„Tisza-tó” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Tisza-tó

Default Banner.jpg

(Külső hivatkozások)
58. sor: 58. sor:
  
 
{{elhelyezkedés|Magyarország}}
 
{{elhelyezkedés|Magyarország}}
[[Kategória:Magyarország turisztikai régiói]]
+
[[Kategória:Magyarország tavai]]
[[Kategória:Magyarország tavai]]
 
[[wikipedia:Tisza-tó turisztikai régió]]
 

A lap 2009. február 7., 20:05-kori változata

A Tisza-tó Magyarország turisztikai régiója az Alföldön. Hozzá tartozó megyék - a part körül: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Heves megye, Hajdú-Bihar megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

A Tisza-tó (vagy korábban Kiskörei-víztározó) - területe 127 km2, legnagyobb hossza 27 km, legnagyobb szélessége 6 km. Az ország második legnagyobb összefüggő vízfelülete, mesterséges tó. 1967–1973 között épült Tisza II. Vízlépcső üzembehelyezésével. Létrehozásának célja vízhasznosítás volt. Az állóvíz meghatározás nem egészen helytálló, mivel a Tisza hatására jelentős vízmozgások zajlanak benne.


Nevezetességek települések szerint (Tourinform nyomán)

  • Abádszalók (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – A tó déli partján fejlődött turistacentrum, fürdőhely a leghosszabb stranddal, vízi sportolási lehetőségekkel. Kihagyhatatlan érdekessége a Babamúzeum.
  • Álompart - Tiszanána (Heves megye) – A tó jobb partján húzódó fürdőparadicsom, csodálatos partjának köszönheti népszerűségét. A közelben található Dinnyés-hát, Kisköre (Falumúzeum), Poroszló és Sarud (horgászhelyek).
  • Karcag (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – Elsősorban fekete fazekas tárgyairól és csipkéjéről, illetve gasztronómiai ínyencségéről, a birkagulyásról vált híressé a település. A népművészet alkotásai a Győrffy István Nagykun-Múzeumban és a Kunsági Múzeumban láthatók. A Fazekasházban megismerkedhetünk a Miska kancsókkal. További nevezetességek: Zádor-híd, Szélmalmi Fogadóház (19.sz.). A város Üveggyára nemzetközi hírnévnek örvend.
  • Tiszacsege (Hajdú-Bihar megye) – A helység igazi kincse 81 fokos termálvize. Természetvédelem alatt álló része a Kács-sziget, a Tisza-tó régió érintetlen vidéke. A hely lakóinak életmódjába a Zsellérház nyújt bepillantást.
  • Tiszafüred (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – A tó legkedveltebb üdülőhelyei közé tartozik, nemcsak strandja de termálfürdője is vonzza a vendégsereget. A Kiss Múzeum Magyarország első falumúzeuma volt, 1949-ben avatták fel. A Meggyes Csárdamúzeum az egyetlen autentikus hortobágyi csárdaépület. A Fazekasház Füred népi művészetét mutatja be.

Források

  • Padányi, Ágnes: Ungarn. Schritt für Schritt. Ungarischer Tourismusamt. 2003.

Külső hivatkozások

Tisza-tó témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.