Doe mee en deel je reiskennis!

Andalusië

Uit Wikitravel
Versie door Domie (overleg | bijdragen) op 20 apr 2006 om 09:13
Ga naar: navigatie, zoeken
Andalusië

Default Banner.jpg

Andalusië is de meest zuidelijke regio van Spanje.

Geografisch

Algemeen

Andalusië ligt in het uiterste zuiden van Spanje. Het is in het noorden begrensd door Extremadura, Castilië-La Mancha en Murcia en in het westen door buurland Portugal. In het zuid-oosten ligt de Middellandse Zee en in het zuid-westen de Atlantische Oceaan. Aan Andalusië grenst ook Gibraltar, het Britse gebied in Spanje, dat zeker een bezoek waard is.

Regio's

Andalusië is onderverdeeld in 8 provincies: Sevilla, Granada, Jaen, Cadiz, Malaga, Huelva, Almeria en Cordoba.

Steden

Andalusië is niet alleen voor zijn prachtige stranden een bezoek waard. Zijn steden bieden een ongekende pracht en een fijne mix van moderne invloeden met de antieke Spaanse cultuur en de Moorse beschaving.

Sevilla. Zicht op de kathedraal met de Giralda en het Archivo de Indias
  • Sevilla - de hoofstad van Andalusië
  • Cordoba - de oude hoofdstad van al Andalus, het land van de Moren, met zijn prachtige Mezquita
  • Granada - de hoodstad van het laatste Moorse koninkrijk Granada met het prachtige Alhambra
  • Malaga - kuststad

Kusten

Spanje is bekend geworden met zijn strandvakanties. Tal van prachtige kusten bevinden zich in Andalusië:

Geschiedenis

Andaulsië is een regio met een lange geschiedenis. De contouren komen heel ruw overeen met de Romeinse provincie Bactria, maar ook daarvoor was Andalusië al bewoond en o.a. gekoloniseerd door de Feniciërs. Na de val van die Romeinen kwamen de Visigothen, die de Romeinse tradities verder zetten. Onder hen werd het gebied gekerstend.

Vaak waren er twisten onder hen. Bij een van die twisten riepen ze de hulp in van een overzees volk, de Moren. Die kwamen mee het conflict beslechten in 711. Ze zouden nooit meer weggaan. Gaandeweg veroverden de islamitische Moren Spanje. Hun gebied noemden ze al-Andalus, vandaar de naam van het gebied. Het emiraat Cordoba werd gevestigd. Toen de Abassiden in het Midden-Oosten de Omajjadendynastie verstootten, trokken vertegenwoordigers van die dynastie naar Andalusië en stichten er een nieuw kalifaat, het Kalifaat van Cordoba. Dit hield niet lang stand en verbrokkelde in allerlei partijstaten, de taifa's. Die taifa's voerden vaak onderling oorlog en soms werden ze zelfs vazallen van de christelijke koninkrijken (zoals Castilië, Navarra, Aragon, Leon en Portugal).

De christenen begonnen aan een heroveringstocht, de Reconquista. Die werd beëindigd in 1492, toen de laatste Moorse stad Granada in christelijke handen viel. De Moren mochten blijven, maar collaboratie met islamitische piraten was voor de Spaanse koning reden om hen definitief te verdrijven. Toch hadden de Mudejaren, de achterblijvers, een enorme invloed op de Spaanse bouwstijl.

Met de ontdekking van Amerika won Sevilla enorm aan belang en kende zijn Gouden Eeuw met de invoer van de rijkdommen uit de kolonies.


Transport

Hoe in Andalusië raken?

Hoe zich in Andalusië verplaatsen

Eten en drinken

Eten

Drinken