Doe mee en deel je reiskennis!

Akureyri: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Akureyri

Default Banner.jpg

(Medium)
(Per Bus)
Regel 16: Regel 16:
  
 
===Per Bus===
 
===Per Bus===
Er zijn goede busverbindingen van het stadscentrum naar de luchthaven en de omliggende dorpen.
+
Er zijn goede busverbindingen van het stadscentrum naar de luchthaven en de omliggende dorpen, bovendien is het openbaar vervoer in Akureyri gratis.
  
 
===Per Boot===
 
===Per Boot===

Versie van 17 jan 2010 om 15:22

Akureyri is een stad in het noorden van IJsland en is de hoofdstad van de regio Norðurland eystra.

Begrijpen

Akureyri wordt in IJsland ook wel de "metropool van het noorden" genoemd.

Arriveren

Per Vliegtuig

Akureyri Airport (IJslands: Akureyrarflugvöllur) (IATA: AEY, ICAO: BIAR) is de kleine internationale luchthaven van Akureyri. De luchthaven ligt ongeveer 3 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Iceland Express, Air Iceland en Norlandair vliegen op deze luchthaven. De luchthaven van Akureyri wordt voornamelijk voor binnenlandse vluchten gebruikt, zo vliegt Air Iceland dagelijks regelmatig naar Reykjavik, maar er vertrekken ook vluchten naar Grímsey, Vopnafjörður en Þórshöfn maar vanaf Akureyri wordt ook op Groenland gevlogen, en sinds 2006 ook op Kopenhagen en Londen.

Per Trein

IJsland is één van de weinige landen ter wereld dat niet over een eigen spoorwegnetwerk beschikt, men kan dus ook niet per trein naar Akureyri reizen.

Per Auto

De Ringweg (IJslands: Hringvegur) of weg 1 loopt in een grote cirkel rond IJsland en verbind de belangrijkste plaatsen van het land. De Ringweg loopt ook door Akureyri en de stad is daardoor zeer gemakkelijk met de auto te bereiken.

Per Bus

Er zijn goede busverbindingen van het stadscentrum naar de luchthaven en de omliggende dorpen, bovendien is het openbaar vervoer in Akureyri gratis.

Per Boot

De haven van Akureyri is van vitaal belang voor de stad en de omliggende regio. Zo meren hier de vissersboten aan en leveren de vangst aan de visverwerkende industrie. De haven is ook belangrijk voor het toerisme, omdat meerdere cruiseschepen in de zomermaanden Akureyri aandoen.

Rondreizen

Zien

DE stad Akureyri heeft toeristen heel wat te bieden, hier volgt een lijst met de interessantse bezienswaardigheden:

 • Akureyrarkirkja - een prominente Evangelisch-Lutherse kerk (ook wel IJskerk genoemd).
 • De katholieke kerk aan de Eyrarlandsvegur 26, een fraai huis uit 1912 dat in 1952 door de kerk verkregen is. Op het grasveld van de voorliggende rotonde staat een kopie van Útlaginn (De vogelvrijverklaarde), een standbeeld van de beeldhouwer Einar Jónsson. Het origineel staat in Reykjavík.
 • Laxdalshús, een uit 1795 daterende oudste huis van Akureyri, aan de Hafnarstræti 11.
 • Listagarður Akureyrar - de noordelijkste botanische tuin ter wereld, gelegen aan de Eyrarlandsvegur.
 • Nonnahús - het huis en museum van de schrijver Jón Sveinsson.
 • Sigurhæðir - het huis en museum van Matthías Jochumsson.
 • Leikfélag Akureyrar, het theater van Akureyri in een oud en mooi gebouw uit 1907.
 • Nýja bíó, bioscoop in het centrum van Akureyri, gebouw dateert uit 1929.
 • Akureyri Art Museum, kunstmuseum in een modern gebouw.

Doe

Leren

Akureyri is een moderne universiteitsstad, de universiteit werd vrij recent gesticht in 1987. Er worden hoofdzakelijk opleidingen tot master aangeboden.

Werken

Kopen

Eten

Budget

 • Nætursalan In dit eethuis serveert men een snelle hap zoals hamburgers (MacGratsky burger) met frietjes, probeer ook de IJslandse kokteilsósa. De hele nacht open (enkel om mee te nemen).

Medium

 • Strikið: Skipagata 14 - 602 Akureyri, tel: 4627100, [1]. Goed visrestaurant met een prachtig uitzicht op het fjord vanop de bovenste verdieping.

Duur

 • Friðrik V: Kaupvangsstræti 6 - 600 Akureyri, tel: 4615775, [2] (e-mail: [email protected]). Het bekendste restaurant van Akureyri, voor wie houdt van de IJslandse keuken. Het restaurant is gelegen in een prachtig pand die de klasse van het restaurant uitstraalt, duurder prijsklasse.

Drinken

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Akureyri is de perfecte startplaats voor wie het dunbevolkte IJslandse binnenland wil verkennen.

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!