Románia

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 91.120.66.124 (vita) 2008. november 25., 12:02-kor történt szerkesztése után volt. (Szállás)
Románia

Default Banner.jpg

noframe
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Ro-flag.png
Általános adatok
Főváros Bukarest
Államforma Köztársaság
Pénznem lej (RON)
Terület 237 500 km2
Népesség 22 317 730 (2002)
Nyelv Román
Vallás Ortodox, Protestáns, római katolikus
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (C, F típus)
Behívószám 40
Internet TLD .ro
Időzóna UTC +2

Románia Kelet-Európa (egyes vélekedések szerint Közép-Európa) egyik országa. Románia délről Bulgáriával és Szerbiával, nyugatról Magyarországgal, északról és keletről Ukrajnával, illetve keletről a két ország közé ékelt Moldovával határos. Románia keleti partját a Fekete-tenger mossa.


Régiók

Városok

Utazási tanácsok

Beutazás

Vonattal

Romániába több vonat is indul Magyarországról. Bár a MÁV 50%-os kedvezményt ad a menettérti utazásokra (azaz egy útra és retúr is ugyanannyiba kerülnek a jegyek), meglehetősen költségesek a menetjegyek (és főleg a rövid távolságokra szólók). A költségeket tovább növeli, hogy a gyors- és InterCity vonatok helyjegykötelesek. A helyjegy ára: 3 € (10 lei).

Busszal

Erdély több városába, Bakóba és Bukarestbe naponta járnak buszok. Az árak és a szolgáltatás minősége ingadozó, de elsősorban nem a legkomfortosabb turistabuszokra, inkább használt buszokra, kisbuszokra kell számítani.

Repülővel

Közlekedés helyben

Autóval

A turisták által preferált közlekedési mód Romániában. A legolcsóbb, legkényelmesebb és a legpraktikusabb módja az ország felkeresésének. Mindazonáltal az autóval érkezőknek számos kellemetlenséggel kell számolni Románia szerte. A legszembetűnőbb talán a nagyon rossz közlekedési morál, jellemzőek az agresszív vezetők, szabálytalan előzések és egyéb szabálytalanságok. Így a rossz minőségű utakon közlekedő számos rossz műszaki állapotú jármű között sok a közlekedési baleset. Számos helyen találni azért helyszínelő rendőröket, akik elsősorban a gyorshajtást szigorúan büntetik.

A romániai főutak állapota általában jó, de a nagyvárosoktól távoli szakaszokon sokszor találni sokkal rosszabb állapotú utakat. Gyakoriak az útfelújítások is, ahol különösen óvatosan érdemes vezetni. A mellékutak szinte kivétel nélkül siralmas állapotban vannak, nagy részük nyugati kocsikkal járhatatlan makadámút.

A romániai üzemanyag árak követik a magyarokét, kisebb-nagyobb eltérések kutanként észlelhetők.

Vonattal

Románia kiterjedt vasúthálózattal rendelkezik. Ennek ellenére sokszor nehézkes, időigényes lehet egyes vasút menti települések, tájak felkeresése, mivel kevés vonat közlekedik, a csatlakozások nem jól működnek, illetve az állomások sokszor messze találhatók a települések központjától.

Mindezen kellemetlenségek ellenére a vonat az elsődleges közlekedési eszköz Romániában, főleg a távolsági közlekedésben. A vonatok színvonala nagyon széles skálát fog le, a koszos, nagyon rossz állapotú kocsiktól, a modern, legtöbb igényt kielégítő, modern vonatokig.

Vonattípusok
Personal (személyvonat) 
Minden állomáson megálló vonatok. A legolcsóbb, egyben legrosszabb minőségű szolgáltatás. Általánosságban elmondható, hogy nagyon koszos, megviselt kocsikból állnak, amelyeken nem ritka a zsúfoltság. Általánosságban elmondható, hogy a nagyvárosokat összekötő személyvonatok inkább jobb minőségűek (többségük így is elmarad a Magyarországon szokásos legalacsonyabb színvonaltól), mint az elővárosi forgalmat ellátók. Személyvonatokkal utazni általában időigényes, de sokszor elkerülhetetlen, mivel egyrészt számos úticélt csak ezek szolgálnak ki, másrészt a nem jól kialakított menetrendek miatt sokszor ez az egyetlen értelmes eljutási lehetőség két város között.
Accelerat (sebesvonat) 
Csak a nagyobb községekben és városokban állnak meg. Árszintjük jóval a személyvonaték fölött van (nagyjából kétszerese), magyarországi árban találhatók. A szolgáltatás színvonala megfelel a korábbi évek magyarországi színvonalának, nagyrészt a személyvonatokon is szokásos kocsik, valamivel jobb állapotban és tisztábban közlekednek ezeken a vonatokon. Valamennyi ilyen vonat helyjegyköteles, ám ennek ellenére nem jellemző, hogy bárki is figyelné, hova ülne, jellemzően a kalauz nem szokott dönteni felmerülő vitákban. Az acceleratok közül sok különböző irányból átszeli az országot kiváló összeköttetést nyújtva különböző régiók között. Sok esetben
Rapid (gyors) 
Csak a nagyobb városokban megálló vonatok, amelyek elsősorban a fő közlekedési útvonalakon járnak. A szolgáltatás színvonala elég jó, nagyjából a magyarországi InterCity minőségnek felelnek meg, bár sokszor elővárosi vonatok vagy lerobbantabb kocsik is jellemzőek. Az ár magasabb a Magyarországon megszokottnál.
InterCity, EuroCity 
Lényegében nem különbözik minőségben a gyorsvonatoktól, csak az áruk a magasabb.
Menetrendek

Romániában a legtöbb vonalon (még a fővonalakon is aránylag) ritka a vonatközlekedés, vagy ha sűrű, akkor is nagyon rendszertelen, hosszú szünetek lehetnek két vonat indulása között. Ezen felül a csatlakozások se működnek mindig megfelelően. Ezért mindenképpen érdemes előre ismerni a menetrendeket. Ezek kereshetőek a http://www.mersultrenulior.ro oldalon (lassú, nehezen kezelhető). Érdemesebb lehet azonban egy menetrendkönyv beszerzése, egész évben kapható a nagyobb városok pénztaraiban, információiban (ára: 8-9 lei). Az állomásokon csak nagyon kezdetlegesen vannak feltüntetve az érkezések és indulások, az információkban változó sikerrel lehet érdeklődni (általában a nagyobb városokban beszélnek idegen nyelveket, a határ mellett magyarul is, Székelyföldön erre sokszor hiába számítunk).

Jegyek, bérletek

A romániai útiköltség nehezen kalkulálható a menetrendek ismerete nélkül, mivel az egyes vonatok között három-négyszeres árszorzó is lehet, egy átlagos útnál azonban nem érdemes se sokkal alacsonyabb, se sokkal magasabb árakkal számítani, mint Magyarországon.

Magyar állampolgárok által igénybe vehető romániai kedvezmények mértéke csekély, csak a 12 éven aluli gyerekek utazhatnak féláron, a 4 évnél fiatalabbak pedig ingyen, valamint a retúrjegyek 20 %-kal olcsóbbak két egy útra szólónál.

Érdemes odafigyelni, hogy egy jegy csak meghatározott vonat(ok)ra érvényes, ezek számát, érkezési és indulási adatát a jegy tartalmazza. A fel nem használt jegy kezelési költség fejében kicserélhető. A retúrjegy csak az odaúti vonat adatait tartalmazza, vissza alapvetően bármilyen hasonló komfortú vonattal lehet utazni a megjelölt időpontig. Ha magasabb komfortú vonatot választanánk, elég a különbözetet kifizetni.

A jegyeket az állomáson vagy a CFR menetjegyirodákban 30 nappal a vonat indulása előtt lehet megvenni. Semelyik állomáson vagy menetjegyirodában (még a legnagyobbakban sem) sem lehet bankkártyával fizetni. Ha egy állomáson nincs pénztár, vagy a vonat indulása előtti 30 percben valamikor nincs nyitva, a menetjegy a vonaton is megváltható. Amúgy nem érdemes jegy nélkül vonatra szállni, mert komoly büntetésre számíthatunk, amit sokszor nem lehet megvesztegetéssel csökkenteni.

Romániára egyetlen használható bérlet jellegű ajánlat a Balkan Flexipass (olcsóbb az InterRail Romania Passnál, szolgáltatási köre azonban bővebb). Ezzel két hónapon belül 5, 10 vagy 15 szabadon választott napon korlátlanul lehet utazni Románián kívül még több balkáni országban is. Már a kijelölt napok előtti napon 19 órától használható utazásra a bérlet, egészen a kijelölt nap 24 órájáig. Pótdíjat csak InterCity-n kell váltani, helyjegyet (2,3 lei) minden vonatra személyvonat kivételével.

Busszal

Romániában a buszközlekedés nagyon kezdetleges formája van jelen. Szinte kivétel nélkül kisebb-nagyobb magánvállalkozók üzemeltetik a járatokat. A nagyobb településeken akad buszpályaudvar is, de sokszor alig pár járat érinti ezeket, sok egészen máshonnan indulnak. A forgalmas viszonylatokon, így közeli nagyvárosok között, illetve komolyabb úti célok irányába általában sűrűn járnak a buszok (legtöbbször minibuszok). A buszok árai 10-20 %-kal a személyvonat árai felett vannak, de így is olcsóbbak a magasabb kategóriájú vonatoknál, miközben a személyvonatoknál mindenképp, de sokszor az egyéb vonatoknál is gyorsabbak. Mindazonáltal kényelemben és biztonságban elmaradnak a vonatoktól. Nem ritka, hogy a sokszor nagyon rossz műszaki állapotú járműveken a megengedett maximális utasszám kétszerese utazik. Emellett számolni kell a nagyon rossz közlekedési morálra, amely következtében nem ritkák a halálos balesetek.

Bár sok településen jó alternatívát nyújtanak a (mini)buszok a közlekedésben, még több településre egyáltalán nem járnak. Érdemes előre érdeklődni a nagyobb városok buszállomásain a járatok felől. Szintén kiindulópont lehet a http://www.autogari.ro és a http://www.businfo.ro oldal. Ezek az oldalak csak erősen tájékoztató jellegű adatokat tartalmaznak, de még az előre meghirdetett menetrendek sem mindig mérvadóak, félórás késések (vagy sietések) teljesen természetesek, sokszor csak akkor indulnak a buszok, ha épp minden hely megtelt.

Autóstoppal

A tömegközlekedés hiányosságai miatt népszerű, és sokak által gyakorolt közlekedési forma Romániában az autóstopp. Bár elterjedt, meglehetősen veszélyes lehet, egyedül semmiképpen sem tanácsos. Településen kívül semmiképpen se érdemes, egyrészt itt az autósok nem állnak meg, másrészt a rossz közlekedési morál miatt komoly a balesetveszély.

Repülővel

Hajóval

Romániában kevés a menetrend szerinti hajójárat. A Duna-delta|Duna-deltában, illetve a tengerparton közlekedik pár járat napi rendszerességgel.

Kerékpárral

Románia semmilyen szempontból se előnyös kerékpáros úti cél. Az országban semmilyen kerékpáros kultúra nem alakult ki, kerékpárutak szinte egyáltalán nincsenek, a rossz közlekedési morál miatt még a gyér forgalmú mellékutakon is veszélyes a kerékpározás. Ezen felül a terepviszonyok és a rossz állapotban lévő utak is nehezítik a kerékpározást, így csak jó állapotú kerékpárral vállalva a kockázatot lehet belefogni egy kerékpátos útba.

Gyalog

Romániában a gyalogosközlekedésnek is megvannak a kockázatai. Vidéken jellemzően nem épültek járdák, így az út szélén poroszkálva a gyorshajtás és figyelmetlen vezetés miatt (településen belül is) komoly az elsodródás veszélye.

A túrázóknak komoly figyelmet kell fordítani, hogy a Kárpátok erdeiben komoly vadpopulációk élnek, vaddisznók, farkasok mellett még medvék is előfordulnék. Szintén veszélyt jelenthetnek a Románia minden területén előforduló, esetenként falkába verődő kóborkutyák is.

Hasznos információk

Beutazási szabályok

  • Útlevél és vízumrendelkezések:
  • Vámrendelkezések:

Nyelv

Fizetőeszköz, pénzváltás

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

Kommunikációs lehetőségek

  • Postai szolgáltatások:
  • Telefonálás külföldre:
  • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek

Vendéglátóhelyek

Szokások

Közbiztonság

Egészségügyi tudnivalók

Külföldi képviseletek

  • Magyar Nagykövetség:
  • Magyar Konzulátus:

Nevezetességek látogatása

A romániai nevezetességek nyitvatartási ideje nagyon változó. Számos hely viszonylag későn nyit (9-10 óra) és hamar zár (16-17 óra)Románia témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa országai

Albánia · Andorra · Ausztria · Azerbajdzsán · Belgium · Bosznia és Hercegovina · Bulgária · Ciprus · Csehország · Dánia · Egyesült Királyság · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Görögország · Grúzia · Hollandia · Horvátország · Írország · Izland · Lengyelország · Lettország · Liechtenstein · Litvánia · Luxemburg · Macedónia · Magyarország · Málta · Moldova · Monaco · Montenegró · Németország · Norvégia · Olaszország · Portugália · Románia · Oroszország · Örményország · San Marino · Spanyolország · Svédország · Svájc · Szerbia · Szlovákia · Szlovénia · Törökország · Ukrajna · Vatikán


Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!