Doe mee en deel je reiskennis!

Angkor

Uit Wikitravel
Versie door Tatatabot (overleg | bijdragen) op 13 okt 2009 om 07:19 (robot Erbij: ru:Ангкор)
Ga naar: navigatie, zoeken
Angkor

Default Banner.jpg

Het tempelcomplex van Angkor is de grootste toeristische attractie van Cambodja.

Geschiedenis

Angkor wat
Deze oude tempels zijn uit de periode van het Khmerrijk, en zijn gebouwd tussen de 9e en de 15e eeuw.

De tempels van Angkor staan op de UNESCO werelderfgoedlijst [1]. Het gebied met tempels, en bebost gebied verspreidt zich over 400 km². Het is het grootste tempelcomplex ter wereld. [2]

Het archeologische park bevindt zich in het noorden van Cambodja, vlakbij de plaats Siem Reap.

Het Khmerrijk verspreidde zich tijdens het hoogtepunt van haar bloei over delen van Cambodja, China, Vietnam, Laos, en Thailand. Er stonden totaal meer dan 100 tempels in Angkor, en er woonden naar schatting ruim 1 miljoen mensen. In de 15e eeuw werd Angkor verlaten, en werd de huidige hoofdstad Phnom Penh de machtsbasis.

De tempels werden overwoekert door de jungle, en werden pas in het begin van de 20e eeuw opnieuw ontdekt, door de franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot. Hij schreef een boek over zijn ontdekking: 'Voyage a Siam et dans le Cambodge'. Tijdens de franse bezetting werd veel bebossing bij de tempels verwijderd, en werd een begin gemaakt met het restaureren van de tempels.

Entree

  • 1dag: $20
  • 3 dagen: $40
  • 6 dagen: $60

Er wordt een pasfoto gemaakt bij het aanschaffen van een entreepas, deze is dus strikt persoonlijk.

Transport

De tempels liggen ongeveer 10 km van Siem Reap vandaan. In Siem Reap kun je vervoer regelen.; bijvoorbeeld een taxi met chauffeur, een brommer, of een tuktuk. De tempels liggen te ver bij elkaar vandaan om te voet te doen. Zorg ook dat je op de weg en paden blijft, er liggen veel landmijnen in dit gebied.

Tempels van Angkor

Angkor Wat

reliëf in een muur van Angkor wat
De bekendste tempel van het complex is natuurlijk Angkor Wat. Angkor betekent 'heilige stad' in het Khmer, en Wat betekent tempel.

De tempel is gebouwd tussen 1113 en 1145. Het hoogste punt is 65 meter hoog, en de tempel beslaat een gebied van 1 km². De tempel is gebouwd ter ere van de Hindoe god Vishnu. Het ontwerp is een reflectie van de mythische, hindoeïstische kosmos, met als basisontwerp de 5 pieken van de berg Meru, In het midden is een grote toren, met daaromheen 4 kleinere torens. De middelste toren is het huis van de Hindoe-goden, de 4 kleinere de continenten en oceanen. Het meest bijzondere van de tempel zijn de enorme reliëfs, die aan de 4 zijden van de tempel zijn aangebracht. Ze vertellen elk een eigen verhaal. In een lengte van 800 meter lang en 2 meter hoog worden in deze reliëfs legendes verteld. Er worden zo'n 2.000 godinnen (devata's) en danseressen (apsara's) afgebeeld.

Bayon

De tempel Bayon is in de 12e eeuw gebouwd, en is zowel boeddhistisch als hindoeïstisch. Deze tempel is herkenbaar door de enorme glimlachende gezichten. Op dit moment zijn er 37 torens weer opgebouwd, vermoedelijk bestond de tempel oorspronkelijk uit 54 torens.