Doe mee en deel je reiskennis!

Åland

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Åland

Default Banner.jpg

Kasteel Kastellholm

Åland (Fins:Ahvenanmaa) is een Finse regio met verregaande autonomie. Het grondgebied valt samen met de gelijknamige eilandengroep de Ålandseilanden in de monding van de Botnische Golf, halverwege Zweden en Finland. Het inwonertal bedraagt 25.392, de hoofdstad is Mariehamn.

Steden

  • Mariehamn - De grootste stad van Åland en tevens hoofdstad van de eilandengroep.

Andere bestemmingen

Åland is onderverdeeld in 15 gemeenten en één stad (Mariehamn):

Info

De vlag van de Ålandeilanden

Åland is geheel Zweedstalig. De provincie is gedemilitariseerd en de bewoners hoeven niet te voldoen aan de Finse dienstplicht. Åland heeft een autonome regering en een eigen parlement en is lid van de Noordse Raad. Verder bezit Åland een eigen politiekorps, een eigen vlag, eigen kentekenplaten en geeft het eigen postzegels uit. Ålandse schepen varen niet onder Finse maar onder Ålandse vlag.

Geschiedenis

De Ålandseilanden werden van Zweden uit bevolkt en fungeerden lange tijd als bruggenhoofd toen Finland deel ging uitmaken van het Zweedse rijk. Bestuurlijk werd de eilandengroep bij Finland ingedeeld, wat gevolgen zou hebben voor haar latere status.

Vanwege de militair strategische ligging had Åland te lijden van de oorlogen tussen Zweden en Rusland.

Toen Finland in 1917 onafhankelijk werd, brak een discussie over de toekomst van Åland uit. De meerderheid van de bewoners, volledig op Zweden georiënteerd, zocht aansluiting bij dat land. Finland wilde de archipel echter graag behouden. De kwestie werd voorgelegd aan de pas opgerichte Volkenbond, die in 1921 besliste dat de eilanden bij Finland mochten blijven, mits autonomie en behoud van de Zweedse cultuur gegarandeerd bleven. Ook werd de neutrale status verder vastgelegd.

Hoe er raken?

Per Vliegtuig

  • De Luchthaven van Mariehamn MHQ [1] is de enige luchthaven op de eilanden. Er zijn dagelijkse vluchten naar Helsinki en Turku. Verder zijn er internationale vluchten naar Stockholm. De duur van de vluchten naar Helsinki is minder dan een uur, die naar Turku en Stockholm anderhalfuur. De luchthaven van Mariehamn ligt slechts 3 kilometer ten noorden van Mariehamn.

Per Auto

Åland is een eilandengroep en dus alleen per boot vanuit Zweden of Finland met de auto te bereiken.

Per Bus

Zie hierboven!

Per Boot

De schepen van de Silja Line [2] en Viking Line [3] opereren vanuit Turku, Helsinki en Tallinn naar Mariehamn naar Stockholm en vice versa. Bovendien is er een veerdienst van Eckerö Linjen [4] die vaart van Grisslehamn naar Eckerö.

Rondreizen

Taal

Op Åland spreekt men Zweeds, daarnaast praten den meeste mensen ook zeer goed Engels.

Kopen

Kosten

Eten

Uitgaan

Mariehamn kent een beperkt uitgaansleven.

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika