„Wikitravel:Célok és nem célok” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
a (Bot: következő hozzáadása: wts:Goals and non-goals/ko)
 
(16 közbenső módosítás, amit 4 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
A Wikitravel közösség céljai (és amik nem céljai)
+
'''A [[Wikitravel:Wikitravelről|Wikitravel]] projekt alapvető célja:'''
 +
:''' ''egy szabadon hozzáférhető, a világ minden részét bemutató útikalauz létrehozása.'' '''
  
A [[Wikitravel:Wikitravelről|Wikitravel]] projekt alapvető célja:
+
Wikitravel szócikkeknek legalább az alábbi helyzetekben meg kell állni a helyüket:
:''egy szabadon hozzáférhető, a világ minden részét bemutató útikalauz létrehozása.''
 
  
Wikitravel szócikkeknek legalább az alábbi kritériumoknak kell megfelelniük:
+
*'''Online olvasás útközben''' – egy internet kávézóba csöppenve a késő esti órákban, a nagyvárosi dzsungelben, információt lehessen találni szállás-lehetőségekről, közlekedésről, éjszakai életről vagy bármiről ami fontos lehet;
 +
*'''Offline olvasás útközben''' – egy vonaton zötykölődve a Wikitravel lementett oldalait lehessen böngészni PDA-n, laptopon, mobilon vagy digitális fényképezőgépen;
 +
*'''Online olvasás az út tervezésekor''' – lehessen megismerni az úticélt (vagy akár újakat találni), útitervet készíteni, foglalásokat intézni, ráhangolódni az útra...;
 +
*'''Kinyomtatva''' – lehessen a múzeumok vagy a borozók listáját kinyomtatni és zsebre vágni, hiszen jól jöhet az még neked (vagy más valakinek, aki lemásolja);
 +
*'''Ad hoc útikalauzok''' – használható legyen rövid, meghatározott útitervről szóló kiadványok létrehozásához;
 +
*'''Más útikalauzokba való integrálhatóság''' – meríthessenek belőle naprakész információt az útikönyv kiadók.
  
*For '''on-line use by travellers on the road''', huddled in a late-night Internet café in some dark jungle, who need up-to-the-minute information on lodging, transportation, food, nightlife, and other necessities;
+
Ezen felül még ezer más felhasználási módja lehet a Wikitravel oldalainak. De ezek azok, amelyeket elsődlegesen szem előtt tartunk a szócikkek megírásánál.
*For '''off-line use by travellers on the road''' sitting in a train with a subset of Wikitravel on their PDA, laptop, mobile phone, or digital camera.
 
*For '''on-line use by travellers still planning''' to review destinations, plan itineraries, make reservations, and get excited about their trip;
 
*For '''individual article printouts''', that is, for printing a list of museums or karaoke bars and putting it in your back pocket for when you need it -- or making a photocopy when someone else does;
 
*For '''ad-hoc travel guides''', small fit-to-purpose travel books that match a particular itinerary;
 
*For '''inclusion in other travel books''', giving up-to-date information for travel guide publishers.
 
  
There are probably hundreds of other uses for Wikitravel articles; these are ones we try to keep in mind while authoring and editing pages.
+
==Nem célunk==
  
==Nem-célo==
+
A céljaink definiálása mellett meg kell határoznunk, hogy '''mi az amit nem akarunk'''. Gyakran ez nem feltétlenül egyértelmű.
  
These are some specific '''non-goals'''; things people might think we want to do with Wikitravel, but we don't:
+
'''Nem célunk:'''
  
#Create a '''travel essay anthology'''. Wikitravel is not a travel magazine. Articles should be directed toward practical information about travelling.
+
# Elbeszélésgyűjteményt írni. A Wikitravel nem egy utazási magazin hanem útikalauz, ezért a szócikkek az utazással kapcsolatos használható információkat tartalmazzák.
#Create a collection of '''personal travel journals'''. [[Wikitravel:Wikitravellers|Wikitravellers]] usually have interesting stories about their personal adventures which, sadly, need to be put somewhere else on the Web.  
+
# A '''személyes utazási élmények''' lapjává válni. [[Wikitravel:Wikiutazók|Wikiutazók]] persze általában tele vannak érdekes sztorikkal utazásaikról, de ezeket a kalandokat valahol máshol kell megosztani az internet olvasóközönségével.
#Provide a '''vacation photo gallery service'''. Photographs and illustrations should be targeted towards illustrating destinations and sights, not toward showing Grandma how big the mai-tai was that you drank at the luau.
+
# Létrehozni a '''nyaralási képek gallériáját'''. Fényképek és illusztrációk szerepe a helyek és látnivalók bemutatása, nem pedig hogy ''"Hú mekkora fagylaltot ettünk a bazársoron..."''
#Provide a '''personal homepage service'''. Each registered user on Wikitravel has a User page; these should be used to support the development of the travel guide, and not as an All About Me and My Cat Web site. One or two photographs on your User page is reasonable; more than 5 is really pushing it.
+
# Személyes '''weboldal szolgáltatást''' biztosítani. Minden felhasználónak van saját lapja, de ezt elsősorban a Wikitravel fejlesztésével kapcsolatos információk közlésére használjuk (nem pedig bemutatni a kaktuszgyűjteményünket). Egy-két kép magáról a felhasználóról rendben van, öt már kicsit sok.
#Create a '''travel chat board'''. There are plenty of Web-based and email discussion groups on the Internet, where people can talk about their experiences, ask questions, complain, make friends and joke around. Wikitravel has [[Wikitravel:using talk pages|talk pages]] for each article, but these should be used to develop the article itself, and not as a "comments" area. Anyone can edit a Wikitravel article; if you have useful information about a topic, put it in the article itself.
+
# '''Utazási fórum'''ként működni. Rengeteg webes hely van, ahol az emberek elmesélhetik az élményeiket, kérdéseket tehetnek fel, ismerkedhetnek, stb. A Wikitravelben minden regisztrált felhasználónak van vitalapja, de ez a szerkesztéssel kapcsolatos kommunikációt hivatott szolgálni, nem komment oldal. A szócikkeket bárki szerkesztheti, így ha hasznos információval rendelkezel egy témában, írd bele a megfelelő szócikkbe!
#Make an '''advertising brochure'''. Wikitravel of course has listings and information about travel-related businesses around the world. We would be thrilled to have representatives of these businesses keep those records up-to-date. However, blatant advertising is not welcome, and overcompetitive acts (like deleting information about rival businesses) is gravely deprecated.
+
# '''Reklámújságot készíteni.''' A Wikitravel nyilván rengeteg információt tartalmaz az idegenforgalommal kapcsolatos szolgáltatásokról. Persze nekünk az a legjobb, ha a szolgáltatók maguk frissítik a rájuk vonatkozó információkat. De persze ez ne menjen át reklámozásba vagy erkölcstelen versenykedésbe (pl. konkurens cégről szóló információk törlése).
#Produce a '''Yellow Pages''' of restaurants, hotels, or bars for a city. City guides should certainly include information for travel-related companies, but these should be kept at a useful number. Think of a friend from out of town asking you where they should go -- you wouldn't list all 200 possibilities, but 5-10 options for a particular type, budget, or part of town.
+
# '''Arany Oldalak kiadványt szerkeszteni''' egy város összes szállodájáról, étterméről és kocsmájáról. Egy útikalauz nyilván kell hogy írjon ilyen szolgáltatásokról, de egy értelmes határon belül. Gondolj bele, ha megkérdezne egy ismerősöd, hogy melyik helyre menjenek; nem sorolnád fel mind az 200 létező lehetőséget, csak mondjuk 5-10-et. Azokat, amelyek bizonyos szempont (pl. alacsony árszintje, speciális jellege vagy kedvező fekvése) miatt megemlítendők.
#Build a '''Web directory'''. Wikitravel articles can and should have links to external resources about destinations, itineraries, travel-oriented companies, and other travel-related Web sites. However, it's not a goal to collect ''all'' links about any destination. External links should support and complement the content of articles; they're not a goal in and of themselves.
+
# '''Linkgyűjteményt építeni'''. A szócikkekben jó ha vannak külső hivatkozások más utazással foglalkozó, desztinációkról szóló, szolgáltatásokat ismertető honlapokra. De nem célunk az '''összes''' létező kapcsolódó oldal linkjét összegyűjteni. Az a jó, ha a hivatkozások segítik, nem pedig adják a szócikkek tartalmát.
#Make a '''travel guide supplement'''. The [[Wikitravel:Wiki|Wiki]] technique we use for Wikitravel makes it possible for us to include information that's not in other travel guides. This ''doesn't'' mean that we ''only'' include information not found in other guides. Wikitravel aims to be a ''complete'' travel guide -- not just an additional resource on the side of traditional guides.
+
# Egy '''útikalauz kiegészítést''' írni. A [[Wikitravel:Wiki|Wiki]] technológia lehetővé teszi, hogy a Wikitravelben olyan információkat is közzétegyünk, amelyeket más útikalauzok nem tartalmazhatnak. De ez nem azt jelenti, hogy '''csak''' olyan információkat gyűjtünk, ami máshol nem található meg. A Wikitravel projekt célja egy '''teljes, mindenre kiterjedő útikalauz''' létrehozása, nem pedig a hagyományos útikönyvek kiegészítése.  
#Make an '''atlas'''. Although travel is intimately intertwined with geography, Wikitravel does not describe geographical features of the Earth just because they're there. Nor do we create separate articles for every crossroads with a name on the map.
+
# Földrajzi '''atlasz''' létrehozása. Bár az utazás szorosan összefügg a földrajzzal, nem írunk szócikkeket helyekről ''csak azért mert vannak''. És nem térünk ki a Föld minden szegletére, ami a térképeken névvel szerepel.
  
There are probably lots of other near-miss goals that people might think we have; if needed, we'll list those here, too.
+
Ezen kívül biztosan van még ezer más olyan dolog, ami nem célunk, bár vannak akik szerint igen. Ha kell, és úgy alakul, majd azokat is felsoroljuk.
  
Lásd még: [[Wikitravel:Gyakori baklövések|Gyakori baklövések]]
+
Lásd még: [[Wikitravel:Leggyakoribb baklövések|Leggyakoribb baklövések]]
  
 +
 +
 +
 +
[[ca:Wikitravel:Objectius i no objectius]]
 +
[[de:Wikitravel:Was wir wollen und was nicht]]
 
[[en:Wikitravel:Goals and non-goals]]
 
[[en:Wikitravel:Goals and non-goals]]
[[de:Wikitravel:Was wir wollen und was nicht]]
+
[[es:Wikitravel:Objetivos y no objetivos]]
 +
[[fi:Wikitravel:Mitä Wikitravel on ja ei ole]]
 
[[fr:Wikitravel:Buts et non-buts]]
 
[[fr:Wikitravel:Buts et non-buts]]
 
[[ja:Wikitravel:目標、そして目標でないもの]]
 
[[ja:Wikitravel:目標、そして目標でないもの]]
 +
[[nl:Wikitravel:Doelen en missers]]
 
[[pl:Wikitravel:Cele i pułapki]]
 
[[pl:Wikitravel:Cele i pułapki]]
 
[[pt:Wikitravel:Propósitos e não-propósitos]]
 
[[pt:Wikitravel:Propósitos e não-propósitos]]
 +
[[ru:Wikitravel:Чем мы являемся и чем не являемся]]
 
[[sv:Wikitravel:Vad Wikitravel är och inte är]]
 
[[sv:Wikitravel:Vad Wikitravel är och inte är]]
 +
[[zh:Wikitravel:目標與非目標]]
 +
[[wts:Goals and non-goals/ko]]

A lap jelenlegi, 2009. október 14., 09:33-kori változata

A Wikitravel projekt alapvető célja:

egy szabadon hozzáférhető, a világ minden részét bemutató útikalauz létrehozása.

Wikitravel szócikkeknek legalább az alábbi helyzetekben meg kell állni a helyüket:

 • Online olvasás útközben – egy internet kávézóba csöppenve a késő esti órákban, a nagyvárosi dzsungelben, információt lehessen találni szállás-lehetőségekről, közlekedésről, éjszakai életről vagy bármiről ami fontos lehet;
 • Offline olvasás útközben – egy vonaton zötykölődve a Wikitravel lementett oldalait lehessen böngészni PDA-n, laptopon, mobilon vagy digitális fényképezőgépen;
 • Online olvasás az út tervezésekor – lehessen megismerni az úticélt (vagy akár újakat találni), útitervet készíteni, foglalásokat intézni, ráhangolódni az útra...;
 • Kinyomtatva – lehessen a múzeumok vagy a borozók listáját kinyomtatni és zsebre vágni, hiszen jól jöhet az még neked (vagy más valakinek, aki lemásolja);
 • Ad hoc útikalauzok – használható legyen rövid, meghatározott útitervről szóló kiadványok létrehozásához;
 • Más útikalauzokba való integrálhatóság – meríthessenek belőle naprakész információt az útikönyv kiadók.

Ezen felül még ezer más felhasználási módja lehet a Wikitravel oldalainak. De ezek azok, amelyeket elsődlegesen szem előtt tartunk a szócikkek megírásánál.

Nem célunk[szerkesztés]

A céljaink definiálása mellett meg kell határoznunk, hogy mi az amit nem akarunk. Gyakran ez nem feltétlenül egyértelmű.

Nem célunk:

 1. Elbeszélésgyűjteményt írni. A Wikitravel nem egy utazási magazin hanem útikalauz, ezért a szócikkek az utazással kapcsolatos használható információkat tartalmazzák.
 2. A személyes utazási élmények lapjává válni. Wikiutazók persze általában tele vannak érdekes sztorikkal utazásaikról, de ezeket a kalandokat valahol máshol kell megosztani az internet olvasóközönségével.
 3. Létrehozni a nyaralási képek gallériáját. Fényképek és illusztrációk szerepe a helyek és látnivalók bemutatása, nem pedig hogy "Hú mekkora fagylaltot ettünk a bazársoron..."
 4. Személyes weboldal szolgáltatást biztosítani. Minden felhasználónak van saját lapja, de ezt elsősorban a Wikitravel fejlesztésével kapcsolatos információk közlésére használjuk (nem pedig bemutatni a kaktuszgyűjteményünket). Egy-két kép magáról a felhasználóról rendben van, öt már kicsit sok.
 5. Utazási fórumként működni. Rengeteg webes hely van, ahol az emberek elmesélhetik az élményeiket, kérdéseket tehetnek fel, ismerkedhetnek, stb. A Wikitravelben minden regisztrált felhasználónak van vitalapja, de ez a szerkesztéssel kapcsolatos kommunikációt hivatott szolgálni, nem komment oldal. A szócikkeket bárki szerkesztheti, így ha hasznos információval rendelkezel egy témában, írd bele a megfelelő szócikkbe!
 6. Reklámújságot készíteni. A Wikitravel nyilván rengeteg információt tartalmaz az idegenforgalommal kapcsolatos szolgáltatásokról. Persze nekünk az a legjobb, ha a szolgáltatók maguk frissítik a rájuk vonatkozó információkat. De persze ez ne menjen át reklámozásba vagy erkölcstelen versenykedésbe (pl. konkurens cégről szóló információk törlése).
 7. Arany Oldalak kiadványt szerkeszteni egy város összes szállodájáról, étterméről és kocsmájáról. Egy útikalauz nyilván kell hogy írjon ilyen szolgáltatásokról, de egy értelmes határon belül. Gondolj bele, ha megkérdezne egy ismerősöd, hogy melyik helyre menjenek; nem sorolnád fel mind az 200 létező lehetőséget, csak mondjuk 5-10-et. Azokat, amelyek bizonyos szempont (pl. alacsony árszintje, speciális jellege vagy kedvező fekvése) miatt megemlítendők.
 8. Linkgyűjteményt építeni. A szócikkekben jó ha vannak külső hivatkozások más utazással foglalkozó, desztinációkról szóló, szolgáltatásokat ismertető honlapokra. De nem célunk az összes létező kapcsolódó oldal linkjét összegyűjteni. Az a jó, ha a hivatkozások segítik, nem pedig adják a szócikkek tartalmát.
 9. Egy útikalauz kiegészítést írni. A Wiki technológia lehetővé teszi, hogy a Wikitravelben olyan információkat is közzétegyünk, amelyeket más útikalauzok nem tartalmazhatnak. De ez nem azt jelenti, hogy csak olyan információkat gyűjtünk, ami máshol nem található meg. A Wikitravel projekt célja egy teljes, mindenre kiterjedő útikalauz létrehozása, nem pedig a hagyományos útikönyvek kiegészítése.
 10. Földrajzi atlasz létrehozása. Bár az utazás szorosan összefügg a földrajzzal, nem írunk szócikkeket helyekről csak azért mert vannak. És nem térünk ki a Föld minden szegletére, ami a térképeken névvel szerepel.

Ezen kívül biztosan van még ezer más olyan dolog, ami nem célunk, bár vannak akik szerint igen. Ha kell, és úgy alakul, majd azokat is felsoroljuk.

Lásd még: Leggyakoribb baklövések