Wikitravel:Jelentkezés tisztségre

A Wikitravelből

Ezen a lapon lehetséges az alábbi tisztségekre jelentkezni:

  • adminisztrátor (angol nevén sysop)
  • bürokrata (bureaucrat)
  • CheckUser státusz

Jelentkezés előtt mindenképpen olvasd el és értsd meg a Wikitravel:Adminisztrátorok lapon olvashatóakat, mert az alapján tudod eldönteni, hogy szükséged van-e arra a jogkörre.

A tisztségekről

Ki lehet adminisztrátor?

Az adminisztrátorrá válásnak a fordítási hiányosságok miatt feltétele az angol nyelv ismerete.

Általános elv az, hogy olyanokat válasszunk meg adminisztrátornak akik képesek az ezzel járó felelősséget meggondoltan és megfontoltan alkalmazni, és inkább kétszer megkérdezni mint elsőre odacsapni. Nagyon kellemetlen, ha valaki töröl lapokat amiket nem kellene, vagy esetleg kitilt egy IP-t. Az adminisztrátornak sokkal jobban kell ügyelnie arra, hogy indulatait visszafogja, és amennyire lehetséges, objektív legyen (ez szinte lehetetlen, de ha valakinek szándékában sincs mégis ezt erőltetni, az ne akarjon adminisztrátor lenni).

Az adminisztrátori jogokat olyan ismert, és megbízható szerkesztőknek lehet megadni, akik jól ismerik a Wikitravel irányelveit. Az adminisztrátoroknak nincs speciális autoritásuk (tekintélyük, hatalmuk) a Wikitravel felett, azonban magasabb követelményeknek kell megfelelniük, mivel sokaknak, különösen új felhasználóknak a Wikitravel hivatalos arcát jelentik. Ezért nekik ügyelniük kell arra, hogy igazságosan, figyelmesen járjanak el, és döntsenek más felhasználókkal kapcsolatban. A jelölteknek ajánlott, hogy olyan régen legyenek a Wikitravelben, hogy az emberek eldönthessék, hogy rendelkeznek-e ezen tulajdonságokkal. A legtöbb új adminisztrátor legalább 3 hónapja tag, és legalább 1000 szerkesztése van. Lehetséges, hogy magadat jelöld, de ez esetben ajánlott, hogy a szokásos követelményeken felül megfelelj.

Mire való a CheckUser státusz?

A CheckUser státusz segítségével a fejlesztők segítsége nélkül is megállapítható:

  • egy adott felhasználói név által használt IP, vagy
  • egy adott IP által használt felhasználói nevek.

Ez a státusz azt segíti, hogy ezt az ellenőrzést szükség esetén egy helyi ember el tudja végezni, főként mások (és főként adminsztrátorok) kérésére. Minden ilyen kérés naplózódik, de azt csak a fejlesztők látják.

Ki lehet bürokrata?

Szabályok

Jelölés

A jelölés akkor érvényes, ha azt a kérdéses felhasználó elfogadta. Amennyiben jelölsz valakit, hagyj üzenetet a felhasználói oldalán is, és kérd meg, hogy válaszoljon itt, ha elfogadja a jelölést.

Jelentkezés

A jelentkezéseket, vagy adminisztrátori javaslatokat ide lehet írni. Mindenképp szerepeljen az azonosító, a dátum, az, hogy miért szeretnél sysop lenni, és hogy milyen feladatokra használnád ezt a jogosultságot. Ezután lehet a jelentkezőkre szavazni, vagy hozzájuk kérdéseket feltenni. (Ha szavazol, ne felejtsd el a felül levő szavazatszámlálót frissíteni.)

Névtelen felhasználókat nem szabad nevezni, nem nevezhetnek másokat, és nem szavazhatnak, de kommentálhatnak.

Szavazás

A szavazatokat leghamarabb 2 héten belül összeszámoljuk (de ez az idő egyetértés krónikus hiánya miatt nyúlhat), és ha legalább 80%-os a jelölt abszolút támogatása, akkor a jogosultságot megkapja, és ez ezen lapra bejegyzésre kerül.

A nevezések 7 napig maradnak fent, hogy a közösség szavazhasson, és kommentálhassa azokat. A bürokraták ezt meghosszabbíthatják, ha nincs egyértelmű konszenzus (mivel a konszenzus, mint olyan, nem egyértelmű, a bürokratáknak van egy kis mozgástere, de itt egy olyan 80%-os támogatás szükséges). Az olyan nevezéseket, amelyek nyilvánvalóan nem fognak szükséges támogatást kapni korábban el lehet távolítani, hogy megelőzzük az olyan vitákat, amelyek rossz légkört szülnek. Ugyanakkor, mivel a legtöbb wikitravel szerkesztő nem látogat ide minden nap, megfelelő időintervallum szükséges. Vannak, akik a korai eltávolítást minden körülmények között ellenzik. Ha a te nevezésed ide kerül: rejected, kérünk, várj egy értelmes ideig, mielőtt újra neveznéd magad!

A szavazatod leadásához szerkeszd a jelölt szakaszát. Adhatsz egy rövid megjegyzést a szavazatod mellé, de a viták, és válaszok más megjegyzésekre, a Megjegyzések részbe valók, amelyek a nevezések alatt találhatóak. Ha szavazol, kérünk, hogy ellenőrizd a nevezés címkéjét, amire szavazol. A címke formátuma a következő:

Minta Írásmód
Symbol support vote.png támogatom - ~~~~
{{támogatom}} - ~~~~
Symbol oppose vote.png ellenzem - ~~~~
{{ellenzem}} - ~~~~
Symbol neutral vote.png tartózkodom - ~~~~
{{tartózkodom}} - ~~~~

Jelentkezések adminisztrátornak (sysop)

Dorgan

Jelentkezem adminisztrátornak, mert úgy érzem, hogy megismertem annyira a wiki nyelvet, hogy el tudok igazodni benne. Szeretnék segíteni a rendszerüzenetek karbantartásában, a lefordítandó lapok lefordításában és remélem, hogy minél kevesebb lapvédelemre és blokkolásra lesz szükség.
Dorgan 2006. október 24., 17:24 (CEST)

Szavazás lezárva. Megválasztva adminisztrátornak. [en]: Expired.--Strapontin 2006. november 13., 16:14 (CET)

Jelentkezések CheckUser státuszra

Jelentkezések bürokratának (bureaucrat)

Archívum