Szomália

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen SailingMonaco (vita | közrem.) 2013. április 19., 17:28-kor történt szerkesztése után volt. (Beutazás)
Szomália

Default Banner.jpgnoframe
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
So-flag.png
Általános adatok
Főváros Mogadishu
Államforma átmeneti kormányzat
Pénznem szomáliai silling (SOS)
Terület 637 657 km2
Népesség 8 591 629 (2005)
Nyelv szomáli
Vallás muzulmán
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (C típus)
Behívószám 252
Internet TLD .so
Időzóna UTC+3

Szomália Kelet-Afrika egyik országa. Északon Dzsibuti, nyugatról Etiópia, délen nyugatról Kenya határolja. Délkeleti partjait az Indiai-óceán, az északkeletit a Vörös-tenger mossa.

Nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási célországok és térségek: A Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján a következőket közli: I. Nem javasolja az utazást az alábbi országokba és térségekbe (Az utazási és utazást közvetítő szerződésről szóló 214/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek): ...Szomália...

Régiók

Városok

További úticélok

Háttér

Földrajza, élővilága

Történelem

Ünnepek

Utazási tanácsok

Ajánlott utazási időszak

Beutazás

Beutazással kapcsolatos információk

Szomália fővárosa Hargeisa, egyben az ország legbiztonságosabb(nak mondható) városa. Az országba való utazás esetén minden fórum Hargeisa városát ajánlja a turistáknak. Biztonsága érdekében, még Hargeisa városában is, kerülje a köztereken, utcákon való tartózkodást. Még fegyveres kísérettel is igen magas az esélye annak, hogy gyilkosság áldozatává válhat. Az emberrablások, fegyveres összecsapások, öngyilkos merényletek, a kalózkodás, valamint a helyi hadurak összecsapásai a mai napig igen gyakoriak az országban.

2012.szeptember 20-án, egy Hargeisa-ban található étteremben egy öngyilkos merénylet következtében 14 ember halt meg.

Kerülje az olyan helyeket, ahol fegyveres őröket, katonákat lát, vagy ahonnan robbanásokat, fegyverropogást hall. A szomáliai lázadók gyakran indítanak nagy erejű támadásokat a civil lakosság, vagy állami épületek ellen.

Az átmeneti szomáliai kormányerők korábban tüzérségi támadásokat indítottak a felkelők ellen a város különböző pontjain, mely nagy számú civil áldozattal járt. Tartsa észben, hogy a fegyveres konfliktusok másodpercek alatt kialakulhatnak, így csupán pár pillanat áll rendelkezésére, hogy fedezéket keressen.

Ugyancsak gyakori az országban a külföldiek elrablása, és váltságdíj követelése szabadon engedésük fejében. Amennyiben halaszthatatlan üzleti/magáncélú utazásra kényszerül Szomáliába, előzetesen fogadjon fel fegyveres testőröket, és lehetőleg páncélozott járművel közlekedjen. De még ezen óvintézkedések mellett is nagy veszélynek teszi ki magát.

Beutazási feltételek

Beutazási korlátozások: az országba való belépés tiltott minden Izrael-i állampolgárnak, valamint minden beutazónak, akinek az útlevelében izraeli pecsét található.

Repülővel

A repülőgéppel történő ki-/beutazás nem minden esetben lehetséges, mivel az etióp haderő a közelmúltban több repteret is (részben) lebombázott. Mindemellett, a repülés a legbiztonságosabb módja a közlekedésnek Szomáliában.

A legmegbízhatóbb légitársaság az African Express, mely segítségével közvetlen járatokkal juthatunk el Szomáliába Dubai-ból, valamint Nairobi-ból. Légitársaságok:

 • African Express [1]
 • Jubba Airways [2]
 • Daallo Airlines [3]
 • Turkish Airlines [4]

Minden Mogadishuba repülő légitársaság az Aden Abdulle Nemzetközi Repülőteret használja, amit 2006-ban nyitottak újra.

Vonattal

Az országban nincs vasúthálózat.

Busszal

Bár lehetséges, ugyancsak nem ajánlott.

Autóval

Nem ajánlott. Ne tegye ki közvetlen életveszélynek magát, valamint utastársait! Bár lehetséges Szomálián keresztül utazni autóval, az utakra gyakran helyeznek ki akadályokat, így könnyen rablás, rablógyilkosság áldozatává válhat.

Hajóval

Az ország nagyobb kikötői Boosaaso-ban, Berbera-ban, Kismaayo-ban, and Mogadishu-ban találhatóak. Szomália vizein, különösen az ádeni öbölben rendkívül veszélyes hajóval közlekedni a kalózveszély miatt. Bár napjainkra mintegy harmadával csökkentek a kalóztámadások, még így is kiugróan magas számban fodulnak elő. A környező vizeken több ország állomásoztat hadihajókat, ám ezek lassú reagálási képessége miatt nem várhat biztos segítséget a bajba jutott áldozat.

Közlekedés helyben

Szomáliában több, mint 20 éve képtelen egyetlen politikai hatalom is megszilárdítani hatalmát, ez hatással van a helyi közlekedésre is. A helyi közlekedésnek két módja van, busz, valamint taxi segítségével. Az egyetlen még érvényben lévő közlekedési szabály, hogy a helyi lakosok az út jobb oldalán, vagy annak közepén közlekednek.

Beutazási szabályok

 • Útlevél és vízumrendelkezések:
 • Vámrendelkezések:

Nyelv

Az országban 1972 óta a szomáli a hivatalos nyelv.

Fizetőeszköz, pénzváltás

Szomália hivatalos fizetőeszköze a szomáliai shilling. Az országban egyetlen hitelkártya sem használható.

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

A Bakaara-i piac (szomáli nyelven: Suuqa Bakaaraha) a legnagyobb piac Szomáliában. A piac Mogadishu szívében található. A piacot 1972-ben hozták létre, a Siad Barre rezsim uralkodásának idején.

A hatalmon lévő kormány szigorú ellenőrzései ellenére is a piac jelentős fegyverkereskedelmet bonyolít le a mai napig. Manapság a szomáliai férfiak 80%-a birtokol fegyvert. Legyen óvatos, mivel a vásárlók többsége oly módon teszteli az újonnan vásárolt fegyvert, hogy a levegőbe lő vele.

A piacokon általában lehet kapni automata fegyvereket, körülbelül 1,000,000 szomáliai shillingért, azaz 6,500 forintért. Bármennyire is "vagány" dolognak tűnik, ne vegyen fegyvert. Az engedély nélküli fegyvertartásért a legtöbb esetben halálbüntetés jár Szomáliában, képzeljük el, milyen feltűnő egy fehér turista egy géppisztollyal a kezében. Valamint a helyi lakosokkal való konfliktus kockázatát is rendkívül növeli egy fegyver tulajdonlása. Ezek a konfliktusok gyakran halálos kimenetelűek, és a rendőri intézkedésben/közbelépésben sem bízhatunk.

Ezenkívül sok dolgot lehet vásárolni a helyi piacokon, azonban a nagy népszerűségnek örvendő gyöngyök nagy többsége hamisítvány.

Kommunikációs lehetőségek

 • Postai szolgáltatások:
 • Telefonálás külföldre:
 • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek

Vendéglátóhelyek

Közbiztonság

Egészségügyi tudnivalók

 • Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése.

Külföldi képviseletek

 • Magyar Nagykövetség:
 • Magyar Konzulátus:

Nevezetességek

Kulturális helyszínek

Természeti helyszínek

Gasztronómia

Kultúra

Sport, kikapcsolódás

Szomália témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Afrika országai

Algéria · Angola · Benin · Bissau-Guinea · Botswana · Burkina Faso · Burundi · Comore-szigetek · Csád · Dél-afrikai Köztársaság · Dzsibuti · Egyenlítői-Guinea · Egyiptom · Elefántcsontpart · Eritrea · Etiópia · Gabon · Gambia · Ghána · Guinea · Kamerun · Kenya · Kongói Köztársaság · Kongói Demokratikus Köztársaság (Zaire) · Közép-afrikai Köztársaság · Lesotho · Libéria · Líbia · Madagaszkár · Malawi · Mali · Marokkó · Mauritánia · Mauritius · Mozambik · Namíbia · Niger · Nigéria · Nyugat-Szahara · Ruanda · São Tomé és Príncipe · Seychelle-szigetek · Sierra Leone · Szenegál · Szomália · Szomáliföld · Szudán · Szváziföld · Tanzánia · Togo · Tunézia · Uganda · Zambia · Zimbabwe · Zöld-foki Köztársaság

Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!