeuwse boekbinder en drukker Christoffel Plantijn.
 • een van de oudste zoos van de wereld, met meer dan 4000 dieren en veel 19de eeuwse archtiectuur en design.

Het zuiden van Antwerpen

Sinds de opwaardering van het zuid is dit de meest trendy plaats van Antwerpen.

 • MUHKA : Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen
 • Fotografie museum : Net gerenoveerd. Een vrij kleine expo-ruimte, maar soms verassend goede voorstellingen.
 • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten; heeft een collectie van schilderijen van de 15de eeuw tot de 20ste eeuw. De permanente collectie heeft werken van grootmeesters zoals Pieter Paul Rubens, Breugel, Van Eyck, Anton van Dyke, Jacob Jordaens en James Ensor om er zo maar een paar van te noemen.
 • Het Zuiderpershuis is gelegen aan de kaaien en is een centrum voor interculturele kunst.
 • Het muntplein, is een pleintje waar grafitti artisten kunnen spuiten zonder door de politie opgejaagd te worden. Er zijn vaak pareltjes van kunstwerken en regelmatig worden er internationale wedstrijden gehuiden.

Doen

 • Verken de stad vanuit een boot (Flandria boten aan het Steen)
 • Bezoek de Antwerpse haven. Een van de grootste ter wereld
 • Pik een van de vele festivalletjes gedurende de Zomer van Antwerpen [4].
 • Doe een Antwerpse Spookwandeling en beleef een bijzondere avond met

Antwerp Ghostwalk.

Winkelen

De belangrijkste winkelstraat is de Meir, tussen de Keyserlei (aan het Centraal Station) en de Groenplaats (bij de Kathedraal). Dit is ook een van de meer bekende winkelstrate in België. De oudste vermelding van de Meir is 1257, dus in 2007 bestaat de Meir 750 jaar. Eind september gaat de afgebrande stadfeestzaal terug open na een grondige restauratie. Het zal nu een prachtig shopping center worden. Dit winkelcentrum zal ook een verbinding maken tussen de Meir en het Hopland. Het alternatieve winkelen doe je voornamelijk in de Kammenstraat (close to the Groenplaats)

Voor juwelen en goud (van discutabele kwaliteit) moet je rond het Centraal Station zijn, in de diamantbuurt. Kwaliteit kun je onder andere vinden bij erkende juweliers (www.nadinewijnants.be)

In dePloegstraat 25 is er een weggeefwinkel, waar je dingen kunt brengen en nemen zonder enige geld transactie. Open van maandag tot vrijdag van 14:00 tot 18:00.

Een overzicht van de belangrijkste winkelstraten vind je op Antwerpshoppingstreets .

Onderwijs

Er zijn meerdere hogescholen in Antwerpen en één universiteit. Hier zijn de belangrijkste:

 • UA Universiteit Antwerpen
 • HA Hogeschool Antwerpen
 • Lessius Hogeschool
 • Plantijn Hogeschool
 • KdG Karel de Grote Hogeschool

Eten

De hele dag

 • De eerste Pita-zaak in Vlaanderen, werd ge-opend op de Oude-Koornmarkt en werd "de pita" genaamd, maar is nu inmiddels gesloten. Verschillende beroemdheden zoals Tom Barman (dEUS), werkten hier.

Ga zeker naar de beste frituur van " 't Stad ", de No1 in de Hoogstraat. Hier kan men de beste frieten eten buiten Brussel. Ga zeker niet naar de restaurants/bars rondom het Centraal Station, met uitzondering van Galler, de prijs-kwaliteit verhouding is zeer slecht evenals de kwaliteit.Toch nog één uitzondering: restaurant Roma, het oudste en beste Italiaanse restaurant van Antwerpen. Probeer het in de restaurants van de Hoogstraat, de Oude Korenmarkt.Deze bevinden zich slechts 2 minuten lopen vanaf de Grote Markt.

's Middags

 • Beroemd in Vlaanderen, vooral bij Studenten, zijn de Smoskes, belegde broodjes.De beste vind je bij "Jean-Pierre"(Grote Kauwenberg 41).

's Avonds

 • Da Giovani Relatief goede prijs-kwaliteit verhouding, erg toeristisch.20% korting voor studenten. Een goed familie-restaurant. De obers zullen u in het Italiaans aanspreken op straat en hun restaurant aanprijzen.
 • The Hilton hotel Het beroemde hotel heeft ook zijn eigen restaurant. Beroemde gasten: onder andere de tenoor Luciano Pavarotti, die echter zijn eigen eten klaarmaakte op zijn kamer.
 • De wok en het tafeldier is a show-restaurant serving wok-food. It is prepared in front of you by cooks in a spectacular ways. It's an all you can eat buffet with very reasonable prices (22 euros per person at the end of 2004) It is located in the south of Antwerp
 • Govinda's garden (Amerikalei 184) is the restaurant of the Krishnas. They serve healthy macrobiotic food for a small price. Only open in the evenings.
 • Mezze-Cafe Varelli (plantinkaai 15). Hoogstaande kwaliteit vanuit de moderne Griekse keuken waar men enkel met verse producten werkt, contrasterend met de traditionale blauw-witte monsters met de traditionele sirtaki-muziek en even afgezaagde namen als "parthenon" en muren bekleed met de foto's van de akropolis.

Drinken

 • 't Waagstuk gekend om zijn Belgisch bier
 • Berlin trendy gelegenheid in het centrum van de stad
 • De Muze jazz café op de Melkmarkt. Gemoedelijke atmosfeer met op regelmatige basis live (jazz) muziek. Behalve de typische Belgische bieren kunnen de koffieliefhebbers genieten van een echte Italiaanse Expresso of een grotere "Koffie Vertreek".
 • In het Paeters Vaetje, in de schaduw van de kathedraal, kan je kiezen uit meer dan honderd verschillende biersoorten. Bij mooi weer is het aangenaam buiten zitten.
 • De Pelgrom cafe in een oude ondergrondse opslagplaats, met middeleeuwse decoratie. (Pelgrimsstraat)

Clubs

 • De Cinema, [5]. Zeer populair bij studenten.
 • Boozoo.
 • Café D'Anvers, [6].
 • Petrol, [7].

Specialiteiten

 • De Koninck (lokaal bekend als "Bolleke"), bier gebrouwen in Antwerpen.
 • Antwerpse handjes: Kleine koekjes of chocolade in de vorm van een hand. Uitgevonden door een joodse bakker in 1932.
 • Elixir d'Anvers: Een op planten gebaseerde liqueur.
 • Kleding ontworpen door the Antwerp Six (Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Dries Van Noten, Marina Yee en Dirk Van Saene)


Slapen

 • abhostel, [8]. Een kleine trendy jeugdherberg. Voor backpackers, door backpackers.
 • Scoutel, [9]. Een scouting jeugdherberd die open is voor iedereen en goedkoop onderdak aanbiedt, net om de hoek bij het centraal station.
 • Camping Vogelzang, (Vogelzanglaan 7-9). 10 minuten buiten het centrum (met de tram) en perfect voor reizigers met een krap budget.
 • Boomerang, [10]. Een jeugdherberg dicht bij het centrum.
 • Heksenketel, [11]. Een jeugdherberg dicht bij het centrum.

Contact

Er zijn genoeg plekken in Antwerpen met onbeschermde WAP netwerken in de buurt. Als je een laptop bij je hebt kan je altijd gebruik maken van zulk soort netwerken. Sommige cafe's hebben ook wireless access en rekenen hier ongeveer 5 euro per uur voor. Enkele van deze cafe's: Café Zurich (Verlatstraat 2), Bozart (Leopold De Waelplaats) and Ultimatum (Grote Markt 8).

 • 2Zones [12] Prima service. Ze vragen 4,5 euro per uur voor alles dat je kan doen; printen, scannen, cd's branden, camera's uitlezen, etc...
 • Poolplanet [13] 6 computers, 1 euro per half uur. Printen kan.
 • In de bibliotheek is internet behoorlijk goedkoop. Veel opties zijn echter uitgeschakeld en printen is niet mogelijk.


Vertrek

Aangezien Vlaanderen (en Belgie) niet zo groot is, is het vrij makkelijk om de trein te pakken en een andere stad te bezoeken. Een dagtripje naar de vele steden in de buurt is dan ook goed mogelijk. Probeer jezelf wel voor te bereiden, want alles uitzoeken op de dag zelf kan lastig zijn.

België

 • Brugge: Een zeer mooie oude stad. Vaak ook "Venetië van het noorden" genoemd doordat er zoveel rivieren doorstromen.
 • Brussel: De hoofdstad van België.
 • Gent: Een middeleeuwse stad.

Naar Wallonië gaan is ook zeer makkelijk vanuit Antwerpen.

Nederland

 • Amsterdam: Er is een directe treinverbinding naar Amsterdam in Nederland. De rit duurt ongeveer anderhalf uur; de trein vertrekt ongeveer elk uur. Amsterdam staat bekend om zijn grachten, grote hoeveelheid fietsen en coffeeshops.
 • Zeeland: waar de Schelde de oceaan bereikt. Ongeveer een uur per trein, met een overstap in Nederland.

Frankrijk

 • Lille: Is heel bekend om zijn grootste boekhandel van Europa ("Le furet du Nord"). Lille ligt in het Franse deel van Vlaanderen. Lille ligt op 2 uur rijden met de trein vanuit Antwerpen en is daarom minder geschikt als dagtocht.
 • Parijs: Met de Thalys ben je er in twee uur.

Veiligheid

De meeste gedeelten van Antwerpen zijn veilig. Sommige wijken kunnen beter worden vermeden in de avond, wijken zoals Stuivenberg, Seefhoek, Berchem, Borgerhout. Alle toeristische gedeelten zijn veilig, ook 's nachts.

Natuurlijk gelden ook in Antwerpen alle waarschuwingen zoals ze in andere steden ook gelden.

Externe links

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!