Szomália

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen SailingMonaco (vita | közrem.) 2013. április 19., 15:31-kor történt szerkesztése után volt. (Beutazási feltételek)
Szomália

Default Banner.jpgnoframe
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
So-flag.png
Általános adatok
Főváros Mogadishu
Államforma átmeneti kormányzat
Pénznem szomáliai silling (SOS)
Terület 637 657 km2
Népesség 8 591 629 (2005)
Nyelv szomáli
Vallás muzulmán
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (C típus)
Behívószám 252
Internet TLD .so
Időzóna UTC+3

Szomália Kelet-Afrika egyik országa. Északon Dzsibuti, nyugatról Etiópia, délen nyugatról Kenya határolja. Délkeleti partjait az Indiai-óceán, az északkeletit a Vörös-tenger mossa.

Nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási célországok és térségek: A Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján a következőket közli: I. Nem javasolja az utazást az alábbi országokba és térségekbe (Az utazási és utazást közvetítő szerződésről szóló 214/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek): ...Szomália...

Régiók

Városok

További úticélok

Háttér

Földrajza, élővilága

Történelem

Ünnepek

Utazási tanácsok

Ajánlott utazási időszak

Beutazás

Beutazási feltételek

Beutazási korlátozások: az országba való belépés tiltott minden Izrael-i állampolgárnak, valamint minden beutazónak, akinek az útlevelében izraeli pecsét található.

Repülővel

A repülőgéppel történő ki-/beutazás nem minden esetben lehetséges, mivel az etióp haderő a közelmúltban több repteret is (részben) lebombázott. Mindemellett, a repülés a legbiztonságosabb módja a közlekedésnek Szomáliában.

A legmegbízhatóbb légitársaság az African Express, mely segítségével közvetlen járatokkal juthatunk el Szomáliába Dubai-ból, valamint Nairobi-ból. Légitársaságok:

 • African Express [1]
 • Jubba Airways [2]
 • Daallo Airlines [3]
 • Turkish Airlines [4]

Minden Mogadishuba repülő légitársaság az Aden Abdulle Nemzetközi Repülőteret használja, amit 2006-ban nyitottak újra.

Vonattal

Az országban nincs vasúthálózat.

Busszal

Bár lehetséges, ugyancsak nem ajánlott.

Autóval

Nem ajánlott.Ne tegye ki közvetlen életveszélynek magát, valamint utazótársait! Bár lehetséges Szomálián keresztül utazni autóval, az utakra gyakran helyeznek ki akadályokat, így könnyen rablás, rablógyilkosság áldozatává válhat.

Hajóval

Az ország nagyobb kikötői Boosaaso-ban, Berbera-ban, Kismaayo-ban, and Mogadishu-ban találhatóak. Szomália vizein, különösen az ádeni öbölben rendkívül veszélyes hajóval közlekedni a kalózveszély miatt. Bár napjainkra mintegy harmadával csökkentek a kalóztámadások, még így is kiugróan magas számban fodulnak elő. A környező vizeken több ország állomásoztat hadihajókat, ám ezek lassú reagálási képessége miatt nem várhat biztos segítséget a bajba jutott áldozat.

Közlekedés helyben

Szomáliában több, mint 20 éve képtelen egyetlen politikai hatalom is megszilárdítani hatalmát, ez hatással van a helyi közlekedésre is. A helyi közlekedésnek két módja van, busz, valamint taxi segítségével. Az egyetlen még érvényben lévő közlekedési szabály, hogy a helyi lakosok az út jobb oldalán, vagy annak közepén közlekednek.

Beutazási szabályok

 • Útlevél és vízumrendelkezések:
 • Vámrendelkezések:

Nyelv

Fizetőeszköz, pénzváltás

Szomália hivatalos fizetőeszköze a szomáliai shilling. Az országban egyetlen hitelkártya sem használható.

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

Kommunikációs lehetőségek

 • Postai szolgáltatások:
 • Telefonálás külföldre:
 • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek

Vendéglátóhelyek

Közbiztonság

Egészségügyi tudnivalók

 • Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése.

Külföldi képviseletek

 • Magyar Nagykövetség:
 • Magyar Konzulátus:

Nevezetességek

Kulturális helyszínek

Természeti helyszínek

Gasztronómia

Kultúra

Sport, kikapcsolódás

Szomália témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Afrika országai

Algéria · Angola · Benin · Bissau-Guinea · Botswana · Burkina Faso · Burundi · Comore-szigetek · Csád · Dél-afrikai Köztársaság · Dzsibuti · Egyenlítői-Guinea · Egyiptom · Elefántcsontpart · Eritrea · Etiópia · Gabon · Gambia · Ghána · Guinea · Kamerun · Kenya · Kongói Köztársaság · Kongói Demokratikus Köztársaság (Zaire) · Közép-afrikai Köztársaság · Lesotho · Libéria · Líbia · Madagaszkár · Malawi · Mali · Marokkó · Mauritánia · Mauritius · Mozambik · Namíbia · Niger · Nigéria · Nyugat-Szahara · Ruanda · São Tomé és Príncipe · Seychelle-szigetek · Sierra Leone · Szenegál · Szomália · Szomáliföld · Szudán · Szváziföld · Tanzánia · Togo · Tunézia · Uganda · Zambia · Zimbabwe · Zöld-foki Köztársaság

Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!