Wikitravel:Hogyan szerkessz egy lapot

A Wikitravelből

A Wikitravel a WikiWiki rendszert alkalmazza, azaz az itteni szócikkeket bárki szerkesztheti. Te is szerkeszthetsz egy már létező lapot, ha a böngésződben (felül) a „szerkesztés” feliratra, és máris megjelenik egy szövegdobozban a lap Wiki jelölőnyelven formázott aktuális tartalma.

Ezt követően szabadon átalakíthatod a lap tartalmát figyelve, hogy a beküldött anyag megfeleljen a Wikitravel Copyleftjének. Nagy segítséget nyújtasz a többi Wikiutazónak, ha továbbá betartod az Irányelveket, és a formázási szokásainkat. Azonban, ha nincs türelmed elsőre elolvasni ezeket a szabályokat, nyugodtan fogj neki, és közöld az információdat, mi majd átalakítjuk aszerint, hogy az idevaló lehessen.

Lap előnézete és mentése[szerkesztés]

Ha már elkészültél egy lap szerkesztésével, vagy ha pusztán csak érdekel, hogy az eddigi szerkesztéseiddel, hogy néz ki az általad szerkesztett lap, az „Előnézet megtekintése” gombra kattintva megnézheted azt, és tovább szerkesztheted. A megmutatott oldal szinte teljes mértékben egyezik az elmentés után megjelenített lapra. Mindössze a kategóriákat, illetve a fejlécben mutatott navigációs menüt nem fogod látni.

Megnézheted azt is, hogy a te szerkesztésed mennyiben tér el az előző változattól. Ehhez mindössze a „Változások megtekintése” gombra kell kattintanod, és máris láthatóvá válik a két forrás közötti különbség.

Amennyiben elégedett vagy a szerkesztéseddel a „Lap mentése” gombra kattintva elmentheted azt. Előtte azonban az „Összefoglaló” mezőbe, kérünk, valamit írj, hogy miről szólt a változtatásod. Ha észreveszed, hogy véletlenül olyan dolgot küldtél fel, amit nem szabad vagy egyszerűen nem szeretted volna. A megjelenített elmentett lap „laptörténet” fülére kattintva megkeresheted a korábbi verziót, és visszaállíthatod azt. Bővebben Hogyan állítsak vissza egy lapot helyen olvashatsz.

Azonban, ha nem vagy elégedett a szerkesztéseddel, vagy csak meguntad azt anélkül, hogy bármi érdemlegeset tettél volna a „Vissza” feliratra kattintva visszaléphetsz a szócikk eredeti verziójára. Ne feledd, így a szerkesztéseid elvesznek. Ha ezt nem akarod, másold ki a szöveget, és mentsd el azt a saját számítógépedre, így később még folytathatod a szerkesztést.

Jelölőnégyzetek[szerkesztés]

Bejelentkezett felhasználók számára a fent felsorolt gombokon és füleken kívül még két jelölőnégyzet is megjelenik.

Az „Ez egy apró változtatás”-t bejelölve jelezheted a többi szerkesztő számára, hogy a szerkesztésed nem változtatott a szöveg tartalmán, pusztán helyesírási, stiláris vagy hasonló problémát javítottál.

A „Figyeld a szócikket” jelölőnégyzetet bepipálva a szerkesztett lapot hozzá adhatod a figyelőlistádhoz. Ha a szócikk már a figyelőlistádon szerepel, a jelölőnégyzet automatikusan be lesz pipálva, ha leszeded a pipát, a lap is lekerül a figyelőlistádról.

Új lap kezdése[szerkesztés]

A Wikitravelben lehetőséged van új lap létrehozásához is. Ehhez, kérünk, olvasd el a Hogyan kezdjek el egy új lapot oldalt.

Formázás[szerkesztés]

A Wikitravel a Wiki jelölölőnyelvet használja. Ez pár csak a nyelvre jellemző kódot, egy leegyszerűsített HTML-parancstárat, illetve a matematikai kifejezések leírására alkalmas TeX jelölőnyelvet jelenti.

Pár fontos példa[szerkesztés]

Megjelenítendő formátum Kód
Dőlt szöveg ''Dőlt szöveg''
Félkövér szöveg '''Félkövér szöveg'''
Belső hivatkozás
És egy más helyre mutató belső hivatkozás
[[Belső hivatkozás]]
[[Kezdőlap|belső hivatkozás]]
Szakaszcím == Főcím ==
=== Cím ===
==== Alcím ====
Külső hivatkozás [http://www.kulsohivatkozas.hu Külső hivatkozás]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]