„Szevasztopol” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Szevasztopol

Default Banner.jpg

(Új lap: thumb|250px|right|Szevasztopoli panoráma '''Szevasztopol''' (ukránul és oroszul ''Севастополь'', krími tatár nyelven ''Aqyar)'' területi jogú v…)
 
(Szobrok, emlékművek)
 
41. sor: 41. sor:
  
 
=== Szobrok, emlékművek ===
 
=== Szobrok, emlékművek ===
 +
Szevasztopol Emlékmű, Cheliuskintsev u. Nagy Katalin cárnő 18.századi emlékműve.<small>[www.doroga.ua]</small> Alexandrovics Krulov tűzér tábornok emlékműve (Пам'ятник генерал-лейтенанту С. Хрульову) Testvériség temetőben. (Братське кладовище). Carrarai márvány mellszobor, Olaszországból. 5 méteres szürke márványoszlopok között. 1855 márciúsában hajóparancsnokként vett részt Szevasztopol védelmében.
  
 +
E. Totleben kripta-emlékmű (Склеп-пам'ятник Е. Тотлебену) Testvériség temetőben. Stilizált kápolna szürke márványból, egy  sötét gránitból készült hatalmas síremléken. A sír bejárati oszlopcsarnoka felett az ókori görög sírkövek mintájára díszitve.
  
   
+
Mikhailo Dmitrovics Gorcskovu tábornok emlékműve(Пам'ятник генерал-ад'ютанту М. Горчакову). A tábornok, herceg volt a parancsnoka az egyesitett
 +
krími tengeri és szárazföldi erőknek, 1855-ben. Orosz-bizánci stílus szürke
 +
gránit kápolna 9,8 méter magas.
 +
 
 +
Testvériség temető (Fraternal Cemetery) Bogdanova u. A város északi részén található katonai temető. A krími háborúban elesett orosz katonákat temették ide. 472 sírban százával vannak ismeretlenek. És 130 egyéni sír a tiszteknek és a tábornokoknak. Itt van a Szent Miklós templom piramis alakú emlékmű a tetején kereszttel.
 +
 
 +
Novorosszijszk csatahajó emlékműve (Меморіал особовому складу лінкора "Новоросійськ") 7 méteres bronz vitorlás egy 3,8 méteres mészkő talapzaton. 1963-ban átépítették azok emlékére akik 1941-42-ben a város védelmekor estek el.
 +
 
 +
Szent Miklós-székesegyház (Свято-Никольский собор, Храм-пам'ятник Св. Миколи) emlékmű templom. Bogdanova u., 43 Tel.+380 (692) 71-12-07. Adományokból épült. Szokatlan építészetű egy piramis a tetején kereszttel
 +
Az építész Avdejev akadémiai díjat kapott munkája elismeréseként. II.Sándor cár 1856.szeptembrében engedélyezte a templom megépítését. A templom formáját eredetileg A.I.Stakenshneider udvari építész találta ki, aki a híres egyiptomi piramisokat választotta mintaként, mint amik az örökkévalóságot és a békét jelképezik. A csodatévő Szet miklósról neveték el. Az alapítókővel az 1853-1856-os krími háború emlékérmet és a Szevasztopol védelme érmet temették el. A templom építése sokáig tartott,- tizenhárom évig,- és csak 1870-ben szentelték fel. A templom golyófogó kőállványon nyugszik. A központi bejárata felett egy boltív és féloszlopok között Jézus Krisztus a Megváltó mozaikkép található készítője F.A.Bruni.A
 +
piramis keleti oldalán a van egy festmény "Nők, akik felszentelték Krisztus sírját". K.T.Neff festő professzor készítette Genfben. Belül carrarai márvány ikonosztázis láthatő olasz Venceto Bonani műve a festményeket M.N.Vasiljev, A.D.Litovcsenko, A.Y.Karnejev készítették, a bronz és a
 +
kovácsoltvas munkát a francia Adolf Moran, a falfaragásokat a svájci Rafael Iselakészítette. Az alsórészen 38 szürke márvány tábla van 943 tíszt és tábornok nevével akik elestek a csata során.
  
 
=== Parkok, közterek, természeti látnivalók ===
 
=== Parkok, közterek, természeti látnivalók ===

A lap jelenlegi, 2013. január 27., 17:13-kori változata

Szevasztopoli panoráma

Szevasztopol (ukránul és oroszul Севастополь, krími tatár nyelven Aqyar) területi jogú város Ukrajnában, a Krím-félsziget délnyugati partján az úgynevezett Heraklejszkomi (Héraklész)-félszigeten. Éghajlata enyhe. A januári középhőmérséklet 0 és 6 °C közötti, a júliusi 19 °C este és 27 °C nappal. A város teljes területe 1079 km ², a belső öböl területe 216 km ². A várost 152 km Fekete-tengeri partvonal határolja. A nyugati szélén a Kherszonészosz fok, keletről a Tez-Ber hegy, dél felől a Szarics fok és az északon a Lucullus fok határolja.

Háttér[szerkesztés]

Beutazás[szerkesztés]

Repülővel[szerkesztés]

Vonattal[szerkesztés]

Busszal[szerkesztés]

Hajóval[szerkesztés]

Helyi közlekedés[szerkesztés]

Busszal[szerkesztés]

Marshrutka taxi[szerkesztés]

Trolibusszal[szerkesztés]

Szállás[szerkesztés]

Étkezés[szerkesztés]

Szórakozóhelyek[szerkesztés]

Nevezetességek[szerkesztés]

Turistainformáció ( nem hivatalos ) Gogolja u., 22. - T.:(692) 443049. Kirándulások szervezése, szállásfoglalás, szervezett túrák és információ.


Múzeumok[szerkesztés]

Állami Óceánárium, Delfinárium (Державний океанаріум (Дельфінарій)) 8km-re nyugatra. Epronovska u., 7. - T.:(692) 231507.[1]


Templomok, egyházi épületek[szerkesztés]

Paloták[szerkesztés]

Egyéb épületek[szerkesztés]

Szobrok, emlékművek[szerkesztés]

Szevasztopol Emlékmű, Cheliuskintsev u. Nagy Katalin cárnő 18.századi emlékműve.[www.doroga.ua] Alexandrovics Krulov tűzér tábornok emlékműve (Пам'ятник генерал-лейтенанту С. Хрульову) Testvériség temetőben. (Братське кладовище). Carrarai márvány mellszobor, Olaszországból. 5 méteres szürke márványoszlopok között. 1855 márciúsában hajóparancsnokként vett részt Szevasztopol védelmében.

E. Totleben kripta-emlékmű (Склеп-пам'ятник Е. Тотлебену) Testvériség temetőben. Stilizált kápolna szürke márványból, egy sötét gránitból készült hatalmas síremléken. A sír bejárati oszlopcsarnoka felett az ókori görög sírkövek mintájára díszitve.

Mikhailo Dmitrovics Gorcskovu tábornok emlékműve(Пам'ятник генерал-ад'ютанту М. Горчакову). A tábornok, herceg volt a parancsnoka az egyesitett krími tengeri és szárazföldi erőknek, 1855-ben. Orosz-bizánci stílus szürke gránit kápolna 9,8 méter magas.

Testvériség temető (Fraternal Cemetery) Bogdanova u. A város északi részén található katonai temető. A krími háborúban elesett orosz katonákat temették ide. 472 sírban százával vannak ismeretlenek. És 130 egyéni sír a tiszteknek és a tábornokoknak. Itt van a Szent Miklós templom piramis alakú emlékmű a tetején kereszttel.

Novorosszijszk csatahajó emlékműve (Меморіал особовому складу лінкора "Новоросійськ") 7 méteres bronz vitorlás egy 3,8 méteres mészkő talapzaton. 1963-ban átépítették azok emlékére akik 1941-42-ben a város védelmekor estek el.

Szent Miklós-székesegyház (Свято-Никольский собор, Храм-пам'ятник Св. Миколи) emlékmű templom. Bogdanova u., 43 Tel.+380 (692) 71-12-07. Adományokból épült. Szokatlan építészetű egy piramis a tetején kereszttel Az építész Avdejev akadémiai díjat kapott munkája elismeréseként. II.Sándor cár 1856.szeptembrében engedélyezte a templom megépítését. A templom formáját eredetileg A.I.Stakenshneider udvari építész találta ki, aki a híres egyiptomi piramisokat választotta mintaként, mint amik az örökkévalóságot és a békét jelképezik. A csodatévő Szet miklósról neveték el. Az alapítókővel az 1853-1856-os krími háború emlékérmet és a Szevasztopol védelme érmet temették el. A templom építése sokáig tartott,- tizenhárom évig,- és csak 1870-ben szentelték fel. A templom golyófogó kőállványon nyugszik. A központi bejárata felett egy boltív és féloszlopok között Jézus Krisztus a Megváltó mozaikkép található készítője F.A.Bruni.A piramis keleti oldalán a van egy festmény "Nők, akik felszentelték Krisztus sírját". K.T.Neff festő professzor készítette Genfben. Belül carrarai márvány ikonosztázis láthatő olasz Venceto Bonani műve a festményeket M.N.Vasiljev, A.D.Litovcsenko, A.Y.Karnejev készítették, a bronz és a kovácsoltvas munkát a francia Adolf Moran, a falfaragásokat a svájci Rafael Iselakészítette. Az alsórészen 38 szürke márvány tábla van 943 tíszt és tábornok nevével akik elestek a csata során.

Parkok, közterek, természeti látnivalók[szerkesztés]

Más kuriózumok[szerkesztés]

Zurbagan Aquapark (Аквапарк Зурбаган) Győzelem Park., 9. (közel az Omega-öbölhöz) - T.:(50) 588-84-47,(692) 48-00-99, www.zur.com.ua

Látnivalók a környéken[szerkesztés]

Balaklava

Ünnepek, fesztiválok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimedia Commons tartalmaz Szevasztopol témájú médiaállományokat.

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!