Doe mee en deel je reiskennis!

Albanië

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Albanië

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Al-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Tirana
Regering democratie in ontwikkeling
Munt lek (ALL)
Oppervlakte 28.748 km²
Bevolking 3.581.655 (schatting juli 2006 )
Taal Albanees (Tosk is het officiële dialect), Grieks
Religie Moslim 70%, Albanees Orthodox 20%, Rooms Katholiek 10%
NB: all moskeeën en kerken werden in 1967 gesloten en religieuze activiteiten verboden; vanaf 1990 zijn religieuze activiteiten weer toegestaan.
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +355
Internet TLD .al
Tijdzone UTC +1


Albanië [1] (Albanees: Shqipëria) is een klein land in de Balkan. Het deelt zijn grenzen met Griekenland, Macedonië , Kosovo en Montenegro.

Begrijpen

In 1990 eindigde 44 jaren van communistisch bewind en werd er een begin gemaakt met een meerpartijendemocratie. Deze overgang is erg moeilijk gebleken terwijl corrupte overheden probeerden om hoge werkeloosheid, een minimale infrastructuur, wijdverbreide criminaliteit, politieke strubbelingen aan te pakken.

Vandaag de dag gaat het vooruit met Albanië en is lidmaatschap van de EU het doel. Albanië heeft in juni 2006 de SAA ondertekend, waarmee de eerste grote stap naar lidmaatschap is genomen.

In 2009, zo is de verwachting, zal Albanië ook lid worden van de NAVO.

Arriveren

Paspoort, visum, etc.

Per vliegtuig

Luchthaven Tirana 1 is de grootste luchthaven van Albanie. Momenteel zijn er geen vluchten vanuit België, Nederland of Suriname naar Albanië. Overstappen kan doorgaans in Wenen of Ljubljana. Vanaf het vliegveld gaat er een 'express buss' naar Tirana.


Albanië[2] is een klein land in Mediterraan Europa. Het grenst aan Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro.

Taal

Albanees is een Indo-Europese taal en is in die zin verwant aan veel andere talen en makkelijk te leren. Bedenk wel dat het Albanees ontstaan is in een geïsoleerd gebied en daardoor veel grammaticale eigenaardigheden kent. Wie de taal leert zal echter wel verrast worden door overeenkomsten tussen Albanees vocabulaire en dat van andere Europese talen, zoals het Italiaans.

Er is slechts één Nederlands-Albanees woordenboek, geschreven door Tuna Prekpalaj. Dit woordenboek is een goede introductie, al zullen de wat verder gevorderden meer hebben aan de Oxford Albanian-English Dictionary.

Wie door zelfstudie Albanees wil leren kan dat doen met een EuroTalk CD-Rom of via de NHA. Les in het Albanees wordt in Nederland en Vlaanderen nauwelijks gegeven. De Universiteit Leiden biedt Albanees als vak aan (bij voldoende aanmeldingen).

Wie besluit de taal niet te leren moet één ding weten: het hoofd zijwaarts schudden betekent 'ja', het hoofd op en neer bewegen betekent 'nee'.

Steden

Map of Albania

Andere bestemmingen

Grootste archeologische site in Albanië uit de Romeinse tijd. Het ligt in het meest zuidelijke tipje van het land, nabij Griekenland. Bereikbaar met minibusjes vanaf Sarande.

Samen met Berat de meest interessante en prettige steden in Albanië. Er is een groot kasteel op de heuvel in het midden van de stad met daarin een legermuseum.

  • Tomorri

Prachtige bergranden in het zuiden van het land, niet ver vanaf Berat. Goed voor een aantal dagen bergwandelen en -klimmen. Tomorri rand is het bekendst met het Bektash-klooster en kapel op de top.

  • Albanese Alpen, Prokletije

Fantastische vergezichten, dramatische rotsen, puur natuur. Maar 10 km verwijderd van het volgende dorpje en toch nog een halve dag onderweg zijn...

  • (Pogradec)


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika