„Románia” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Románia

Default Banner.jpg

(Régiók)
(Természeti örökség)
63. sor: 63. sor:
 
</div></div>
 
</div></div>
  
==Természeti örökség==
+
==Természeti helyszínek==
  
 
===Nemzeti parkok===
 
===Nemzeti parkok===
82. sor: 82. sor:
 
*[[Csalhó Nemzeti Park]] (''Parcul Naţional Ceahlău'', Moldva)
 
*[[Csalhó Nemzeti Park]] (''Parcul Naţional Ceahlău'', Moldva)
 
*[[Măcin-hegység Nemzeti Park]] (''Parcul Naţional Munţii Măcinului'', Dobrudzsa)
 
*[[Măcin-hegység Nemzeti Park]] (''Parcul Naţional Munţii Măcinului'', Dobrudzsa)
 
  
 
==Kulturális nevezetességek==
 
==Kulturális nevezetességek==

A lap 2009. február 4., 20:30-kori változata

noframe
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Ro-flag.png
Általános adatok
Főváros Bukarest
Államforma Köztársaság
Pénznem lej (RON)
Terület 237 500 km2
Népesség 22 317 730 (2002)
Nyelv Román
Vallás Ortodox, Protestáns, római katolikus
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (C, F típus)
Behívószám 40
Internet TLD .ro
Időzóna UTC +2

Románia Kelet-Európa (egyes vélekedések szerint Közép-Európa) egyik országa. Románia délről Bulgáriával és Szerbiával, nyugatról Magyarországgal, északról és keletről Ukrajnával, illetve keletről a két ország közé ékelt Moldovával határos. Románia keleti partját a Fekete-tenger mossa.

Földrajz

Domborzata

 • A Kárpátok hegyláncai Románia szinte egészét uralják, legmagasabb csúcsai 2500 métert is elérik, a legmagasabb hegy a Moldoveanu-csúcs (2544 m) a Fogarasi-havasokban. A Kárpátoktól délre és keletre, Havasalföldön és Moldvában dombságok vannak, amelyeket széles, termékeny, folyók által feltöltött alföldek követnek.
 • Románia Szerbiával és Bulgáriával alkotott határai nagy részét a Duna képezi. A Duna találkozik a Prut folyóval, amely Románia és Moldova között képez határt.

Vízrajz

Románia legnagyobb folyója a Duna, amelynek itteni szakasza több mint 1000 km hosszú. Szűk áttörési völgye a Kazán-szoros, ahol felduzzasztott vize áramtermelésre is alkalmas (Vaskapu erőmű). Majd a megcsendesedett folyó hosszan, határfolyóként halad tovább az alföldön. Hatalmas háromágú deltát építve ér a Fekete-tengerbe. A védett Duna-delta értéke a gazdag halállomány és a nádrengeteg. A folyó szerepe a közlekedésben, áruszállításban igen jelentős.

Románia folyóit a Duna gyűjti össze. Nagyobb folyók: Tisza, Maros, Szeret, Olt, Zsil, Prut, Szamos, Temes, Körösök.

Legnagyobb tava a mesterséges Békási-víztároló. További nagyobb tavai: Vidraru-tó, Vidra-tó. A természetes tavak közé tartozik a vulkáni kráterben lévő Szent Anna-tó vagy a Keleti-Kárpátokban hegyomlás következtében létrejött Gyilkos-tó. A Déli-Kárpátokban a tengerszemek a jellemzőek.

Éghajlat

Az ország nyugati részén az éghajlat nedves kontinentális, a Kárpátokon túl és a vonulatok közötti medencékben pedig száraz kontinentális. A belső tájakon gyakori az aszály. A Kárpátok éghajlata a hegyvidék magassága szerint változik.

Növény- és állatvilág

Romániában található Európa leggazdagabb flórája (növényvilága). Állatvilága: a Kárpátokban igen nagy létszámban élnek medvék, farkasok, hiúzok, sasok, rókák, zergék. A sík vidékeken főleg rókák, egerek, pockok, sündisznók élnek. Az állatok élelmet remélve a városokba is bemennek néha, de ez igen ritka, és főleg hideg, élelemben szegény telekre jellemző. Halak: pisztráng, harcsa, csuka, ponty és keszeg.

Régiók

Természeti helyszínek

Nemzeti parkok

Erdély:

Regát:

Kulturális nevezetességek

Városok

 • AradPartium egyik nagyvárosa.
 • Balánbánya - város Hargita megyében.
 • Borszék - város Hargita megyében.
 • Brassó – gyönyörű szász város Délkelet-Erdélyben.
 • BukarestRománia fővárosa.
 • Constanţa – Római alapítású kikötőváros, Dobrudzsa központja.
 • CraiovaOlténia központja.
 • Csíkszereda - Hargita megye székhelye.
 • Gyergyószentmiklós - Hargita megye 3. legnagyobb városa.
 • Jászvásár (Iaşi) – Moldva központja.
 • Kolozsvár (Cluj-Napoca) Belső-Erdély fővárosa, A jelenkori Erdély legnagyobb városa Kolozsvár, egyúttal a harmadik legnépesebb város Romániában. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központja. Egyike volt annak a hét erődített városnak, amelyről Erdély német nevét (Siebenbürgen) kapta. Híres ezen kívül Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosaként, illetve az unitárius vallás bölcsőjeként. Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály-templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota.
 • Maroshévíz - város Hargita megyében.
 • Marosvásárhely (Târgu Mureş) a székelyek fővárosa, a néhai Magyar Autonóm Tartomány székhelye, a történelmi Székelyföld "fővárosa". Lakosságát tekintve a jelenkori Erdély hatodik legnagyobb városa. A magyarok számát tekintve az első helyen áll, megelőzve Kolozsvárt. A belváros északi részén található a közékpkori vár. A Vártemplom a 14. században építették a ferences szerzetesek, a reformáció során a város többsége áttért a református hitre, ezért a templom is a Református Egyház kezébe került. A reformáció után többszöri átalakításon, kibövítésen ment át. A Keresztelő Szent János Plébánia az ellenreformáció után épült. A jezsuita szerzetesek által épített templomban II. Rákóczi Ferenc is hallgatott misét. Vele szemben található a Barátok templomának megmaradt tornya. A belváros déli oldalán több neves látnivaló is található. A két szecessziós épület, a Közigazgatási Palota és a Kultúrpalota Bernády György polgármester munkássága idején épült.
 • NagyszebenSzászvidék (Erdély) egyik jelentős és szép városa.
 • Nagyvárad (Oradea) - a Partium legnagyobb városa. Habár a 2002-es népszámlálás alkalmával a magyar lakossága csak 27,5%-ot tett ki, mégis mindmáig a belváros szinte érintetlen maradt. „Szent László városának” belvárosában a király tiszteletére épített templom és szobor kiemelt turisztikai fontossággal bír. A város legnagyobb református templomát Szász József eklektikus stílusban tervezte. 1836-ban elkezdték építését, viszont az 1836-os tűzvész, az 1848-az szabadságharc, majd az 1851-es árvíz késleltette a munkálatokat. Végül 1853-ra fejezték be a templomot, de a tornyokat csupán 1870-ben.
 • SegesvárSzászvidék (Erdély) egyik városa, belvárosa a Világörökség része.
 • SzatmárnémetiMáramaros és Partium találkozásánál fekvő történelmi város.
 • Szentegyháza (Szentkeresztbánya) - város Hargita megyében.
 • Székelykeresztúr – város Hargita megyében.
 • Székelyudvarhely - Hargita megye 2. legnagyobb városa.
 • Temesvár (Timişoara) - a Bánság központja. Belvárosa kiemelt turisztikai látványosság a kiránduloknak. A Szent György római katolikus székesegyház 1736 és 1773 között épült barokk stílusban. Mellette található a Szentháromság szobor. Szabadság téren található a régi városháza, a piarista gimnázium és a Hunyadi-várkastély. A Hunyadi-várkastélyt Károly Róbert építtette 1318-ban, később Hunyadi János átalakíttatta, majd az 1849–es ostrom alatt leomlott. 1851-ben újáépítették. Nagy kiterjedésű múzeumának 22 termében 50 000 tárgyat őriznek, a természettudományi részének 23 termében pedig 16 000 darabos madár- és 21 000 példányos lepkegyűjtemény található.
 • Tusnádfürdő - város Hargita megyében.

Utazási tanácsok

Beutazás

 • Átkelési lehetőségek:
  • Magyar-román határ (Schengeni övezeten kívüli EU)
   • Ágerdőmajor - Carei - vasúti, magyar-román határsávforgalom, vasúti személyzet és rakománykísérők részére
   • Ártánd - Bors - közúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Battonya - Turnu - közúti, nemzetközi személyforgalom, magyar- román áruforgalom 3,5 tonnáig
   • Biharkeresztes - Episcopia-Bihor - vasúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Csengersima - Petea - közúti, nemzetközi személyforgalom
   • Gyula - Varsand - közúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Kötegyán -Salonta - vasúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Lökösháza - Curtici - vasúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Méhkerék - Salonta - közúti, nemzetközi személyforgalom, magyar-román áruforgalom 3,5 tonnáig
   • Nagylak - Nadlac - közúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Nyírábrány - Valea Iui Mihai - közúti, magyar-román határsávforgalom
   • Nyírábrány - Valea Iui Mihai - vasúti, nemzetközi személy- és áruforgalom

Vonattal

Romániába több vonat is indul Magyarországról. Bár a MÁV 50%-os kedvezményt ad a menettérti utazásokra (azaz egy útra és retúr is ugyanannyiba kerülnek a jegyek), meglehetősen költségesek a menetjegyek (és főleg a rövid távolságokra szólók). A költségeket tovább növeli, hogy a gyors- és InterCity vonatok helyjegykötelesek. A helyjegy ára: 3 € (10 lei).

Busszal

Erdély több városába, Bakóba és Bukarestbe naponta járnak buszok. Az árak és a szolgáltatás minősége ingadozó, de elsősorban nem a legkomfortosabb turistabuszokra, inkább használt buszokra, kisbuszokra kell számítani.

Repülővel

Közlekedés helyben

Autóval

A turisták által preferált közlekedési mód Romániában. A legolcsóbb, legkényelmesebb és a legpraktikusabb módja az ország felkeresésének. Mindazonáltal az autóval érkezőknek számos kellemetlenséggel kell számolni Románia szerte. A legszembetűnőbb talán a nagyon rossz közlekedési morál, jellemzőek az agresszív vezetők, szabálytalan előzések és egyéb szabálytalanságok. Így a rossz minőségű utakon közlekedő számos rossz műszaki állapotú jármű között sok a közlekedési baleset. Számos helyen találni azért helyszínelő rendőröket, akik elsősorban a gyorshajtást szigorúan büntetik.

A romániai főutak állapota általában jó, de a nagyvárosoktól távoli szakaszokon sokszor találni sokkal rosszabb állapotú utakat. Gyakoriak az útfelújítások is, ahol különösen óvatosan érdemes vezetni. A mellékutak szinte kivétel nélkül siralmas állapotban vannak, nagy részük nyugati kocsikkal járhatatlan makadámút.

A romániai üzemanyag árak követik a magyarokét, kisebb-nagyobb eltérések kutanként észlelhetők.

Vonattal

Románia kiterjedt vasúthálózattal rendelkezik. Ennek ellenére sokszor nehézkes, időigényes lehet egyes vasút menti települések, tájak felkeresése, mivel kevés vonat közlekedik, a csatlakozások nem jól működnek, illetve az állomások sokszor messze találhatók a települések központjától.

Mindezen kellemetlenségek ellenére a vonat az elsődleges közlekedési eszköz Romániában, főleg a távolsági közlekedésben. A vonatok színvonala nagyon széles skálát fog le, a koszos, nagyon rossz állapotú kocsiktól, a modern, legtöbb igényt kielégítő, modern vonatokig.

Vonattípusok
Personal (személyvonat) 
Minden állomáson megálló vonatok. A legolcsóbb, egyben legrosszabb minőségű szolgáltatás. Általánosságban elmondható, hogy nagyon koszos, megviselt kocsikból állnak, amelyeken nem ritka a zsúfoltság. Általánosságban elmondható, hogy a nagyvárosokat összekötő személyvonatok inkább jobb minőségűek (többségük így is elmarad a Magyarországon szokásos legalacsonyabb színvonaltól), mint az elővárosi forgalmat ellátók. Személyvonatokkal utazni általában időigényes, de sokszor elkerülhetetlen, mivel egyrészt számos úticélt csak ezek szolgálnak ki, másrészt a nem jól kialakított menetrendek miatt sokszor ez az egyetlen értelmes eljutási lehetőség két város között.
Accelerat (sebesvonat) 
Csak a nagyobb községekben és városokban állnak meg. Árszintjük jóval a személyvonaték fölött van (nagyjából kétszerese), magyarországi árban találhatók. A szolgáltatás színvonala megfelel a korábbi évek magyarországi színvonalának, nagyrészt a személyvonatokon is szokásos kocsik, valamivel jobb állapotban és tisztábban közlekednek ezeken a vonatokon. Valamennyi ilyen vonat helyjegyköteles, ám ennek ellenére nem jellemző, hogy bárki is figyelné, hova ülne, jellemzően a kalauz nem szokott dönteni felmerülő vitákban. Az acceleratok közül sok különböző irányból átszeli az országot kiváló összeköttetést nyújtva különböző régiók között. Sok esetben
Rapid (gyors) 
Csak a nagyobb városokban megálló vonatok, amelyek elsősorban a fő közlekedési útvonalakon járnak. A szolgáltatás színvonala elég jó, nagyjából a magyarországi InterCity minőségnek felelnek meg, bár sokszor elővárosi vonatok vagy lerobbantabb kocsik is jellemzőek. Az ár magasabb a Magyarországon megszokottnál.
InterCity, EuroCity 
Lényegében nem különbözik minőségben a gyorsvonatoktól, csak az áruk a magasabb.
Menetrendek

Romániában a legtöbb vonalon (még a fővonalakon is aránylag) ritka a vonatközlekedés, vagy ha sűrű, akkor is nagyon rendszertelen, hosszú szünetek lehetnek két vonat indulása között. Ezen felül a csatlakozások se működnek mindig megfelelően. Ezért mindenképpen érdemes előre ismerni a menetrendeket. Ezek kereshetőek a http://www.mersultrenulior.ro oldalon (lassú, nehezen kezelhető). Érdemesebb lehet azonban egy menetrendkönyv beszerzése, egész évben kapható a nagyobb városok pénztaraiban, információiban (ára: 8-9 lei). Az állomásokon csak nagyon kezdetlegesen vannak feltüntetve az érkezések és indulások, az információkban változó sikerrel lehet érdeklődni (általában a nagyobb városokban beszélnek idegen nyelveket, a határ mellett magyarul is, Székelyföldön erre sokszor hiába számítunk).

Jegyek, bérletek

A romániai útiköltség nehezen kalkulálható a menetrendek ismerete nélkül, mivel az egyes vonatok között három-négyszeres árszorzó is lehet, egy átlagos útnál azonban nem érdemes se sokkal alacsonyabb, se sokkal magasabb árakkal számítani, mint Magyarországon.

Magyar állampolgárok által igénybe vehető romániai kedvezmények mértéke csekély, csak a 12 éven aluli gyerekek utazhatnak féláron, a 4 évnél fiatalabbak pedig ingyen, valamint a retúrjegyek 20 %-kal olcsóbbak két egy útra szólónál.

Érdemes odafigyelni, hogy egy jegy csak meghatározott vonat(ok)ra érvényes, ezek számát, érkezési és indulási adatát a jegy tartalmazza. A fel nem használt jegy kezelési költség fejében kicserélhető. A retúrjegy csak az odaúti vonat adatait tartalmazza, vissza alapvetően bármilyen hasonló komfortú vonattal lehet utazni a megjelölt időpontig. Ha magasabb komfortú vonatot választanánk, elég a különbözetet kifizetni.

A jegyeket az állomáson vagy a CFR menetjegyirodákban 30 nappal a vonat indulása előtt lehet megvenni. Semelyik állomáson vagy menetjegyirodában (még a legnagyobbakban sem) sem lehet bankkártyával fizetni. Ha egy állomáson nincs pénztár, vagy a vonat indulása előtti 30 percben valamikor nincs nyitva, a menetjegy a vonaton is megváltható. Amúgy nem érdemes jegy nélkül vonatra szállni, mert komoly büntetésre számíthatunk, amit sokszor nem lehet megvesztegetéssel csökkenteni.

Romániára egyetlen használható bérlet jellegű ajánlat a Balkan Flexipass (olcsóbb az InterRail Romania Passnál, szolgáltatási köre azonban bővebb). Ezzel két hónapon belül 5, 10 vagy 15 szabadon választott napon korlátlanul lehet utazni Románián kívül még több balkáni országban is. Már a kijelölt napok előtti napon 19 órától használható utazásra a bérlet, egészen a kijelölt nap 24 órájáig. Pótdíjat csak InterCity-n kell váltani, helyjegyet (2,3 lei) minden vonatra személyvonat kivételével.

Busszal

Romániában a buszközlekedés nagyon kezdetleges formája van jelen. Szinte kivétel nélkül kisebb-nagyobb magánvállalkozók üzemeltetik a járatokat. A nagyobb településeken akad buszpályaudvar is, de sokszor alig pár járat érinti ezeket, sok egészen máshonnan indulnak. A forgalmas viszonylatokon, így közeli nagyvárosok között, illetve komolyabb úti célok irányába általában sűrűn járnak a buszok (legtöbbször minibuszok). A buszok árai 10-20 %-kal a személyvonat árai felett vannak, de így is olcsóbbak a magasabb kategóriájú vonatoknál, miközben a személyvonatoknál mindenképp, de sokszor az egyéb vonatoknál is gyorsabbak. Mindazonáltal kényelemben és biztonságban elmaradnak a vonatoktól. Nem ritka, hogy a sokszor nagyon rossz műszaki állapotú járműveken a megengedett maximális utasszám kétszerese utazik. Emellett számolni kell a nagyon rossz közlekedési morálra, amely következtében nem ritkák a halálos balesetek.

Bár sok településen jó alternatívát nyújtanak a (mini)buszok a közlekedésben, még több településre egyáltalán nem járnak. Érdemes előre érdeklődni a nagyobb városok buszállomásain a járatok felől. Szintén kiindulópont lehet a http://www.autogari.ro és a http://www.businfo.ro oldal. Ezek az oldalak csak erősen tájékoztató jellegű adatokat tartalmaznak, de még az előre meghirdetett menetrendek sem mindig mérvadóak, félórás késések (vagy sietések) teljesen természetesek, sokszor csak akkor indulnak a buszok, ha épp minden hely megtelt.

Autóstoppal

A tömegközlekedés hiányosságai miatt népszerű, és sokak által gyakorolt közlekedési forma Romániában az autóstopp. Bár elterjedt, meglehetősen veszélyes lehet, egyedül semmiképpen sem tanácsos. Településen kívül semmiképpen se érdemes, egyrészt itt az autósok nem állnak meg, másrészt a rossz közlekedési morál miatt komoly a balesetveszély.

Repülővel

Hajóval

Romániában kevés a menetrend szerinti hajójárat. A Duna-delta|Duna-deltában, illetve a tengerparton közlekedik pár járat napi rendszerességgel.

Kerékpárral

Románia semmilyen szempontból se előnyös kerékpáros úti cél. Az országban semmilyen kerékpáros kultúra nem alakult ki, kerékpárutak szinte egyáltalán nincsenek, a rossz közlekedési morál miatt még a gyér forgalmú mellékutakon is veszélyes a kerékpározás. Ezen felül a terepviszonyok és a rossz állapotban lévő utak is nehezítik a kerékpározást, így csak jó állapotú kerékpárral vállalva a kockázatot lehet belefogni egy kerékpátos útba.

Gyalog

Romániában a gyalogosközlekedésnek is megvannak a kockázatai. Vidéken jellemzően nem épültek járdák, így az út szélén poroszkálva a gyorshajtás és figyelmetlen vezetés miatt (településen belül is) komoly az elsodródás veszélye.

A túrázóknak komoly figyelmet kell fordítani, hogy a Kárpátok erdeiben komoly vadpopulációk élnek, vaddisznók, farkasok mellett még medvék is előfordulnék. Szintén veszélyt jelenthetnek a Románia minden területén előforduló, esetenként falkába verődő kóborkutyák is.

Hasznos információk

Beutazási szabályok

 • Útlevél és vízumrendelkezések:
 • Vámrendelkezések:

Nyelv

Fizetőeszköz, pénzváltás

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

Kommunikációs lehetőségek

 • Postai szolgáltatások:
 • Telefonálás külföldre:
 • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek

 • Kempingek: Romániában nagyon kevés kemping létezik (megyénként legfeljebb 1-2, de sokszor egy sincs), és általában azok se a legmagasabb komfortfokozatot nyújtják. Hideg, meleg folyóvíz azonban szinte mindegyikben van.
 • Panziók, vendégházak: Romániában nagyon népszerűek a különféle panziók, illetve egyéb magán szálláshelyek. A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan Romániában is napraforgó (pontosabban virág) számával jelölik a panzió minőségét.
 • Szállodák: A romániai nagyvárosokban nagy számban találni a Ceauşescu idejéből maradt betonszállodákat. Ezekből sokat már felújítottak, de számos leromlott állapotban működik, sokszor érthetetlenül magas áron.

Általában az elhelyezkedés, nem a minőség a döntő, az árak kialakításában, így előfordulhat, hogy egy központban fekvő átlagos panzió áránál fele annyiba kerül egy a központtól távoli magas minőségű panziónál.

Vendéglátóhelyek

Szokások

Közbiztonság

Egészségügyi tudnivalók

Külföldi képviseletek

 • Magyar Nagykövetség:
 • Magyar Konzulátus:

Nevezetességek látogatása

A romániai nevezetességek nyitvatartási ideje nagyon változó. Számos hely viszonylag későn nyit (9-10 óra) és hamar zár (16-17 óra)

ForrásokRománia témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa országai

Albánia · Andorra · Ausztria · Azerbajdzsán · Belgium · Bosznia és Hercegovina · Bulgária · Ciprus · Csehország · Dánia · Egyesült Királyság · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Görögország · Grúzia · Hollandia · Horvátország · Írország · Izland · Lengyelország · Lettország · Liechtenstein · Litvánia · Luxemburg · Macedónia · Magyarország · Málta · Moldova · Monaco · Montenegró · Németország · Norvégia · Olaszország · Portugália · Románia · Oroszország · Örményország · San Marino · Spanyolország · Svédország · Svájc · Szerbia · Szlovákia · Szlovénia · Törökország · Ukrajna · Vatikán

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!