Wikitravel:Célok és nem célok

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 87.97.110.137 (vita) 2006. október 15., 20:47-kor történt szerkesztése után volt. (Nem célunk)

A Wikitravel közösség céljai (és amik nem céljai)

A Wikitravel projekt alapvető célja:

egy szabadon hozzáférhető, a világ minden részét bemutató útikalauz létrehozása.

Wikitravel szócikkeknek legalább az alábbi helyzetekben meg kell állni a helyüket:

 • Online olvasás útközben – egy internet kávézóba csöppenve a késő esti órákban, a nagyvárosi dzsungelben, információt lehessen találni szállás-lehetőségekről, közlekedésről, éjszakai életről vagy bármiről ami fontos lehet;
 • Offline olvasás útközben – egy vonaton zötykölődve a Wikitravel lementett oldalait lehessen böngészni PDA-n, laptopon, mobilon vagy digitális fényképezőgépen;
 • Online olvasás az út tervezésekor – lehessen megismerni az úticélt (vagy akár újakat találni), útitervet készíteni, foglalásokat intézni, ráhangolódni az útra...;
 • Kinyomtatva – lehessen a múzeumok vagy a borozók listáját kinyomtatni és zsebre vágni, hiszen jól jöhet az még neked (vagy más valakinek, aki lemásolja);
 • Ad hoc útikalauzok – használható legyen rövid, meghatározott útitervről szóló kiadványok létrehozásához;
 • Más útikalauzokba való integrálhatóság – meríthessenek belőle naprakész információt az útikönyv kiadók.

Ezen felül még ezer más felhasználási módja lehet a Wikitravel oldalainak. De ezek azok, amelyeket elsődlegesen szem előtt tartunk a szócikkek megírásánál.

Nem célunk

A céljaink definiálása mellett meg kell határoznunk, hogy mi az amit nem akarunk. Gyakran ez nem feltétlenül egyértelmű.

Nem célunk:

 1. Create a travel essay anthology. Wikitravel is not a travel magazine. Articles should be directed toward practical information about travelling.
 2. A személyes utazási élmények lapjává válni. Wikiutazók persze általában tele vannak érdekes sztorikkal utazásaikról, de ezeket a kalandokat valahol máshol kell megosztani az internet olvasóközönségével.
 3. Létrehozni a nyaralási képek gallériáját. Fényképek és illusztrációk szerepe a helyek és látnivalók bemutatása, nem pedig hogy "Hú mekkora fagylaltot ettünk a bazársoron..."
 4. Személyes weboldal szolgáltatást biztosítani. Minden felhasználónak van saját lapja, de ezt elsősorban a Wikitravel fejlesztésével kapcsolatos információk közlésére használjuk (nem pedig bemutatni a kaktuszgyűjteményünket). Egy-két kép magáról a felhasználóról rendben van, öt már kicsit sok.

Create a travel chat board. There are plenty of Web-based and email discussion groups on the Internet, where people can talk about their experiences, ask questions, complain, make friends and joke around. Wikitravel has talk pages for each article, but these should be used to develop the article itself, and not as a "comments" area. Anyone can edit a Wikitravel article; if you have useful information about a topic, put it in the article itself.

 1. Reklámújságot készíteni. A Wikitravel nyilván rengeteg információt tartalmaz az idegenforgalommal kapcsolatos szolgáltatásokról. Persze nekünk az a legjobb, ha a szolgáltatók maguk frissítik a rájuk vonatkozó információkat. De persze ez ne menjen át reklámozásba vagy erkölcstelen versenykedésbe (pl. konkurens cég törlése).
 2. Arany Oldalakat szerkeszteni egy város összes szállodájáról, étterméről és kocsmájáról. Egy útikalauz nyilván kell hogy írjon ilyen szolgáltatásokról, de egy értelmes határon belül. Gondolj bele, ha megkérdezne egy ismerősöd, hogy melyik helyre menjenek; nem sorolnád fel mind az 200 létező lehetőséget, csak mondjuk 5-10-et. Azokat, amelyek bizonyos szempont (pl. alacsony árszintje, speciális jellege vagy kedvező fekvése) miatt megemlítendők.
 3. Build a Web directory. Wikitravel articles can and should have links to external resources about destinations, itineraries, travel-oriented companies, and other travel-related Web sites. However, it's not a goal to collect all links about any destination. External links should support and complement the content of articles; they're not a goal in and of themselves.
 4. Egy útikalauz kiegészítést írni. A Wiki technológia lehetővé teszi, hogy a Wikitravelben olyan információkat is közzétegyünk, amelyeket más útikalauzok nem. De ez nem azt jelenti, hogy csak olyan információkat gyűjtünk, ami máshol nem található meg. A Wikitravel projekt célja egy mindenre kiterjedő útikalauz (nem pedig a hagyományos útikönyvek kiegészítésének) létrehozása.
 5. Make an atlas. Although travel is intimately intertwined with geography, Wikitravel does not describe geographical features of the Earth just because they're there. Nor do we create separate articles for every crossroads with a name on the map.

There are probably lots of other near-miss goals that people might think we have; if needed, we'll list those here, too.

Lásd még: Gyakori baklövések